Megjelent a hazai, hivatalos VírusRadar app iOS-re is

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az androidos verzió után nem sokkal végül iOS-re is megjelent a hivatalos VírusRadar app, ami a COVID-19-nek való kitettségünkről tud minket értesíteni, ha olyan valakivel találkoztunk az elmúlt 14 napban, aki igazolt fertőzött.

Noha az Apple az iOS 13.5-ben elérhetővé tette a Google-lel közösen fejlesztett, a kitettség naplózását lehetővé tévő API-t, a VírusRadar nem ezt az API-t használja. A működési elve ettől függetlenül hasonló: a készülék figyeli a környezetében lévő Bluetooth eszközöket és ezek távolságát, és értesíthet minket, ha igazoltan is fertőzött személlyel találkoztunk.

Mi az a VírusRadar?

A VírusRadar egy mobil alkalmazás, amit a legjobb nemzetközi példák alapján fejlesztettek a koronavírus elleni védekezéshez. Az alkalmazás segítségével vizsgálható a bizonyítottan fertőzött emberekkel való kapcsolat, a mobil eszközök távolságának mérésével, Bluetooth segítségével.

A VírusRadar a járványügyi szakemberek munkáját segíti a kontaktkutatásban. A VírusRadart szintén futtató felhasználók telefonszámainak felhasználásával, a szakemberek elérhetik azokat, akikkel a fertőzött személy az elmúlt 14 napban találkozott, így potenciálisan megfertőződhettek.

Az alkalmazást egyébként az észak-macedón Nextsense fejlesztette, és tette elérhetővé ingyenesen az egyes országok számára saját felhasználásukra.

Az alkalmazás használata aktiválást igényel

Az alkalmazás használatához regisztrálnunk kell a mobilszámunkat, amit SMS-ben visszaérkező megerősítési kód megadásával tudunk megtenni:

Ezután a működéséhez be kell kapcsolnunk a Bluetooth-t, amit hagyjunk is utána bekapcsolva, és érdemes engedélyeznünk az értesítéseket is:

A működéshez a VírusRadarnak nincs szüksége internetkapcsolatra, viszont az adatok beküldéséhez szükséges az internetre kapcsolódás. Az adatok beküldése csak akkor szükséges, ha valaki megfertőződött, mert így ő maga tudja elküldeni a járványügyi szakemberek számára, hogy milyen más felhasználókkal találkozhatott a környezetében, és így kiknek adhatta át tudta nélkül a vírust.

Érdekességek a működését illetően

Érdemes megnézni az oldalon a Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) szekciót, mert ott több érdekes információt írnak le a fejlesztők az alkalmazás iOS-en való használata kapcsán. Ebből most hármat emelnénk ki alább:

Futnia kell a VírusRadarnak a háttérben, hogy működjön? Használhatok közben más alkalmazásokat?

A VírusRadar akkor működik, ha aktív az előtérben. Azt javasoljuk a felhasználóknak, hogy találkozók alkalmával és amikor közösségbe mennek, tartsák bekapcsolva a VírusRadart és fordítsák a készüléket kijelzővel lefelé. Ez aktiválja az energiatakarékos üzemmódot, és a kijelző elsötétül.

Hogyan működik az Energiatakarékos mód iOS-eszközökön?

Az iOS-eszközökön aktiválhatod az Energiatakarékos módot, ha lefelé fordítod a telefont, vagy ha fejjel lefelé teszed a zsebedbe. Ilyen módon a VírusRadar figyelheti környezetét, miközben kíméli az akkumulátort.

Apple telefonon ki kell kapcsolnom a képernyőzárat a VírusRadar használatához?

Igen, iOS eszközön ki kell kapcsolni az automatikus képernyőzárat, mert különben fejjel lefelé fordítva, energiatakarékos üzemmódban nem működik a VírusRadar.

Ez viszont akkor azt is jelenti, hogy

ha lezártuk az iPhone kijelzőjét, és a készüléket a zsebünkbe tettük, akkor az alkalmazás nem működik,

ami igazából értelmetlenné teszi a használatát, hiszen nem fogunk feloldott zárolású készülékkel mászkálni (főleg nem zsebre téve!), amin ráadásul a VírusRadar alkalmazásnak kell aktívnak lenni, és másik alkalmazásba sem léphetünk át.

Többek között ezt lenne hivatott megkönnyíteni az Apple vonatkozó API-ja, amivel a felhasználónak egyszerűen csak aktiválnia kellene a funkciót, és a többit a készülék elvégezné a háttérben mindenféle külön feltételek nélkül is.

Másrészt viszont az új API csak iOS 13.5-től érhető el, míg az alkalmazás pedig még az iOS 11-et is támogatja, ezzel elég sok készüléket lefedve, és a minél széleskörűbb alkalmazhatóság feltétele pedig épp ez, hogy a lehető legtöbb készülékre telepíthető legyen. Az iOS 11-es minimális követelménnyel pedig az iPhone 5s-től kezdődően bármely készülék támogatott.

Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban megkerestük az alkalmazás fejlesztőit, és az alkalmazást hazánkban támogató Biztributortól Nemes Dániel révén az alábbi információkat kaptuk.

Miért nem használja az app az iOS 13.5-tel elérhetővé vált API-t? Várható, hogy támogatni fogja?

Az app jóval azelőtt elkészült, hogy az iOS 13.5 kijött volna, viszont bő 3 hétig tartott az Apple-nek jóváhagyni azt. Ezen túl ha valaki régebbi iOS-t használ, mert például nem frissített, vagy egyszerűen a készüléke túl öreg hozzá, akkor nem tudná használni a funkciót. Harmadrészt és legfontosabbként pedig: nagyon sok működésbeli és jogi problémát kell hozzá megoldani, illetve kérdést eldönteni, ide értve például azt, hogy elhagyhatja-e személyes vagy személyhez köthető adat Magyarországot. Ha ezekre sikerül megnyugtató megoldást találni, akkor heteken belül be tudjuk vezetni az új API használatát. (Egyébként az appnak az API-t használó verziója már tesztelés alatt van, és úgy tűnik, technikai akadálya nincs a bevezetésnek.)

Az alkalmazás valóban nem működik iOS-en lezárt képernyő esetén?

Igen – ez az Apple korlátozásai miatt sajnos valóban így van. Ezen segíthet majd az iOS 13.5-tel megérkezett API használata, de az értelemszerűen csak azokon a készülékeken nyújt megoldást, amelyek frissítve lettek iOS 13.5-re.

Milyen körülmények megléte esetén érkezhet értesítés az app használata során, és mit tartalmaz ez az értesítés?

Az értesítéseket illetően a Nemzeti Népegészségügyi Központ egyelőre úgy döntött, nem használja az app értesítés funkcióját. Erre a későbbiekben lehetőség van akár az Értesítések menüpontban, akár push üzenetben vagy SMS-ben.

A kérdéseinken túl Dánieltől még az alábbiakat tudtuk meg:

A Nextsense és a biztributor is ingyen adta a szoftvert, a bevezetést, a lokalizációt, fordítást, project menedzsmentet, a támogatást és egyebeket. Az állam – tudtunkkal – legfeljebb a GDPR tanácsadóknak fizetett, aminek a költsége nyilván elhanyagolható a más országokban repkedő (egyébként reális és hasznos alkalmazás esetén kényelmesen megtérülő) több millió eurós fejlesztési és bevezetési költségek mellett.

Az Apple és Google által közösen fejlesztett API-t kizárólag a hivatalos állami appok használhatják, mint ahogy ilyen jellegű alkalmazást már jó ideje szintén kizárólag állami szervezeteknek hagy jóvá mindkét cég. Ezen felül különleges személyes adatot (esetleges fertőzöttség) kell kezelni, így már csak ezért is értelemszerű, hogy minden ilyennek állami alkalmazásnak kell lennie. A régióban már csak történelmi okokból is alacsony az állammal szembeni bizalom szintje, már csak ezért is törekedtünk arra, hogy egyértelműsítsük: a telefonszámon kívül más személyes adat az államhoz nem kerül (az meg amúgy is megvan ott, és az értesítésekhez szükséges is). Az app jogosultságai garantálják, hogy képekhez, dokumentumokhoz, vagy bármi más, a telefonon tárolt adathoz nem fér hozzá a rendszer, így az állam sem. Androidon sajnos a helymeghatározás jogosultságot meg kell adni, mert így tud az app Bluetooth jelerősséget mérni, és ez a GPS-hez is enged jogot, de – bárki hozzáértő által ellenőrizhetően – a GPS-hez az app nem nyúl, nincs benne ilyen függvény. Ilyen gond iOS-en nincs. Összefoglalva: nem szükséges bízni az államban, elég az iOS/Android jogosultságkezelésében.

Adatvédelem

Érthető okokból az alkalmazás adatvédelme egy nagyon fontos kérdés. Ennek kapcsán az alábbiakat írják a weboldalon a fejlesztők.

Milyen adatokat tárol az alkalmazás?

Az egyetlen adat, amelyet rólad a Magyar Állam tárol, az a mobilszámod.

Amikor regisztrálsz a VírusRadarba, egy egyedi véletlenszerű kód generálódik az azonosítás céljából (pl. 987g564). A kódot ezután hozzárendelik a mobiltelefonszámodhoz. A felhasználók mobiltelefonszámát és kódját egy biztonságos szerveren tárolják, és soha nem jelenítik meg a nyilvánosság számára.

A VírusRadar nem gyűjt adatokat a tartózkodási helyedről

A VírusRadar nem figyeli, és nem gyűjt adatokat a mozgásodról és tartózkodási helyedről. Az alkalmazás Bluetooth használatával becsüli meg a távolságot más telefonoktól, amelyeken a VírusRadar fut.

A VírusRadar nem cserél személyi azonosító adatokat

Ha egy másik, a VírusRadart futtató telefon közelében vagy, mindkét telefon Bluetooth segítségével cserél kódot (aliasokat) az alkalmazásból, amelyeket csak a járványügyi szakemberek tudnak dekódolni, és amelyek nem fedik fel sem a te, sem a másik felhasználó személyazonosságát.

A közeli eszközökre vonatkozó adatok nálad vannak tárolva

A közeli VírusRadar felhasználókra vonatkozó adatok csak a te készülékeden vannak tárolva. Ha a VírusRadar felhasználója igazolt COVID-19 fertőzött lesz, önként dönthet arról, hogy a készülékén tárolt adatokat beküldi-e a járványügyi szakembereknek. Az adatok nem tartalmaznak mobiltelefon-számokat, hanem csak azokat a kódokat, amelyeket kizárólag a járványügyi szakemberek tudnak dekódolni:

A VírusRadar app ingyenesen letölthető, és az iOS mellett Androidon is elérhető.

 • Méret: 0 MB | Verzió:
 • Ár: | Értékelés:

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Ez halva született… ki a fene fogja feloldva hagyni a készülékét folyamatosan…? :smiley::smiley: Idióták

 2. Hát na olyanra sikerült ez mint Virág elvtárs narancsa :grinning: De azért a miénk :wink:

 3. gunar says:

  Na igen ezt azért meg lehetett volna okosabban is csinálni, ha nem akkor meg kb kár volt munkát beleölni, fogalmaznám úgy, hogy aki így ahogy ennek a működéséhez kell hagyja a vasat hát nem eléggé körültekintő. Vagy valaki ezért pénzt vett fel állam bácsitól, esetleg máshonnan?
  UI: nekem vmiért az iwiw jutott eszembe és a BM

 4. Nem_Tom says:

  Már csak át kell írni az Apple/Google api használatára…

 5. Nem_Tom says:

  “A többszörösen is önkéntes alapon működő mobilapplikációt egy észak-macedón szoftvercég, a NextSense fejlesztette és bocsátotta ingyenesen a magyar partner rendelkezésére”

 6. gunar says:

  Hát rágugliztam az elsőre és elgondolkoztatót dobott a kereső, minek is a rövidítése. Persze ne legyen igazam. :roll_eyes: Lehet túl sok filmet néztem a karantén alatt :crazy_face:

 7. gunar says:

  Bocs azt nem is néztem, csak nem tudtam mi is az és ezért használtam guglit. De hát a kormányzati ügynökségnek semmi köze az államhoz, így most már teljesen nyugodtan lehet használni. :slightly_smiling_face:

 8. Jadeye says:

  @Nem_Tom a hwsw cikke azt írja: “ez egészen addig így lesz, amíg el nem készül az Apple és a Google közös kontaktkövető platformja”, ami már az iOS 13.5 bétájában benne volt, tehát már addigra elkészült, és aznap este, amikor a cikkük délben megjelent, hivatalosan ki is adta az Apple a frissítést, mégis enélkül érkezett az app iOS-re, több nappal később, tehát nem ettől függött.

  @gunar “De hát a kormányzati ügynökségnek semmi köze az államhoz, így most már teljesen nyugodtan lehet használni.”
  én semmi ilyesmit nem állítottam… de mivel a járványügyi védekezés állami feladat, nincs ebben semmi meglepő. vagy te talán jobban megbíznál egy ilyen esetben egy “Almalé Termelő Zrt.” által kiadott appban, aki nem a hivatalos forrás erre?

 9. gunar says:

  Nem, persze, csak hát nem ok nélkül írtam azt amit az UI-ban. Nekem sok benne miért, mikor már lehetne és kell ugye a telefonszámom és máris lehet látni a hozzáférőknek, hogy kivel mikor mennyi ideig voltam elég közel egymáshoz, ami ugyan lekérhető a szolgáltatóktól is, de ez talán pontosabb képet ad . Persze csak a gondolataimat írom le és ez nem jelenti azt., hogy ez kémkedik bárkinek is, csak szvsz teheti is.

 10. Jadeye says:

  @gunar le van írva a cikkben is, hogy az app eleve nem küldi el az általa gyűjtött adatokat, csak akkor, ha te magad rányomsz az elküldés gombra, és a járványügy csak akkor végez kontaktkutatást az általad beküldött adatokon, ha ténylegesen pozitív teszted volt COVID-ra.

  A működéshez a VírusRadarnak nincs szüksége internetkapcsolatra, viszont az adatok beküldéséhez szükséges az internetre kapcsolódás. Az adatok beküldése csak akkor szükséges, ha valaki megfertőződött, mert így ő maga tudja elküldeni a járványügyi szakemberek számára, hogy milyen más felhasználókkal találkozhatott a környezetében, és így kiknek adhatta át tudta nélkül a vírust.

 11. Nem_Tom says:
  1. Meglátjuk átírják-e Apple/Google api használatára a közeli jövőben. (Lehet, hogy az észak-macedonokra várnak :slight_smile: )
  2. Egy Apple-lel foglalkozó oldalon egy “Almalé Termelő Zrt.” fantázianév használata eléggé áthallásos :joy:
 12. gunar says:

  Na igen, regisztrálok a telefonszámommal és onnantól nem tudni pontosan mi is történik / történhet a továbbiakban és milyen célból. Talán az apple/google féle API esetében nagyobb a biztonság, bár azt sem tudom hogyan fog működni vele majd egy app. Remélem, hogy ott nem kell majd regisztrálnom telefonszámmal, hanem appon belül push üzik mehetnek v más módon akár. Nekem ezek a számommal regelek és utána használom nem annyira bejövősek, pláne hogy van rá más opció is.

 13. iRon242 says:

  Egy szó mint száz, ezen látszik, hogy eredetileg Androidra fejlesztették - ott a biztonság nem szempont :smiley:

 14. Jadeye says:

  @gunar “Na igen, regisztrálok a telefonszámommal és onnantól nem tudni pontosan mi is történik / történhet a továbbiakban és milyen célból.”
  le van írva a GYIK alatt az oldalán, hogy hogyan működik.

  “Nekem ezek a számommal regelek és utána használom nem annyira bejövősek, pláne hogy van rá más opció is.”
  nem tudom, milyen más opcióra gondolsz, mert jelenleg kizárólag telefonszámot regisztrálva tudod ezt használni. ugyan a fejlesztőknek megvan a lehetősége arra, hogy az app mást használjon, de semmi információ nincs arról, hogy mikor lesz benne ehelyett az erre kitalált Apple/Google API, már ha egyáltalán.

 15. gunar says:

  Más opció alatt értem, amikor anonim az egész és az app ha kell értesít arról hogy baj van, mert x időben egy azóta bevizsgált fertőzöttel azonos helyen voltam. Lehetne ezt így is, mivel sok app dolgozik anonim módokon és jól, csak épp másik feladatuk van. Valamiért nem érzem az okát ez miért így műxik a mai világban, mikor mindenhol olvasni mindenféle hírekben, hogy milyen cég hogyan kémkedik utánunk és a szokásaink után.

 16. Jadeye says:

  @gunar de jelenleg erre nincs opció az appban.

  a kémkedésről meg továbbra is csak annyit, hogy miközben internetezel, rögtön sokkal többet árulsz el magadról teljesen ingyen. ehhez semmi külön app nem kell semmi cégtől. egyszerűen elég az internetforgalmadat monitorozni… a helyzeted is meghatározható IP alapján, vagy pedig a mobil készüléked cellainformációiból. (még Snowden is a metaadatokról beszélt.)

 17. Mintha lett volna arról pletyi, hogy az iOS 12 is meg fogja kapni az API-t…

  Rosszul emlkékszem? Egyáltalán megkapták?

 18. Jadeye says:

  az iOS 12 legutóbbi, 12.4.7-es frissítése csak a Mail-t érintő hibákat orvosolta. nem tudom, volt-e szó arról, hogy az iOS 13.5-ön túl korábbi rendszereket is támogatna-e majd az Apple, de maga a framework jelenleg csak 13.5-től érhető el. a sajtóközleményben sem találtam utalást arra, hogy korábbi iOS-re is elérhetővé tenné az Apple.

  https://developer.apple.com/documentation/exposurenotification

 19. andoro says:

  Érdekes lenne tudni van-e bármilyen fejlemény az appal, így hogy 2. hullám lehet hogy közeleg, érdemes-e használni az appot vagy sem? Ebben a mostani formájában semmi értelmét nem látom.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!