fbpx Skip to content

A héten megjelent iOS 14.4-es frissítés egy hasznos újítást hozott a Beállítások alkalmazásba az iPhone 12 modellek számára.

A Beállítások → Általános → Infó alatt ugyanis a tavaly ősszel bemutatott modellek képesek értesíteni minket arról, ha esetleg nem eredeti kamera van készülékedben.

De miért is lehet ez problémás? Az Apple több indokot is felsorolt támogatási oldalán:

  • A kamera nem fókuszál megfelelően, vagy a képek nem élesek
  • Portré mód használatakor előfordulhat, hogy a téma nincs vagy csak részben van a fókuszban
  • A kamerát használó külső fejlesztésű alkalmazások lefagyhatnak vagy váratlanul bezáródhatnak
  • A külső fejlesztésű alkalmazásokban a valós idejű előnézet üres lehet, illetve lefagyhat

Kamera csere után 4 napig a zárolt képernyőn is megjelenik egy figyelmeztetés a nem eredeti alkatrészről és magán a Beállítások alkalmazáson ezután még 15 napig látható lesz egy értesítés róla.

Az Infó oldalról azonban ezután se tűnik el, így például ha használt iPhone 12-t vásárolsz, akkor könnyen tudod ellenőrizni, hogy eredeti kamera van-e benne.

Az Apple persze kitért arra, hogy nem korlátozzák le az utángyártott kamerákat, azok, ha jók, akkor ugyanúgy együttműködnek az iOS-szel, de ennek ellenére az eredeti alkatrészeket és a megbízható szervizpartnereket javasolják.

Az iPhone-kamera cseréjét kizárólag olyan technikusokra érdemes bízni, akik részt vettek az Apple szervizoktatásában, és eredeti Apple-alkatrészeket és -eszközöket használnak. Ilyenek a hivatalos Apple-szervizek és az eredeti Apple-alkatrészeket használó független szervizek (bár Magyarországon utóbbiak nincsenek!). Ha nem az Apple, egy hivatalos szerviz vagy minősített technikus végzi a cserét, akkor nem feltétlenül valósulnak meg a megfelelő biztonsági és javítási eljárások, ami helytelen működést eredményezhet, illetve problémák léphetnek fel a képminőséggel vagy a készülék biztonságával kapcsolatban.

Amúgy is érdemes Apple szervizpartnerhez vinni készüléked, ha szeretnéd, hogy a jótállással ne legyen semmi gondod a jövőben. Legutóbb itt beszéltünk a garanciális kérdésekről: Beszélgessünk 2021-ben a 3 éves jótállásról és a garanciáról, valamint az AppleCare+-ról!

Az iPhone-ok kamerája határozottan nem a leggyakrabban elromló alkatrészük, ennek ellenére jó lehet egy kis emlékeztetés rá, hogy ha valami gond történik vele, akkor nem érdemes spórolni a javíttatáson azzal, hogy a sarki GSM-ben cserélteted.

Vagy ha mégis így tennél, készülj fel arra, hogy az iOS nyaggatni fog döntésed miatt iPhone 12 család esetén.

Te tennél nem eredeti alkatrészt az iPhone-odba?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!