fbpx Skip to content

Az esetleges karcolódások miatt rendszeresen felmerülő kérdés, hogy mit lehet tenni ezekkel a karcokkal. Sok helyen mindenféle házi praktikákat ajánlanak, mint például a fogkrém, sütőpor, hintőpor, autó fényszóró helyreállító készlet, polírpaszta, miegymás…

Mivel a készülékek kijelzője üveg, amelyen még külön zsírtaszító (oleofób) bevonat is van, Mac-ek esetén pedig tükröződéscsökkentő (antireflex) réteg, ezért a fenti szerek és módszerek és egyéb hókuszpókuszok használatával az esetleges karcokon otthoni módszerekkel jellemzően semmit nem fogunk tudni javítani, hanem csak még sokkal rosszabb lesz tőle a helyzet.

Polírozható-e az iPhone, iPad, iPod, Apple Watch vagy Mac kijelzője?

Otthoni módszerekkel gyakorlatilag nem, és ezt megpróbálni sem javasolt.

Egyes garancián túli szervizek azonban kínálhatnak kijelzőpolírozási szolgáltatást is, változó árakon, amelyhez speciális polírozó gépet használnak.

Ennek az az oka, hogy az üveg felületén az iPhone, iPad, Apple Watch esetén ott van a zsírtaszító (oleofób) bevonat, illetve a Mac-ek esetén a tükröződéscsökkentő (antireflex) réteg. Amennyiben nekiállunk bármi súroló hatású anyaggal dörzsölni a felületet, akkor ezeket a rétegeket fogjuk megsérteni, és nem az alattuk lévő üveget, amiben maga a karc megtalálható.

Mac-ek esetén a tükröződéscsökkentő réteg egyébként az ujjunkról a billentyűzetre ragadó zsír és az abban megtapadó por alkotta szennyeződéstől is képes felkarcolódni, ha hozzányomódik a kijelző a billentyűkhöz, például a gépet táskában hordva – ez az úgynevezett staingate:

Staingate, a tükröződésmentesítő réteg sérülése

A legtöbb félreértést a polírozással kapcsolatban valószínűleg az adja, hogy a régebbi, műanyag felületek felületi karcaira valóban több megoldás is létezik, köszönhetően annak, hogy a műanyag sokkal puhább, mint az üveg. Az Apple készülékein viszont már az első iPhone-tól kezdve edzett üveg van, ami esetén a műanyagokhoz használható megoldások az üveg nagyobb keménysége miatt jellemzően hatástalanok – viszont a felületkezelést tökéletesen tönkre lehet velük tenni.

Az iPhone, iPad és iPod készülékek kijelzőjének üvege egyébként a Corning által gyártott Gorilla Glass. Az alumínium tokozású Apple Watch-ok kijelzője előtt Ion-X edzett üveg van, ami könnyebben karcolódhat, míg az acél, titán, kerámia illetve 18 karátos arany tokozású órákén zafírkristály bevonatú, ami jellemzően nem karcolódik. (Persze kivétel mindig akadhat!)

Azt még az Apple is külön kiemeli a készülékek tisztításáról szóló támogatási szócikkében, hogy véletlenül se használjunk súroló hatású anyagokat a tisztításhoz, mert azok tönkretehetik a felületkezelést, és megkarcolhatják az üveget.

Ezekről részletesen:

Az ezüst színű rozsdamentes acél tokozású Apple Watch tokozása ugyanakkor polírozható, bár az Apple ezt sem javasolja. Az asztrofekete vagy arany színű, rozsdamentes acél tokozás polírozása ugyanakkor legkevésbé sem javasolt, mert a felületkezelés megsérülhet, és a szín lekoptatható róla. (Ugyanez igaz az egyes iPhone-ok tükörfényes acél oldalaival kapcsolatban is: míg az ezüst színűeket általában problémamentesen polírozhatjuk, addig az arany, asztroszürke vagy éjzöld színűeket viszont nem javasolt, mert lekoptathatjuk a felületkezelést.)

Mi akkor a megoldás a kijelző karcolódása ellen?

A legjobb megoldás a megelőzés – például egy üvegfólia használatával. Ez ugyanis nem csak a karcok ellen véd, hanem egy ütődés esetén nagyobb valószínűséggel inkább az üvegfólia törik el, mintsem maga a kijelző. Az üvegfóliák vastagsága jellemzően 0,3mm, tehát nem zavaró vastagságúak. A sima műanyag fóliák ugyanakkor nem sokat védenek a törések ellen, cserébe viszont jellemzően sokkal jobban karcolódnak a puhább anyaguk miatt, mint egy üvegfólia.

De egy biztos: bármi védelem jobb, mint a semmi.

A karcolódásos esetekben a verébre ágyúval módszer a teljes kijelzőcsere. (Ehhez esetleg kössünk előzetesen készülékbiztosítást, vagy vásároljunk AppleCare-t, ami ezt is fedezheti. Ha ez már nem opció, fordulhatunk olyan, garancián túli szervizhez is, mint például az iSamurai, ahol adott esetben akciós is lehet a kijelzőcsere.)

Legutóbbi frissítés: 2022.11.12.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.