fbpx Skip to content

A TouchRetouch nem egy mai alkalmazás, hiszen az első verziója még 2010-ben, 7 évvel ezelőtt jelent meg az App Store-ban, viszont gyakorlatilag 2016 végéig nem kapott jelentősebb frissítést.

Mielőtt belecsapnánk az újdonságokba, érdemes elolvasni egy korábbi cikkünket, amelyben a TouchRetouch alkalmazással is foglalkoztunk.

Közel 2 évvel ezelőtt az alábbi módon jellemeztem az alkalmazást:

Bár a TouchRetouch egy igazán csúnya és ódivatú kinézettel rendelkező alkalmazás, a tudása és a funkcionalitása páratlan. A tartalomérzékeny kitöltési funkciója gyakran bizony még a Mac-es Photoshopot is megszégyeníti, annyira hibátlanul működik.

Végre most az app mögötti csapat megoldotta a kinézet problémát, így bátran állíthatjuk, hogy az egyik legjobb specifikus képszerkesztő alkalmazásról beszélhetünk.

A TouchRetouch gyakorlatilag tehát nem csinál mást, mint eltüntet egy zavaró tárgyat egy fotóról úgy, hogy annak kivágási helyét tartalomérzékenyen kitölti, tehát mintha ott sem lett volna az a zavaró dolog az eredeti fényképen.

Természetesen ilyen funkcióval már évek óta találkozhattunk a Photoshop és egyéb professzionális képszerkesztő alkalmazásokban, viszont a tény, hogy mindezt kiváló minőségben, akár egy iPhone készüléken is meg tudjuk oldani néhány másodperc alatt, még 2017-ben is lenyűgöző.

Az alkalmazás segítségével alapvetően 5 dolgot javíthatunk 5 különböző eszközzel a fényképeinken.

Az első eszköz a nem kívánatos tárgyak eltüntetéséért felelős (Object removal tool), amelynek segítségével kisebb tárgyakat, képbe belógó elemeket tudunk eltüntetni.

A második eszköz kifejezetten a vonalak eltüntetésre (Line removal tool) lett kifejlesztve, amelynek segítségével például zavaró köteleket, villamos vezetékeket tudunk eltüntetni.

A harmadik eszköz a gyors ecset (Quick Brush), amely a képen található apró hibák elrejtésére lett kifejlesztve, tehát például egy parkban készült kép esetén egy távoli kukát egy pillanat alatt el tudunk tüntetni vele.

A negyedik eszköz a hibajavító (Blemish removal), amely elsősorban a portré képek esetén a bőrhibák eltávolítására lett kihegyezve.

Végül pedig az ötödik eszköz, amely úgymond egyfajta manuális megoldásnak is tekinthető, a klón bélyegző (Clone stamp), melynek segítségével mi magunk határozhatjuk meg, hogy a kép melyik részét szeretnénk mintaként használni és a felvett mintával a kép melyik részét szeretnénk lefedni. Ez abban az esetben lehet hasznos, ha az alkalmazás esetleg magától nem jól mérné fel a környezetet az adott tárgy kivágása során, bár ez meglehetősen ritkán fordul elő (általában akkor, amikor egy túl nagy tárgyat szeretnénk eltüntetni a képről).

Összességében csak ajánlani tudom a TouchRetouch alkalmazást mindenkinek, aki szokott az iPhone vagy iPad készülékén fotókat szerkeszteni és valaha is bosszantotta már, hogy szerepel vagy belóg egy nem kívánatos tárgy vagy személy a fotójába.

A TouchRetouch 1,99€-s áron vásárolható meg az App Store-ban.

[appstore id=”373311252″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. snapseedben is van ilyen funkció (ingyen 😀 )

  2. Nem találok olyan kamera appot ami minden féle utó szerkesztgetés nélkül tud 16:9 formátumú fotót kèszíteni. Tudna dátumot rögzíteni a fotóra és természetesen tud magyarul. Ha már ezt nem akarjàk az alap kamerába rakni,akkor készíthetnének ilyen appot a hozzá értők.


Add a Comment