Kizárja az Apple az Apple Arcade riválisait az App Store-ból

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Google Stadia, Nvidia GeForce NOW, Microsoft xCloud – mi a közös bennük? Mind streaming-alapú, előfizetéses játékszolgáltatások, melyeket nem találsz meg az App Store-ban.

Az Apple saját előfizetéses játékszolgáltatása egy tradicionálisabb módon működik, ahol a játékokat külön le kell tölteni az adott eszközre és az Apple nem hisz a streaming játékokban. Vajon az ezen elvük miatti viselkedésük fair a többi szolgáltatással szemben?

Az Apple Arcade egyenesen az App Store-ba van építve és ha előfizetsz rá, egyedi játékokat tölthetsz le az áruházból, melyekhez máshogy nem juthatsz hozzá és játszhatod őket minden Apple eszközödön.

Ezzel szemben a Microsoft, a Google (Alphabet) és az Nvidia megoldásai streaming segítségével azt szeretnék elérni, hogy minden platformon használhatóak legyenek a játékok. Az Apple azonban nem enged streaming játékokat az App Store-ba, így az iOS eszközök tulajdonosai el vannak vágva ezektől a szolgáltatásoktól és ha játékszolgáltatást keresnek, csak az Apple Arcade marad számukra értelmes lehetőségként.

És ez baj, mert ők óriási piacot jelentenek. Az 1 milliárd iOS felhasználó adja a mobil alkalmazásokra költött pénz 65%-át, miközben 2,5 milliárd androidos eszközről érkezik a többi.

Trösztellenességgel azonban nem lehet vádolni az Apple-t David Reichenberg trösztellenességre szakosodott ügyvéd szerint, aki azt is elmondta, hogy az Apple megszorításai az App Store-ral kapcsolatban már akkor is megvoltak, amikor még nem volt Apple Arcade.

Vannak előfizetéses játékszolgáltatások, amik átjutnak az App Store ellenőrzésein. Ilyen például a GameClub, ami egy 4,99 dolláros díjért cserébe régimódi játékokat tesz elérhetővé. Alkalmazásukon belül elő kell fizetni, hogy az App Store-ból letölthető kapcsolódó játékok működjenek. Ez az, ahogy az Apple szerint csinálni kéne, ennek ellenére 127 alkalommal vissza lett dobva az Apple által az alkalmazás, mire elégedettek nem lettek vele.

Probléma még az is, hogy előfizetésen keresztül csak olyan játékokat nyújthatnak ezek a szolgáltatások, amik felett teljes jogokkal rendelkeznek. Ennek eredményeként például a jelenleg béta változatban lévő Microsoft xCloud alkalmazásban egyelőre csak a Halo érhető el, mivel a szolgáltatásban lévő többi játék nem a Microsoft tulajdona:

Balról az androidos, jobbról az iOS-es kínálat

Ezért egy előfizetéses játékszolgáltatás nem lehet gyűjtőhelye egy rakás külső fejlesztő munkájának, csak ha exkluzívan licencelik vagy birtokolják őket.

Az Apple elmondta, hogy az App Store-t úgy alakították ki, hogy az egy biztonságos és megbízható hely legyen, ahol a felhasználók felfedezhetnek és letölthetnek alkalmazásokat, miközben egy kiváló üzleti lehetőséget adnak a fejlesztőknek. Mivel az összes alkalmazást egyazon rendszer alapján értékelik, így a felhasználók bízhatnak bennük és a fejlesztők is abban, hogy egyenlő pályán versenyeznek.

Kérdéses, hogy a felhasználók mennyire fogják hiányolni a rivális játékszolgáltatásokat és hogy mennyire lesz sikeres az Apple Arcade, valószínűleg ezeken múlik, hogy az Apple meggondolja-e magát a játékok disztribúciója és streamelése kapcsán.

(Forrás: Bloomberg)

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. denike says:

  Morcos vagyok. Azert a Geforce Now és az Apple Arcade nem egy kategória

 2. martonv says:

  Remélem a PS4 Remote Play marad.

 3. martonv says:

  Lassan több játék lesz az Arcade-ben, mert sorban vonják ki a játékokat a kiadók Geforce Now-ból sajnos.

 4. Ok, szoval eloszor csesznek olyan telefont gyartani, mint amilyet sokan szeretnenk, majd kitiltjak a normalis jatekszolgaltatasokat. igy nem lesz masodik iphoneom gyerekek

 5. Jadeye says:

  @bklement így tudod jelezni feléjük, hogy milyen telefont szeretnél, illetve hogy mit gondolsz a játékszolgáltatók kapcsán:

 6. Amióta létezik az AppleStore semmilyen olyan alkalmazást nem engednek, ami más alkalmazásokkal vagy tartalommal kereskedik. Ez alól egyedi elbírálással csak egy-egy retro gaming app kapott felmentést. Miért tennének kivételt pont a google, microsoft vagy a geforcenow esetén?

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!