fbpx Skip to content

Megszokhattuk már, hogy amint egy új készülék megjelenik, az iFixit darabokra szedi, ezzel nem csak felbecsülhetetlen információhoz juttatva a javítással foglalkozókat, hanem egyúttal az egyszeri vásárlók is több részletet tudhatnak meg arról, hogy mi is rejtőzik az új modell belsejében.

Az iFixit most az új MacBook Air-t szedte szét, ami több pozitív újdonsággal is szolgál a korábbi modellel szemben, még ha továbbra is messze áll a tökéletestől.

Az Apple még 2015-ben dobta be a köztudatba, és nyomta le a vásárlók torkán éveken át a pillangómechanikás billentyűzetet, amelynek az első képviselője az akkor bemutatott, 12″-es MacBook volt. Végül a 2019-ben bemutatott, 16″-es MacBook Pro esetén az Apple feladta ezt a zsákutcát, és visszahozta az ollómechanikás megoldást, amit most az új MacBook Air is megkapott.

Az új modell legfontosabb újdonsága tehát, hogy az Apple lecserélte a billentyűzetet az évek óta megbízhatóan működő ollómechanikára, amit egyébként a Magic Keyboard billentyűzet esetén is használt a cég. De ezen túl azért más változások is találhatók benne az előző generációhoz képest.

A hátlapot a már megszokott pentalobe csavarok, és két patent tartja a helyén. Belülről az új modell sokban hasonlít az elődjére, mégis szembetűnő változásokat láthatunk benne: nagyobb lett a processzor hűtőbordája, illetve egy új kialakítású szalagkábel vezet az alaplaptól a trackpadhez az eddigi helyett, illetve a hangszórókat immár csavar is rögzíti. Az alábbi két képen a 2018-as és 2020-as modellt hasonlíthatjuk össze:

A MacBook Air 2018 belseje a hátlap levétele után

A 2018-as MacBook Air

A MacBook Air 2020 belseje a hátlap levétele után

A 2020-as MacBook Air

Az új trackpad szalagkábel kialakítása jelentős előrelépés: a korábbi modellben ugyanis nem lehet egyszerűen lecsatlakoztatni a trackpadet, mert annak a két csatlakozója közül az egyik az alaplap alatt vezet át, emiatt még az alaplapot is ki kell előbb szedni a gépből. Az új kialakításnak köszönhetően viszont a trackpad szalagkábele már egyszerűen lecsatlakoztatható. És mivel az akkumulátor is ez alatt a szalagkábel alatt található, így az akkumulátorcsere is jelentősen egyszerűbb és gyorsabb, hiszen az alaplapot már nem kell piszkálni hozzá. Az iFixit meg is jegyzi, hogy ez azon boldog, de ritka alkalmak egyike, amikor olyan változtatásokat találnak egy újabb generációs eszköz kialakításában, amely megkönnyíti a javíthatóságot a korábbi designnal szemben.

Ahogy fentebb már szó esett róla, a hangszórókat immár csavarok is rögzítik, nem csak a húzófüles ragasztó. Szerencsére az Apple ugyanezt a húzófüles ragasztót használja az akkumulátor esetén is, ahogyan azt már a 2018-as modellben is megtette, így az akkumulátorcsere lényegesen könnyebb, mint amilyen az előző években volt, amikor az Apple bevezette ezt a ragasztást.

Ugyan a világ még vár arra, hogy az Apple a kisebb (talán majd 14″-es?) MacBook Pro esetén is lecserélje a problémás pillangómechanikás billentyűzetet, arra is ugyanúgy várunk, hogy ez a húzófüles ragasztó kerüljön bele minden más Mac-be is. És függetlenül attól, hogy pozitív lépés a húzófüles ragasztó használata, az iFixit jobban preferálja a csavarokat, mert úgy sokkal gyorsabb és egyszerűbb egy javítás, és úgy nem kell az esetlegesen beszakadó ragasztócsíkokkal megküzdeni sem.

Az ollómechanikás billentyűzetet továbbra is szegecsekkel rögzíti az Apple, amiért jár is a fekete pont, viszont legalább a működését tekintve megbízhatóbb, mint a pillangómechanikás – ráadásul annál csak fél milliméterrel vastagabb. Ezt az eltérést jól mutatja az arany színű 2018-as, és az asztroszürke 2020-as fotóját összehasonlító mozgó GIF:

Ez a fél milliméter eltérés jól illusztrálja, hogy milyen nagyon értelmetlen volt a cég küzdelme a pillangómechanikás billentyűzettel, és milyen feleslegesen tolták ezt le a vásárlók torkán öt éven át. Főleg úgy érthetetlen ez, hogy ahogyan a mellékelt ábra, azaz a 2020-as MacBook Air is mutatja, még az Apple jelenleg legvékonyabb és legkönnyebb laptopjában is gond nélkül elfér az ollómechanika. Ráadásul a cég nem csak a vásárlóival, de még önmagával is kitolt, főleg a ragasztott akkumulátorok miatt, mert így a billentyűzet meghibásodása esetén az érintett gépekben kénytelen a teljes topcase-t kicserélni, ami magában foglalja a billentyűzetet, az egészet tartalmazó alumínium készülékházat, a trackpadet, a hangszórókat és az akkumulátort is, azaz a vásárló egyúttal új akkumulátort is kap.

Ezekkel az újdonságokkal együtt az új MacBook Air javíthatóságára az iFixit 4 pontot ad a maximális 10-ből, ami egy ponttal ugyan több, mint az előző generációé, de még bőven lenne hová fejlődnie a cégnek, hiszen az SSD és a RAM már régóta nem bővíthető utólag a vásárló által, ami pláne problémás egy ilyen árkategória esetén.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok