fbpx Skip to content

Az Apple a laptopjaiban eddig Intel chipeket használt. A chipgyártó folyamatosan fejleszt, pár napja mutatta be legújabb fejlesztését, a Tiger Lake chipet.

Intel Tiger Lake

A Tiger Lake névre keresztelt chip már a 11. generációt képviseli, és az Intel elmondása szerint a „világ legjobb processzora ultrakönnyű laptopokhoz”. Az új chip az úgynevezett 10 nanométeres „SuperFin” eljárással készül.

Intel 11gen

Az előző generációs Ice Lake chippel összehasonlítva elmondható, hogy a Tiger Lake 20%-kal nagyobb CPU teljesítményre képes, az integrált Iris Xe grafikus egység kétszer magasabb grafikai és ötször nagyobb AI teljesítményt nyújt hasonló fogyasztás mellett. Az új chip órajelét 4.8 GHz-ben maximalizálták, támogatja az USB 4, a Thunderbolt 4 és a Wi-Fi 6 csatlakozást is.

Az Acer, HP, Dell, Samsung, Lenovo és más gyártók is felsorakoztak az Intel mellé, amelynek elmondása szerint még az idén 50 új laptop típusnál fogják az új lapkát használni.

Nem véletlenül nincs az Apple a felsorolt cégek között, mivel a cég a júniusi WWDC-n jelentette be, hogy szakít az Intellel, és átáll saját fejlesztésű chipre, amelyet Apple Siliconnak nevezett el. A saját chippel szerelt gépek még az idén megjelenhetnek, így aki MacBook vásárlásra gondol, erősen fontolja meg, vajon megéri-e kifutó inteles laptopot vennie, vagy inkább várjon az Apple Silicon gépre.

Én azért kivárnék.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Akkor itt a vége az Intelnek?

 2. Az eladott PC-k töredéke csak Macbook, szóval a földbe nem döngöli az Intelt. Én furcsa állatfaj vagyok, de két Macbookom is van itthon és mindkettőn Windows 10 fut, soha nem is futott más, kvázi csak a hardver miatt választottam az Apple termékét. Így én valószínűleg a jövőben nem leszek Macbook vásárló.

 3. Avatar for gunar gunar says:

  Azért az vicces kicsit, hogy a windows jobban fut rajtuk mint a többin. Igazából én is töröm a fejem egy 27"-os iMac-en és nagyon valószinű, hogy szintén W10-et futtatnék rajta.

 4. Avatar for vjan vjan says:

  Hát persze, hogy jobban fut. Egyféle konfiguráció, válogatott alkatrészek, nincs túl sok bővítési lehetőség.
  A normál PC-k többsége szedett-vedett alkatrészekből épül. Na jó, a neves gyártók talán megválogatják az összetevőket (bár tapasztaltam már az ellenkezőjét is), de annyiféle konfiguráció létezik, hogy bizony előfordulnak összeférhetetlenségek. Nem annyira, hogy ne működjön, de a lassuláshoz épp eléggé.

 5. Gyorsabb mert egy nyers gép, nincs rá mindenféle szükségtelen program előinstalálva mint a többi gyártónál. De azért csak win10-re már sokkal olcsóbban is kihozol egy gépet, ami ugyanolyan teljesítményű.

 6. Persze, olcsóbban lehet, de ez így külsőre is és hardveresen is egyben van. Asztali gépnek én is épített PC-t használok, de ilyen minőségű és méretű notebook nem sok van a PC-s piacon, ami meg van, szintén brutál drága. És itt azért megvan az OSX lehetősége, hogy egyszer valamiért OSX exkluzív szoftvert szeretnék futtatni, akkor azt is megtehetem.

 7. Notebook-ra igaz amit írsz, én is asztalira gondoltam, hogy olcsóbban hasonló teljesítményűt.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for trigmegistos Avatar for Szifon Avatar for vjan Avatar for gunar Avatar for 83miki83