fbpx Skip to content

Régóta nyílt titok, hogy az Apple egy kiterjesztett valósággal működő szemüvegen is dolgozik. De úgy tűnik, hogy az ahhoz vezető út kacifántosabb lesz, mint azt elsőnek gondoltuk.

A Bloomberg új bejegyzése alapján az Apple ugyanis először egy profi kiterjesztett valóságos headsetet fog a piacra dobni. Ha lehet hinni a lapnak, ez lesz “a VR headsetek Mac Pro-ja”.

Elsőre furcsának tűnhet ez a jóslat, hiszen Tim Cook már többször kifejezte, hogy a virtuális valóságnál (VR) sokkal jobban érdekeltek a kiterjesztett valóságban (AR).

2016-ban még ezt mondta:

A virtuális valóság körülöleli a felhasználót egy nagyon menő élménnyel, de valószínűleg hosszútávon kisebb a piacon az érdeklődés iránta. Kevesebb embert hoz majd lázba.

Később, ugyanabban az évben:

A virtuális valóságnak vannak érdekes felhasználásai, de nem hiszem hogy olyan széleskörűen alkalmazható technológia, mint a kiterjesztett valóság. Utóbbihoz még kell idő, hogy elég jó legyen, de szerintem kifinomultabb. Lehetséges, hogy termékenyebb beszélgetést tudunk itt folytatni, ha valamilyen AR élményben van részünk, nem? És úgy gondolom, hogy ha valami kiegészíti a beszélgetésünket ahelyett, hogy akadályt tenne közénk, jobb lehet. A technológiának segítenie kell, nem pedig az útban lennie.

Tavaly sem volt még drasztikusan más a véleménye:

Izgatott vagyok az AR-rel kapcsolatban. Véleményem szerint ez lesz a következő nagy dolog és megváltoztatja az életünket. (…) Úgy gondolom, hogy nem választja el az embereket egymástól. Használhatjuk arra, hogy beszélgetéseinket gazdagítsuk és nem helyettesíti az emberi kapcsolatokat, ami engem mindig is aggasztott néhány más technológia esetén.

Szóval mondhatni, hogy Cook eddig nem nagyon szívlelte nyilvánosan a VR megoldásokat.

De ha alaposabban belegondolunk, van némi logika a pálfordulás mögött. A VR headsetek fejlesztése ugyanis jelentősen egyszerűbb, ezért is kapható már annyi különböző fajta, elég csak az Oculus Questre, a Valve Indexre, a Sony PlayStation VR-ra és társaikra gondolni.

Nézzük csak meg, hogy mit írt a Bloomberg!

Megbízható források alapján az Apple első headsetje a tervek szerint egy drága, szűk piaci keresletet kielégítő előfutára lesz egy ambiciózusabb, kiterjesztett valósággal működő terméknek, aminek fejlesztése több időt vesz igénybe.

Ahogy a legtöbb virtuális valóság kütyünél, egy teljes 3D-s élményt jelenít majd meg kijelzőjén játékokhoz, videók nézéséhez és kommunikáláshoz. Az AR funkciók, mint például a való világra a képek és információk kivetítése korlátozottabb lesz. Az Apple a tervek szerint 2022-ben fogja piacra dobni a terméket és a Facebook Oculus, Sony PlayStation VR és a HTC különböző headsetjei ellen pozícionálva.

Ez eddig szép és jó, de sajnos a cikk még folytatódik és kitér arra a (talán) szomorú részletre, miszerint a kütyü marha drága is lesz!

Az Apple a legfejlettebb és legerősebb chipjeit teszi majd a headsetbe olyan kijelzővel, ami magasabb felbontású, mint bármi jelenleg a VR piacon. Néhány chip a tesztek szerint elveri az Apple M1 Mac-jeiben lévő chipet is. A cég ventilátorokat is tervez a headsetbe, ami egy olyan dolog, amit a legtöbbször kerülni szoktak.

A konkurencia termékei 300 és 900 dollár közt helyezkednek el és a tervek szerint az Apple megoldása ezeknél jelentősen drágább lesz. Néhány belső Apple informátor szerint kezdetben üzletenként 1 headsetet fognak eladni naponta. Mivel az Apple-nek 500 boltja van, körülbelül 180 ezret adnának el évente, ha nem számoljuk az alternatív értékesítési csatornákat. Ezzel olyan Apple termékekkel kerülne egy kategóriába, mint az 5999 dolláros Mac Pro asztali számítógép.

Sokkal könnyebb fejleszteni úgy, ha nem kell mindent nagyon nagy titokban tartani és ebből a szempontból előnyös lehet, ha az Apple kiad egy VR headsetet, hiszen így sokkal könnyebben tudnak majd dolgozni az AR szemüvegen és a külső fejlesztők is elkezdhetnek megbarátkozni az új API-kkal.

Ennek ellenére furcsa lenne, ha az Apple tényleg kiadna egy ilyen borsos árú eszközt egy ilyen kis piac számára.

Szerinted lehet ráció a Bloomberg előrejelzésében?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.