Egyre közelebb az AirTag megjelenése, már kiegészítők is elérhetőek!

Úgy tűnik, már tényleg karnyújtásnyira vagyunk az AirTag megjelenésétől, ami az Apple úgymond okos kulcstartója. Ez lényegében egy Bluetooth chippel ellátott kis kiegészítő, ami berakható a táskánkba, pénztárcánkba, illetve egyéb dolgokra, mint például bicikli, esetleg bőrönd és így tovább, és a segítségével megtalálhatjuk majd ezeket a dolgokat.

AirTag cikk - cover

Ez persze nem újdonság, mivel a Tile nevű termék már évek óta a piacon van és hasonló funkciókra képes, mint a leendő AirTag. Ettől függetlenül az Apple megoldása természetesen sokkal többre lesz képes az ökoszisztémának hála. Mit is jelent ez?

Az AirTag két dolog miatt is érdekes nekünk Apple felhasználók számára. Egyrészt modern Bluetooth technológia miatt egészen új határokat kapunk, másrészt pedig ott van az Apple U1 chipje is. Az ultraszélessávú technológia, röviden UWB (Ultra WideBand) a Bluetooth-nál pontosabb helymeghatározást tesz lehetővé. Jelenleg a Bluetooth-alapú nyomkövető eszközök a jelerősséget figyelik: ha erősebb a jel, akkor közelebb mentünk a sugárzóhoz, ha pedig gyengül, akkor távolodunk tőle. Ezt azonban sok más tényező pontatlanná teheti, és itt jön képbe az UWB, ami a jelerősség helyett a jel által megtett út idejét veszi számításba.

Az adó kiküld egy jelet, azt fogadja a vevő és visszaküld egy válasz jelet. Az adón egy irányérzékeny szenzor fogadja ezt a válasz jelet és az eltelt idő alapján kiszámítja, hogy milyen messze van a vevő és mivel az irányt is figyelte, azt is tudja, hogy merre van.

Ez azért is fontos, mert így konkrétan nyíllal jelölheti a kamera élő képén az eszköz helyét vagy az AirTag-et az Apple. Az U1-et egyébként a legfrissebb bétában aktiválta az Apple – ilyen, ha a HomePodra küldünk ki zenét:

A videón például a beépített haptikus motort használja az iPhone, hogy “érezzük”, milyen közel van már a HomePod mini a zene átvételéhez. Egészen érdekes élmény.

Ezen kívül az AirTag segítségével megkereshető egy Wi-Fi vagy éppen mobilinternet nélkül lévő telefon is. Az Apple Lokátor alkalmazása is frissül, és ott is elérhetővé válnak az AirTagek vagy az olyan kiegészítők, amik már rendelkeznek ilyen támogatással. Ilyen például a Belkin új fülhallgatója, a SoundForm Freedom.

Ez a termék berakható lesz a Lokátor alkalmazásba, majd pedig úgy kereshetjük meg, mint egy AirPods-t. Ezen kívül a fejlesztők számára elérhetővé válik a Lokátor támogatás és az U1 chip használata, amikkel a tárgyak keresése egyre jobban a köztudatba kerül majd.

Szóval számomra az AirTag egy egészen érdekes kütyünek ígérkezik és valójában az év első terméke, amit én nagyon várok az Apple-től és mindenképp kipróbálom majd! Ahogy láthattátok a borítóképet, már magyarul is előhozhatjuk a Lokátor extra AirTag képernyőjét, ha ezt a linket megnyitjuk Safariban.

Ti várjátok már ezt a kiegészítőt? Látjátok értelmét?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Nagyon sok fog múlni az akkuidőn. Megmondom őszintén nekem már nagyon elegem van, hogy minden este egy komplett arzenált kell a töltőre dugnom, nem szívesen szaporítanám a számukat. Plusz egy ilyen eszköz jellegéből adódóan nincs is szem előtt, könnyű elfeledkezni róla és akkor pont az értelmét veszti el. Szóval egy 30-40 napos készenléti időt én elvárnék (ha nem tölthető -mert voltak ilyen hírek is- akkor nálam eleve kiesik). És ha ez meg is lenne komolyan el kellene gondolkodnom, hogy tudnám-e valamire használni.

 2. Put2 says:

  Én csak bőröndök nyomkövetésére tudnám, vagyis látnám hasznát elsőként, ugyanis veszett el bőröndöm reptéren, szerencsére beletettem egy telefonszámot, meg fel is volt címkézve, de azt nem tudom miért hagyták figyelmen kívűl… aki elvitte az enyémet, szerencsére felhívott… de az a 2-3 órás idegeskedés nem hiányzott… Ilyenkor jó lenne látni valós időbe, hogy épp hol tart a bőrönd, vagy már azt is lehetne látni, hogy nem-e rossz gépre tették fel… Habár most a repülések elég kétségesek… De szerintem lesz haszna ennek a cuccnak… :slight_smile:

 3. Ezt sajnos ezzel sem lehet majd megoldani, mert a Bluetooth távolság ehhez kevés. Kétlem hogy kapna 4G vagy Wi-Fi támogatást.

 4. Az Apple-nek van rendszeren belül működő nyomkövetése, azaz ha elhagyod az órád (ami csak wifis) és elveszett módba rakod, akkor ha bármilyen iOS eszköz elmegy az órád mellett bluetooth távolságban az lejelenti az óra helyzetét. Persze ez sem GPS nyomkövetés minőség, de lehetőséget adhat egy bárhol elveszett eszköz megtalálására.

 5. Put2 says:

  Hát akkor tényleg egy olyan termék lesz, ami jó hogy van, de minek?? Én azt hittem, hogy ha iPhone-t érzékel, akkor összecsatlakozik vele, és küld egy jelet, mondjuk 2 percenként a helyzetével… Esetleg még úgy érné meg, hogy pár ezer forint lenne… 5e alatt… és venni belőle 3-4db-ot. Majd azt szétszórni a cuccaid között. De ez csak szép álom. Ahogy az Applet ismerni túl lesz árazva. És akkor a versenytársak cuccait érdemesebb venni, igaz, kevesebb tudással, de a saccolásra azok is jók…

 6. ef-dani says:

  Nem csak funkcionalitást vesztesz az ár miatt, hanem lehetőséget is a megtalálásra. Egy elhagyott/ellopott cuccod mellett nagyobb eséllyel sétál el az egy milliárd iPhone felhaszánlóból pár ember, mint a tíz millió Tile felhaszánlóból.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!