fbpx Skip to content

Az 5G-s hálózat nem csak hazánkban, de az egész világon új még. Teljesen új rendszer kiépítésére van szükség, tehát nem lehet csettintésre bekapcsolni, és ezen felül az 5G-s hálózat jóval rövidebb hatótávra képes, mint a 4G és a 3G, így sokkal több adótoronyra van szükségünk. De ne szaladjunk ennyire előre.

A Samsung Magyarország segítségével a Telekom hálózatán teszteltem az 5G-t egy Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G készülékkel. Ássuk is bele magunkat, hogy mi az az 5G, mire képes ma hazánkban, és végül abba is, hogy az iPhone 12-t van-e értelme megvásárolni jelenleg, ha kizárólag az 5G-t vesszük alapul?

Mi az az 5G? Egy új, gyorsabb, alacsonyabb válaszidejű hálózat, ami gyakorlatilag egy 4G LTE továbbfejlesztve. Az 5G-vel nem csak sebességet kapunk, bár sokan csak ezt tudják, hanem gyorsabb válaszidőt is, amit talán úgy lehet a legjobban elképzelni, hogy ha Jánosnak odaordítunk a Parlament egyik felén, akkor előbb ér oda a hangunk és ő is gyorsabban válaszol, mint 4G esetén. Tehát a válaszidő igenis fontos szempont. Ezen kívül sokkal több eszköz tud egyidejűleg kommunikálni ezen a hálózaton nagyobb sebességgel. Tehát ha mindenki ordibál egymásnak a téren, akkor is halljuk egymást, mindezt elképesztően gyorsan megvalósítva.

Mikor fontos ez?

Például az idén elmaradt SZIGET fesztiválon már minden bizonnyal 5G-t használt volna a Telekom. A rengeteg ember miatt nagyszínpadnál sokszor egy képet se tudtunk elküldeni, pedig oda a cég külön adótornyokat telepített. Egyszerűen a hálózat ennyire volt képes. Tehát nagyobb forgalom és több eszköz esetén az 5G képes megoldani a helyzetet és mindenkinek akár 10x több sávszélességet adni az adott helyen.

Ezen kívül ott a már említett válaszidő is. Sokszor, mikor streamünk, akkor akad a kép, a hang, vagy mindkettő vagy ezek elcsúsznak egymástól. Ez egy koncertnél rendkívül zavaró lehet, de még akár egy élő beszélgetésnél is. Például a Deák téren egy fontos élő interjú zajlik, amit nem csak a TV, és az internet közvetít, hanem mi is, mint egyszerű “tudósító” a mobilunk segítségével. Ezt az 5G-s hálózaton 10x jobb minőségben, valamint 10x többen is megtehetjük a nagyobb sávszélességnek hála, és így az adott esemény jóval több emberhez jut el élőben, mint egyébként.

Ezzel el is érkeztünk arra a pontra, hogy mikor fontos az 5G. Lényegében ha gyorsan szeretnénk valamit csinálni a mobilunkkal, mint például 4K-ban való streamelés, film nézés, esetleg virtuális valóság, amihez nagyon gyors válaszidő kell, akkor van szükségünk erre a hálózatra. Ez azt is jelenti, hogy az 5G nem fog elterjedni minden faluban (talán majd idővel, sok-sok év alatt), de nem is ez a cél. A cél az, hogy olyan nagyvárosokban, területeken, ahol fontos a gyors és akadásmentes kommunikáció, működjön.

Néhány példa, hogy mire jó az 5G-s hálózat:

  • Az 5G mobilhálózat képességei révén az önvezető járművek önállóan, valós időben tudnak majd reagálni egymásra és a környezetük változásaira, így védve a biztonságunkat, szolgálva a kényelmünket. A napi ingázás ideje munkára vagy kikapcsolódásra lesz használható.
  • Hálózatba kötött okos világítási rendszerek, tér- és forgalomfigyelő megoldások teszik élhetőbbé és biztonságosabbá mindennapjainkat.
  • Hálózatba kötött épületfelügyeleti rendszerek, fűtési-légtechnikai-árnyékolási megoldások, közművek mérőórái, sőt háztartási eszközeink számára minőségi ugrást jelent az 5G.
  • Az 5G-nek (is) köszönhetően komplett, új távdiagnosztikai, de akár távműtéti eljárások és eszközök jelennek meg.
  • A sportesemények, koncertek, kiállítások élményét élőben nézheted akár 8K felbontásban, 360 fokos látványvilággal – mintha ott lennél magad is a helyszínen az első sorokban.
  • A felhőből is a másodperc töredéke alatt hívhatod elő dokumentumaidat és képeidet.

Budapesti, valós 5G-hálózat teszt

A Telekom szolgáltatása az induláskor Budapesten az V., VI. és VII. kerület egyes részein, a Telekom Könyves Kálmán körúti székházában és az azzal szomszédos Groupama Arénában, a Puskás Ferenc stadionban, Zalaegerszeg belvárosában, valamint a zalaegerszegi ZalaZone járműipari tesztpályán érhető el.

Én a Parlament területét vettem célba, ott kerestem helyet arra, hogy teszteljem a hálózatot a Samsung Galaxy S20+-szal. Próbáltam valós mérési eredményeket elérni, de több ezer ember, mobilhasználó egyidejű jelenléte nélkül igazából megközelítő értékeket kaptam csak:

(A két szélső mérés egyértelműen az épületek takarása miatt kevesebb. Jobb oldalon a torony az épület tetején középen van, én pedig jóformán az épület aljában teszteltem. Arról semmilyen információ sincs, hogy a Telekom pontosan hova telepített adótornyokat.)

Jól látható tehát, hogy az 5G sebessége rendkívül érzékeny az elhelyezkedésre. Átlagosan 500 Mbit/s fölötti sebességre képes az 5G a parlament körül, de mértem 800 Mbit/s-t, illetve sokszor kaptam 4G-s hálózatot is. Ezen kívül egy épületben is mértem sebességet, ott is 4G-t kaptam, ahogyan az várható volt. Az 5G lényegében nyílt terepen teljesít jobban, épületben jóformán egyáltalán nem. Ettől függetlenül, ha megfelelően helyezzük el az ablakban a készüléket, és van közvetlen rálátásunk egy 5G adótoronyra, akkor esélyes, hogy megkapjuk a nagyobb sebességet.

(Ez a második mérési pont valós képe, itt már a jobb oldalon lévő adótorony egyértelmű takarásban van, mégis megkapom a maximum sebességet, ezért gondolom, hogy szemből is kell lennie egy toronynak.)

A legjobb sebességet az első képen látható 1-es ponton mértem, ahol lényegében két adótorony is rám láthatott, ezért 800 Mbit/s letöltést és 130 Mbit/s feltöltést mértem. Ennyire nem volt sajnos rózsás a helyzet a Lánchídnál, ahol akár 10 méter különbséggel már csak 4G-t kaptam az 5G helyett.

Itt az adótoronyhoz közel kaptam csak 5G-t, minden más ponton csak 4G hálózatom volt. Itt lehetséges, hogy a torony máshogy volt beállítva vagy bármilyen más interferencia is beleszólhatott a környezetbe. Ezért is gondolom úgy, hogy az 5G rendkívül helyzetfüggő sajnos.

Mire is elég ez 2020 végén, kell-e nekünk az 5G?

YouTube streameléshez szükséges feltöltési sávszélességek:

  • 720p videó 30 fps-sel (1,500 – 4,000 kbps esetén) = 2 Mbit és 5 Mbit közötti feltöltési sebességre van szükségünk.
  • 720p videó 60 fps-sel (2,250 – 6,000 kbps esetén) =  2,9 Mbit és 7,4 Mbit közötti feltöltési sebességre van szükségünk.
  • 1080p videó 30 fps-sel (3,000 – 6,000 kbps esetén) = 3,8 Mbit és 7,4 Mbit közötti feltöltési sebességre van szükségünk.
  • 1080p videó 60 fps-sel (4,500 – 9,000 kbps esetén)5,6 Mbit és 11 Mbit közötti feltöltési sebességre van szükségünk.
  • 1440p videó 30 fps-sel (6,000 – 13,000 kbps esetén) = 7,4 Mbit és 15,8 Mbit közötti feltöltési sebességre van szükségünk.
  • 1440p videó 60 fps-sel (9,000 – 18,000 kbps esetén) =  11 Mbit és 21,8 Mbit közötti feltöltési sebességre van szükségünk.

(Forrás)

Amennyiben viszont tényleg 4K-ban vagy afölött szeretnénk streamelni kiváló minőségben, ami 2021-ben vagy később tényleg elfogadható lesz, 13,000 és 51,000 kbps streamet kell használnunk, ami 60 fps eseten több mint 60 Mbit/s-t igényel, és ezzel lényegében a 130 Mbit/s maximum feltöltés felét már ki is használtuk, 4G-n pedig ugyanez a műveletet lehetetlen lenne jelenleg. Tehát elmondható, hogy a minőségi streamhez már 5G-s kapcsolatra lesz szükségünk.

Konklúzió

Az 5G hálózat jelenleg még gyerekcipőben jár hazánkban. Az is elmondható, hogy az 5G-t jelenleg rendkívül kevesen tudják kihasználni, és ugyan most már egyre több mobil, köztük az iPhone 12 modellek is 5G-s támogatással érkeznek, akkor sem fogja az átlagember az 5G adta 800 Mbit/s-t kihasználni, főleg, ha azt a mobilt inkább csak Facebook chatelésre, esetleg 1-1 fotó elküldésére használja. Az 5G hálózat szerintem tehát nem most, hanem 3-5 éven belül fog számítani, amikor már hálózat telítettség miatt az eszközök 5G-n sokkal jobban és gyorsabban fognak kommunikálni.

Én látom a jövőt és értem az 5G fontosságát, igen, van létjogosultsága, mivel a technológia fejlődik, de pusztán az 5G miatt felesleges megvásárolni az iPhone 12-t. És mondhatjuk, hogy de én 3 évre veszem, viszont szerintem 3 éven belül az 5G nemhogy Magyarországon, de még a fővárosban sem fog akkorát fejlődni, hogy ezt kihasználhassuk. Az, hogy a SZIGET fesztiválon végre streamelhetjük majd a kedvenc koncertünket, szerintem nem ér meg 300.000 Ft fölötti összeget. ??‍♂️

Tehát ugyan az iPhone 12 az 5G-s iPhone-ok első generációja, véleményem szerint mégse emiatt vásároljuk meg, mert az 5G-t pont nem fogjuk tudni jelenleg kihasználni, de még valószínűleg 3 éven belül sem. Ettől függetlenül a szolgáltatóknak muszáj haladnia a korral, mivel nem csak iPhone-ok léteznek, és persze ők több millió embert szolgálnak ki, ahol már számíthat a sávszélesség és a válaszidő. Reméljük, hamarosan még több adótoronnyal és így szélesebb körű lefedettséggel találkozunk majd.

Az USA-ban az új modellek által támogatott mmWave kapcsán érdemes azt tudni, hogy itthon nincs mmWave támogatás. A külföldi vásárlás kapcsán érdemes elolvasni az arról szóló cikkünket: Gyakori kérdések: iPhone vásárlása külföldről.

A fenti tesztek a mai nap folyamán készültek. Ezeket a Samsung Magyarországtól a teszt idejére kölcsönzött, csúcskategóriás Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G készülékkel készítettük, és természetesen összehasonlításként majd az iPhone 12 modellekkel is elkészítjük majd.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Köszi a cikket.
    Ennek a cikknek lehetne kérni egy folytatást az 5G mmWave részéről, hogy van-e értelme és ha igen mire lehet ez jó és mikor.
    Lehet, hogy többeket is érdekelne. (i12 európai vs USA modell)

  2. Itthon nincs mmWave az EU toketlenkedese miatt.

  3. Nem igazán győzött meg!

  4. Falun miért nem fontos a gyors adatkommunikáció?

  5. Biztos ki fogják ott is építeni! Olyan rossz nálatok a lefedettség?

    Nekem például nem igazán számít. Nincs bajom a 4G-vel sem!
    A cikkben írt példákon is inkább csak mosolygom! :slight_smile:
    Főleg a parlamentesen!
    Ha a holdra szállást megtudták oldani nagyobb késésű kommunikációval akkor nehogy már eret vágjunk ilyenekért… :slight_smile:

  6. Igen köszi, már írtad egy másik e témában tett fórum bejegyzésemre.
    Egyébként tudsz róla valamit, hogy miért problémáznak rajta?

  7. Köszi, tudom.
    Lehet különös érdeklődést tanúsítok olyan dolog iránt ami nehezen elérhető :cowboy_hat_face:
    De ettől még érdekel, hogy mi az és mire lehetne használni.

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nagyobb frekvenciákat használ, így nagyobb sávszélességet tud biztosítani. leegyszerűsítve ennyi.

  9. Avatar for rXc rXc says:

    És akkor ez a cikk pontosan megmutatja mennyire értelmetlen megvenni az új iPhonekat. Kihasználhatatlan 5G *, picit szoftveresen fejlesztett kamera, és szögletes szél az íves helyett. :man_facepalming:t2:
    És véget is ért az újdonságok listája. Sajnos.

    *kivéve ha parlamenti képviselő vagy :smiley:

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem csak szoftveresen fejlesztett a kamera, hanem hardveresen is, plusz ott van az új processzor, a LiDAR, az új előlapi üveg, és a MagSafe mágnesrendszer is. az 5G hazai elérhetősége pont hidegen hagyja az Apple-t, elvégre nem hazánk az elsődleges piac.

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Ja és a jobb kijelző az kimaradt.

  12. Nem rossz a lefedettség, csak furcsa az állítás pont most, amikor tömegesen költöznek vidékre a nagyvárosokból. Én most adtam el egy házat vidéken egy fiatal lánynak, aki alkalmazások felületeinek fejlesztésével foglalkozik. Az érdeklődők 90%-a egyébként fiatal értelmiségi volt, akik otthonról dolgoznak. Gyakorlatilag mindenkinek az volt az első kérdése, hogy milyen a térerő és milyen gyors a net?

  13. Avatar for rXc rXc says:

    Ebben az egyben tökéletesen egyetértünk. Nem Magyarország a cél piac.

  14. Egy olyan technológiát ami alapvetően a zsúfolt helyekre is terveztek (stadion, városközpontok, turista látványosságok, rendezvények stb.) butaság lenne ott tesztelni, ahol 1 km2-re 100 készülék jut. :smiley:

  15. “…ha Jánosnak odaordítunk a Parlament egyik felén, akkor előbb ér oda a hangunk és ő is gyorsabban válaszol, mint 4G esetén. Tehát a válaszidő igenis fontos szempont.”

    Nem tudom milyen, Pulitzer-díj komolyságú elismeréseket osztanak ki a hazai újságírók között, de fenti idézet garantáltan megér egyet :slight_smile:

  16. Ezt most nem tudom, hogy pozitív vagy negatív értelemben kell venni? :smiley:

  17. Avatar for gunar gunar says:

    Sajnos sokan csak ilyen hasonlattal élve értik meg miről is van szó és sok más műszaki dolgot is többnyire hasonlóan kell leegyszerűsíteni, hogy többen megértsék. :slightly_smiling_face:

  18. Ilyen minosegingadozas mellett meg annyi ertelmes sincs az 5gnek, mint eddig gondolt. Onvezeto autok, persze, ha mar a sarkon tuli kocsit se fogja eszrevenni. A videki vezetekes net kivaltasat is el lehet felejteni ilyen belteri ertekekkel, cserebe lapun majd antennaerdot. Az meg nem hat meg, hogy valami onjelolt influencer nem tud cuki szelfit postolni valami koncertrol.

  19. Mar ha abbol indulsz ki, hogy mindenki tavalyi modellel szaladgal, vagy hogy elegedett a tepsitelefonnal.

  20. Avatar for gunar gunar says:

    Jó hát ez még igencsak az elején tart, nem ilyen lesz majd, a T. nem szokott rossz hálózatot fejleszteni, ez hosszú évek tapasztalata. Persze akkor is csak ott lesz igazán értelme ahol nagy az igény a mobilnetre és a sávszél is kell.

  21. Őszintén? Magam sem tudom, de tény, hogy szereztél nekem pár nagyon vidám percet :slight_smile: :smile:

  22. Azt gondolom, hogy az említett példa (noha nagyon szórakoztató), éppen hogy nem megfelelő ebben az esetben, egy laikust inkább összezavarhat a megértés helyett. Egy valamilyen játék, amiben számít a gyors reakció, érthetőbb példa lett volna.
    Mondjuk, ha a példában említett János a parlamentben virtuálisan hozzánk vágja az ingyen kapott munka-telefonját mert ellene szavaztunk, akkor a 4G 40-50 ezredmásodperces késleltetésével nem biztos, hogy kikerülhetjük, de az 5G 10 ezredmásodpercével (vagy akár 1 ezredmásodperc alatti idejével), már simán el is kapjuk :slight_smile:

  23. Hát ne haragudj de ez elég katasztrofális hasonlat…Az biztos, hogy ezzel a hasonlattal Te is szereztél pár vicces másodpercet :smile:

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Van ide egy jó közmondás a pappal és az asszonyával. Amugy meg sztem az alap hasonlat kézenfekvőbb mint ez volt. Na erre van amit az első mondatban írtam. :slightly_smiling_face:

  25. Da akkor szerintem a legfrappánsabb, csak hogy én is írjak valamit. A Fővárosi Cirkusz melletti kocsmában Kőhalmi 5G Pipi 10szer gyorsabban issza meg a sörét mint Tóth 4G János. :wink:

  26. Avatar for gunar gunar says:

    Nem jó, nincsen benne a válaszidő kozmikus kérdésköre :crazy_face: Ellenben a másik hasonlat az valóban frappánsa cirkusszal :grinning:

  27. Szép lenne ez az 5G, csak elérhetetlen. Majd kimegyek a tűző napra azért hogy jobb legyen le-fel töltés miközben pont ott nem látom a kijelzőt és túl melegszik a telo is. Illetve olyan kis területekre van lekorlátozva hogy ez még csak egy gyenge tesztnek felel meg. A másik oldalon (serverekre gindolok) nincs meg ez a fejlődés. Én annak is örülnék ha a 4G-s eszközöket ki tudnák szolgálni maxon. A ping kérdés így szépen hangzik de nincs jelentősége. Majdnem mindegy hogy 30ms alatt ér oda vagy a duplája. Ezek akkor fontosak ha játszunk.

  28. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a mmWave miatt. itthon ez nem elérhető.

  29. Avatar for gunar gunar says:

    tudod mert a kaja és a net között csak két betű helye a különbség ott :roll_eyes:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for rXc Avatar for Szifon Avatar for 7headsdragon Avatar for heimtamas Avatar for bklement Avatar for kistamas Avatar for KoLaMan Avatar for mtomi95 Avatar for Nem_Tom Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Köszi a cikket.
    Ennek a cikknek lehetne kérni egy folytatást az 5G mmWave részéről, hogy van-e értelme és ha igen mire lehet ez jó és mikor.
    Lehet, hogy többeket is érdekelne. (i12 európai vs USA modell)

  2. Itthon nincs mmWave az EU toketlenkedese miatt.

  3. Nem igazán győzött meg!

  4. Falun miért nem fontos a gyors adatkommunikáció?

  5. Biztos ki fogják ott is építeni! Olyan rossz nálatok a lefedettség?

    Nekem például nem igazán számít. Nincs bajom a 4G-vel sem!
    A cikkben írt példákon is inkább csak mosolygom! :slight_smile:
    Főleg a parlamentesen!
    Ha a holdra szállást megtudták oldani nagyobb késésű kommunikációval akkor nehogy már eret vágjunk ilyenekért… :slight_smile:

  6. Igen köszi, már írtad egy másik e témában tett fórum bejegyzésemre.
    Egyébként tudsz róla valamit, hogy miért problémáznak rajta?

  7. Köszi, tudom.
    Lehet különös érdeklődést tanúsítok olyan dolog iránt ami nehezen elérhető :cowboy_hat_face:
    De ettől még érdekel, hogy mi az és mire lehetne használni.

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nagyobb frekvenciákat használ, így nagyobb sávszélességet tud biztosítani. leegyszerűsítve ennyi.

  9. Avatar for rXc rXc says:

    És akkor ez a cikk pontosan megmutatja mennyire értelmetlen megvenni az új iPhonekat. Kihasználhatatlan 5G *, picit szoftveresen fejlesztett kamera, és szögletes szél az íves helyett. :man_facepalming:t2:
    És véget is ért az újdonságok listája. Sajnos.

    *kivéve ha parlamenti képviselő vagy :smiley:

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem csak szoftveresen fejlesztett a kamera, hanem hardveresen is, plusz ott van az új processzor, a LiDAR, az új előlapi üveg, és a MagSafe mágnesrendszer is. az 5G hazai elérhetősége pont hidegen hagyja az Apple-t, elvégre nem hazánk az elsődleges piac.

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Ja és a jobb kijelző az kimaradt.

  12. Nem rossz a lefedettség, csak furcsa az állítás pont most, amikor tömegesen költöznek vidékre a nagyvárosokból. Én most adtam el egy házat vidéken egy fiatal lánynak, aki alkalmazások felületeinek fejlesztésével foglalkozik. Az érdeklődők 90%-a egyébként fiatal értelmiségi volt, akik otthonról dolgoznak. Gyakorlatilag mindenkinek az volt az első kérdése, hogy milyen a térerő és milyen gyors a net?

  13. Avatar for rXc rXc says:

    Ebben az egyben tökéletesen egyetértünk. Nem Magyarország a cél piac.

  14. Egy olyan technológiát ami alapvetően a zsúfolt helyekre is terveztek (stadion, városközpontok, turista látványosságok, rendezvények stb.) butaság lenne ott tesztelni, ahol 1 km2-re 100 készülék jut. :smiley:

  15. “…ha Jánosnak odaordítunk a Parlament egyik felén, akkor előbb ér oda a hangunk és ő is gyorsabban válaszol, mint 4G esetén. Tehát a válaszidő igenis fontos szempont.”

    Nem tudom milyen, Pulitzer-díj komolyságú elismeréseket osztanak ki a hazai újságírók között, de fenti idézet garantáltan megér egyet :slight_smile:

  16. Ezt most nem tudom, hogy pozitív vagy negatív értelemben kell venni? :smiley:

  17. Avatar for gunar gunar says:

    Sajnos sokan csak ilyen hasonlattal élve értik meg miről is van szó és sok más műszaki dolgot is többnyire hasonlóan kell leegyszerűsíteni, hogy többen megértsék. :slightly_smiling_face:

  18. Ilyen minosegingadozas mellett meg annyi ertelmes sincs az 5gnek, mint eddig gondolt. Onvezeto autok, persze, ha mar a sarkon tuli kocsit se fogja eszrevenni. A videki vezetekes net kivaltasat is el lehet felejteni ilyen belteri ertekekkel, cserebe lapun majd antennaerdot. Az meg nem hat meg, hogy valami onjelolt influencer nem tud cuki szelfit postolni valami koncertrol.

  19. Mar ha abbol indulsz ki, hogy mindenki tavalyi modellel szaladgal, vagy hogy elegedett a tepsitelefonnal.

  20. Avatar for gunar gunar says:

    Jó hát ez még igencsak az elején tart, nem ilyen lesz majd, a T. nem szokott rossz hálózatot fejleszteni, ez hosszú évek tapasztalata. Persze akkor is csak ott lesz igazán értelme ahol nagy az igény a mobilnetre és a sávszél is kell.

  21. Őszintén? Magam sem tudom, de tény, hogy szereztél nekem pár nagyon vidám percet :slight_smile: :smile:

  22. Azt gondolom, hogy az említett példa (noha nagyon szórakoztató), éppen hogy nem megfelelő ebben az esetben, egy laikust inkább összezavarhat a megértés helyett. Egy valamilyen játék, amiben számít a gyors reakció, érthetőbb példa lett volna.
    Mondjuk, ha a példában említett János a parlamentben virtuálisan hozzánk vágja az ingyen kapott munka-telefonját mert ellene szavaztunk, akkor a 4G 40-50 ezredmásodperces késleltetésével nem biztos, hogy kikerülhetjük, de az 5G 10 ezredmásodpercével (vagy akár 1 ezredmásodperc alatti idejével), már simán el is kapjuk :slight_smile:

  23. Hát ne haragudj de ez elég katasztrofális hasonlat…Az biztos, hogy ezzel a hasonlattal Te is szereztél pár vicces másodpercet :smile:

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Van ide egy jó közmondás a pappal és az asszonyával. Amugy meg sztem az alap hasonlat kézenfekvőbb mint ez volt. Na erre van amit az első mondatban írtam. :slightly_smiling_face:

  25. Da akkor szerintem a legfrappánsabb, csak hogy én is írjak valamit. A Fővárosi Cirkusz melletti kocsmában Kőhalmi 5G Pipi 10szer gyorsabban issza meg a sörét mint Tóth 4G János. :wink:

  26. Avatar for gunar gunar says:

    Nem jó, nincsen benne a válaszidő kozmikus kérdésköre :crazy_face: Ellenben a másik hasonlat az valóban frappánsa cirkusszal :grinning:

  27. Szép lenne ez az 5G, csak elérhetetlen. Majd kimegyek a tűző napra azért hogy jobb legyen le-fel töltés miközben pont ott nem látom a kijelzőt és túl melegszik a telo is. Illetve olyan kis területekre van lekorlátozva hogy ez még csak egy gyenge tesztnek felel meg. A másik oldalon (serverekre gindolok) nincs meg ez a fejlődés. Én annak is örülnék ha a 4G-s eszközöket ki tudnák szolgálni maxon. A ping kérdés így szépen hangzik de nincs jelentősége. Majdnem mindegy hogy 30ms alatt ér oda vagy a duplája. Ezek akkor fontosak ha játszunk.

  28. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a mmWave miatt. itthon ez nem elérhető.

  29. Avatar for gunar gunar says:

    tudod mert a kaja és a net között csak két betű helye a különbség ott :roll_eyes:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for rXc Avatar for Szifon Avatar for 7headsdragon Avatar for heimtamas Avatar for bklement Avatar for kistamas Avatar for KoLaMan Avatar for mtomi95 Avatar for Nem_Tom Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar