fbpx Skip to content

Úgy tűnik, már tényleg karnyújtásnyira vagyunk az AirTag megjelenésétől, ami az Apple úgymond okos kulcstartója. Ez lényegében egy Bluetooth chippel ellátott kis kiegészítő, ami berakható a táskánkba, pénztárcánkba, illetve egyéb dolgokra, mint például bicikli, esetleg bőrönd és így tovább, és a segítségével megtalálhatjuk majd ezeket a dolgokat.

AirTag cikk - cover

Ez persze nem újdonság, mivel a Tile nevű termék már évek óta a piacon van és hasonló funkciókra képes, mint a leendő AirTag. Ettől függetlenül az Apple megoldása természetesen sokkal többre lesz képes az ökoszisztémának hála. Mit is jelent ez?

Az AirTag két dolog miatt is érdekes nekünk Apple felhasználók számára. Egyrészt modern Bluetooth technológia miatt egészen új határokat kapunk, másrészt pedig ott van az Apple U1 chipje is. Az ultraszélessávú technológia, röviden UWB (Ultra WideBand) a Bluetooth-nál pontosabb helymeghatározást tesz lehetővé. Jelenleg a Bluetooth-alapú nyomkövető eszközök a jelerősséget figyelik: ha erősebb a jel, akkor közelebb mentünk a sugárzóhoz, ha pedig gyengül, akkor távolodunk tőle. Ezt azonban sok más tényező pontatlanná teheti, és itt jön képbe az UWB, ami a jelerősség helyett a jel által megtett út idejét veszi számításba.

Az adó kiküld egy jelet, azt fogadja a vevő és visszaküld egy válasz jelet. Az adón egy irányérzékeny szenzor fogadja ezt a válasz jelet és az eltelt idő alapján kiszámítja, hogy milyen messze van a vevő és mivel az irányt is figyelte, azt is tudja, hogy merre van.

Ez azért is fontos, mert így konkrétan nyíllal jelölheti a kamera élő képén az eszköz helyét vagy az AirTag-et az Apple. Az U1-et egyébként a legfrissebb bétában aktiválta az Apple – ilyen, ha a HomePodra küldünk ki zenét:

A videón például a beépített haptikus motort használja az iPhone, hogy “érezzük”, milyen közel van már a HomePod mini a zene átvételéhez. Egészen érdekes élmény.

Ezen kívül az AirTag segítségével megkereshető egy Wi-Fi vagy éppen mobilinternet nélkül lévő telefon is. Az Apple Lokátor alkalmazása is frissül, és ott is elérhetővé válnak az AirTagek vagy az olyan kiegészítők, amik már rendelkeznek ilyen támogatással. Ilyen például a Belkin új fülhallgatója, a SoundForm Freedom.

Ez a termék berakható lesz a Lokátor alkalmazásba, majd pedig úgy kereshetjük meg, mint egy AirPods-t. Ezen kívül a fejlesztők számára elérhetővé válik a Lokátor támogatás és az U1 chip használata, amikkel a tárgyak keresése egyre jobban a köztudatba kerül majd.

Szóval számomra az AirTag egy egészen érdekes kütyünek ígérkezik és valójában az év első terméke, amit én nagyon várok az Apple-től és mindenképp kipróbálom majd! Ahogy láthattátok a borítóképet, már magyarul is előhozhatjuk a Lokátor extra AirTag képernyőjét, ha ezt a linket megnyitjuk Safariban.

Ti várjátok már ezt a kiegészítőt? Látjátok értelmét?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Nagyon sok fog múlni az akkuidőn. Megmondom őszintén nekem már nagyon elegem van, hogy minden este egy komplett arzenált kell a töltőre dugnom, nem szívesen szaporítanám a számukat. Plusz egy ilyen eszköz jellegéből adódóan nincs is szem előtt, könnyű elfeledkezni róla és akkor pont az értelmét veszti el. Szóval egy 30-40 napos készenléti időt én elvárnék (ha nem tölthető -mert voltak ilyen hírek is- akkor nálam eleve kiesik). És ha ez meg is lenne komolyan el kellene gondolkodnom, hogy tudnám-e valamire használni.

  2. Avatar for Put2 Put2 says:

    Én csak bőröndök nyomkövetésére tudnám, vagyis látnám hasznát elsőként, ugyanis veszett el bőröndöm reptéren, szerencsére beletettem egy telefonszámot, meg fel is volt címkézve, de azt nem tudom miért hagyták figyelmen kívűl… aki elvitte az enyémet, szerencsére felhívott… de az a 2-3 órás idegeskedés nem hiányzott… Ilyenkor jó lenne látni valós időbe, hogy épp hol tart a bőrönd, vagy már azt is lehetne látni, hogy nem-e rossz gépre tették fel… Habár most a repülések elég kétségesek… De szerintem lesz haszna ennek a cuccnak… :slight_smile:

  3. Ezt sajnos ezzel sem lehet majd megoldani, mert a Bluetooth távolság ehhez kevés. Kétlem hogy kapna 4G vagy Wi-Fi támogatást.

  4. Az Apple-nek van rendszeren belül működő nyomkövetése, azaz ha elhagyod az órád (ami csak wifis) és elveszett módba rakod, akkor ha bármilyen iOS eszköz elmegy az órád mellett bluetooth távolságban az lejelenti az óra helyzetét. Persze ez sem GPS nyomkövetés minőség, de lehetőséget adhat egy bárhol elveszett eszköz megtalálására.

  5. Avatar for Put2 Put2 says:

    Hát akkor tényleg egy olyan termék lesz, ami jó hogy van, de minek?? Én azt hittem, hogy ha iPhone-t érzékel, akkor összecsatlakozik vele, és küld egy jelet, mondjuk 2 percenként a helyzetével… Esetleg még úgy érné meg, hogy pár ezer forint lenne… 5e alatt… és venni belőle 3-4db-ot. Majd azt szétszórni a cuccaid között. De ez csak szép álom. Ahogy az Applet ismerni túl lesz árazva. És akkor a versenytársak cuccait érdemesebb venni, igaz, kevesebb tudással, de a saccolásra azok is jók…

  6. Nem csak funkcionalitást vesztesz az ár miatt, hanem lehetőséget is a megtalálásra. Egy elhagyott/ellopott cuccod mellett nagyobb eséllyel sétál el az egy milliárd iPhone felhaszánlóból pár ember, mint a tíz millió Tile felhaszánlóból.

  7. Ezzel gyakorlatilag halalra itelik a Tilet. Nem mintha nekem szemely szerint hianyozna, vagy ismernek barkit, akinek van… :slight_smile:

    Szoval inkabb AirTag, bar csak agyalok es agyalok, mire tudnam hasznalni. Mondjuk besúvasztom a bringám nyerge alá… pl. Vagy a notebook taskaba varrok egyet. Kulcsot sem veszitettem meg el a 40 ev alatt. Ugyanigy telefont sem, laptopot sem, taskat sem, kb. semmit. Ha filleres cucc lesz, veszek, de sokat nem forditok ra az biztos.

  8. Avatar for gunar gunar says:

    Nem akartam a régi linken lévőhöz írni, mert csak egy kérdésem van amit ott nem láttam (lehet csak átsiklottam fölötte) be kell-e legyen kapcsolva hozzá a Bt ? Vagy az mindig sugároz ha nincsen net és wifi jel sem?

  9. Jogos a kerdes :slight_smile:

  10. Avatar for gunar gunar says:

    hát én most próbáltam lehet nem jól, de kikapcsoltam mindent a bekapcsolt telón és a másikkal kerestem rá hát sehol semmi adat róla. Ez ha ilyen akkor pont semmit nem érő innovációt kaptunk ezzel, mert repülő módban sem látom ha kikapcsolom a Bt-t és a wifit is. Persze ezt amikor az AirTag-et keresem ott ez nem áll fent elvileg hogy kikapcsolt Bt-al van.

  11. Én szimplán a mindig elveszendő távkapcsolók hátoldalára fogom rárakni.

  12. Volt 9 tavkapcsolom. Most van egy Harmony Elite + Hub. Az ujabb eszkozein taviranyitojat a dobozbol se vettem ki. :slight_smile:

  13. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    mégis mit gondolsz, ha a keresendő készülék semmi másik készülékkel nem találkozik, ami “hallhatná” a néma sikolyát, és aminek a révén az Apple-ön keresztül eljut hozzád az elveszett készülék helyzete, akkor hogyan akarod megtalálni?

  14. Avatar for gunar gunar says:

    hallja amivel keresem az enyém mert van pár iphone itthon, vagy az nem tolja fel a szerverre?

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ha mindent kikapcsolsz rajta, akkor mit nem értesz azon, hogy nem lesz készülék, ami hallaná a néma sikolyát, hiszen mindent kikapcsoltál rajta, így néma a sikolya…?

    eleve nem értem ezeket a kényszeres kikapcsolgatásokat. aztán meg megy a sírás-rívás, hogy ez vagy az a funkció nem működik, majd kiderül, hogy de hát amúgy a felhasználó letiltogatta például a helymeghatározást és a Bluetooth-t, a Wi-Fi is mindig letiltva, mert biztosan meríti a készüléket, mikor nem is használod, meg persze a mobilnet is csak akkor van bekapcsolva, ha épp valamit netezik, amúgy le van tiltva, a 3G, 4G/LTE, esetleg 5G dettó, aztán a telefon csak 2G hálózaton lenne, de az meg az adott cellában történetesen mondjuk már nem elérhető (mondjuk ez itthon még nem jellemző). egy valamit tilts le, az pedig a Vezérlőközpont elérése a zárolt képernyőn, és akkor nem fogja tudni a nem becsületes megtaláló kikapcsolgatni ezeket…

  16. Avatar for gunar gunar says:

    Nem azért kapcsoltam ki csak szimuláltam egy ellopott telót amit kikapcsol a lopós és mivel ki tudja feloldás nélkül is kapcsolni a Bt-t ahogy szimuláltam hát ezért is tettem fel a kérdést hogy akkor most minek is ilyen tudás ha nem hasznos igazán

  17. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha letiltod a zárolt képernyőn a Vezérlőközpont elérését, akkor nem tudja kikapcsolni ezeket sem…

  18. Ezt a gondolatmenetet most nem értem. Ez nem lopásvédelem, nem is arra lett kitalálva. Hanem egy offline, internet elérés nélküli keresés.

  19. Avatar for gunar gunar says:

    Jo ez tény, de sokan ahogy én sem kapcsolják ezt ki. Én az apple helyében biztosan ugy csináltam volna hogy bolond biztos legyen azaz ha nincsen semmi bekapcsolva akkor is ez Bt dolog legyen minden esetben elérhető állapotban akár még kikapcsolt teló esetében is. Tudom a DU módot akkor sem lehetne kivédeni, ezen már túl vagyunk régen, megbeszéltük.

  20. Avatar for gunar gunar says:

    Persze de kétcélú a dolog ha lehet a másikra is használni.

  21. Lopás ellen ott a készülékzár. Mivel annyira elenyésző az okostelefonok lopása, hogy ezen kár is lovagolni. Ezt arra találták ki, hogy ha mondjuk külföldön elhagyod ahol se roamingod se wifi akkor is megtud esetleg találni a telefonod.

  22. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ez nem két célú dolog. ez nem a lopás ellen van. a lopás ellen csak te magad tudsz tenni, azt semmi nem fogja tudni megelőzni, csak te magad. az meg, hogy nem tiltod le a Vezérlőközpont elérését a zárolt képernyőn, noha ezt az ehhez a témához kapcsolódó cikkekben már számtalanszor leírtuk, az a saját problémád.

    most mi lesz a következő probléma? hogy miért nem lehet letiltani a készülék kikapcsolhatóságát?

  23. Amúgy ja, igen vicces, hogy lopás elleni védelemről beszélsz, de a vezérlőközpont nincs letiltva :face_with_raised_eyebrow:

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Nem lopás elleni védelemről beszélek hanem azt követő megtalálási lehetőségek növeléséről és a kettő nem azonos fogalom.

  25. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha nem tiltod le a zárolt képernyőn a Vezérlőközpont elérését, akkor már te magad csökkentetted le az esélyeket. innentől már pont tökmindegy, hogy van-e offline keresés, vagy sem.

  26. Öhm, pont, hogy lopásról beszéltél :smiley:
    A lehetőség növelése meg a letiltott Vezérlőközpont.

  27. Avatar for gunar gunar says:

    Jó ez ok ezt fentebb el is ismertem, csak én még mindig azt állítom, hogy lehetne sokkal okosabban is megoldani a megkeresési megoldást és nehezíteni annak a kizárását hogy ráleljen a tulaj.

  28. Hol lehet kikapcsolni a zárolt képernyőn a Vezérlőközpont elérését? :slight_smile:

  29. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha folyamatosan letiltogatja az adott felhasználó az adott funkciókat, amik a dolog működéséhez szükségesek, akkor lényegtelen, mit és hogyan old meg az Apple…

  30. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    Face ID és jelkód > Elérés engedélyezése zárolásnál szekció > Vezérlőközpont.

  31. Áh szuper, köszi. :smiley: Mit érdemes még itt letiltani biztonsági szempontból?

  32. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    esetleg a Sirit.

  33. Avatar for gunar gunar says:

    Na ugye! Ha én nem kérdezem ezt most meg akkor többen nem is gondolnak erre pl. Ugye milyen jó hogy itt vagyok? :crazy_face: :crazy_face: :crazy_face:

  34. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ezt már számtalanszor leírtuk az erről a témáról szóló cikkekben.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for vkleszken Avatar for BoRRoNeo Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for Put2 Avatar for Jadeye Avatar for ef-dani Avatar for gunar Avatar for SzifonAdmin Avatar for 83miki83

Népszerű hozzászólások

  1. Nagyon sok fog múlni az akkuidőn. Megmondom őszintén nekem már nagyon elegem van, hogy minden este egy komplett arzenált kell a töltőre dugnom, nem szívesen szaporítanám a számukat. Plusz egy ilyen eszköz jellegéből adódóan nincs is szem előtt, könnyű elfeledkezni róla és akkor pont az értelmét veszti el. Szóval egy 30-40 napos készenléti időt én elvárnék (ha nem tölthető -mert voltak ilyen hírek is- akkor nálam eleve kiesik). És ha ez meg is lenne komolyan el kellene gondolkodnom, hogy tudnám-e valamire használni.

  2. Avatar for Put2 Put2 says:

    Én csak bőröndök nyomkövetésére tudnám, vagyis látnám hasznát elsőként, ugyanis veszett el bőröndöm reptéren, szerencsére beletettem egy telefonszámot, meg fel is volt címkézve, de azt nem tudom miért hagyták figyelmen kívűl… aki elvitte az enyémet, szerencsére felhívott… de az a 2-3 órás idegeskedés nem hiányzott… Ilyenkor jó lenne látni valós időbe, hogy épp hol tart a bőrönd, vagy már azt is lehetne látni, hogy nem-e rossz gépre tették fel… Habár most a repülések elég kétségesek… De szerintem lesz haszna ennek a cuccnak… :slight_smile:

  3. Ezt sajnos ezzel sem lehet majd megoldani, mert a Bluetooth távolság ehhez kevés. Kétlem hogy kapna 4G vagy Wi-Fi támogatást.

  4. Az Apple-nek van rendszeren belül működő nyomkövetése, azaz ha elhagyod az órád (ami csak wifis) és elveszett módba rakod, akkor ha bármilyen iOS eszköz elmegy az órád mellett bluetooth távolságban az lejelenti az óra helyzetét. Persze ez sem GPS nyomkövetés minőség, de lehetőséget adhat egy bárhol elveszett eszköz megtalálására.

  5. Avatar for Put2 Put2 says:

    Hát akkor tényleg egy olyan termék lesz, ami jó hogy van, de minek?? Én azt hittem, hogy ha iPhone-t érzékel, akkor összecsatlakozik vele, és küld egy jelet, mondjuk 2 percenként a helyzetével… Esetleg még úgy érné meg, hogy pár ezer forint lenne… 5e alatt… és venni belőle 3-4db-ot. Majd azt szétszórni a cuccaid között. De ez csak szép álom. Ahogy az Applet ismerni túl lesz árazva. És akkor a versenytársak cuccait érdemesebb venni, igaz, kevesebb tudással, de a saccolásra azok is jók…

  6. Nem csak funkcionalitást vesztesz az ár miatt, hanem lehetőséget is a megtalálásra. Egy elhagyott/ellopott cuccod mellett nagyobb eséllyel sétál el az egy milliárd iPhone felhaszánlóból pár ember, mint a tíz millió Tile felhaszánlóból.

  7. Ezzel gyakorlatilag halalra itelik a Tilet. Nem mintha nekem szemely szerint hianyozna, vagy ismernek barkit, akinek van… :slight_smile:

    Szoval inkabb AirTag, bar csak agyalok es agyalok, mire tudnam hasznalni. Mondjuk besúvasztom a bringám nyerge alá… pl. Vagy a notebook taskaba varrok egyet. Kulcsot sem veszitettem meg el a 40 ev alatt. Ugyanigy telefont sem, laptopot sem, taskat sem, kb. semmit. Ha filleres cucc lesz, veszek, de sokat nem forditok ra az biztos.

  8. Avatar for gunar gunar says:

    Nem akartam a régi linken lévőhöz írni, mert csak egy kérdésem van amit ott nem láttam (lehet csak átsiklottam fölötte) be kell-e legyen kapcsolva hozzá a Bt ? Vagy az mindig sugároz ha nincsen net és wifi jel sem?

  9. Jogos a kerdes :slight_smile:

  10. Avatar for gunar gunar says:

    hát én most próbáltam lehet nem jól, de kikapcsoltam mindent a bekapcsolt telón és a másikkal kerestem rá hát sehol semmi adat róla. Ez ha ilyen akkor pont semmit nem érő innovációt kaptunk ezzel, mert repülő módban sem látom ha kikapcsolom a Bt-t és a wifit is. Persze ezt amikor az AirTag-et keresem ott ez nem áll fent elvileg hogy kikapcsolt Bt-al van.

  11. Én szimplán a mindig elveszendő távkapcsolók hátoldalára fogom rárakni.

  12. Volt 9 tavkapcsolom. Most van egy Harmony Elite + Hub. Az ujabb eszkozein taviranyitojat a dobozbol se vettem ki. :slight_smile:

  13. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    mégis mit gondolsz, ha a keresendő készülék semmi másik készülékkel nem találkozik, ami “hallhatná” a néma sikolyát, és aminek a révén az Apple-ön keresztül eljut hozzád az elveszett készülék helyzete, akkor hogyan akarod megtalálni?

  14. Avatar for gunar gunar says:

    hallja amivel keresem az enyém mert van pár iphone itthon, vagy az nem tolja fel a szerverre?

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ha mindent kikapcsolsz rajta, akkor mit nem értesz azon, hogy nem lesz készülék, ami hallaná a néma sikolyát, hiszen mindent kikapcsoltál rajta, így néma a sikolya…?

    eleve nem értem ezeket a kényszeres kikapcsolgatásokat. aztán meg megy a sírás-rívás, hogy ez vagy az a funkció nem működik, majd kiderül, hogy de hát amúgy a felhasználó letiltogatta például a helymeghatározást és a Bluetooth-t, a Wi-Fi is mindig letiltva, mert biztosan meríti a készüléket, mikor nem is használod, meg persze a mobilnet is csak akkor van bekapcsolva, ha épp valamit netezik, amúgy le van tiltva, a 3G, 4G/LTE, esetleg 5G dettó, aztán a telefon csak 2G hálózaton lenne, de az meg az adott cellában történetesen mondjuk már nem elérhető (mondjuk ez itthon még nem jellemző). egy valamit tilts le, az pedig a Vezérlőközpont elérése a zárolt képernyőn, és akkor nem fogja tudni a nem becsületes megtaláló kikapcsolgatni ezeket…

  16. Avatar for gunar gunar says:

    Nem azért kapcsoltam ki csak szimuláltam egy ellopott telót amit kikapcsol a lopós és mivel ki tudja feloldás nélkül is kapcsolni a Bt-t ahogy szimuláltam hát ezért is tettem fel a kérdést hogy akkor most minek is ilyen tudás ha nem hasznos igazán

  17. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha letiltod a zárolt képernyőn a Vezérlőközpont elérését, akkor nem tudja kikapcsolni ezeket sem…

  18. Ezt a gondolatmenetet most nem értem. Ez nem lopásvédelem, nem is arra lett kitalálva. Hanem egy offline, internet elérés nélküli keresés.

  19. Avatar for gunar gunar says:

    Jo ez tény, de sokan ahogy én sem kapcsolják ezt ki. Én az apple helyében biztosan ugy csináltam volna hogy bolond biztos legyen azaz ha nincsen semmi bekapcsolva akkor is ez Bt dolog legyen minden esetben elérhető állapotban akár még kikapcsolt teló esetében is. Tudom a DU módot akkor sem lehetne kivédeni, ezen már túl vagyunk régen, megbeszéltük.

  20. Avatar for gunar gunar says:

    Persze de kétcélú a dolog ha lehet a másikra is használni.

  21. Lopás ellen ott a készülékzár. Mivel annyira elenyésző az okostelefonok lopása, hogy ezen kár is lovagolni. Ezt arra találták ki, hogy ha mondjuk külföldön elhagyod ahol se roamingod se wifi akkor is megtud esetleg találni a telefonod.

  22. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ez nem két célú dolog. ez nem a lopás ellen van. a lopás ellen csak te magad tudsz tenni, azt semmi nem fogja tudni megelőzni, csak te magad. az meg, hogy nem tiltod le a Vezérlőközpont elérését a zárolt képernyőn, noha ezt az ehhez a témához kapcsolódó cikkekben már számtalanszor leírtuk, az a saját problémád.

    most mi lesz a következő probléma? hogy miért nem lehet letiltani a készülék kikapcsolhatóságát?

  23. Amúgy ja, igen vicces, hogy lopás elleni védelemről beszélsz, de a vezérlőközpont nincs letiltva :face_with_raised_eyebrow:

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Nem lopás elleni védelemről beszélek hanem azt követő megtalálási lehetőségek növeléséről és a kettő nem azonos fogalom.

  25. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha nem tiltod le a zárolt képernyőn a Vezérlőközpont elérését, akkor már te magad csökkentetted le az esélyeket. innentől már pont tökmindegy, hogy van-e offline keresés, vagy sem.

  26. Öhm, pont, hogy lopásról beszéltél :smiley:
    A lehetőség növelése meg a letiltott Vezérlőközpont.

  27. Avatar for gunar gunar says:

    Jó ez ok ezt fentebb el is ismertem, csak én még mindig azt állítom, hogy lehetne sokkal okosabban is megoldani a megkeresési megoldást és nehezíteni annak a kizárását hogy ráleljen a tulaj.

  28. Hol lehet kikapcsolni a zárolt képernyőn a Vezérlőközpont elérését? :slight_smile:

  29. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha folyamatosan letiltogatja az adott felhasználó az adott funkciókat, amik a dolog működéséhez szükségesek, akkor lényegtelen, mit és hogyan old meg az Apple…

  30. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    Face ID és jelkód > Elérés engedélyezése zárolásnál szekció > Vezérlőközpont.

  31. Áh szuper, köszi. :smiley: Mit érdemes még itt letiltani biztonsági szempontból?

  32. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    esetleg a Sirit.

  33. Avatar for gunar gunar says:

    Na ugye! Ha én nem kérdezem ezt most meg akkor többen nem is gondolnak erre pl. Ugye milyen jó hogy itt vagyok? :crazy_face: :crazy_face: :crazy_face:

  34. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ezt már számtalanszor leírtuk az erről a témáról szóló cikkekben.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for vkleszken Avatar for BoRRoNeo Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for Put2 Avatar for Jadeye Avatar for ef-dani Avatar for gunar Avatar for SzifonAdmin Avatar for 83miki83