fbpx Skip to content

Ahogyan azt már megszokhattuk, hogy az iFixit minden új készüléket szétszed, és ez alól nem menekülnek meg az Apple új termékei sem. A legutóbb az Apple Watch Series 6 került a kezük közé, amiből egy piros és kék darabot szedtek darabokra.

A Series 6 elsőre nem sokban különbözik a Series 5-től, de rögtön más a helyzet, amint felnyitjuk az órát, és összehasonlítjuk a belsejét az elődjével. Lássuk, mit talált az iFixit.

Akik videóban szeretnék látni az egészet, azok számára kezdjük azzal:

Az első, és legfontosabb különbség, hogy egyrészt már nem kell a Force Touch érzékelőre ügyelni a szétszedéskor, hiszen azt az Apple kivette az új modellekből, másrészt pedig a kijelző már nem lefelé, hanem oldalra nyílik, akár csak az újabb iPhone-ok esetén. Az alábbi képen a bal oldalt a Series 6, jobb oldalt pedig a Series 5 látható:

A csatlakozók irányának átrendezésén kívül az új kijelző fényereje az állandóan aktív megjelenítés esetén magasabb, mint a Series 5-nél volt, de ez utóbbi kívülről nem látszik rajta. Az alábbi képen bal oldalt a Series 5, jobb oldalt a Series 6 kijelzője:

Az akkumulátor kapacitása csak egy hangyányit lett nagyobb, a 40mm-es modell esetén ez 1.024 Wh-t, míg a 44mm-esnél 1.17 Wh-t jelent. A 40mm-es változatban továbbra is a fém tokozású akku található, a 44mm-es ben pedig maradt a megszokott fólia borítás.

Az akkumulátor kapacitása mellett a Taptic Engine mérete is nőtt, de hogy ezzel pontosan mi volt a célja az Apple-nek, az egyelőre nem világos. Talán a Series 4-ben lesoványított Taptic Engine nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – alul a Series 5-é, fent a Series 6-é:

Amint kikerült az az akkumulátor és a Taptic Engine, néhány csavar eltávolítása után már az óra lelkét adó S6-os chip is kibogarászható a tokozásból. Sajnos a javíthatóság szempontjából továbbra is negatívum, hogy még mindig forrasztva van rá több szalagkábel, ami miatt kifejezetten óvatosan kell bánni minden kábellel, mert ha bármelyik megsérül, akkor a javítás azonnal sokkal nehezebbé és drágábbá válik.

Az S6 eltávolítása után pedig végre szemügyre vehetjük az új, immár véroxigénszint mérésére is alkalmas érzékelőt:

Az iFixit kiemeli, hogy a Force Touch érzékelő megszüntetésével a szétszedés egyszerűbbé vált olyan értelemben, hogy nem kell az érzékelő sérülésétől tartani, illetve hogy ehelyett némileg vastagabb, gumiszerű ragasztóanyag tartja mind a kijelzőt, mind a hátlapot a helyén, ami így még jobban tud védeni például a víz ellen. Szintén pozitívumként sorolják fel, hogy a kijelző esetén már csak két szalagkábelre kell ügyelni, illetve hogy bár az óra egy hajszálnyival vékonyabb lett az elődjénél, az Apple mégis képes volt kicsit növelni az akkumulátor kapacitásán is.

Az iFixit így végül összességében 6 pontot adott a Series 6 javíthatóságára. A cikkben található fotók az iFixit oldaláról származnak.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.