fbpx Skip to content

A héten megjelent iOS 14.4-es frissítés egy hasznos újítást hozott a Beállítások alkalmazásba az iPhone 12 modellek számára.

A Beállítások → Általános → Infó alatt ugyanis a tavaly ősszel bemutatott modellek képesek értesíteni minket arról, ha esetleg nem eredeti kamera van készülékedben.

De miért is lehet ez problémás? Az Apple több indokot is felsorolt támogatási oldalán:

 • A kamera nem fókuszál megfelelően, vagy a képek nem élesek
 • Portré mód használatakor előfordulhat, hogy a téma nincs vagy csak részben van a fókuszban
 • A kamerát használó külső fejlesztésű alkalmazások lefagyhatnak vagy váratlanul bezáródhatnak
 • A külső fejlesztésű alkalmazásokban a valós idejű előnézet üres lehet, illetve lefagyhat

Kamera csere után 4 napig a zárolt képernyőn is megjelenik egy figyelmeztetés a nem eredeti alkatrészről és magán a Beállítások alkalmazáson ezután még 15 napig látható lesz egy értesítés róla.

Az Infó oldalról azonban ezután se tűnik el, így például ha használt iPhone 12-t vásárolsz, akkor könnyen tudod ellenőrizni, hogy eredeti kamera van-e benne.

Az Apple persze kitért arra, hogy nem korlátozzák le az utángyártott kamerákat, azok, ha jók, akkor ugyanúgy együttműködnek az iOS-szel, de ennek ellenére az eredeti alkatrészeket és a megbízható szervizpartnereket javasolják.

Az iPhone-kamera cseréjét kizárólag olyan technikusokra érdemes bízni, akik részt vettek az Apple szervizoktatásában, és eredeti Apple-alkatrészeket és -eszközöket használnak. Ilyenek a hivatalos Apple-szervizek és az eredeti Apple-alkatrészeket használó független szervizek (bár Magyarországon utóbbiak nincsenek!). Ha nem az Apple, egy hivatalos szerviz vagy minősített technikus végzi a cserét, akkor nem feltétlenül valósulnak meg a megfelelő biztonsági és javítási eljárások, ami helytelen működést eredményezhet, illetve problémák léphetnek fel a képminőséggel vagy a készülék biztonságával kapcsolatban.

Amúgy is érdemes Apple szervizpartnerhez vinni készüléked, ha szeretnéd, hogy a jótállással ne legyen semmi gondod a jövőben. Legutóbb itt beszéltünk a garanciális kérdésekről: Beszélgessünk 2021-ben a 3 éves jótállásról és a garanciáról, valamint az AppleCare+-ról!

Az iPhone-ok kamerája határozottan nem a leggyakrabban elromló alkatrészük, ennek ellenére jó lehet egy kis emlékeztetés rá, hogy ha valami gond történik vele, akkor nem érdemes spórolni a javíttatáson azzal, hogy a sarki GSM-ben cserélteted.

Vagy ha mégis így tennél, készülj fel arra, hogy az iOS nyaggatni fog döntésed miatt iPhone 12 család esetén.

Te tennél nem eredeti alkatrészt az iPhone-odba?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Miért csak iphone12? Miért csak az utángyártott kamerára figyelmeztet?

 2. Eredeti kamerára miért figyelmeztessen?

 3. Gondoltam kiterjeszthetnék minden telóra meg pl akksira, stb is.

 4. Kijelzi az akksit is meg kijelzőt is. Akksit XS utáni, kijelzőt 11 és 12 a kamera meg csak 12. Biztos amikor beleteszik az ellenőrzést az akkori aktuális modellbe építik bele először. Gondolom van a kamerába valami amivel a telefon tudja ellenőrizni, hogy eredeti.

 5. Én ezt fenntartásokkal kezelem mivel ,hogy az Appletől rendeltem eredetidok állványt. Olyat amilyen az App Storeokba van a telefonok alatt. És az iPhone X kiírta hogy nem eredeti tartozék! Holott eredeti Apple volt és az Appletől vettem. És Random egyszer kiírta hogy nem eredeti egyszer meg nem is foglalkozott vele. Szóval na!
  iPhone Lightning Dock – Schwarz

 6. A kábel és az adapter is eredeti volt? Mert ilyen van nekünk is nagyon régóta, de még egyszer nem írta ki, hogy nem eredeti.

 7. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  ez adott esetben előfordulhat akkor is, ha valami kosz van a Lightning-aljzatban.

 8. Anno már az iPhone 5-nel is kibukott egy utángyártott akksi. Utángyártott akksinal nem engedte újra rakni a ios-t és használhatatlanná vált a készülék. Az már más tészta hogy nem figyelmeztet csak offolt a telefon

 9. Avatar for WOLF09 WOLF09 says:

  Hihetetlen, h milyen tudás van ebben a telefonban. No meg az I.O.S. is elképesztő. Főleg amióta kijött a 14. Például a widgettek. (amiket az android már 1000 éve tud, és az I.O.S. is nállam tudta már az iPhone 4S-emen is, persze jailbreakelve és cydia tweak-ek segítségével, de nagyon stabilan!) Aki jailbreakelt és figyelemmel kísérte az tuti észrevette és tudja, hogy az Apple az új I.O.S.-ekbe mindig belecsempészett valamit a cydia tweak-ekeből, mintha önállóan nem lenne képes egy épkézláb ötletre… Nálam most iPhone 8-on nagyon sok widget egyáltalán nem, vagy csak részben, időnként hibásan működik, javító frissítés meg sehol… Csak egyetlen példa: a Fotók widget. Nem működik. Bármit csinálok vele azt mondja, hogy “nem érhető el tartalom”. Nem akarom részletezni de kb a neten létező összes magyar és angol leírást elolvastam, videókat megnéztem. Mindent lépésről lépésre követtem és elvégeztem, beleértve a teljes tartalom és beállítások törlését. Nem megy és kész. 2021, iphone 12, I.O.S 14.4 itt tartunk. De egy Fotók widget egyszerűen nem működik akkor sem, ha a világ összes tudományát beveted! Persze annyira nem fontos nekem az a widget. De könyörgöm… minek van, ha nem működik?! Jobb lett volna ha be sem teszi, legalább nem lenne ciki. Lehet azt mondani, h hát “biztos elavult már az iPhone 8-asom… Ja? Fasza. de azért annak idején 200 ezerért vettem. Meg amúgy ismerősömnél érdekes ugyanez a hiba iPhone 11-en és nála sem lehet kijavítani. A lényeg, hogy betették a “fertőzöttség”-értesítést a 14-be. Steve Jobs 100% forog a sírjában. Üdv. és bocsánat a regényemért…

 10. Avatar for gunar gunar says:

  Akkor gondolom olyan még nem volt az elmúlt jó pár évben, hogy valami tetszett volna és igazán meggyőzött az iphone és az IOS mellett? Csak mert azt nem írtad itt le 1x sem ahogy látom. Így csak már azt nem vágom miért is maradtál mégis iphone és IOS felhasználó mikor a droid már mindent régebb óta és jobban tud?
  Ja és Steve még nem is volt ott ahol most szerinted forognia kellene, mikor az i4 idejében kijelentette, rosszul fogja a telót akinél nem jó a térerő. Ergo nem tudhatod sem Te sem más most hol is tartana az Apple ha élne, csak azt tudjuk hogy kényesen maximalista volt, bár az említett kijelentése után azért ebben sem lennék 100%-ig meggyőződve!

 11. A fotók widget nekem is mindig ezt írja, hogy nem érhető el tartalom. :smiley: XR-en.

 12. Avatar for gunar gunar says:

  Mindig ezt csinálta? Csak mert most kitettem egy új oldalra és ott figyel egy kép rajta, ha rákattintok akkor simán belép az albumba (12mini) Amikor intelligens pakliban volt akkor is dolgozott, az Xs-en is.

 13. Igen, soha nem működött. Jó nem is izgat, csak ha már így szóba került akkor megerősítettem, hogy nekem se jó. :smiley:

 14. Avatar for gunar gunar says:

  Látod én most kipróbáltam és jó, szóval nem általános a hibajelenség. :slightly_smiling_face:
  Sőt régebben is jó volt csak én sem használtam és ezért ki is lőttem azonnal a pakliból.
  Amugy meg nem vagyok benne biztos, hogy ő is nem csak egy fika erejére regisztrál itt ahogyan már annyian.

 15. Lehetséges, de tudod, hogy én akkor is írok rendszeresen ha dícsérek, szóval ez tényleg csak egy megjegyzés volt, hogy nem csak neki nem működik. :slight_smile: Az is lehet, hogy valamitől függ amire nem jöttünk rá még.

 16. Avatar for gunar gunar says:

  Nem is rád vonatkozott ott az “is” hanem tudod kikre. :slightly_smiling_face:

 17. Avatar for Czo Czo says:

  Elvileg ott az iCloud Photo Libraryban levo Memories & Moments reszrol dobalgatja be a kepeket, nekem minden eszkozon mukodik.

 18. Avatar for WOLF09 WOLF09 says:

  Már szinte félve vártam, h valaki mennyire fog ellentámadásba lendülni, vagy mellémagyarázni. De igyekszem válaszolni az általad felvetett kérdésekre. EEgyébként félreolvastad, nem i4-em volt, hanem i4S-t írtam. És ha már ezt említettem akkor azt is, h első iPhone-om 3 volt, utána 3GS, az i4 valahogy kimaradt, aztán kövi évben vettem a 4S-t szinte rögtön amint itthon boltba került. Ha nem csal az emlékezetem I.O.S 5.0 volt rajta. Fekete volt, ma is a vitrinben pihen, nagyon imádtam, és mai napig az egyik valaha megjelent legszebb iPhone-nak tartom a 4 és 4S-t. És nagyon megörültem, hogy az i12 visszatért a szögletes formához. Persze ez ízlések és pofonok kérdése. A forma, a prémium kategória szerencsére kb semmit sem romlott szerintem. Inkább azmi az I.O.S.-t illeti van “bajom” . Steve Jobs. Igen, tudjuk nagyon maximalista volt. Ha ő úgy gondolta akkor hetekig dolgoztak egyetlen ikonon is. Ennek meg is volt az eredménye mert bárki bármit mond, a mostani I.O.S. kinézete már csak árnyéka a réginek. Nézd meg csak az akkori Fotók, vagy Kamera ikont, és nézd meg a maiakat. Ja igen… most ez a flat a módi, vagy mi a neve. De az akkori valóságos művészet volt a maiakhoz képest. Látszott, hogy profi munka van abban a megjelenésben. Ma meg olyan ikonok vannak, hogy egy tehetségesebb másodikos-harmadikos sulis is szebbet rajzol, ha megkéred. De ez mind csak a kinézet. Ott vannak a tech dolgok amiknek egy elég nagy része nem javult/fejlődött, hanem sokkal instabilabbá vállt. A sebesség oké mert a hardver, a processzorok fejlődtek, a net gyorsabb lett sokkal, már 5G-nél tartunk és több mint 1 GB-s netem van. De ami rossz az rossz. Lásd ez a widget dolog. Magyarázd meg nekem kérlek szépen, hogy hogyan lehet, hogy 1000 éve jailbreakelt iPhoneon, és külön telepített Cydia tweakekkel az összes widget (Fotókat is beleértve) működtek tökéletesen és teljesen stabilan? Most meg amikor maga az Apple építi be az I.O.S.-be mint már írtam sok widget egyáltalán nem működik, a többinek egy része sem nem túl stabil, és alig néhány van, ami 100% pöpec?
  Én nem kekeckedni akarok és nem fikázni. Ezért végezetül megválaszolom a kérdésedet, hogy mégis miért maradtam iPhone felhasználó. Egyszerűen azért mert az iPhone-t szeretem! Ha nem így lenne akkor nem is irkálnék itt. Csak éppen ezért bánt az, hogy bizonyos értelemben az iPhone (vagy inkább csak az I.O.S.) inkább romlik mintsem, hogy fejlődne. De azt is megemlítem még, h ez nem csak a widgettekről szól. Sok hiba van az újabb I.O.S.-ekkel. Egy barátom pl. ha telefonál a beszélgetés végén nem tudja letenni egyből a telefont, és legalább 7X kell rányomjon a letevésre, hogy bomoljon a kapcsolat. Egy másik ismerősömnek a Bluetooth-al vannak gondjai. És még vagy 4-5 komolyabb hibáról tudnék írni de nem fogok mert amit eddig leírtam már kb hosszabb mint a cikk… és már én érzem magam hülyén!

  Tehát nem találtam ki… És más is jelezte, megerősítette, hogy a hiba nála is fennáll. De ez van. Almás vagyok és az is maradok…

 19. Nyugodtan leírhatod a problémáid. Ha új bejegyzést csinálsz vagy a megfelelő cikk alatt kérdezel akkor még egyszerűbben és gyorsabban kapsz választ, ha tud valaki segíteni, ezért is van egy fórum. Szerintem nem volt semmi baj a hozzászólásoddal. Idegesítő tud lenni, ha valami nem akar működni. Amúgy az iCloud Fotók be van kapcsolva illetve, ha bemész a Fotókba akkor van ott olyan mappa, hogy Kiemelt fotók mert nekem innen teszi a Widgetbe.

 20. Avatar for swayze swayze says:

  Ez szép és jó lenne ha hazánkba nem csak a Duna vonaláig lennének hivatalos szervizek. Szóval, ha az Apple több pénzt akar a szervizelésből, akkor előtte neki kéne állni minden megyeszékhelyre szervizt telepíteni, de legalább megegyezni szervizekkel, hogy hivatalosak legyenek, amíg ez nincs meg addig hiába kampányol az emberek nem fognak 200km-ert utazgatni, telefont javítgatni.

 21. Avatar for gunar gunar says:

  Akkor csak annyit hogy nem ellened támadás hanem akik az elmúlt időben pont hasonló módon megjelentek és kb egy esetleg kettő post erejéig fikáztak majd távoztak és azóta sem láttuk őket, bár van rosszabb aki állítólag 1000 éve i cuccokat használ és csak akkor ír litániát mikor éppen fikázni támad kedve. Mi akik régóta vagyunk itt kb ránézünk ki írta és a nickből látjuk új és azonnal a fika, hát ezért is már szinte automatikusan általánosítunk is főként ha az első is rögtön csak lehúzása és sz@rozása a rendszernek v a terméknek, mikor mellette kifejti milyen régóta használja. El kell ismerd azért ez kicsit sem visszás együtt.
  De a félreolvasás nálad volt ugyanis az i4-et Steve miatt említettem és az antenna problémára adott válasza miatt. Az ikont meg kipróbáltam és gondolom elhiszed screenshot nélkül is hogy nálam teljesen jól műxik és tette ezt eddig is, csak nem használom és ezért nem derült ki rögtön.
  Steve ha élne írásokkal meg nem tudok egyetérteni, mert senki sem tudhatja ő merre vitte volna tovább az általa indított vonalat és milyenek lennének ma az ikonok akár, főként hjogy akik azokat tervezték jobban ismerték mint itt bárki is és lehet aszerint készültek, vagy pont ellenkezőleg mivál már nem tudta megvétózni, de nem tudjuk meg sosem. Amennyiben a többi rendszerben nem lennének szarvas hibák még ok is lenne az ekézés, de ott is vannak és legalább az esetek nagy részében lassabban is javítják. Szóval van itt ott is előny meg hátrány bőven, használja mindenki azt ami neki neki jobban bejön, csak ne menjen a másik fórumába fikázni, hogy kiélhesse a kisebbségi érzései által érzett fusztrációját. Itt ugye akinek nem inge ne vegye magára.
  A rendszerek meg ahogy nőnek és sokrétűbbek, bonyolultabbak lesznek, sajnos egyre nehezebb stabillá tenni őket, már nem olyan ez sem mint Steve idejében, amikor kb a faék 1xűsége miatt szerettük meg, de kell a változás még ha ez kompromisszumokkal is jár időnként sajnos, amit mindenhol kell kötni mára, legyen az IOS v doid. A widgetre visszatérve, valami oka volt hogy eddig nem volt most meg lett és annak is hogy így csinálták meg, nekem még eddig amiket használok működnek, a többit meg nem azért nem használom mert rossz, csak nem kell. Ez megint olyan hogy nehéz azt javítani aminek nem tudjuk az okát hogy miért is jó soknál és párnál miért nem. mikor elvileg semmi komolyabb differencia nincsen.

 22. Avatar for WOLF09 WOLF09 says:

  Gunar lehet, hogy “ti akik rég óta vagytok itt” csak ránéztek a nickre… de én akkor is lehet, h régebb óta vagyok mint ti. Kb a Szifon alkalmazás óta vagyok itt és régen aktívabb “tag” voltam mint sokak közületek. Azok közé sem tartozom, akik régiek, de csak “fikázni” járnak ide. TRÓL SEM VAGYOK!!! (bocsának a nagy betűkért de ez nekem fontos volt, h kiemeljem! Mostanában tény, hogy lényegesen kevesebbet járok ide mint mondjuk 3, vagy 5 évvel ezelőtt mert az élet így hozta. De ha feljövök akkor nem “fikázni” jövök! Ugyanakkor pedálgép sem vagyok, és fanatikus sem, hogy csak isteníteni jöjjek az Almát! A problémám ráadásul VALÓS (!) hiszen más “aktív tag” is alátámasztotta, hogy nála sem működik ez a widget dolog. És még egyszer elmondom, h a wid. csak egy problem a sok közül. Írhatnék arról is, h az email értesítéseim csak akkor működnek, amikor kedvük van, pedig a 300 mb-tes mobilnet és az 1gb-tes wifi éjjel-nappal megy. Aztán ott van a billentyűzet hang. Nálam be van kapcsolva mert szeretem hallani amikor pötyögök. Amikor a billentyűzeten pötyögök időnként hatalmasat kattan a hangszóró. Kollégámnak iPhone 11 van és I.O.S. 14,4. Neki az a problémája, hogy amikor telefonál (függetlenül, h hívják, vagy ő hív) amikor leteszi a kapcsolat valóban megszakad (szerencsére) de a képernyő még 5-10 másodpercre ott marad. Nálam ez nincs, de nála saját szememmel láttam, és ugyanez a hiba az unokaöcsémnél is fennáll. Nem tudom hány hibát írtam le, de most még kapásból tudnék minimum 3-4-et írni de fáradt vagyok. És akkor te kitalálod, h én csak azért regisztráltam, vagy csak akkor jövök ide, ha “fikázni” akarok…?! Már bocsánatot kérek, de nem ég le a pofád ember? Szerintem meg pont te vagy az, aki vádaskodni jár ide! Nekem van egy 200 ezres telefonom, (most már persze nem annyit ér de annyiért vettem anno) és egyre több a gond vele! Pontosabban nem is a telefonnal, hiszen az tökéletes állapotban van. Hanem az újabb és újabb I.O.S-ekkel, pedig mindegyiket, a javításokat is beleértve abban a reményben telepítem mindig, hogy na végre jobb lesz… aztán kiderül, h 1-2 hibát javítottak, de sikerült belerakjanak helyettük 3 másikat. És ez semmi másért, csak azért mert az Apple is csak egy kapzsi szar lett és már régen nem a vevők elégedettségét nézik, hanem a zséééét, a profitot! Amivel nem is lenne semmi baj, ha olyan megbízható és stabil terméket kapnék mint akkor amikor szerelmes lettem az iPhone-ba! És még mielőtt ezt is kitalálnád csak szólok, hogy NEM vagyok se Samsung, se Huawei, se Siaomi bérenc… Éppen az a bajom, hogy szeretem nagyon ezt a kurva almát, szeretnék most pl 8-rol 11-re váltani, de az egyre több és gyakrabban előforduló hibát látva nem tudom mit tegyek! A többi telefont sem fikázom de droidot semmikép nem akarok! Viszont más meg nincs…
  Még annyi, hogy nem óhajtom folytatni ezt a beszélgetést veled mert nem gondoltam, h ilyen irányt vesz. Max. azt fogadom szívesen, ha valakinek van épkézláb ötlete problémák orvoslására, javítására.

 23. Avatar for gunar gunar says:

  Nem tehetek róla, hogy Te nem érted vagy nem tudod értelmezni amit írtam és nem nem ég a “pofám”, főleg nem ezek után és nem miattad.
  Arról nem is beszélve, hogy 2 napja vagy ezen a nicken “őstag” .

 24. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  szerintem ezt nem kéne folytatni. (egyébként az semmit nem jelent, hogy a qa-n mióta van profilja, mert az oldalon regisztrálva sokkal régebb óta van, csak az számodra nem fog látszani.)

 25. Avatar for gunar gunar says:

  Ez ok, csak azt nem vágom hogy akkor itt 18 óta nem volt egy megveszekedett hozzászólása, csak most ez amire fent reagáltam? Már megbocsáss, de valahogy engem irritál az amikor valaki 1000 éve használja az eszközeit az Apple-nek és olvas egy fórumot, majd csak akkor ír valamit mikor fikázni akar, addig míg nem volt különösebb gondja esetleg megelégedéssel használja pl az iphone-ját 1x sem jutott eszébe semmi amit megosztana, kérdezne, stb. Több androidos, sőt samus fórumon is régóta forogtam tabletek miatt is, de soha nem voltam olyan …, hogy leírjam nekik ez vagy az miért ócska és x dolog milyen gáz meg szégyen, mert nekem ez IQ ellenes, pedig van pár dologról rossz véleményem mégsem fogom nekik savazni. Persze mindenki azt ír amit akar és ha az a véleménye hát legyen, de nekem is lehessen ugyan már.
  Ja és nem én voltam tiszteletlen vele.

 26. Igen eredeti. Az Apple Store appból rendeltem a telefonnal együtt az től. :man_shrugging:t3:

 27. Akkor talán amit @Jadeye mondott. A lighting van elkoszolodva, nekem ez miatt a carplay-el volt egyszer gondom 10-ből 4szer nem csatlakozott aztán ki lett takaritva és azóta nincs baj.

 28. Minden új volt. :man_shrugging:t3:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for vkleszken Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for swayze Avatar for WOLF09 Avatar for kristofAcs Avatar for Nrbrtbgg Avatar for Jadeye Avatar for gunar Avatar for 83miki83