fbpx Skip to content

Több forrás is megerősítette, hogy az új iPhone SE-be az iPhone 8 kamerája került, és nem egy újabb modul.

(Kutyákon is működik egy kis segítséggel a portré mód)

Ennek ellenére a telefon képes portré módú képek készítésére, amit az iPhone 8 még nem tudott. A Halide alkalmazás fejlesztői utánajártak, hogy szerintük mi történhetett.

Már az iFixit boncolásából is látszott, hogy az új iPhone SE kamerája csereszabatos a 2017-es iPhone 8-éval, ami kicsit csalódásnak tűnhet, de valójában mindennapi helyzetekben, jó megvilágítás mellett elégséges lehet. De az igazi érdekesség az, hogy ha csak egy darab, 2017-es kamerája van, akkor hogyan csinálhat portré képeket? Az iPhone XR kamerája a fenti mélységtérképet (depth map) adja fókuszpixeleivel, amit utána a lenti maszkra (portrait effect matte) alakít az Apple gépi tanulása:

Egy évvel az iPhone 8 bemutatója után kijött az iPhone XR, mely szintén képes egyetlen hátlapi kamerával portré képek készítésére, de azt a fejlett fókuszpixeleknek köszönheti, amit az Apple mesterséges intelligenciával kombinált a jobb eredmény érdekében.

Az iPhone 8 szenzora azonban nem rendelkezik elég lefedéssel, ezért fókuszpixeleire nem hagyatkozhat. Így az új iPhone SE kizárólag gépi tanulást használva készít portré módú képeket.

Épp ezért ez akkor is működik, ha egy fényképről készítünk fényképet, ahogy azt a Halide fejlesztője bemutatta egy, a nagymamájáról készült képpel:

(Középen az iPhone SE által készített maszk látható)

Azért érezzük, hogy ha fókuszpixelek és másodlagos kamera nélkül egy 3 éves szenzorral is lehetne tökéletes portré képeket készíteni, akkor az Apple mindenhol azt a megoldást használná. Szóval nem is erről van szó.

Az új iPhone SE emberi alanyokkal általában egész jó végeredményt produkál, de állatoknál és tárgyaknál néha problémája akad a mélységérzékeléssel, mint például az alábbi képen a fával, épp ezért korlátozta az Apple csak emberekre a portré módot a legújabb telefonján.

Ráadásul az új iPhone SE közel se tud olyan sok réteget megkülönböztetni, mint az iPhone 11 Pro. Vegyük példának ezeket a növényeket:

Majd a maszkot, amit az iOS generál fényképezéskor:

Bal oldalt a 11 Pro kamerája által készített mélységtérkép látható, jobb oldalt pedig az új iPhone SE műve. A bal oldali jelentősen részletesebb, több rétegből áll és nagyobb felbontású is.

Összességében elmondható, hogy az Apple nem akart csalódást okozni és ezért korlátozták a portré módot emberi arcokra az új iPhone SE-n, de annyit tettek, hogy a fejlesztők számára elérhetővé tették a mélységadatokat, így ők felülbírálhatják ezt a döntést.

Így például a Halide alkalmazásban is van portré mód nem csak emberi alanyok esetén az új iPhone SE-n, ahogy arról a napokban már beszámoltunk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Jobb lett volna ha az iphone 8 -as belseje kerult volna 1-1be avval a tudassal a kicsi iphone se hazba, ami nem fert volna bele az meg nem is kellett volna! Csak maradt volna nem kompakt kis mobil!

 2. ennek sok értelme lett :+1:

 3. Avatar for Put2 Put2 says:

  El kell fogadni, hogy az a nevetséges mért már a múlté! Amit az Apple okkal nem támogat már… Nagyon jól döntött, hogy nincs az a vicc méret… Nem kell foggal körömmel ragaszkodni hozzá! Hanem örülni, hogy van!! Ha az emberek sírás és nyavalygás helyett inkább mindig a pozitív oldalát néznék a dolgoknak, akkor minden sokkal jobb lenne… :+1::+1: Meg kéne próbálni elfogadni és kipróbálni majd utána véleményt alkotni!

 4. Avatar for vjan vjan says:

  Az utolsó bekezdés nem igaz. A Halide alkalmazásban SE-n nem működik a portré mód még emberen sem, mert nem jelenik meg a portré gomb. A legújabb frissítés leírásában szerepel, hogy támogatja az SE-t, pedig nem. Ha nincs portré gomb, nincs portré mód sem.

 5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  mivel a másik cikk alatt tettél be egy üres képet is, így a kérdés most ugyanaz, mint ott: mi van, ha nem üres képpel próbálod? tehát ha van rajta valami téma is az üres háttér előtt? elvégre gépi tanulást használ, egy üres képen meg nincs mit felismerjen.

 6. Avatar for vjan vjan says:

  A gomb akkor sem jelenik meg. Az Apple eredeti appja esetén is üres a kép, mégis ott a portré mód beállítási lehetőség.
  Egyébként próbáltam úgy is, hogy arc volt a képen, akkor sem volt gomb, és gomb híján portré mód sem. Arról személyiségi jogok miatt nincs kép.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Put2 Avatar for proger82 Avatar for Jadeye Avatar for vjan