fbpx Skip to content

Nagy várakozás előzte meg az Apple újabb negyedéves eredményeinek közzétételét, nem lehetett tudni, hogy a koronavírus miatt a forgalom mennyivel esett vissza. Vajon még a csökkentett elvárásokat is alulmúlta a cég?

Apple Store

Tim Cook vezérigazgató már az előző negyedéves eredménynek értékelésekor, januárban is elmondta, hogy a koronavírus miatt nagyon nagy a bizonytalanság, éppen akkor helyezték karantén alá Vuhant és vele együtt Hupej-tartományt, a kínai Apple Store-ok bezártak és az akadozó alkatrész-ellátás miatt az összeszerelésben is problémák adódtak. Elég konzervatív becslést adtak a 2020-as év első negyedévére. A tőzsdei elemzők sem voltak túlzottan optimisták, a becslések elég széles tartományban szórtak. Nos, a közzétett eredmények alapján elmondhatjuk, hogy az elemzői várakozásokat sikerült meghaladni, annyira nem is sikerült rosszul a negyedév.

A bevétel 58,3 milliárd dollár volt, ami a tavalyi, hasonló időszakban szerzett 58 milliárdhoz képest elég jó. Mivel a cég termékenként nem tesz közzé értékesített darabszámot, csak bevételi összeget, jöjjön a főbb termékenkénti bontás:

 • iPhone: 28,9 milliárd dollár, ami 7%-os visszaesést takar,
 • iPad: 4,36 milliárd dollár,
 • Mac: 5,35 milliárd dollár,
 • Viselhető eszközök, Otthon kategória és kiegészítők: 6,28 milliárd dollár, 23%-os növekedés,
 • Szolgáltatások: 13,34 milliárd dollár, 17%-os növekedés, ami rekord,
 • nyereség: 11,25 milliárd dollár.

Apple bevétel

Tim Cook a következőket mondta az eredményről:

A COVID-19 előre nem belátható világpiaci hatása ellenére büszkék vagyunk arra, hogy az Apple növekedett a negyedévben, melyet a rekordokat döntögető Szolgáltatások és a negyedéves csúcsot elérő Viselhető eszközök vezettek. Ebben a bonyolult környezetben a felhasználóink újfajta módon kapcsolódtak egymáshoz, szereztek információkat, kreatívvá és produktívvá váltak.

Azt már egy ideje látjuk, hogy a Szolgáltatások üzletág negyedévről-negyedévre rekordokat döntöget, de mit is tartalmaz ez a portfolió? Magában foglalja az iCloud, az App Store, az AppleCare, az Apple Arcade, az Apple Card, az Apple Pay és az Apple TV+ szolgáltatásait. Mivel a felhasználói bázis és az aktivált készülékek száma folyamatosan növekszik, ez az üzletág lesz a jövőben az Apple aranytojást tojó tyúkja, ami hosszú távon is biztos bevételt eredményezhet.

Apple Szolgáltatások

Tim Cook az eredmények közzétételét követő konferenciahíváson elmondta, hogy eléggé nyomott volt a március vége-április eleji időszak, de a hónap második felében már látott némi javulást. Tanulni akarnak a hibákból, hogy tudjanak válaszolni a jövőbeni hasonló kihívásokra. Luca Maestri pénzügyi vezető hozzátette, hogy az iPhone-nál és a Viselhető eszközöknél éves szinten csökkenést, míg a Mac-nél és az iPadnél növekedést várnak.

A pletykák szerint a vírus miatti otthonról dolgozás nehézségeinek következtében a szeptemberben bemutatandó új, 5G-s iPhone megjelenése csúszik pár hetet, akár egy hónapot is, bár ezt érthető módon hivatalos forrásból nem erősítették meg.

A cég támogatja a koronavírus elleni harcot: már 7,5 millió arcvédőt szállítottak le az egészségügynek és kiadtak a vírusról egy külön információs alkalmazást is, az iOS és iPadOS 13.5 legújabb bétája pedig külön API-val segít a fertőződés nyomon követésében.

És végül: a tízéves szokást megszakítva, nem bocsátkoztak becslésbe a következő negyedév számait illetően, így az elemzőknek is nehezebb dolguk lesz a következő negyedév zárásakor eltalálni az eredményeket. Az eredmények meghaladták az elemzői várakozásokat, de a pesszimista hangulatú konferenciahívás és a becslés hiánya miatti bizonytalanságban (nagyon rossz lesz a következő negyedév) a részvény eséssel kezdte a mai napot a New York-i tőzsdén.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for Szanya Szanya says:

  Azt hiszem az SE a szolgáltatásokból származó bevételeket produkáló felhasználói bázis növelésében segít. (Jó körülményes mondat.:blush:) Vagyis a hw eladásokon a prémium készülékeknél kaszálnak, és így nem lenne szükség olcsó készülékekre, de a sok ügyfélhez kell a tömegtermék is. Azzal kell ügyesen egyensúlyozni, hogy ne üssék egymást a termékek. :face_with_monocle:

 2. Volt egy szempillantásnyi megingás a tőzsdén de az Apple meg a Tesla elég szépen teljesít. Az Apple, ha így folytatja akkor 1-2 héten belül csúcsot is fog dönteni. Május 4.-én 288,47 pont tegnap már 310.13 ponton zárt. Az eddigi történelmi csúcs idén februárban volt ami 327.20 pont volt. Szerintem a befektetők elég pozítivan látják a következő negyedévet is. Mivel sok minden meg fog változni és gyors léptekkel fog digatlizálodni minden. Számitógépek, tabletek kerülnek olyan cégekhez, iskolákhoz akik eddig nem dolgoztak vele. A szolgáltatásokról nem is beszélve. Az apple pay is terjed egyre jobban ( a Credit Suisse után az UBS is bevezeti :slight_smile: ) Plusszba tegyük hozzá azt is, hogy tavaly év végén az IBM számokat közölt, hogy mennyivel elégedetebbek és produktívabbak a Mac felhasználók mint a Windows. Ez is biztos kicsit megdobja most az eladásokat, hozzáteszem a Microsoft közelebb áll a történelmi csúcshoz, mondjuk ők tuti az Office szolgáltatások kiugróan magas eladásai miatt.

 3. Félszemmel érdemes ránézni az Apple részvényekre :+1: ( hozzáteszem a Tesla se semmi) Úgy látszik nagyon bíznak a befektetök az Apple-van.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Szanya Avatar for 83miki83