fbpx Skip to content

A világjárvány ellenére az Apple az egyik legforgalmasabb és legeredményesebb évét produkálta 2020-ban.

Az Apple 4 új termékcsaládját is bővítette, az iPad Magic Keyboardtól kezdve az M1 Mac gépekig. Sok pletyka keringett a különböző megjelenésekről,  meglehetősen színes volt a 2020-as paletta, bizonyára mindenkinek hozott újdonságot az Apple 2020-as éve.

A 9to5Mac szerkesztői közül Jeff Benjamin ennek apropójából egy rövid videóval emlékezett vissza a 2020-ban megjelent Apple termékekre.

De nézzük is sorban, szerinte melyik volt az öt legjobb újdonság, amivel a cupertinói vállalat előrukkolt 2020-ban.

Magic Keyboard iPadhez

Az Apple Magic Keyboard tavaszi megjelenése a napi szinten iPadet használók számára mindenképp figyelemre méltó volt. A felhasználók többsége régóta vár már egy trackpaddel ellátott Apple billentyűzetre. A billentyűzet képes egy kis gépet varázsolni az iPadből, és valljuk be, ez rengeteg munkafolyamatot megkönnyít.

A trackpaddel ellátott Magic Keyboardot a 4. generációs iPad Airhez és az iPad Pro modellekhez tudjuk használni.

iPad Air

A negyedik generációs iPad Air egy ismerős, de mégis vadonatúj dizájnnal érkezett. Az iPad Pro ihlette iPad Air 4 lapos szélekkel rendelkezik, és széltől-szélig 10,9 hüvelykes Liquid Retina kijelzőt kapott.

A 11 colos iPad Pro Face ID biometrikus azonosítást alkalmaz, míg a régi Air-nél a főgombba épített ujjlenyomat-olvasóval tudtuk csak feloldani. Az új iPad Air azonban főgomb nélküli designt kapott, így a Touch ID érzékelő a „felső gombba” (lezáró gombba) került.

Az iPad Air 4 jelenleg az egyetlen iPad, amely az Apple legújabb A14 chipjét tartalmazza, ebben a tekintetben még az iPad Pro-t is felülmúlja. De még fontosabb, hogy az új kialakításnak köszönhetően egy profi eszközt kaptunk, főleg, hogy a 2. generációs Apple Pencillel és a fent említett Magic Keyboarddal is használható.

Egy átlagos felhasználónak, aki nem használja ki az iPad Pro adottságait, ár-érték arányban tökéletes választás lehet a 2020-as iPad Air.

iPhone 12 mini

Az iPhone 4, 4s, 5, 5s, valamint az első generációs iPhone SE rajongóknak kedvezve az iPhone 12 megkapta a lapos szélekkel ellátott, szögletes designt. Az 5,4 hüvelykes iPhone 12 mini Jeff Benjamin szerint az első generációs iPhone SE folytatásának mondható, amely ugyanazt a hardvert használja, amelyet a nagytestvérei is.

Összehasonlítva a többi iPhone 12 modellel, az iPhone 12-vel, az iPhone 12 Pro-val vagy az iPhone 12 Pro Max-szel, az iPhone 12 mini a leginkább kézre álló telefon lett. Ráadásul ugyanúgy megkapta az A14 Bionic chipet, az OLED kijelzőt, és az éjszakai kameramódot is, mint a többi iPhone 12 modell.

M1 Mac

Az Apple 2020-as nagy áttörését az M1 chip hozta el. A vállalat az Intel processzort leváltva egy teljesen új tervezésű processzora váltott. Az M1 Mac-ek az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb előrelépései az iparágban.

Az M1 chipet a legújabb MacBook Air, MacBook Pro és Mac mini kapta meg, a teljesítményéről pedig korábban már készítettünk egy részletesebb tesztet.

Az Apple által bevezetett Rosetta 2 egy olyan technológia, amely lehetővé teszi, hogy az Intel CPU-khoz tervezett alkalmazások nagy része többé-kevésbé stabilan működjön az M1 processzoros Mac-eken.

Az új architektúrának köszönhetően az M1 Mac-ek sokkal kevesebb hőt termelnek, mint elődeik. Az M1 olyan jó eredményeket produkál, hogy a MacBook Airből ki is vették az aktív hűtést. A ventilátor nélküli MacBook Air gyakorlatilag hangtalan, de az összes gép csendesebb; a MacBook Pro és a Mac mini ventilátorának a hangja a legtöbb esetben nem is hallható, több program futtatása közben sem.

Az úgynevezett “egésznapos akkumulátor üzemidő” nem valami új marketing kifejezés, hanem az M1 Mac-ek tényleg az első olyan gépek, amelyek valóban ezt képesek nyújtani.

Ami igazán lenyűgöző, hogy ezek a gépek milyen gyorsan végzik a speciális feladatokat, mint például a HEVC-kódolású (H.265) videóval való munkát. Ezek a gépek, amelyek 7 vagy 8 magos GPU-val vannak felszerelve, felülmúlják a 2019-es Mac Pro-t, miközben az egy 4K H.265 videót játszik le, renderel és exportál.

Ha ezek a Mac-ek már ilyen jól teljesítenek, mennyivel lesznek jobbak az utódok? Mindenesetre izgalmas éveknek nézünk elébe, ami az M1 chipet illeti. 🙂

HomePod mini

A HomePod minit sokan várták, hiszen ez az intelligens hangszóró alapvetően egy kicsi HomePod. Nyilván hangzásban nem éri el a HomePod szintjét, de nem is emiatt különleges. Alacsonyabb árával, méretével és bizonyos területeken fejlettebb technológiájával kompenzálja ezeket a hiányosságokat.

Bár a HomePod mini hazánkban hivatalosan nem kapható, és a maga 99 dollárjával drágább, mint a Google és az Amazon hasonló hangszórója, de a HomePod mini hangzása még mindig jobbnak mondható azoknál. A HomePod mini Apple integrációja azt jelenti, hogy összekapcsolhatjuk minden HomeKit eszközünkkel, zenét játszhatunk le rajta például az Apple Music-on keresztül, megkérdezhetjük Sirit a legfrissebb hírekről, telefonálhatunk, felolvastathatjuk a szöveges üzeneteinket és még sok minden hasznos dologra képes a HomePod mini. Ha bővebben is olvasnál a HomePod miniről, akkor egy korábbi cikkünkben minden információt megtalálsz róla.

Összességében termékeny 2020-as éve volt az Apple-nek. Az M1 chip megjelenése kétségtelenül az iparágat megváltoztató előrelépésnek bizonyul.

Neked melyik 2020-as Apple termék volt a kedvenced?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for nord nord says:

    Ezek közül egyértelműen az M1 volt az, amelyik tényleg mérföldkő. A 12 mini a második, és említésre méltónak a tapipados billentyűzetet mondanám.
    Az iPad csak a szokásos évi megújulás, a HomePod mini meg kényszerpályás válasz az olcsó és ócska konkurenciának.

  2. A HomePod mini egy rendkívül jó termék amúgy! De tény az M1-gyel győztek.

  3. Avatar for nord nord says:

    Bocsi, félreérthetően fogalmaztam: a “kényszerpályás válasz” nem a mini degradálása volt, inkább azt jelentette, hogy míg a nagy HomePodon a hang minősége volt az elsődleges tervezési szempont, addig a mininél a méret volt a lényeg, ennek rendeltek alá mindent. (Már csak azért se ócsárolnám, mert akkor jöhetne a kérdés, hogy minek rendeltem meg.:))

  4. Ez így van, és igazad van teljesen az a cél, hogy azt a szegmens elérjék, amibe az Amazon és a társaik versenyeznek. Ezt egyébként teljesen jól csináltál és szuper kis HomePod-ot kaptunk! Én például imádom, de van nagy HomePod is otthon. Nekem az Intercom tetszik a legjobban.

  5. Avatar for gunar gunar says:

    Esetleg nem lehet hogy csináljatok egy összehasonlító tesztet? Biztosan rátok fogják sütni ha az apple termék győz netán, de sztem a jól ismert fikások véleménye nem számottevő :grinning:
    Csak lehet rajtam kívül is lennének kíváncsiak, melyik mit tud és azt hogyan teszik egymáshoz képest, rólatok meg hihetőbb hogy nem fizetett tesztvéleményt fogtok itt leírni, mint a sok youtube videón találhatókat, főleg hogy a felét sem értem ha nem magyarul tolják.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for nord Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar