fbpx Skip to content

Gaurav Agrawal egy fotós, aki a Glacier Nemzeti Parkban készített egy képet, amit utána megosztott Flickr-en és az egészen népszerű lett. Azonban nem a jó okok miatt.

A kép ugyanis rávilágított egy, az Androidban található hibára és emiatt bizonyos Google vagy Samsung telefonokon háttérképként beállítva a telefonok folyamatos újraindulását eredményezte.

A BBC-nek adott interjújában Agrawal elmondta, hogy esze ágában se volt olyan fényképet készíteni, amivel több ezer telefont gajra vágna.

VIGYÁZAT!

Soha ne állítsd be ezt a képet háttérképnek, főleg ne Samsung telefonon!

Össze fog omlani tőle a telefonod!

Ne próbáld ki!

Ha valaki elküldi neked ezt a képet, hagyd figyelmen kívül.

A Glacier Nemzeti Parkban található Saint Mary tavat ábrázoló kép különlegességét az adja, hogy ProPhoto RGB színteret választott exportálás közben, amit az Android nem kezelt helyesen.

A Google operációs rendszere ugyanis kerekítést végez el háttérképként beállításnál és a kerekítési algoritmusba valahol hiba került és ezért pont ezen a képen az egyik pixel luminancia értéke 256 lett a maximális 255 helyett.

Ez elég arra, hogy ha beállítja valaki a képet háttérképként, akkor a telefon ne tudjon elindulni. A megoldás sajnos a telefon szoftverének visszaállítása, amivel elvesznek a rajta lévő adatok.

Jó hír, hogy a Google észrevette a hibát és az Android 11 legújabb bétája már javítja ezt – bár ez nem opció azoknak, akiknek a készülékét már nem támogatja az Android 11.

Addig is, ha háttérképet állítanál be androidos eszközödön, inkább használj sRGB színtérrel rendelkező fotót, nehogy nálad is előjöjjön ez a kerekítési hiba.

Agrawal iPhone felhasználó, ezért fel se merült benne, hogy ilyesmiből probléma lehet, de a jövőben más színteret választ majd exportáláskor:

Semmit se tettem szánt szándékkal. Sajnálom, hogy problémákat okoztam ezzel. Reméltem, hogy a képem népszerű lesz egy jó indokkal, de úgy néz ki, hogy az még várat magára. Mindenesetre mostantól más formátumot fogok használni.

Persze mielőtt röhögnénk, hogy az Android hogyan létezhetett ilyen hosszan egy ilyen hibával, nézzünk kicsit magunkba és gondoljunk vissza az összes alkalomra, amikor egy furcsa szöveg vagy Emojik kombinációja összeomlasztotta eszközünket.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. nagyjából már egy hete mindenki lehozta ezt a hírt. Sry

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    viszont ahogy olvashatod, ez a cikk a BBC interjúján alapul, ami június 10-én jelent meg.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for Jadeye