Kezünkben az Oculus Quest 2 VR szemüveg: ez a jövő! – teszt és vélemény

A VR világa engem eddig nem nagyon mozgatott meg. Mindannyian tudtuk, hogy léteznek szemüvegek, de hát kell hozzá PC, meg kábel, meg egyébként is, mi értelme van a VR-nak? Tök hülyén néz ki! 2020 végén átmentem a gyerekkori barátomhoz, aki nyár óta nem érhető el Xboxon, mert PC-n játszik, köztük VR játékokkal. Na mondom, mutasd meg, mit tud ez a VR, mire képes 2020-ban. 

Elképedtem, és nagyjából 2 órán keresztül csak az hallotta tőlem, hogy WOW, úúúúú, asztaaaa, Jézusom. Mindenféle túlzás nélkül ez a technológia elérte azt, ami számomra megüti az Apple szintet. Megüti azt, ami nem csak játék, hanem a jövő lehet nagyon nagyon sok szempontból. Az Oculus márka Quest 2 szemüvege pedig 2021 legjobb VR terméke lehet, mivel teljesen vezeték nélküli, és PC sem kell hozzá! Vágjunk is bele 2021 első tesztjébe!

Hogyan kell elképzelni a VR-t, mit látunk? Milyen a minősége?

A VR avagy a virtuális valóság több szempontból is érdekes. Több dologból adódik össze az, hogy milyen élményt kapunk. Például mit látunk, mit képes követni a szemüveg, mennyire tudja becsapni az érzékszerveinket. A legtöbb VR szemüveg követi a testünk mozgását, tehát gugolni, hasalni, lépni tudunk bennünk. Ezen kívül vannak olyan termékek, amik a kezünket is képesek lekövetni, tehát szó szerint, kontroller nélkül a kezünkkel tudunk dolgokat mozgatni a térben, csak úgy mint a Különvéleményben!

A videóban Tom ide-oda pakolgatja videókat, kijelzőket a térben. A VR a segítségével elértük ezt a szintet. Nem gondoltam volna, hogy valaha ugyanezt megtehetem egy szemüvegben, ugyanolyan élményt kapva, mint a filmben. Tehát adott esetben kontroller sem kell, csupán maga a szemüveg és a kezünk. A Quest 2 külső kameráinak köszönhetően képes a fenti funkcióra, tehát teljesen vezeték nélkül beléphetünk a virtuális térbe. Hogyan is néz ki ez?

Ezen kívül a szemüveg teljes a testünk teljes mozgását képes lekövetni. Nem csak azt, hogy éppen hol van a kezünk, hanem merre fordulunk, mondjuk ha csak elhajolunk egy golyó előtt, azt is érzékeli. Ezen kívül, ha van elég terünk, akkor végigsétálhatunk az egész játékban, de alapjában véve nem kell nagy tér a játékokhoz. Elképesztően pontosan követi le a mozgásunkat a Quest 2 és kelti életre a játékokat, alkalmazásokat. Nézzük meg a trailert:

Ahogy említettem az Oculus 2 (ahogy az Oculus 1 is) PC nélkül működik. A Qualcomm Snapdragon XR2 chipet kapta meg, ami az egyik legerősebb, mobil eszközökbe szánt processzor. Ez hajtja meg lényegében az egész eszközt, ez számol, ez futtatja a játékot és persze kelti életre a virtuális valóságot.

Ahogy a fenti táblázatból látszik, a Multi-Core-ban nem sokkal marad le az A14 Bionic processzortól, ami lényegében előrevetíti azt, hogy bizony elegendő a Quest 2 minden funkciójához.

A kijelző talán az egyik, ha nem a legfontosabb szempont a VR esetén. Pixeles-e amit látunk, éles-e, mondhatjuk, hogy retina-e. Igen, az Oculus 2 borotvaéles képet ad, amit eddig soha sem gondoltam volna. Ehhez olyan felbontású és technikai tudású kijelző kell, ami nem semmi technológiát sejtet a háttérben.

(Balra az új generációs Quest 2, jobbra a Quest 1 felbontása)

Az eredeti Oculus Questet PenTile OLED típusú kijelzővel szerelték. Ismert, hogy ezek képesek telt színeket és szinte tökéletes feketét megjeleníteni, valamint nagyon rövid a válaszidejük is. Tavaly az Oculus és több más gyártó is technológiát váltott. Az új, magas frissítési frekvenciájú (tehát szintén nagyon rövid frissítési késleltetésű) LCD-k ugyan nem tükrözik olyan szépen a színeket, mint OLED-es megfelelőik, ám általában nagyobb a pixelsűrűségük. Ez azt jelenti, hogy azonos felbontás mellett is élesebb képet jelenítenek meg. Az Oculus Quest 2 kijelzője 72 Hz és 90 Hz frissítési frekvenciát támogat. Az eredeti Oculus Quest esetében ezek a számok alacsonyabbak voltak, 60 illetve 72 Hz. A nagyobb frissítési frekvencia nemcsak azt jelenti, hogy gördülékenyebbek lesznek az animációk, hanem azt is, hogy kevesebb ember fog az észrevehető vibrálás miatt rosszullétet érezni játék közben.

A Quest 2 rendelkezik jelenleg a legjobb kijelzőkkel, szemenként 1832×1920 felbontással. Ugyan eddig OLED kijelzőket kaptunk, de a cég rájött, hogy lényegében az OLED csak a filmeknél lenne fontos, a játékoknál nem. Ezt a terméket pedig leginkább 1-2 órás játékokra használják, és nem filmnézésre, de erre visszatérek még. Ez a felbontás amúgy majdnem 50%-kal több, mint az eddigi, tehát lényegesen jobb minőséget kapunk a régebbi szemüvegekhez képest.

Játékok, élmény?

A technikai adatok, információk után jöjjenek a játékélmények. Mint említettem, a Quest 2-höz nem kell PC, tehát önmagában működik. Ettől függetlenül egy kábel segítségével ráköthető a PC-re, sőt, streamelhető is gamer PC-ről tartalom rá, tehát PC segítségével futtathatjuk a Steam-es játékokat rajta, amivel lényegében egy teljesen új világ nyílik meg, sokkal jobb grafikával, esetleg játékélménnyel. Alapjában véve azonban a Quest 2 arra van tervezve, hogy önmagában futtassa a játékokat és úgy gondolom, ezt remekül véghez is viszi.

Konzolon, PC-n, és mobilon is más-más játékokkal szeretnénk játszani. Például konzolon nagyon szívesen játszom a CoD-dal, ami egy kontrollerrel órákon át leültet a TV elé. Mobilon szeretek gyűjtögetős játékokkal játszani, ami csak 10-15 perces figyelmet igényel és később visszatérhetek hozzá. Tehát a kérdés az, hogy milyen játékokkal játszunk VR-on, mivel nem fogok CoD-ozni több órát, mint konzolon, és nem fogok minden percben hason fekve, guggolva CoD-ozni, mert 2 perc alatt elfáradnék. Ezen kívül hatalmas hely kellene, hogy ide-oda fordulva, sétálva játsszak.

Tehát a játékok terén teljesen más élményt kell adni mindhárom platformon. A VR fejlesztői közösség ezt nagyon jól tudja és elképesztő játékokkal találkozhatunk, amiket lényegében az androidos rendszer és processzor kényelmesen elfuttat. Nem kötelező, hogy a víz olyan élethű legyen, mint egy PS5 konzolon, mert az egész 360 fokos élmény teljesen eltereli a figyelmemet. A színek, és az, hogy mozgok és követi a szemüveg a mozgásomat, elképesztő. Kipróbáltam a Half Life Alyx-et PC-n és nem a grafikát néztem, ami persze elképesztő volt a PC segítségével, hanem rajzolgattam a tollakkal, riogattam a galambokat, és így tovább… Interakcióba léptem a virtuális világgal, és ez az élmény, amit keresünk. Pakolni dolgokat, benézni a polc mögé, éppenséggel Harry Pottereset játszani, vagy pingpongozni egy régi baráttal!

Közösségi játékok, COVID, és hordozhatóság

Nem gondolom, hogy 2021-ben eltűnne ez a vírus. Igen, jönnek a vakcinák, igen, az emberiség egy része bízik benne, beoltatja magát, egy másik része pedig nem. Én azt gondolom, hogy a következő néhány hónapot még minden bizonnyal “bezárva” töltjük, és talán nyáron kimozdulhatunk majd, aztán ősszel kezdődhet elölről. Szkeptikus vagyok, igen, de inkább legyen szkeptikus, mint csalódjak, de ez a cikk nem erről szól.

Szóval vegyük alapul a legrosszabbat. Kimozdulnánk, de egy ebédre se tudunk beülni, sétálnánk, de egy teát sem tudunk inni, mert már bezártak a helyek, és jóformán másba fogtak a tulajdonosok, amiből meg tudnak élni. A közösségi élet egyre kevesebb, már munkatársakkal se találkozunk, haverokat se hívunk át, mert minek 🤷🏻‍♂️. Ez talán az egész járványban a legrosszabb, hogy jóformán nincs közösségi életünk, és az, hogy felkelünk, megisszuk a kávét, majd leülünk a másik szobában lévő íróasztalhoz, nem ad kellő mozgást, sem élményt. Ez persze végül depresszióhoz vezethet, fásultsághoz, ingerültséghez a másikhoz való hozzáállásban. Télen ez fokozódik, még kevesebbet mozdulunk ki, ezért is érdemes valamivel felkelteni az érdeklődést, legyen az társasjáték, vagy bármi, ami megmozgat minket.

Ebben segíthet többek között a VR is, én például emiatt vettem meg. Azért, hogy közösségi élményt kapjak, barátokkal röhögjük, csináljunk közösen valamit, picit kiszabaduljak a hétköznapokból, és lényegében bevált. Több ismerős is átjött már, hogy közös VR-ozás keretében igyunk egy üveg bort, röhögjünk, történeteket meséltünk, ameddig a másik játszott. Ezen kívül a VR nem csak az erősebb, hanem a gyengébbik nem játéka is, ami egészen új élmény a közösségi játékok terén. Végre ők is beszállhatnak, velük is versenyezhetünk, és egyelő esélyekkel indulnak velünk szemben. Ez nem mondható el a konzolos, PC-s játékok terén, mert a kontrollert viszonylag kevesebben ismerik.

Mindezek mellett a VR a gyerekek számára is nagy élmény. A sokkal jobb képzelőerővel rendelkező gyerkőcök azonnal beleélik magukat a játékokba és lényegében sokkal gyorsabban elsajátítják a mozdulatokat. Tehát az egész család számára egy újdonság, nem csak apu kap úgymond egy új játékot.

 

Végül, de nem utolsó sorban a hordozhatóság, ami miatt ez a világ sokkal, de sokkal több embert elérhet, mint az valójában gondolnánk. Az új Quest 2 teljesen vezeték nélküli. Nem kell sem a szemüveghez, sem a joystickokhoz vezeték. Csupán bedobom a táskába és átugrok a haverokhoz, ahol egyetlen kattintással kirakom TV-re, vagy számítógép kijelzőjére a játékot, hogy lássuk, mit lát a szemüveg mögött. Nem kell PC, nem kell semmi, minden a szemüvegen fut, tehát adott esetben még a kocsiban is filmezhet a gyerek. Az akkumulátoridő a Quest 2-nél 2,5 óra játékot jelenthet, ami szerintem több mint elég. Már az egész csapat elfárad, mire lemerül a készülék. Ezen kívül nem lehet annyi időt tölteni benne, mint mondjuk egy iPad, vagy a TV előtt. Egyszerűen az ember elfárad, nem képes ennyi ideig figyelni, mozogni, tehát a gyerekek számára kifejezetten jó eszköz. Egyszóval a VR elvihetővé vált bárhova, kipróbálhatja az ismerős, rokon, nagyszülő, bárki. Elfér egy átlagos táskában.

Konklúzió

Egyszerűen nem értem, hogy az Apple miért nem lépett még be ebbe a világba. Ott van egy hatalmas erővel bíró processzor, ami képes futtatni VR alkalmazásokat, akár asztali PC minőségű játékokat, de egyetlen egy játék sem streamel a szemüvegre. Biztos fejleszt a cég olyan szemüveget, vagy valamit, ami VR, de mindeközben ki lehetne aknázni ezt az élményt, amit az emberek többsége még csak meg se tapasztalt. Ehelyett van egy Oculus alkalmazásunk, amin vásárolhatunk appot, kezelhetjük a szemüveg beállításait, de semmi többet. Pedig szerintem lenne erre igény, és azt gondolom, aki kipróbálja a VR-t, azonnal beleszeret.

Röviden szót ejtenék még a Facebook kötöttségről, mert ez egyeseknek számíthat. Az Oculust megvette a Facebook, így a Quest 2-höz például Facebook account kell, hogy használhassuk. Mondjuk úgy, hogy ez nem meglepő, mivel ha más cég lenne, ott is be kellene jelentkezni egy felhasználónévvel és jelszóval, tehát az adatainkat akkor is odaadnánk valakinek. Jelen esetben ez ugye a Facebook. Ha valaki nincs fent a Facebookon, nyugodtan létre lehet hozni egy fiókot, még csak barátkozni és használni sem kell, de az Oculus Store-ban majd ezzel vásárolhatunk.

Ha van rá lehetőségetek, próbáljátok ki, vásároljátok meg, nem fogtok benne csalódni. 2020 egyik legnagyobb meglepetése volt számomra a Quest 2, és bárkinek megmutattam, azt mondta, hogy neki kell egy ilyen. Különösen ajánlom a Drónozok csapatát, akik a karácsonyi hajtásban is számtalan kérdésemre válaszoltak, és még a fa alá is eljuttatták a készüléket. Ha tehetitek, őket válasszátok, mert szerintem szuper csapat! Az Oculus Quest 2 64GB és 256GB változatban is megvásárolható náluk, raktár készletről!

(A cikk nem PR anyag, a Drónozok nem fizetett a cikkért, mi is fizettünk a termékért, és a cikk nem tartalmaz affiliate linket sem.)

Ezek még érdekelhetnek:


Címkék:

Népszerű hozzászólások

 1. Nagyon jó termék, én is pont a napokban szereztem be. Eddig egy Oculus GO-m volt amitől nem voltam annyira elájulva, de a Quest 2 fényévekkel jobb. Az ára meg szerintem teljesen rendben van és a játékok árai se vészesek. Olyan játéknál pl mint az Angry Birds például a GO-nál már a kisebb dobozokon olvashatatlan számomra a TNT felirat, de a Quest2 -ön kristálytisztán olvasható. Az egész nem olyan pixeles. Az meg ahogy két kézzel is irányitható meg megint csak egy óriási különbség a 2 készülék közt, főleg, hogy Quest-el meg is tudsz fogni dolgokat. Ja és ami nagyon tetszik még, hogy a Mavic Air 2-vel készült 360 fokos fotókat is rátöltöttem és teljesen más értelmet nyertek ezek a képek is. Amúgy én személy szerint a 256 GB-os modellt ajánlom. Akkor biztos van elég helyed.

 2. Engem érdekelnek ezek a technikák, de az élettani hatásaik is: tuti, hogy én vagyok defektes, de én már a 3D-t sem birtam soha moziba, fél óra után automatikusan elkezdtem szédülni, de az airpods-al ugyanez a helyzet, ott meg a fejem kezd el fájni egy idő után tőle (mondjuk ezt több helyen is olvastam, hogy előfordulhat).

  Mielőtt kiadna az ember egy rahedli jettát egy ilyenre, jó lenne kipróbálni.

 3. Persze ez logikus. Ismerek én is olyat aki az aktív 3D-t nem bírja, de olyat is aki a passzívat nem. Szerintem a covid miatt sajnos nagy a valószínűsége, hogy nem lehet sehol kipróbálni, de szerintem hívd fel őket, hogy mit mondanak ők.

 4. Valamit amúgy még hozzátennék a tapasztalatokhoz. Nagybátyám csak másfél szemre lát, az egyik jó a másikra csak középtől lefele, ez miatt ő alapból nem lát 3 dimenzióban aztán kipróbálta ő is, igaz a szemüvegben se lát továbbra se 3d-ben, de az egész vizuális látvány kárpótolta érte és nagyon tetszett neki is és azt mondta neki is kell ilyen. Szóval, ha valaki nem lát 3D-ben azoknak is hatalmas élmény lehet és, ha eddig ezért nem próbálták ki akkor tessék csak nyugodtan lehet megváltozik a véleményük.

 5. A kötelező Facebook regisztráció dealbreaker. Nem az adatvédelmi aggályok miatt, hanem mert a Facebook bármikor előzetes figyelmeztetés nélkül törölheti az accountodat és azzal használhatatlanná válik a hardver, a szoftver vásárlásaidat pedig örökre elbukod.
  Egyetlen más cég se csinál ilyet.

  Nem a saját neveden regisztráltál? Törölve.
  Több accountot regisztráltál? Az összes törölve.
  Túl sokáig inaktív vagy? Törölve.
  A Facebook cenzoroknak nem tetsző tartalmat osztottál tovább? Törölve.
  És így tovább.

  Képzeld el mekkora szarvihar zúdúlna az Apple nyakába, perek tízezreit is beleértve, ha mondjuk törölnének minden Apple ID-t, amit a user nem a saját nevére regisztrált és letiltanák az ahhoz tartozó iPhone-okat és AppStore vásárlásokat.
  Akármilyen jó hardver is a Quest, amíg közvetlenül Facebookhoz van kötve, addig ajánlatos messze ívben elkerülni.

 6. Azért ez nem teljesen igaz. Mármint a törölve dolog. Mi használunk Fake accountot arra, hogy posztoljunk automatikusan a Facebook-ra, vagy olyan funkciókat használjunk ki, amiket pluginek igényelnek az oldalon és saját néven nem éppen ideális. Nincs ezzel semmi gond, simán használom. Az hogy törölnek sem igaz, mert tudsz felebezni, ahol végeredményben ha bizonyítod, hogy Te vagy, akkor nyugodtan használhatod tovább, nem veszik el.

  Végül, de nem utolsó sorban ha csak valaki nem szól, nem fogják tudni hogy nem valós az account, így végeredményben lehet hamis adatokkal használni probléma nélkül. Az teljesen más kérdés, hogy manapság már messengeren beszélgetsz, Facebook oldalt managelsz és így tovább… tehát elég kis esély van arra, hogy nincs Facebook accountod, amit létre is tudsz hozni bármikor.

  Ettől függetlenül valóban igazad van abban, hogy nem csak egy random felhasználói fiókot hozol létre, hanem jóval többet kell megadnod magadról, de törölve nem leszel, ha csak valaki nem szól a Facebook-nak. Egyébként általában máshol is megadod ezeket az adatokat, mert ha mondjuk elfelejted a jelszót, akkor nem árt tudni a születési dátumodat, egyéb dolgokat.

  Nem vagyok a Facebook mellett, de manapság az emberek többségének sajnos megkerülhetetlen, mert ebben “dolgoznak”, itt kommunikálnak, ha egy cégnél vagy, akkor is ilyen-olyan groupok vannak stb… Előbb utóbb sajnos használni kell. Ennek én sem örülök, de ez van.

 7. Nekem nincs facebook accountom és egyetlen pillanatig sem éreztem a hiányát. Szóval egyáltalán nem evidencia, hogy úgyis mindenkinek van, vagy hogy nincs élet a facebookon túl.

  Mint mondtam, ez alapvetően nem adatkezelési kérdés. Egyszerűen maga a lehetőség, hogy egy cég bármikor figyelmeztetés nélkül megszűntetheti az accountodat olyan események vagy csak szimpla gyanú alapján, aminek semmi köze magához a megvásárolt termékhez vagy a felhasználás módjához, hogy a közösségi médiában való részvételtől teszik függővé, hogy egyáltalán használható-e a termék, amiért fizettél önmagában botrány.

  Tőlem amúgy mindenki arra költi a pénzét, amire akarja, ignorálhatja az intő jeleket, csak aztán ne csodálkozzon, ha egy nap arra ébred, hogy van egy százötvenezer forintos ajtótámasza és pár tízezer forintnyi szoftvere örökre eltűnt az éterben, mindezt csak azért, mert egy algoritmus bűnösnek bélyegezte az adatlopási bizniszük akadályozásában.
  Na akkor jusson eszébe, hogy mindez előre látható volt, hogy önként ment bele, és hogy egyedül csak magát hibáztathatja.

 8. Ezt barmelyik ceg barmikor megteheti, lasd az Apple is torolheti az accountad, Twitter is, barmilyen szolgaltatonak meg van a joga hozza. Nekunk is, ha fizetos lenne a szifon, es torollek, mert megszektel egy szabalyt, akkor ennyi. Ez mindenhol igy van, a Facebook-on kivul is, es ott is.

 9. Czo says:

  Egyebkent, ha nem mersz hardvert vasarolni a Facebooktol, mert felsz, hogy a Facebook torli az accountodat es hasznalhatatlanna valik a hardvered, akkor miert mersz hardvert vasarolni az Appletol, nem felve attol, hogy hasznalhatatlanna teszi a hardvered?

 10. Azért ne túlozd el a dolgokat, a Facebook törölheti a profilod persze mert rengeteg ipari mennyiségben gyártott kamu profil létezik, a likebusiness miatt. De, először is deaktiválják a profilod és nem törlik rögtön és sincs baj mert jelentkezel és visszaállítják. Törölni csak úgy egyik percről a másikra nem fogják. Ha egy magát igazolni tudó élő ember áll a profil mögött akkor azt nem fogják végleg törölni. Nekem se volt Facebook profilom és értelmét se látom, de ez más téma, de most az Oculus miatt csináltam egyet csak játszani, de egyáltalán nincs ilyen félelmem.

 11. kpbendi says:

  Természetesen az EULA megszegése bármilyen account törlésére feljogosítja az adott szolgáltatás üzemeltetőjét, de a kötelező facebook regisztráció lényegi elemekben más.
  Az Apple nem törli az accountokat arra hivatkozva, hogy nem a valós neveddel hoztad létre, vagy hogy egynél több account van a neveden.
  Ezen túl nem köti az általad megvásárolt eszközök használati jogát a közösségi médiában való jelenléthez és tartalmi cenzúrát sem végez.
  Most képzeld el a következő szituációt: egy szép reggel arra ébredsz, hogy nem működik a telefonod, tableted, laptopod, médialejátszód, majd - hogy egyáltalán esélyed legyen használni - neked kellene a személyes adataid rendelkezésre bocsátásával (amelyeknek mellesleg semmi köze a termékekhez) bizonyítani, hogy egyáltalán létezel.
  Mekkora világra szóló botrány lenne belőle?

 12. Czo says:

  Meg mindig nem ertem miert zavar, ha a Facebook a sajat hatdveret hozzakoti a sajat accountjahoz. A Roborock porszivot nem tudom Roborock account nelkul hasznalni, az Apple telefont ugyan lehetne, de appok nelkul ezt se nagyon tudod hasznalni, az appokhoz pedig mar kell a sajat Apple account. A Google platformjan is ugyonez van. Tehat miert csak az FB eseten zavar ez?

 13. kpbendi says:

  Melyik másik cégnél kell neked bizonyítanod, hogy a valós neveden regisztráltál?
  Melyik másik cégnél törlik az accountodat, ha egynél többször regisztráltál, vagy ha a túl alacsony közösségi aktivitásod miatt inaktívnak minősítenek, vagy ha szélsőséges politikai csoportok rádszállnak és koordináltan tömegesen hamis feljelentéseket tesznek ellened?
  Nem a hardver kötelező regisztrációja a gond és még csak nem is a facebook moderálási gyakorlata, hanem hogy a kettőt kötelezően összekötik.
  Mintha mondjuk összeállna a közlekedési hatóság az áramszolgáltatókkal, és ha áthajtasz a piroson, akkor kikapcsolnák az áramot, vagy ha elmaradsz egy számlával, akkor leszednék a kocsidról a rendszámot.

 14. Kicsit túlgondolod ezt szerintem.

 15. Jadeye says:

  ha létrehozol egy fiókot egy nyilvánvalóan kamu névvel, mint mondjuk “Márk Cukkerbörg”, amiből mindenki azonnal tudja, hogy kamu, akkor valóban nem kell csodálkozni, hogy felfüggesztik, majd ha nem tudod igazolni, hogy valóban így hívnak, vagy nem írod át a nevet, akkor törlik is.

  de ha létrehozol egy gyakori névvel rendelkezőt, mint mondjuk Kovács István, Kiss Gábor, Nagy Béla, stb., és semmi másra nem használod ezt a fiókot, sehol nem szólsz vele hozzá, semmit nem lájkolsz, senkit nem jelölsz be vagy igazolsz vissza ismerősként, akkor nullához közelít az esélye annak, hogy töröljék. olyan meg nincs, hogy az alacsony közösségi aktivitásod miatt törölnének.

 16. Czo says:

  Az Apple is azt keri, hogy a valodi neveddel hozd letre az accountod. Nekem eszembe nem jutott masik nevet hasznalni, ugyhogy en a valodi nevemet hasznalom (itt is es mashol is). Ugyonakkor meg mindig nem ertem, hogy miert baj, ha a Facebook a sajat hardverehez azt keri, hogy regisztralj a sajat szolgaltatasara es tartsd be a sajat szolgaltatasanak a szabalyait. Ne vedd meg a Facebook hardveret es nincs problema.

 17. gunar says:

  Ahogy mondod! Nekem nem jó a FB nem is veszek olyan hardvert, nem jó másra az android mint navigálni, csak arra használom az autóban, tabletnek meg jobb már az iPad Pro akkor azt fogom használni, mint ahogy telónak sem használnék androidot mert nem bejövős. Ergo senkit nem köteleznek semmi hardver vételére a gyártók és a forgalmazók, de ha már veszek valamit akkor azzal vele járnak dolgok és azt még a megvétele előtt meggondolom valóban kell-e nekem. Ha nem tudok vele vmiért együtt élni nem veszem. Ennyire 1xű, nem is vágom másoknak ez miért nem tiszta!?

 18. kpbendi says:

  Nyilván nem veszem meg, ez a lehetőség fel sem merült.
  Ez a topik viszont egy facebook hardverről szól és nem árt tisztába lenni azzal, hogy a sok hozsannázással szemben milyen kockázatokat rejt a termék. Márpedig a facebook regisztráció azt jelenti, hogy bármikor indoklás nélkül elvehetik azt, amiért fizettél, olyan dolgok miatt, amiknek még érintőlegesen sincs közük magához a termékhez.
  Lehet ezt a kockázatot bagatelizálni vagy ignorálni, és tökre elhiszem, hogy egy jó minőségű és relatíve olcsó hardver komoly csábító erő, de attól még nagyon is van értelme beszélni róla.
  Van egy olya amerikai mondás, hogy “fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me”.
  Én megvettem a CV1-et és a Go-t annak tudatában, hogy az oculus felvásárlásakor azt nyilatkozták, hogy nem lesz kötelező facebook regisztráció. Aztán mégis lett, azaz az arcunkba hazudtak.
  Számomra a “fool me once” tehát letudva, mert a kétkedő hangok ellenére mégis az oculus mellett döntöttem. Másodszorra már nyilván nem hagyom átverni magam.
  Ha valaki a saját bőrén akarja megtapasztalni milyen facebook ügyfélnek lenni, nosza csinálja, de ne mondja később, amikor őt is átverik, hogy seki se figyelmeztette.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!