fbpx Skip to content

Néhány nappal ezelőtt Jack Forster a Hodinkee óraoldalon hosszú cikkben írt a negyedik és ötödik generációs Apple Watch-on elérhető Napóra (Solar Dial) számlapról és annak apró részleteiről.

Forsterhez hasonlóan nekem is a csillagászathoz és természethez köthető számlapok tetszenek leginkább, a Series 3-as órámon így általában a Napdiagram (Solar Graph) számlapot használom – annak ellenére, hogy viszonylag kevés információ fér el rajta. A Napdiagram megmutatja a Nap által bejárt utat az égbolton, valamint a digitális korona elforgatásával megtalálható rajta a napfelkelte, naplemente és a nap delelésének aznapi ideje.

A watchOS 6-tal az Apple egy új napóra számlapot fejlesztett. Ez a Napóra, avagy Solar Dial, ami negyedik és ötödik generációs órákon érhető el és amely Forstert egy miniatűr napórára, valamint mechanikus órák megjelenésére emlékezteti.

A Napóra egy 24 órás órából áll, amelynek csúcsán helyezkedik el a Nap aktuális delelésének és legalján a horizont alatti legalacsonyabb helyének időpontjai, ezzel lényegében két részre is osztja az órát, ahogy látható is az alsó képen. Az óramutató, melyen egy kis Nap ikon kapott helyet, így naponta egyszer jár körbe az óralapon.

A számlap világoskék része a nappal hosszát, a sötétkék része pedig az éjszakáét jelzi, a kettő közötti határvonal pedig a napfelkeltét és naplementét. A Nap ikonnal szemben található egy kisebb számlap, mely órákban és percekben jelzi az aktuális időt, analóg vagy digitális formában. Az óralap sarkaiba a megszokott módon négy tetszőleges komplikáció helyezhető.

Attól függően, hogy a nap melyik szakaszában vagyunk, a Napórán a Napdiagram számlaphoz hasonlóan az ég más-más színű lesz, valamint a digitális korona forgatásával elérhetők a napfelkelte, naplemente és más csillagászatilag fontos események időpontjai. Mind a napfelkelte, mind a naplemente során négy pötty látható abban a periódusban, amíg a teljes sötétből világos lesz, vagy fordítva.

Ezek közül a napfelkelte és naplemente a legegyértelműbb, amelyek pontosan akkor történnek, amikor a Napkorong csúcsa eléri a horizontot. A naplementét követi az alkonyat periódus, amikor fokozatosan eltűnik a napfény és elkezdődik az éjszaka. A szürkületet további három részre, civil (polgári) szürkületre, navigációs szürkületre és csillagászati szürkületre lehet osztani. A naplemente mellett a másik három pötty ezeknek az időszakoknak a végét jelzi – amik közül az utolsó tekinthető az éjszaka kezdetének.

A civil szürkület rögtön a naplemente után kezdődik. Ez azt a viszonylag szubjektív periódust jelezte régen, amikor még mesterséges fény nélkül lehetséges volt munkát végezni. A civil szürkület fogalma fontos a repülésben, mert az éjszakai időszak ott az esti civil szürkület és a hajnai civil szürkület közti periódust jelzi. Mai meghatározása alapján addig tart, amíg a Napkorong középpontja 6 fokkal a horizont alá ér – amikor is a civil szürkülethez végéhez, a civil alkonyathoz érünk.

A navigációs szürkület a civil szürkület utáni pillanatban kezdődik és azt az időszakot jelzi, amikor még elég fény van ahhoz, hogy látszódjon a horizont, de már ezzel együtt a tengeri navigációhoz használt csillagok is kivehetők lesznek. Ennek a rövid időszaknak a modern navigáció előtt nagy szerepe volt abban, hogy emberek képesek voltak tengereket és óceánokat átszelni. A navigációs szürkület végéhez akkor érünk el, amikor a Napkorong középpontja 12 fokkal a horizont alá süllyed. Ez a pillanat a navigációs alkonyat.

Végül a csillagászati szürkületre kerül sor, amely addig tart, amíg a Nap el nem éri a horizont alatti 18 fokot, amikor is elérjük a csillagászati alkonyatot, ami után az éjszaka következik. A csillagászati szürkület ideje alatt a szabad szemmel még látható halvány csillagok is megfigyelhetővé válnak.

Napfelkelte előtt ugyanezek az időszakok követik egymást, csak fordított sorrendben. A Napóra számlap emellett pöttyökkel jelzi a Nap valódi delelésének idejét, amikor a horizonthoz viszonyítva a legmagasabban (zenit) található, illetve azt, amikor a Nap horizonthoz képest legalacsonyabb ponton helyezkedik el (nadír).

Forster felveti, hogy sok olyan kommentárt hall, hogy az Apple Watch valójában nem is egy óra. Ugyanakkor szerinte a Napóra számlap pontosan egy nagyon órajellegű élményt kínál az Apple Watch-on és valami fantasztikus van abban, hogy egy apró “univerzum modellt” hordhatunk a csuklónkon.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!