fbpx Skip to content

Az androidos verzió után nem sokkal végül iOS-re is megjelent a hivatalos VírusRadar app, ami a COVID-19-nek való kitettségünkről tud minket értesíteni, ha olyan valakivel találkoztunk az elmúlt 14 napban, aki igazolt fertőzött.

Noha az Apple az iOS 13.5-ben elérhetővé tette a Google-lel közösen fejlesztett, a kitettség naplózását lehetővé tévő API-t, a VírusRadar nem ezt az API-t használja. A működési elve ettől függetlenül hasonló: a készülék figyeli a környezetében lévő Bluetooth eszközöket és ezek távolságát, és értesíthet minket, ha igazoltan is fertőzött személlyel találkoztunk.

Mi az a VírusRadar?

A VírusRadar egy mobil alkalmazás, amit a legjobb nemzetközi példák alapján fejlesztettek a koronavírus elleni védekezéshez. Az alkalmazás segítségével vizsgálható a bizonyítottan fertőzött emberekkel való kapcsolat, a mobil eszközök távolságának mérésével, Bluetooth segítségével.

A VírusRadar a járványügyi szakemberek munkáját segíti a kontaktkutatásban. A VírusRadart szintén futtató felhasználók telefonszámainak felhasználásával, a szakemberek elérhetik azokat, akikkel a fertőzött személy az elmúlt 14 napban találkozott, így potenciálisan megfertőződhettek.

Az alkalmazást egyébként az észak-macedón Nextsense fejlesztette, és tette elérhetővé ingyenesen az egyes országok számára saját felhasználásukra.

Az alkalmazás használata aktiválást igényel

Az alkalmazás használatához regisztrálnunk kell a mobilszámunkat, amit SMS-ben visszaérkező megerősítési kód megadásával tudunk megtenni:

Ezután a működéséhez be kell kapcsolnunk a Bluetooth-t, amit hagyjunk is utána bekapcsolva, és érdemes engedélyeznünk az értesítéseket is:

A működéshez a VírusRadarnak nincs szüksége internetkapcsolatra, viszont az adatok beküldéséhez szükséges az internetre kapcsolódás. Az adatok beküldése csak akkor szükséges, ha valaki megfertőződött, mert így ő maga tudja elküldeni a járványügyi szakemberek számára, hogy milyen más felhasználókkal találkozhatott a környezetében, és így kiknek adhatta át tudta nélkül a vírust.

Érdekességek a működését illetően

Érdemes megnézni az oldalon a Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) szekciót, mert ott több érdekes információt írnak le a fejlesztők az alkalmazás iOS-en való használata kapcsán. Ebből most hármat emelnénk ki alább:

Futnia kell a VírusRadarnak a háttérben, hogy működjön? Használhatok közben más alkalmazásokat?

A VírusRadar akkor működik, ha aktív az előtérben. Azt javasoljuk a felhasználóknak, hogy találkozók alkalmával és amikor közösségbe mennek, tartsák bekapcsolva a VírusRadart és fordítsák a készüléket kijelzővel lefelé. Ez aktiválja az energiatakarékos üzemmódot, és a kijelző elsötétül.

Hogyan működik az Energiatakarékos mód iOS-eszközökön?

Az iOS-eszközökön aktiválhatod az Energiatakarékos módot, ha lefelé fordítod a telefont, vagy ha fejjel lefelé teszed a zsebedbe. Ilyen módon a VírusRadar figyelheti környezetét, miközben kíméli az akkumulátort.

Apple telefonon ki kell kapcsolnom a képernyőzárat a VírusRadar használatához?

Igen, iOS eszközön ki kell kapcsolni az automatikus képernyőzárat, mert különben fejjel lefelé fordítva, energiatakarékos üzemmódban nem működik a VírusRadar.

Ez viszont akkor azt is jelenti, hogy

ha lezártuk az iPhone kijelzőjét, és a készüléket a zsebünkbe tettük, akkor az alkalmazás nem működik,

ami igazából értelmetlenné teszi a használatát, hiszen nem fogunk feloldott zárolású készülékkel mászkálni (főleg nem zsebre téve!), amin ráadásul a VírusRadar alkalmazásnak kell aktívnak lenni, és másik alkalmazásba sem léphetünk át.

Többek között ezt lenne hivatott megkönnyíteni az Apple vonatkozó API-ja, amivel a felhasználónak egyszerűen csak aktiválnia kellene a funkciót, és a többit a készülék elvégezné a háttérben mindenféle külön feltételek nélkül is.

Másrészt viszont az új API csak iOS 13.5-től érhető el, míg az alkalmazás pedig még az iOS 11-et is támogatja, ezzel elég sok készüléket lefedve, és a minél széleskörűbb alkalmazhatóság feltétele pedig épp ez, hogy a lehető legtöbb készülékre telepíthető legyen. Az iOS 11-es minimális követelménnyel pedig az iPhone 5s-től kezdődően bármely készülék támogatott.

Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban megkerestük az alkalmazás fejlesztőit, és az alkalmazást hazánkban támogató Biztributortól Nemes Dániel révén az alábbi információkat kaptuk.

Miért nem használja az app az iOS 13.5-tel elérhetővé vált API-t? Várható, hogy támogatni fogja?

Az app jóval azelőtt elkészült, hogy az iOS 13.5 kijött volna, viszont bő 3 hétig tartott az Apple-nek jóváhagyni azt. Ezen túl ha valaki régebbi iOS-t használ, mert például nem frissített, vagy egyszerűen a készüléke túl öreg hozzá, akkor nem tudná használni a funkciót. Harmadrészt és legfontosabbként pedig: nagyon sok működésbeli és jogi problémát kell hozzá megoldani, illetve kérdést eldönteni, ide értve például azt, hogy elhagyhatja-e személyes vagy személyhez köthető adat Magyarországot. Ha ezekre sikerül megnyugtató megoldást találni, akkor heteken belül be tudjuk vezetni az új API használatát. (Egyébként az appnak az API-t használó verziója már tesztelés alatt van, és úgy tűnik, technikai akadálya nincs a bevezetésnek.)

Az alkalmazás valóban nem működik iOS-en lezárt képernyő esetén?

Igen – ez az Apple korlátozásai miatt sajnos valóban így van. Ezen segíthet majd az iOS 13.5-tel megérkezett API használata, de az értelemszerűen csak azokon a készülékeken nyújt megoldást, amelyek frissítve lettek iOS 13.5-re.

Milyen körülmények megléte esetén érkezhet értesítés az app használata során, és mit tartalmaz ez az értesítés?

Az értesítéseket illetően a Nemzeti Népegészségügyi Központ egyelőre úgy döntött, nem használja az app értesítés funkcióját. Erre a későbbiekben lehetőség van akár az Értesítések menüpontban, akár push üzenetben vagy SMS-ben.

A kérdéseinken túl Dánieltől még az alábbiakat tudtuk meg:

A Nextsense és a biztributor is ingyen adta a szoftvert, a bevezetést, a lokalizációt, fordítást, project menedzsmentet, a támogatást és egyebeket. Az állam – tudtunkkal – legfeljebb a GDPR tanácsadóknak fizetett, aminek a költsége nyilván elhanyagolható a más országokban repkedő (egyébként reális és hasznos alkalmazás esetén kényelmesen megtérülő) több millió eurós fejlesztési és bevezetési költségek mellett.

Az Apple és Google által közösen fejlesztett API-t kizárólag a hivatalos állami appok használhatják, mint ahogy ilyen jellegű alkalmazást már jó ideje szintén kizárólag állami szervezeteknek hagy jóvá mindkét cég. Ezen felül különleges személyes adatot (esetleges fertőzöttség) kell kezelni, így már csak ezért is értelemszerű, hogy minden ilyennek állami alkalmazásnak kell lennie. A régióban már csak történelmi okokból is alacsony az állammal szembeni bizalom szintje, már csak ezért is törekedtünk arra, hogy egyértelműsítsük: a telefonszámon kívül más személyes adat az államhoz nem kerül (az meg amúgy is megvan ott, és az értesítésekhez szükséges is). Az app jogosultságai garantálják, hogy képekhez, dokumentumokhoz, vagy bármi más, a telefonon tárolt adathoz nem fér hozzá a rendszer, így az állam sem. Androidon sajnos a helymeghatározás jogosultságot meg kell adni, mert így tud az app Bluetooth jelerősséget mérni, és ez a GPS-hez is enged jogot, de – bárki hozzáértő által ellenőrizhetően – a GPS-hez az app nem nyúl, nincs benne ilyen függvény. Ilyen gond iOS-en nincs. Összefoglalva: nem szükséges bízni az államban, elég az iOS/Android jogosultságkezelésében.

Adatvédelem

Érthető okokból az alkalmazás adatvédelme egy nagyon fontos kérdés. Ennek kapcsán az alábbiakat írják a weboldalon a fejlesztők.

Milyen adatokat tárol az alkalmazás?

Az egyetlen adat, amelyet rólad a Magyar Állam tárol, az a mobilszámod.

Amikor regisztrálsz a VírusRadarba, egy egyedi véletlenszerű kód generálódik az azonosítás céljából (pl. 987g564). A kódot ezután hozzárendelik a mobiltelefonszámodhoz. A felhasználók mobiltelefonszámát és kódját egy biztonságos szerveren tárolják, és soha nem jelenítik meg a nyilvánosság számára.

A VírusRadar nem gyűjt adatokat a tartózkodási helyedről

A VírusRadar nem figyeli, és nem gyűjt adatokat a mozgásodról és tartózkodási helyedről. Az alkalmazás Bluetooth használatával becsüli meg a távolságot más telefonoktól, amelyeken a VírusRadar fut.

A VírusRadar nem cserél személyi azonosító adatokat

Ha egy másik, a VírusRadart futtató telefon közelében vagy, mindkét telefon Bluetooth segítségével cserél kódot (aliasokat) az alkalmazásból, amelyeket csak a járványügyi szakemberek tudnak dekódolni, és amelyek nem fedik fel sem a te, sem a másik felhasználó személyazonosságát.

A közeli eszközökre vonatkozó adatok nálad vannak tárolva

A közeli VírusRadar felhasználókra vonatkozó adatok csak a te készülékeden vannak tárolva. Ha a VírusRadar felhasználója igazolt COVID-19 fertőzött lesz, önként dönthet arról, hogy a készülékén tárolt adatokat beküldi-e a járványügyi szakembereknek. Az adatok nem tartalmaznak mobiltelefon-számokat, hanem csak azokat a kódokat, amelyeket kizárólag a járványügyi szakemberek tudnak dekódolni:

A VírusRadar app ingyenesen letölthető, és az iOS mellett Androidon is elérhető.

[appstore id=”1511740371″]

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!