fbpx Skip to content

Több helyen is belefutottunk olyan megosztásokba, például különböző Facebook csoportokban, ahol a vezeték nélküli töltéssel a jelek szerint még csak most először találkozók vetik fel azt a kérdést, hogy lemeríti-e a készüléküket, ha azt rajta hagyják az áramtalanított, vezeték nélküli töltőn. A válasz egyértelműen az, hogy természetesen nem.

Ábra: a vezeték nélküli, indukciós töltés működési elve a két tekerccsel

De mivel már ezzel kapcsolatos teszt videókat is láttunk, így inkább gyorsan rövidre zárnánk ennek a legendának a kérdését, illetve azt is leírnánk, hogy miért is tekinthető alaptalannak az ettől való félelem.

Hogyan működik a vezeték nélküli töltés?

A vezeték nélküli töltés működése igazából meglehetősen egyszerű, és az elektromágneses indukció elvén alapul.

Gyakorlatilag két tekercs ? vesz részt benne: az első, aktív tekercs hozza létre azt a váltakozó mágneses teret, amiben a második tekercs elhelyezésre kerül, és ez a váltakozó mágneses tér indukál elektromos áramot ebben a második, passzív tekercsben. Az így indukált váltakozó áramot pedig a tekercs kimenetére kötött elektronika egyenárammá alakítja, amit már a készülék az akkumulátor töltéséhez fel tud használni.

A passzív tekercs ebben a folyamatban tehát csak passzívan vesz részt. Vagyis az Apple jelenlegi készülékei esetén a vezeték nélküli töltés visszafelé nem működik: sem az iPhone, sem Apple Watch, sem pedig az AirPods-modellek vezeték nélküli töltő tokja nem képes más készülékek vezeték nélküli töltésére.

Ugyan voltak korábban pletykák arról, hogy az Apple tesz kétirányú vezeték nélküli töltést az iPhone-ba, de végül ilyesmi még nem történt.

(Megjegyzés: azoknál a más gyártóknál már elérhető készülékeknél, amelyeknél van kétirányú töltésre is lehetőség, ezt a funkciót külön be kell kapcsolni, tehát csak úgy magától nem aktiválódik, illetve utána automatikusan ki is kapcsol, ha levesszük róla a töltődő eszközt, vagy ha a töltéshez használt készülékünk töltöttsége 30%-ra csökken.)

A vezeték nélküli töltésről egyébként érdemes megnézni a Real Engineering csatorna videóját – a fenti két vázlatos kép is ebből a videóból származik:

Illetve eszünkbe juthatnak az indukciós főzőlapok is, amelyek ugyancsak hasonló elven működnek, viszont ott hő termelődik az edény anyagában. ♨️

És ha kihúzom a konnektorból a vezeték nélküli töltőt?

Semmi nem fog történni – már nyilván azon túl, hogy az energiaellátás megszűnésével értelemszerűen leáll az arra rátett készülékünk töltése is.

Mivel az Apple készülékek nem rendelkeznek kétirányú vezeték nélküli töltési lehetőséggel, így a bennük megtalálható tekercs kizárólag “felvenni” képes a töltő tekercse által indukált áramot, “leadni” nem. Egy áramtalanított vezeték nélküli töltő tehát nem fogja “kiszívni” a készülékünkből az energiát, sem nem fog a készülékünkből csak úgy “kiszivárogni az éterbe”.

Tehát arra a kérdésre, hogy lemeríti-e a hálózatból kihúzott vezeték nélküli töltő a rajta hagyott készüléket, egyértelműen azt a választ lehet adni, hogy nem.

Legutóbbi frissítés: 2020.06.06.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok