iOS 13 és iPadOS 13: már egér támogatás is elérhető a Kisegítő lehetőségek alatt

Az iPad hardvere már régóta alkalmassá tette, hogy leváltson egy laptopot, de a szoftver visszafogta. Ezen próbált most az Apple változtatni az iPadOS 13-mal.

Az iPadOS 13 ugyanis javítja az iPad leggyakoribb panaszait: tudja írni és olvasni a pendrive-okat, alkalmazásai képesek több ablakot is megjeleníteni és végül, de nem utolsó sorban: támogatja az egeret, mint beviteli eszközt!

1983-ban a Lisa volt az első olyan Apple számítógép, amit egérrel lehetett kezelni és a cég azóta sosem állt le ezen beviteli eszköz támogatásával asztali és hordozható számítógépeinél. Az iPad azonban eddig csak az ujjat és az Apple Pencilt támogatta.

Az iPadOS 13 változtat ezen. A Beállítások, Kisegítő lehetőségek, AssistiveTouch alatt ugyanis kiválasztható szinte bármilyen, USB-n vagy Bluetooth-on keresztül csatlakoztatható egér, beleértve majd az Apple saját Magic Mouse-át és Magic Trackpadjét.

Ezen a videón láthatod, hogy milyen egyszerű beállítani az egeret.

Amennyiben olyan egérről van szó, ami több gombbal is rendelkezik, akkor a beállításokban módosítható, hogy a gombok mit csináljanak. A beállítható parancsok között válaszható a főgomb helyettesítése, hangerőállítás és egyéb lehetőségek is.

Sajnos mivel egy kisegítő lehetőségről van szó, így a macOS-en megszokott fekete nyíl kurzor helyett egy csúnya, kerek, ujjméretű indikátor jelenik meg a képernyőn, de ez legyen a legnagyobb gond ezzel az újítással, hiszen a nyújtott funkcionalitás sokaknak segíthet a mindennapokban.

Ezek még érdekelhetnek:


  1. Valahol azt hallottam, hogy ez még nem működik minden app esetében (pl. Hearthstone). Erről lehet tudni valamit?

  2. Gondolom fizetni kell az app készítőjének az Apple felé, hogy megkapja a támogatást.

  3. Jadeye says:

    nem kell. ez egy kisegítő lehetőség, ami alapból része az iOS-nek. a fejlesztőnek a kisegítő lehetőségek támogatását kell implementálnia.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!