fbpx Skip to content

Az új iPad Pro és a mellé kiadott Magic Keyboard bőven borzolta a kedélyeket, hiszen teljesen átalakítják azt, ahogy eddig gondoltunk az Apple táblagépére.

Nem csak a kurzor megjelenésére kell gondolni, bár önmagában az is eléggé radikális, hanem az Apple fejlesztői még újfajta trackpad gesztusokkal is előálltak. Vessünk is egy pillantást ezekre az izgalmakra!

Természetesen az újdonságokat senki más nem tudja jobban átadni, mint Craig Federighi, az Apple szoftveres csapatának vezetője, így kezdjünk vele:

Szóval a kurzor kicsit máshogy fog menni, mint ahogy azt a klasszikus asztali operációs rendszereken megszokhattuk, mert:

  • csak akkor jelenik meg, amikor szükség van rá, vagyis ha egy ideig nem nyúlsz a trackpadhez, eltűnik;
  • a kurzor nem egy nyíl, hanem egy szürke félig áttetsző kör;
  • a kurzor aszerint vált alakot, hogy mi fölé viszed, így például gombok felett a gomb hátterévé alakul át, táblázat széleinél kétirányú nyíllá alakul, és így tovább.

Ha a harmadik pontot nem sikerült elképzelni, itt egy gif, ami segíthet:

Ráadásul a kurzor mozgatásával az iPadOS különböző részeihez is el tudsz jutni:

  • a kijelző aljára víve felhozza a dockot, pont mint macOS-en, ha teljes képernyős alkalmazásban vagy;
  • az állapotsor jobb szélére kattintva behozza a Vezérlőközpontot
  • a kijelző jobb szélén felhozza a Slide Over alkalmazásokat

Steve Troughton-Smith fejlesztő arra is rámutatott, hogy az iPadOS Safari alkalmazásában a weblapok alapból kezelni fogják az egérmozgatást, így például a linkek megváltoznak majd, ha föléjük viszed a kurzort.

Ezeket a funkciókat akkor is el tudod érni, ha egy sima Bluetooth egeret kötsz rá az iPadOS 13.4-et futtató iPadedre, ha viszont egy trackpad mellett döntesz, mint például az Apple Magic Keyboardjának alján, akkor további extra gesztusokhoz jutsz:

  • főképernyőre juthatsz 3 ujj felhúzásával
  • ha 3 ujjal felfelé húzol, de megállsz az ujjaddal, megnyithatod a legutóbbi alkalmazásokat
  • a nyitott alkalmazások közt 3 ujjas balra/jobbra húzással válthatsz
  • utóbbi gesztust ha Slide Over alkalmazás felett csinálod, akkor azok közt vált

Ha a hasznos gesztusok még nem győztek volna meg, hogy azonnal egy iPad Pro-t és mellé egy Magic Keyboard tokot vegyél, akkor az majd meg fog, hogy végre fektetett az alma logó rajta, így ha laptopként használod az iPadet, akkor sem kell a veled szemben lévő személynek elfektetett almát néznie. Hiánypótló! ?

Az iPadOS 13 tavaly ősszel kisegítő lehetőségként elhozta az egér használatának lehetőségét, de akkor még csak abban reménykedhettünk, hogy talán az iPadOS 14 majd rendes felhasználói funkciót csinál belőle. Ehhez képest az Apple-től egy apró meglepetéssel kaptunk egy teljesen új interakciós modellt így március közepén.

Úgy tűnik, hogy az Apple-nek sikerült megoldania azt, hogy az egér és trackpad támogatás hogyan tud illeszkedni organikusan az iPad élményéhez.

Neked hogy tetszik az iPadOS 13.4 megoldása?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok