Az “iPhone-gyilkos üzenet”, ami nem gyilkos, és csak a SpringBoard indul tőle újra

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Még az éjszaka folyamán bukkant fel redditen egy újabb, feltehetőleg ismét az Unicode szövegek feldolgozását érintő hiba, amivel egy iOS-t futtató készülék és egyébként egy Apple Watch esetén is az adott üzenet érkezésekor összeomlik a grafikus felület, és így újraindul a SpringBoard.

Unicode_bug_01 Unicode_bug_02

Nem ez lenne nem az első eset, hogy az Unicode karakterek feldolgozása problémát okoz az almás eszközökben, de a korábbival szemben, amikor az adott, szintén arab karaktereket tartalmazó szöveg miatt az érintett app folyamatosan összeomlott, most csak egy rövid respring az eredmény, és pár beállítás módosításával a jelek szerint kivédhető a vicces kedvű ismerőseink ilyesmi poénkodása.

A vizuális típusok számára az iClarified készített egy videót is, amiből már a dolog kipróbálása nélkül is azonnal látszik, hogy mindössze egy respring történik ilyenkor, mert ha az egész készülék újraindulna, az sokkal hosszabb időt venne igénybe:

Szerencsére szintén nehezítés, hogy legtöbb esetben nem is feltétlen sikerül kimásolni megfelelően az üzenetet a mókamesternek, aki nekünk küldené el azt, így ilyenkor nem történik nálunk semmi.

Hogyan védhető ki?

Tesztjeink során mi azt tapasztaltuk, hogy ha az Értesítések beállításai alatt kikapcsoljuk pusztán csak az előnézetet, vagy azt, hogy egyáltalán megjelenjenek az üzenetek értesítései a lezárt képernyőn, akkor ennek a problémás üzenetnek az érkezése nem is okoz semmi gondot. Érdemes lehet még beállítani, hogy az új üzenetről a feloldott állapotban se érkezzen semmilyen vizuális értesítés.

Unicode_bug_03

Ugyanakkor adott esetben előfordulhat, hogy ettől függetlenül respringel a készülék, így a fenti beállítások megtörténte után minden appot lőjünk ki a multitasking nézetből, és indítsuk teljesen újra a készüléket.

Ha mégis megjártuk volna

Ha elsőre esetleg mégis megtapasztaltuk a respringet, utána általában gond nélkül sikerül megnyitni az Üzenetek appot, így ez nem teszi használhatatlanná az üzeneteket, pláne nem az egész készüléket, így “iPhone-gyilkos” üzenetnek semmiképp sem nevezhető.

Akinél azonban bármi okból mégsem nyílna meg az Üzenetek app, az a legegyszerűbben egy új fotó, vagy egy szöveges jegyzet üzenetben való megosztásával válaszolhat a poénos küldőnek, és ennek elküldése után már meg kell nyíljon az Üzenetek app. Nyilván ebben az esetben a fotó megosztását a Fotók appból, a jegyzet megosztását pedig a jegyzetek appból lehet indítani.

A hamarosan megjelenő iOS 8.4-ben egyébként az Apple ezt várhatóan javítani fogja.

Az Apple közleménye

Várható volt, hogy az Apple is reagál az ügyben, és azt közölték, hogy a javítás hamarosan szoftverfrissítés formájában elérhető lesz. Addig is közzétettek egy átmeneti megoldási lehetőséget:

 1. Kérjük meg  Sirit hogy olvassa fel az olvasatlan üzeneteket: mondjuk neki azt, hogy “read unread messages”. Nyilván itt a több nyelv miatt értelmetlen lesz, amit felolvas, de ez igazából mindegy.
 2. Ezután küldjünk Siri segítségével egy választ – a válasz szövege lényegtelen. Miután elküldtük a választ, már meg kell tudjuk nyitni az Üzenetek appot.
 3. Az Üzenetek appban húzzuk el balra az érintett beszélgetést, és töröljük az egészet – vagy az adott beszélgetésbe belépve nyomjunk hosszan a problémát okozó üzenetre, nyomjunk a Továbbiak… (More…) opcióra, majd a bal alsó sarokban nyomjunk a kuka ikonra a törléshez.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. sziasztok, nekem egy olyan gondom lenne h nem tudom ki küldte igy nem tudok neki válaszolni sem 🙁 és az üzenetek appot meg megse tudom nyitni mert kidob 🙁
  erre esetleg valami ötlet vaalkinek?

  köszönöm előre is

 2. iPifta: Ne aggódj, majd megszokod. Nekem hetente egyszer minimum elszáll a telefon. 😀 Ezt az üzenetes baromságot ki sem probalom mert akkor fix kukába dobnám az egészet ugy ahogy van.

  Amúgy, indítsd újra első körben. Ha nem megy utanna sem akkor gépre fel, aztan torold onnan az sms-t.

 3. sierült közbe, windowsra van egy program az iTools nevü. azzal megtudtam nyitni az üziket a telomon, vagyis látttam ott ki küldte nekem el és utána már a leirtak alapján jegyzetből szépen eltudtam küldeni a válasz üzit 🙂

  persze nem lett volna gond ha imessege-be jön mert azokat megkapom a macbook-ra de mivel sima sms volt és azok nem jönnek át mert nem kapcsoltam be igy neheéz volt és idegesítő 🙁 🙁

  ide felraktam az itools nevü progit ha esetleg kell valakinek, remélem segítettem

  https://drive.google.com/file/d/0B88jr4ehuE8oUHl4eDBjUkU0cTg/view?usp=sharing

 4. @iPifta: Nem kötelező annak válaszolnod aki küldte. Én egyszerűen írtam magamnak egy imessage-t Siri-vel még a lockscreenről és attól kezdve simán működött megint minden. 🙂

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!