fbpx Skip to content

A VR világa engem eddig nem nagyon mozgatott meg. Mindannyian tudtuk, hogy léteznek szemüvegek, de hát kell hozzá PC, meg kábel, meg egyébként is, mi értelme van a VR-nak? Tök hülyén néz ki! 2020 végén átmentem a gyerekkori barátomhoz, aki nyár óta nem érhető el Xboxon, mert PC-n játszik, köztük VR játékokkal. Na mondom, mutasd meg, mit tud ez a VR, mire képes 2020-ban. 

Elképedtem, és nagyjából 2 órán keresztül csak az hallotta tőlem, hogy WOW, úúúúú, asztaaaa, Jézusom. Mindenféle túlzás nélkül ez a technológia elérte azt, ami számomra megüti az Apple szintet. Megüti azt, ami nem csak játék, hanem a jövő lehet nagyon nagyon sok szempontból. Az Oculus márka Quest 2 szemüvege pedig 2021 legjobb VR terméke lehet, mivel teljesen vezeték nélküli, és PC sem kell hozzá! Vágjunk is bele 2021 első tesztjébe!

Hogyan kell elképzelni a VR-t, mit látunk? Milyen a minősége?

A VR avagy a virtuális valóság több szempontból is érdekes. Több dologból adódik össze az, hogy milyen élményt kapunk. Például mit látunk, mit képes követni a szemüveg, mennyire tudja becsapni az érzékszerveinket. A legtöbb VR szemüveg követi a testünk mozgását, tehát gugolni, hasalni, lépni tudunk bennünk. Ezen kívül vannak olyan termékek, amik a kezünket is képesek lekövetni, tehát szó szerint, kontroller nélkül a kezünkkel tudunk dolgokat mozgatni a térben, csak úgy mint a Különvéleményben!

A videóban Tom ide-oda pakolgatja videókat, kijelzőket a térben. A VR a segítségével elértük ezt a szintet. Nem gondoltam volna, hogy valaha ugyanezt megtehetem egy szemüvegben, ugyanolyan élményt kapva, mint a filmben. Tehát adott esetben kontroller sem kell, csupán maga a szemüveg és a kezünk. A Quest 2 külső kameráinak köszönhetően képes a fenti funkcióra, tehát teljesen vezeték nélkül beléphetünk a virtuális térbe. Hogyan is néz ki ez?

Ezen kívül a szemüveg teljes a testünk teljes mozgását képes lekövetni. Nem csak azt, hogy éppen hol van a kezünk, hanem merre fordulunk, mondjuk ha csak elhajolunk egy golyó előtt, azt is érzékeli. Ezen kívül, ha van elég terünk, akkor végigsétálhatunk az egész játékban, de alapjában véve nem kell nagy tér a játékokhoz. Elképesztően pontosan követi le a mozgásunkat a Quest 2 és kelti életre a játékokat, alkalmazásokat. Nézzük meg a trailert:

Ahogy említettem az Oculus 2 (ahogy az Oculus 1 is) PC nélkül működik. A Qualcomm Snapdragon XR2 chipet kapta meg, ami az egyik legerősebb, mobil eszközökbe szánt processzor. Ez hajtja meg lényegében az egész eszközt, ez számol, ez futtatja a játékot és persze kelti életre a virtuális valóságot.

Ahogy a fenti táblázatból látszik, a Multi-Core-ban nem sokkal marad le az A14 Bionic processzortól, ami lényegében előrevetíti azt, hogy bizony elegendő a Quest 2 minden funkciójához.

A kijelző talán az egyik, ha nem a legfontosabb szempont a VR esetén. Pixeles-e amit látunk, éles-e, mondhatjuk, hogy retina-e. Igen, az Oculus 2 borotvaéles képet ad, amit eddig soha sem gondoltam volna. Ehhez olyan felbontású és technikai tudású kijelző kell, ami nem semmi technológiát sejtet a háttérben.

(Balra az új generációs Quest 2, jobbra a Quest 1 felbontása)

Az eredeti Oculus Questet PenTile OLED típusú kijelzővel szerelték. Ismert, hogy ezek képesek telt színeket és szinte tökéletes feketét megjeleníteni, valamint nagyon rövid a válaszidejük is. Tavaly az Oculus és több más gyártó is technológiát váltott. Az új, magas frissítési frekvenciájú (tehát szintén nagyon rövid frissítési késleltetésű) LCD-k ugyan nem tükrözik olyan szépen a színeket, mint OLED-es megfelelőik, ám általában nagyobb a pixelsűrűségük. Ez azt jelenti, hogy azonos felbontás mellett is élesebb képet jelenítenek meg. Az Oculus Quest 2 kijelzője 72 Hz és 90 Hz frissítési frekvenciát támogat. Az eredeti Oculus Quest esetében ezek a számok alacsonyabbak voltak, 60 illetve 72 Hz. A nagyobb frissítési frekvencia nemcsak azt jelenti, hogy gördülékenyebbek lesznek az animációk, hanem azt is, hogy kevesebb ember fog az észrevehető vibrálás miatt rosszullétet érezni játék közben.

A Quest 2 rendelkezik jelenleg a legjobb kijelzőkkel, szemenként 1832×1920 felbontással. Ugyan eddig OLED kijelzőket kaptunk, de a cég rájött, hogy lényegében az OLED csak a filmeknél lenne fontos, a játékoknál nem. Ezt a terméket pedig leginkább 1-2 órás játékokra használják, és nem filmnézésre, de erre visszatérek még. Ez a felbontás amúgy majdnem 50%-kal több, mint az eddigi, tehát lényegesen jobb minőséget kapunk a régebbi szemüvegekhez képest.

Játékok, élmény?

A technikai adatok, információk után jöjjenek a játékélmények. Mint említettem, a Quest 2-höz nem kell PC, tehát önmagában működik. Ettől függetlenül egy kábel segítségével ráköthető a PC-re, sőt, streamelhető is gamer PC-ről tartalom rá, tehát PC segítségével futtathatjuk a Steam-es játékokat rajta, amivel lényegében egy teljesen új világ nyílik meg, sokkal jobb grafikával, esetleg játékélménnyel. Alapjában véve azonban a Quest 2 arra van tervezve, hogy önmagában futtassa a játékokat és úgy gondolom, ezt remekül véghez is viszi.

Konzolon, PC-n, és mobilon is más-más játékokkal szeretnénk játszani. Például konzolon nagyon szívesen játszom a CoD-dal, ami egy kontrollerrel órákon át leültet a TV elé. Mobilon szeretek gyűjtögetős játékokkal játszani, ami csak 10-15 perces figyelmet igényel és később visszatérhetek hozzá. Tehát a kérdés az, hogy milyen játékokkal játszunk VR-on, mivel nem fogok CoD-ozni több órát, mint konzolon, és nem fogok minden percben hason fekve, guggolva CoD-ozni, mert 2 perc alatt elfáradnék. Ezen kívül hatalmas hely kellene, hogy ide-oda fordulva, sétálva játsszak.

Tehát a játékok terén teljesen más élményt kell adni mindhárom platformon. A VR fejlesztői közösség ezt nagyon jól tudja és elképesztő játékokkal találkozhatunk, amiket lényegében az androidos rendszer és processzor kényelmesen elfuttat. Nem kötelező, hogy a víz olyan élethű legyen, mint egy PS5 konzolon, mert az egész 360 fokos élmény teljesen eltereli a figyelmemet. A színek, és az, hogy mozgok és követi a szemüveg a mozgásomat, elképesztő. Kipróbáltam a Half Life Alyx-et PC-n és nem a grafikát néztem, ami persze elképesztő volt a PC segítségével, hanem rajzolgattam a tollakkal, riogattam a galambokat, és így tovább… Interakcióba léptem a virtuális világgal, és ez az élmény, amit keresünk. Pakolni dolgokat, benézni a polc mögé, éppenséggel Harry Pottereset játszani, vagy pingpongozni egy régi baráttal!

Közösségi játékok, COVID, és hordozhatóság

Nem gondolom, hogy 2021-ben eltűnne ez a vírus. Igen, jönnek a vakcinák, igen, az emberiség egy része bízik benne, beoltatja magát, egy másik része pedig nem. Én azt gondolom, hogy a következő néhány hónapot még minden bizonnyal “bezárva” töltjük, és talán nyáron kimozdulhatunk majd, aztán ősszel kezdődhet elölről. Szkeptikus vagyok, igen, de inkább legyen szkeptikus, mint csalódjak, de ez a cikk nem erről szól.

Szóval vegyük alapul a legrosszabbat. Kimozdulnánk, de egy ebédre se tudunk beülni, sétálnánk, de egy teát sem tudunk inni, mert már bezártak a helyek, és jóformán másba fogtak a tulajdonosok, amiből meg tudnak élni. A közösségi élet egyre kevesebb, már munkatársakkal se találkozunk, haverokat se hívunk át, mert minek ??‍♂️. Ez talán az egész járványban a legrosszabb, hogy jóformán nincs közösségi életünk, és az, hogy felkelünk, megisszuk a kávét, majd leülünk a másik szobában lévő íróasztalhoz, nem ad kellő mozgást, sem élményt. Ez persze végül depresszióhoz vezethet, fásultsághoz, ingerültséghez a másikhoz való hozzáállásban. Télen ez fokozódik, még kevesebbet mozdulunk ki, ezért is érdemes valamivel felkelteni az érdeklődést, legyen az társasjáték, vagy bármi, ami megmozgat minket.

Ebben segíthet többek között a VR is, én például emiatt vettem meg. Azért, hogy közösségi élményt kapjak, barátokkal röhögjük, csináljunk közösen valamit, picit kiszabaduljak a hétköznapokból, és lényegében bevált. Több ismerős is átjött már, hogy közös VR-ozás keretében igyunk egy üveg bort, röhögjünk, történeteket meséltünk, ameddig a másik játszott. Ezen kívül a VR nem csak az erősebb, hanem a gyengébbik nem játéka is, ami egészen új élmény a közösségi játékok terén. Végre ők is beszállhatnak, velük is versenyezhetünk, és egyelő esélyekkel indulnak velünk szemben. Ez nem mondható el a konzolos, PC-s játékok terén, mert a kontrollert viszonylag kevesebben ismerik.

Mindezek mellett a VR a gyerekek számára is nagy élmény. A sokkal jobb képzelőerővel rendelkező gyerkőcök azonnal beleélik magukat a játékokba és lényegében sokkal gyorsabban elsajátítják a mozdulatokat. Tehát az egész család számára egy újdonság, nem csak apu kap úgymond egy új játékot.

 

Végül, de nem utolsó sorban a hordozhatóság, ami miatt ez a világ sokkal, de sokkal több embert elérhet, mint az valójában gondolnánk. Az új Quest 2 teljesen vezeték nélküli. Nem kell sem a szemüveghez, sem a joystickokhoz vezeték. Csupán bedobom a táskába és átugrok a haverokhoz, ahol egyetlen kattintással kirakom TV-re, vagy számítógép kijelzőjére a játékot, hogy lássuk, mit lát a szemüveg mögött. Nem kell PC, nem kell semmi, minden a szemüvegen fut, tehát adott esetben még a kocsiban is filmezhet a gyerek. Az akkumulátoridő a Quest 2-nél 2,5 óra játékot jelenthet, ami szerintem több mint elég. Már az egész csapat elfárad, mire lemerül a készülék. Ezen kívül nem lehet annyi időt tölteni benne, mint mondjuk egy iPad, vagy a TV előtt. Egyszerűen az ember elfárad, nem képes ennyi ideig figyelni, mozogni, tehát a gyerekek számára kifejezetten jó eszköz. Egyszóval a VR elvihetővé vált bárhova, kipróbálhatja az ismerős, rokon, nagyszülő, bárki. Elfér egy átlagos táskában.

Konklúzió

Egyszerűen nem értem, hogy az Apple miért nem lépett még be ebbe a világba. Ott van egy hatalmas erővel bíró processzor, ami képes futtatni VR alkalmazásokat, akár asztali PC minőségű játékokat, de egyetlen egy játék sem streamel a szemüvegre. Biztos fejleszt a cég olyan szemüveget, vagy valamit, ami VR, de mindeközben ki lehetne aknázni ezt az élményt, amit az emberek többsége még csak meg se tapasztalt. Ehelyett van egy Oculus alkalmazásunk, amin vásárolhatunk appot, kezelhetjük a szemüveg beállításait, de semmi többet. Pedig szerintem lenne erre igény, és azt gondolom, aki kipróbálja a VR-t, azonnal beleszeret.

Röviden szót ejtenék még a Facebook kötöttségről, mert ez egyeseknek számíthat. Az Oculust megvette a Facebook, így a Quest 2-höz például Facebook account kell, hogy használhassuk. Mondjuk úgy, hogy ez nem meglepő, mivel ha más cég lenne, ott is be kellene jelentkezni egy felhasználónévvel és jelszóval, tehát az adatainkat akkor is odaadnánk valakinek. Jelen esetben ez ugye a Facebook. Ha valaki nincs fent a Facebookon, nyugodtan létre lehet hozni egy fiókot, még csak barátkozni és használni sem kell, de az Oculus Store-ban majd ezzel vásárolhatunk.

Ha van rá lehetőségetek, próbáljátok ki, vásároljátok meg, nem fogtok benne csalódni. 2020 egyik legnagyobb meglepetése volt számomra a Quest 2, és bárkinek megmutattam, azt mondta, hogy neki kell egy ilyen. Különösen ajánlom a Drónozok csapatát, akik a karácsonyi hajtásban is számtalan kérdésemre válaszoltak, és még a fa alá is eljuttatták a készüléket. Ha tehetitek, őket válasszátok, mert szerintem szuper csapat! Az Oculus Quest 2 64GB és 256GB változatban is megvásárolható náluk, raktár készletről!

(A cikk nem PR anyag, a Drónozok nem fizetett a cikkért, mi is fizettünk a termékért, és a cikk nem tartalmaz affiliate linket sem.)

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.