fbpx Skip to content

Egyre inkább abba az irányba haladunk, hogy a telefonunkat, tabletünket munkára is tudjuk használni, akár számítógépes alkalmazások átiratával, de akár hamarosan a laptopunkon is használhatunk olyan programokat, amikhez eddig a telefonunkért kellett nyúlnunk. Jó példa erre az Adobe két, már iPadre is elérhető, és folyamatosan fejlődő alkalmazása, a Lightroom és a még eléggé gyerekcipőben járó Photoshop.

Fotós berkekben heves vitákat tud kiváltani az a kérdés, hogy használható-e már komolyabb munkákra is az iPades Lightroom. Erről a Tripodcastben a srácok rendszeresen szót ejtenek, de konszenzusra még nem jutottak, azonban frissítésről-frissítésre egyre közelebb jutunk a határozott igenhez.

Okkal létezik külön a Photoshop és külön a Lightroom, hiszen másra jó mindkettő, még akkor is, ha sok közös funkcióval rendelkeznek. A számítógépes Lightroom, ha nem is az ősidők óta, de az biztos, hogy nagyon hosszú évek óta képes arra, hogy export nélkül megnyithasson ott tárolt fényképeket Photoshopban, ahonnan az elvégzett módosításokkal együtt közvetlenül vissza tudjuk menti a fénykép változásait, anélkül, hogy exportálnunk és külön fájlt kellene létrehoznunk. Gépen ekkor egy 2-es szám jelenik meg a kép bélyegképe felette, hogy láthassuk, hogy van egy eredeti, csak lightroomos változat és máshol szerkesztett, ezt az együttest hívják stacknek, ami akár szét is szedhető két különálló bejegyzéssé. A Photoshopban szerkesztett kép ilyenkor bármilyen kiterjesztésben is volt, .tif kiterjesztésűvé változik, mert az képes romlás nélkül tárolni a fényképet rétegekkel együtt. iPaden ez egy picit másképp van, de lényegi különbség alig akad.

Amikor egy fénykép szerkesztésekor elértük a Lightroom határait, akkor szoktunk a Photoshophoz nyúlni, mert abban sokkal több funkciót érhetünk el, vagy épp lehet valamit precízebben tudunk megcsinálni. Amint a fenti képen látható, a fotós OKJ-s tanulmányaim során megörökítettem ezt a közhelynek számító utcát, hiszen itt mindenki csinál legalább egy fényképet. Azonban zavartak a közlekedési táblák és el akartam tüntetni őket. Több lehetőségem lett volna erre, hiszen odaülhettem volna a MacBookomhoz és megcsinálhattam volna ott is, vagy maradhattam volna iPaden és az ‘Open in…’ funkcióval egy jpg-t a TouchRetouch alkalmazásban használva finomítgathattam volna a képet. A gépemhez nem volt kedvem odaülni, de írhatnám azt is, hogy nem is volt nálam, lényeg, hogy ezt a tableten szerettem volna megoldani, de úgy, hogy a fájl a nyers formátumának minden előnyével rendelkezzen a táblák eltüntetése után is.

Mostantól végre iPaden is közvetlenül meg tudjuk nyitni a Lightroomban tárolt fényképeinket Photoshopban is, ami egy óriási hír a ‘Használjuk munkára az iPadet’ mozgalom híveinek. Ebben az esetben nem egy .tif fájl jön létre, hanem egy felhő alapú .psd vagyis inkább egy .psdc, de lényegi különbség nincs. Aki próbált már ilyen táblákhoz hasonló dolgokat Lightroomban eltüntetni, az tudhatja, hogy ott a közös algoritmus ellenére elég esetlenül megy ez még Apple Pencil segítségével is, egyszerűen mérföldekkel egyszerűbb és szebb eredményt hoz a Photoshop.

Amint kész vagyunk a szerkesztéssel, akkor két lehetőség közül választhatunk. A ‘Send to Lightroom’ nem csinál más, mint a fent említett, új fájl formátumban visszamenti a képet a Lightroomba, aminek ilyenkor a mérete a szokásos módon eléggé meghízik, de legalább megtartja a nyers fájlok tulajdonságait. Az új kép iPaden nem stackbe kerül, hanem alapból különálló fájlként jelenik meg az albumban. A másik lehetőség a három pöttyös gombot megnyomva a Photoshopban hozza létre és menti a .psdc fájlt, de ilyenkor fontos, hogy a változások nem kerülnek vissza a Lightroomba, hanem csak a Photoshopban léteznek tovább és később se tudjuk visszavarázsolni ezt a módosított fájlt oda. A két .psdc közt semmi különbség nincsen, csak a tárolási helye. A Photoshopban tároltat sosem tudjuk már Lightroomba juttatni, azonban a Lightroomban tároltat mindig vissza tudjuk nyitni Photoshopba. Szerintem munkastílustól és végfelhasználástól függ, hogy kinek melyik opció lesz a nyerő.

Számomra valóban egy nagy lépéssel közelebb jutottunk ahhoz, hogy komoly munkára is lehessen használni az iPadet, még ha grafikusként a Photoshop elég kis kezdetleges egyelőre, de fotós tanoncként a Lightroom már szinte minden esetben használható munkára. A kettő alkalmazás együttműködése meg csak hab a tortán.

Te mit hiányolsz ennek a két alkalmazásnak az iPades változatából?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok