fbpx Skip to content

Korábbi cikkünkben már szót ejtettünk arról, hogy mint mindegyik, 316L típusú ötvözetből készült rozsdamentes acél óra, úgy az Apple Watch felülete is óhatatlanul karcolódik. A dolog oka a tükörfényes polírozásban rejlik, amin viszont a felületi sérülések azonnal szembetűnőbbek, mint egy matt, és így már eleve “érdes” felület esetén.

AW-polirozas-hero

Szerencsére egészen olcsón vehetünk polírozáshoz való pasztát, vagy azzal átitatott vattát, amivel néhány perc alatt saját magunk is eltávolíthatjuk az óráról a napi használat során keletkezett hajszálvékony karcokat. Így azt nem szükséges óráshoz vagy ékszerészhez vinni polírozásra.

Ez adta az ötletet, hogy kipróbáljuk, hogyan tudjuk megoldani mindezt mi magunk, itthon. A polírozáshoz az amerikai NEVR-DULL fémfényező polírozó vattáját választottuk, ami itthon nagyjából 2500Ft-ért kapható, 142g-os töltéssel, tehát elég sokáig elég lesz.

nevrdull

A NEVR-DULL alkalmazható króm, ezüst, arany, sárgaréz, vörösréz, ón, cink, könnyűfém és acél tisztítására, eltávolítja a rozsdát, kátrányt és más szennyeződéseket, nem hagy maradványokat a fugákban és hornyokban és nem károsítja a fémeket. Így tehát valójában nem csak a rozsdamentes acél Apple Watch esetén használható, hanem az arany Apple Watch Edition modelleknél is (bár utóbbiak tulajdonosai nyilván inkább elviszik majd ékszerészhez vagy óráshoz, ha esetleg karcossá válna).

A polírozáshoz vegyük le a szíjat, és kapcsoljuk ki az órát. Erre valójában csak azért van szükség, hogy ne nyomogassuk össze-vissza, miközben a kezünkben tartjuk. Vegyünk ki egy kisebb vattapamacsot a dobozból, és a karcos felülethez nyomva több irányban is húzzuk rajta oda-vissza. Nyilván más polírozó szert használva azt vegyük fel például egy kisebb rongy sarkával, és azzal dörzsöljük meg ugyanígy a felületet.

Amikor ez az egész scratchgate körbefutott a hírekben, a 9to5mac készített egy videót is, hogy mennyire könnyen javíthatóak házilag ezek a karcok. A videóban ők polírpasztát használnak, de a polírozás menete gyakorlatilag ugyanaz:

Mindezt addig folytassuk, amíg a karcok el nem tűnnek. Eközben a használt vattapamacs vagy a törlőkendő szürkén elszíneződik majd a polírozás során rá rakódó fémrészecskéktől. Töröljük át a felületet egy száraz törlőkendővel, mert a NEVR-DULL fehéres pasztaként szétterül a polírozott felületen. Az áttörlés után ellenőrizzük a karcokat, és ha nem vagyunk elégedettek, akkor sikáljuk még egy kicsit. Ha úgy ítéljük meg, hogy végeztünk, töröljük tisztára a felületet, adott esetben akár nedves ruhával.

Előtte–utána képgaléria

Az első képen az Apple Watch mikrofon nyílása körül vehetünk észre apró, igazából csak Olloclippel szembetűnő karcokat:

AW-polirozas-01-e

Néhány másodperces sikálás után áttörölve már el is tűntek a karcok:

AW-polirozas-01-u

Az alábbi képen admin kolléga óráján láthatunk két-három csúnyább karcot az óra oldalsó gombján és felette, a hajszálkarcok mellett:

AW-polirozas-02-e

Itt a karcok mélysége miatt kicsit hosszabb időt vett igénybe a művelet, és az elsődleges cél csak a mély karcok jelentős “tompítása” volt:

AW-polirozas-02-u

A másik hely, ami szintén hajlamos vonzani a karcokat, az óra hangszórónyílásainál van. Nekem itt akkor sikerült megkarcolni, amikor a korábbi bemutató videóinkban Hori kolléga óráját is felvettem, és annak a digitális koronája többször is hozzádörzsölődött felvétel közben.

AW-polirozas-03-e

Szerencsére ezek csak apró hajszálkarcok voltak, amik nagyon könnyen eltűntek:

AW-polirozas-03-u

Az alábbi pontot és karcot úgy szereztem, hogy sikerült beleakadnom a MacBook trackpadje alatti két éles sarok egyikébe az órával:

AW-polirozas-04-e

Az ütődési pont lényegesen kisimult, a mellette lévő karcok pedig teljesen eltűntek, de ha tovább sikálom, akkor valószínűleg attól a pici ponttól is meg tudtam volna szabadulni:

AW-polirozas-04-u

A cikkben említett polírozást csak a sima rozsdamentes acél Apple Watch esetén próbáltuk ki, a fekete (Space Black) modellel így nincs tapasztalatunk, bár azon valószínűleg egyébként is kevésbé szembetűnőek a karcok.

A rozsdamentes acél modellek esetén a kijelző üvege zafírkristály, így azt valószínűleg nem fogjuk tudni megsérteni, de ettől függetlenül érdemes kerülni azt, hogy polírozás közben a kijelzőt is véletlenül megsikáljuk.

A polírozás csak a tükörfényes felületű modellek esetén jöhet szóba, így az alumínium Apple Watch Sport mattított felületét véletlenül se álljunk neki kezelni.

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor inkább keressünk meg egy órást vagy ékszerészt, aki biztosan vállal polírozást.

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Wow, 5S szélén is működne?

  2. @hullamospapagaj: ha az élét akarod megcsinálni, az elvileg igen. de én nem biztos, hogy próbálkoznék vele, mert nem fogod tudni az él vékonyságát érinteni csak, hanem az oldalára is juthat belőle. ezen túl az is elképzelhető, mint amikor mondjuk egy MacBook esetén sérül az éle, az végül megfeketedik, és nem marad csillogóan fényes, sem matt felületű. esetleg ki kell próbálni egy darabokra tört készülékházon, ami amúgy is kuka.

  3. Probaljatok WD40-et !! Tokeletes polirozashoz.

  4. Még vagy 3-4X polírozod és eltűnik az óra 🙂

  5. @dnp: szerintem erre fel vannak készülve az órások és ékszerészek is, és 3-4 polírozás után egyszerűen kicserélik neked az órát. (nem.)


Add a Comment