iOS 14: iPhone SE 2, új iPad Pro és új trackpades Smart Keyboard, új Apple TV távirányító, AirTag

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 9to5Mac-nél valahogyan szert tettek egy belső iOS 14 verzióra, ami mindenféle érdekes információt kifecsegett az Apple idei terveiről.

Már beszámoltunk az új Apple fejhallgatóról, valamint az Apple Watch Series 6-ról és a rajta futó watchOS 7 várható újdonságairól is, most pedig nézzük meg, hogy milyen egyéb hardverek tehetik üressé pénztárcánkat 2020-ban.

iPhone 9 vagy SE 2

Azt sajnos nem árulta el az iOS 14, hogy hogyan fogják hívni az új, olcsó(bb) iPhone-t, de annyit azért felfedett, hogy továbbra is Touch ID-s biometrikus azonosítással fog rendelkezni.

Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a telefon egész léte abból ered, hogy az iPhone 8 házába tesz újabb hardvert, de jó biztosra tudni.

Ennél fontosabb, hogy támogatni fogja az Expressz tömegközlekedés funkciót, mellyel a telefonban lévő NFC chipet tömegközlekedéseknél is használhatjuk. Erről bővebben itt olvashatsz: Elérhetővé vált az Expressz tömegközlekedés Londonban is – kipróbáltuk!

iPad Pro

Szerencsére az iPad Pro-nál nem kell agyalni az elnevezésen, egyszerűen tudjuk, hogy idén érkezik a negyedik generáció és kész. A negyedik iPad Pro pedig négy kamerát hoz magával. Egyet az előlapon, hármat pedig a hátul, az iPhone 11 Pro-hoz hasonlóan.

A hátlapon azonban a három kamera mellett helyet kap egy TOF (time-of-flight) érzékelő is, ami jobb 3D-s letapogatást tesz majd lehetővé. Ennek óriási hatásai lehetnek portrémódú képek készítésekor és kiterjesztett valóságot használó alkalmazásoknál.

Smart Keyboard és jobb egér támogatás

Az iOS 13-ban már kisegítő lehetőségként bekapcsolható egy, a képernyőn megjelenő karika, de az közel se olyan praktikus, mint egy valódi kurzor lenne. Szerencsére ez iOS 14-gyel megváltozik, mert lesz rendes egér támogatás kurzornyíllal és az összes többi ikonnal, amiket tudunk mozgatni.

A kiszivárogtatásból az is kiderül, hogy ha a kurzort linkek vagy szöveg fölé viszed, akkor át fog alakulni, ha az adott alkalmazás fel van rá készítve. Ez a Catalyst projektnek is jól jöhet majd, mert az iOS-ről áthozott alkalmazások jelenleg nem képesek erre, a klasszikus számítógépeken megszokott, ősi trükkre. Az átalakulás mellett pedig még eltűnésre is képes lesz a kurzor, ha egy ideig nem nyúlsz az egérhez vagy a trackpadhez.

A jobb szoftveres támogatáshoz egy új hardver is érkezik egy trackpaddel felszerelt Smart Keyboarddal, ami végre teljesen laptoppá varázsolja iPad Pro-t. Így egy nagyon körülményes és több mint 10 évig tartó projekt során eljutunk az érintőképernyős Apple laptopig.

Apple TV

Az Apple határozottan dolgozik egy új Apple TV modellen, erről már az iOS 13 is árulkodott, csak aztán valahogy nem lett belőle semmi. Most az iOS 14 már az új Apple TV mellett egy új távirányítóra utaló nyomokat is tartalmaz, de sajnos ennél többet nem fedett fel.

A tvOS terén egy új Edzés alkalmazásra kell számítani, ahol edzés videókat tölthetünk majd le egyenesen az Apple-től. Az edzés eredményeit a csuklónkon az Apple Watch rögzíti, az aláfestést pedig az Apple Music szolgáltatja. Igazán tökéletes Apple-ökoszisztéma demónak hangzik már előre is ez a funkció.

AirTag

Az Apple Tile-szerű eszköze kapcsán se volt túlságosan bőbeszédű az iOS 14, de azért van mit csemegézni:

 • többet is be lehet majd állítani egyszerre az iOS Lokátor alkalmazásával
 • cserélhető gombelemekkel működik majd, mint az Apple TV korábbi távirányítója
 • kiterjesztett valósággal is megtalálható
 • hang lejátszására is képes

Ezen újdonságok egy részére már a nyári WWDC-n fény derül, de többségükre őszig kell várni.

Szerinted melyik lesz a legnagyobb fejlődés ezek közül?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Egy új TV-t már nagyon várok, nincs semmi bajom a mostani 4K-val sem, de a távirányítója nem valami strapabíró és nem akarok újat venni mert jön ki az új és inkább akkor azt venném meg. Ja a távirányítóm így néz ki :joy:

 2. Agent_H says:

  Ez user error, nem a távirányító strapabíróságával van gond. Nekimész egy autóval a falnak, jóhogy azt nem mondod, hogy szar az autó mert összetört.

  Ja, még mielőtt jönne a frappáns visszavágás, van otthon három Apple TV és a távirányítók alján lévő karcokat leszámítva hibátlanok…

 3. Te, hol láttad azt leírva, hogy szar? Nagyon okosat szóltál gratulálok. Én azt írtam, hogy nem akarok új távirányítót venni mert tuti akkor dobják ki az új apple tv-t amit úgy is megveszek és az is nyilvánvaló, hogy azért tört össze mert már többször leesett, de hozzáteszem még mindig működik. A strapabíróságot pedig ironikusan gondoltam. De azt le kellet írnod, hogy 3 apple tv-d van otthon…

 4. jimbimx says:

  Hát Te biztos nagyon ügyes vagy. Nekem 3 gyermek társaságában hasonlóan néz ki a távirányító. Komoly esések nélkül. Lehetne rugalmasabb véleményem szerint is.

 5. Agent_H says:

  Nem, én gratulálok! Te hol láttad azt leírva tőlem, hogy te azt írtad, hogy szar?
  Ironikusan, hát persze, ezt szokták mondani azok akik már semmi mást nem tudnak mondani.
  Le igen, na nem azért mert olyan kurva nagy dolog lenne, csak, hogy értsd, hogy semmi gondja a távirányítóknak, a usernek van gondja, nem kicsi!

 6. Jól van, semmi gond, add ki magadból…

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!