fbpx Skip to content

A 9to5Mac-nél valahogy hozzájutottak az iOS 14 egy belső változatához, amiből rengeteg mindent ki sikerült hámozniuk.

Érkeznek a harmadik féltől származó háttérkép alkalmazások, új kisegítő lehetőségek, kiterjesztett Apple Pay, modern funkciókkal fűszerezett iMessage, több eszközön működő Fitnesz alkalmazás, írásfelismerés Apple Pencil használata közben, arcfelismeréssel felszerelt HomeKit kameraképek, egy listanézetes főképernyő és még rengeteg más apróság. Vessük is magunkat a kiszivárgásba!

A napokban már beszámoltunk arról, hogy az iOS 14 árulkodott az Apple fejhallgatóról, a watchOS 7 és az Apple Watch Series 6 újdonságairól és egyéb új hardverekről, többek közt az iPhone SE 2-ről is. Most azonban az iOS és az iPadOS nagyobb változásait nézzük végig.

Új kisegítő lehetőségek

Az iOS kisegítő lehetőségei már lassan egy évtizede segítenek azokon, akiknek valamilyen problémája akad az eszköze használatával.

Az utóbbi időben azonban az Apple már tovább ment és a való életben is segítséget kíván nyújtani az eszközeivel. Az iOS 12 óta elérhető például a Nagyító alkalmazás, és az AirPods is egy kapcsolóval egyszerű hallókészülékké tud változni, ami felerősíti az iPhone mikrofonja által hallottakat.

Az iOS 14 szintén a hallássérülteken fog segíteni azzal, hogy figyel a veszélyt jelző hangokra, szirénákra és tűzjelzőkre és ha ilyesmit észlel, akkor haptikus visszajelzést küld a felhasználónak.

Emellett fülhallgató használatával elérhető lesz egy audiogram is a felhasználóknak a bejövő hangok finomhangolására. Ez főként az enyhén vagy közepes mértékben hallássérültek számára lesz hasznos a 9to5Mac szerint.

A kamerát is használják majd az új kisegítő lehetőségek, így az iOS eszközök vezérlése kézmozdulatokkal is megoldható lesz, ha az érintés valamilyen oknál fogva nem elérhető.

Háttérkép változások

Jelenleg a Beállítások alkalmazásba lépéskor a Háttérkép altábla csak dinamikus, álló és „Live” lehetőségeket kínál. Ha az állóképeket választod, akkor csak egy ömlesztett listát kapsz az Apple által válogatott képekről. Ez az iOS 14 alatt változni fog és kategóriákra lesznek osztva a képek, mint pl. „Föld és Hold” vagy „Virágok”.

Ennél azonban sokkal nagyobb dolog lesz, hogy az Apple kinyitja a fejlesztőknek is a háttérképek világát. iOS 14 alatt ugyanis készíthetnek majd olyan alkalmazásokat, amik a Beállítások → Háttérképek alá teszik be a saját képeiket.

AliPay támogatás

Az Apple Pay iOS 14 alatt támogatni fogja a Kínában már 2004 óta elérhető AliPay online fizetési szolgáltatást.

Shot on iPhone

Rendszeresen be szoktunk számolni róla, hogy az Apple új videókat tölt fel YouTube-ra a „Shot on iPhone” kampány keretein belül.

Úgy néz ki, hogy az Apple szeretne több képet szerezni hozzá, mert iOS 14 alatt a Fotók alkalmazás arra fog majd ösztönözni, hogy oszd meg képeidet a nagyvilággal és versenyezz másokkal.

Egyértelmű, hogy az Apple ezzel is szeretné még inkább a köztudatba hozni azt, hogy az iPhone-ok kamerája egészen kiváló.

iMessage újdonságok

Az Üzenetek alkalmazás a matricák és a Memojik óta nem kapott igazán izgalmas újítást, miközben a WhatsApp és a Messenger rengeteg egyéb funkcióval rukkoltak elő. Most úgy tűnik, hogy az Apple ismét belehúz kicsit és átemeli a legfontosabb, hasznosnak bizonyuló funkciókat a konkurensektől:

  • érkezik a @-cal történő megemlítés, ami “zajos” csoportos beszélgetéseknél tökéletes lehet
  • az üzenetek visszavonhatóak lesznek küldés után (egyelőre nem tudni, hogy lesz-e rajta időkorlát)
  • csoportos beszélgetéseknél is megjelenik a gépelésjelző
  • elérhető lesz az iChat-ről (és más archaikus üzenetküldőkből) ismert /me parancs
  • lehetővé válik egy beszélgetésben az utolsó üzenet olvasatlanná tétele

És az is elképzelhető, hogy mindez macOS-re is megérkezik egy Catalyst alapú, új Üzenetek alkalmazással, amin már Catalina alatt is dolgoztak az Apple-nél, ahogy azt Steve Troughton-Smith még tavaly nyáron kiderítette:

Fitnesz alkalmazás

A hardveres újításoknál már említettük, hogy az Apple TV hamarosan egy Fitnesz alkalmazással fog bővülni, mely edző videókkal segít az egészséges életmód összehozásában. Az alkalmazás elérhető lesz watchOS-en és iOS-en is a teljesebb élményért. Ezen a képen pedig látható, hogy nagyjából milyen edzésekre érdemes számítani:

Az alkalmazás kódneve jelenleg „Seymour”, de a végleges valószínűleg Fit vagy Fitnesz lesz.

Az iOS, iPadOS vagy tvOS eszközökön lejátszott videó mellett az Apple Watch figyelni fogja, hogy a felhasználó mennyire edz és ezt természetesen ki is elemzi majd a Fitnesz számunkra. Egyelőre úgy tűnik, hogy az alkalmazásban lévő videók ingyenesek lesznek, mert nem találtak semmilyen alkalmazáson belüli vásárlásra utaló nyomokat.

Kézírás-felismerés

Az Apple Pencil a legjobb lehetőség, ha táblagépen szeretnél jegyzetelni, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne rajta javítani.

A Jegyzetek alkalmazás már jelenleg is elemzi valamilyen szinten a rajzolt szövegeket, mert kereshetsz a leírtakra az alkalmazásban, de nem alakítja át amit írsz. Ezen változtatna az iPadOS 14. Ez egyáltalán nem egy új ábránd, már az Apple Newton is próbálkozott vele, de ott még olyan rossz volt a kézírás átalakítása, hogy a Simpson család is viccet csinált belőle:

Az iPadOS 14 kézírás-felismerője egy külön billentyűzetként is használható lesz, amivel bármelyik alkalmazásban hasznosíthatod majd, valamint a PencilKit használatával a fejlesztők is integrálhatják alkalmazásaikba, amit az Apple kisütött.

Ha az én macskakaparásommal is tud majd valamit kezdeni ez az újdonság, akkor megemelem a kalapom a cég előtt.

HomeKit változások

A 9to5Mac szerint 3 nagy újításra érdemes számítani HomeKit kapcsán az iOS 14-től.

Az egyik a Night Shift használata lenne okos villanykörtéknél. Ez azt jelentené, hogy ahogy megy le a Nap, úgy a szoba fényei is sárgulnának, ahogy azt telefonunk képernyője is teszi a kék fény csökkentésével. A HomeKit már jelenleg is képes napszak alapján változtatni a világítótestek színhőmérsékletét, de ez egy fokozatos módosítás lenne, ami valószínűleg kevésbé lenne zavaró.

Az iOS 13 elhozta magával a biztonságos HomeKit videofelvételi lehetőségeket, ezt emeli a következő szintre az Apple idei operációs rendszere, ami már az arcokra is figyelni fog.

Így az Otthon alkalmazás máshogy cselekszik majd, ha lakótársad jön haza vagy ha egy fekete harisnyás arcot lát az ajtó előtt.

A tvOS alatt már jelenleg is van lehetőség arra, hogy HomePodra küldd ki a hangot, de ezt minden bekapcsolás után újra el kell játszani az AirPlay menüből. Ezt ki lehet majd küszöbölni tvOS 14 alatt, mert lesz benne egy állandó hangkimeneti lehetőség.

Új főképernyő

Az iOS eszközeink arca gyakran a főképernyő, mely az eredeti iPhone óta nagyrészt lekerekített sarkú négyzetekből áll (igaz, iOS 7 óta gondolkodni kell a lekerekítés teljes megértéséhez), épp ezért óvatosan nyúl hozzá az Apple.

Az iOS 4 elhozta a háttérképeket, az iPadOS 13 pedig a widgeteket, de úgy tűnik, hogy az Apple most a watchOS-en megismert listanézetet gyúrná össze a Siri-javaslatokkal azért, hogy a főképernyőt a modern felhasználási igényekhez alakítsa. Az új listanézetben egyértelműen láthatod majd az összes telepített alkalmazásod és rendezheted őket aszerint, hogy mikor használtad őket legutóbb vagy hogy melyikben van olvasatlan értesítésed. A Siri-javaslatok pedig napszaknak és helyszínnek megfelelően fog alkalmazásokat ajánlani neked, így például edzőterembe érve feldobja majd a Zene alkalmazást.

Egyelőre nehezen tudom elképzelni, hogy a jól bevált ikonos elrendezésnél hogyan lehetne hasznosabb egy listanézet, de watchOS-en is sokan kedvelik, így elképzelhető, hogy lesz sikere ennek az átalakításnak.

Ennyi údonság bejelentése után egészen ki fognak fáradni a WWDC előadói!

Te mit vársz legjobban az iOS 14-től?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!