fbpx Skip to content

Úgy tűnik, már tényleg karnyújtásnyira vagyunk az AirTag megjelenésétől, ami az Apple úgymond okos kulcstartója. Ez lényegében egy Bluetooth chippel ellátott kis kiegészítő, ami berakható a táskánkba, pénztárcánkba, illetve egyéb dolgokra, mint például bicikli, esetleg bőrönd és így tovább, és a segítségével megtalálhatjuk majd ezeket a dolgokat.

AirTag cikk - cover

Ez persze nem újdonság, mivel a Tile nevű termék már évek óta a piacon van és hasonló funkciókra képes, mint a leendő AirTag. Ettől függetlenül az Apple megoldása természetesen sokkal többre lesz képes az ökoszisztémának hála. Mit is jelent ez?

Az AirTag két dolog miatt is érdekes nekünk Apple felhasználók számára. Egyrészt modern Bluetooth technológia miatt egészen új határokat kapunk, másrészt pedig ott van az Apple U1 chipje is. Az ultraszélessávú technológia, röviden UWB (Ultra WideBand) a Bluetooth-nál pontosabb helymeghatározást tesz lehetővé. Jelenleg a Bluetooth-alapú nyomkövető eszközök a jelerősséget figyelik: ha erősebb a jel, akkor közelebb mentünk a sugárzóhoz, ha pedig gyengül, akkor távolodunk tőle. Ezt azonban sok más tényező pontatlanná teheti, és itt jön képbe az UWB, ami a jelerősség helyett a jel által megtett út idejét veszi számításba.

Az adó kiküld egy jelet, azt fogadja a vevő és visszaküld egy válasz jelet. Az adón egy irányérzékeny szenzor fogadja ezt a válasz jelet és az eltelt idő alapján kiszámítja, hogy milyen messze van a vevő és mivel az irányt is figyelte, azt is tudja, hogy merre van.

Ez azért is fontos, mert így konkrétan nyíllal jelölheti a kamera élő képén az eszköz helyét vagy az AirTag-et az Apple. Az U1-et egyébként a legfrissebb bétában aktiválta az Apple – ilyen, ha a HomePodra küldünk ki zenét:

A videón például a beépített haptikus motort használja az iPhone, hogy “érezzük”, milyen közel van már a HomePod mini a zene átvételéhez. Egészen érdekes élmény.

Ezen kívül az AirTag segítségével megkereshető egy Wi-Fi vagy éppen mobilinternet nélkül lévő telefon is. Az Apple Lokátor alkalmazása is frissül, és ott is elérhetővé válnak az AirTagek vagy az olyan kiegészítők, amik már rendelkeznek ilyen támogatással. Ilyen például a Belkin új fülhallgatója, a SoundForm Freedom.

Ez a termék berakható lesz a Lokátor alkalmazásba, majd pedig úgy kereshetjük meg, mint egy AirPods-t. Ezen kívül a fejlesztők számára elérhetővé válik a Lokátor támogatás és az U1 chip használata, amikkel a tárgyak keresése egyre jobban a köztudatba kerül majd.

Szóval számomra az AirTag egy egészen érdekes kütyünek ígérkezik és valójában az év első terméke, amit én nagyon várok az Apple-től és mindenképp kipróbálom majd! Ahogy láthattátok a borítóképet, már magyarul is előhozhatjuk a Lokátor extra AirTag képernyőjét, ha ezt a linket megnyitjuk Safariban.

Ti várjátok már ezt a kiegészítőt? Látjátok értelmét?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.