Így tisztítsuk és fertőtlenítsük az Apple készülékeinket a SARS-CoV-2 koronavírus miatt

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több olvasónk is kérdezett minket ezzel kapcsolatban az elmúlt napokban, és közben már az Apple frissítette a készülékek tisztításáról szóló támogatási szócikkét. Ebbe most beletették, hogy a tisztításhoz és fertőtlenítéshez már használhatunk megfelelő tisztító és fertőtlenítő szereket is.

Persze azért ne essünk neki azonnal mondjuk hipóval, vagy toljuk a csap alá, és fürdessük meg szappanos vízben! Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb javaslatokat az iPhone, iPad, iPod, Apple Watch, Mac, vagy AirPods tisztításával kapcsolatban.

Tartsuk be az alapvető higiéniai ajánlásokat

Mossunk kezet szappannal rendszeresen, alaposan, és kerüljük a kézfogást másokkal, illetve hogy az arcunkhoz nyúljunk. (Erről bővebben az NNK honapján.)

A készülékeink közül pedig általában a mobiltelefonok és az órák azok, amelyek esetén külön figyelmet kellhet szentelni annak, hogy időnként fertőtlenítsük őket, főleg ha például a tömegközlekedés során elővesszük és használjuk őket.

Mit használhatunk az Apple készülékek tisztítására?

Az Apple javaslata szerint a készülékek tisztításához és fertőtlenítéséhez használjunk 70%-os izopropil alkoholos törlőkendőt, vagy Clorox fertőtlenítő kendőt.

Tisztíthatom fertőtlenítőszerrel az Apple-termékemet? 70 százalékos izopropil-alkoholba mártott törlőkendővel, illetve Clorox fertőtlenítő kendővel finoman áttörölheti az Apple-termék szilárd, nem porózus felületét, úgymint a kijelzőt, a billentyűzetet és más külső részeket. Ne használjon fehérítőszert. Ügyeljen arra, hogy a nyílásokba ne kerüljön nedvesség, és ne merítse az Apple-terméket a tisztítószerbe. Ne használjon fertőtlenítőszert a textil- vagy bőrborítású felületeken.

Ebből mi az izopropil alkoholos törlőkendőt tartjuk célszerűbbnek, mert az kicsi és így mindig lehet nálunk pár darab. Egy 100 darabos csomagot pedig nagyjából 900Ft körül tudunk beszerezni egy gyógyszertárban.

ROMED Alcohol Preps törlőkendő

(Képünk illusztráció.)

Mi az, amit NE használjunk?

Noha az újabb készülékek esetén az Apple már IP68-as védettséget ír, ettől függetlenül ne kapjunk vérszemet, és ne fürdessük meg a készüléket, ne mossuk át szappannal! Az alábbiakra kell még ügyelnünk:

 • Ne használjunk fehérítőszert tartalmazó fertőtlenítőkendőt, illetve fertőtlenítősprayt.
 • Ne használjunk kézfertőtlenítő gélt.
 • Ne permetezzünk tisztítószert közvetlenül a készülékre.
 • Ne használjunk túlságosan nedves fertőtlenítőkendőt a készülékek felületének megtisztításához. (Ha nagyon nedves a törlőkendő, a használata előtt csavarjuk ki, hogy távozzon belőle a felesleges nedvesség.)
 • Ne hagyjuk, hogy a fertőtlenítőkendőből származó folyadék hosszú ideig a fertőtleníteni kívánt felületen maradjon.
 • Ne essünk túlzásokba, és ne törölgessük folyamatosan a készüléket.
 • Ne fejtsünk ki túlságosan nagy erőt a törlés során.
 • Ne használjunk érdes kendőt, törülközőt, papírtörlőt és hasonló anyagokat, mert kárt tehetnek a készülékben.

Ha folyadék került az Apple-termék belsejébe, minél előbb forduljunk segítségért egy hivatalos Apple-szervizhezAz Apple-termékek jótállása nem terjed ki a folyadékok által okozott károkra!

A SARS-CoV-2 koronavírusról bővebben a Qubit cikkében: Minden, amit a tudomány eddig felderített a koronavírusról.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. rgbx says:

  Akkor most mégis lehet vírusos egy iPhone?
  Mert korábban azt írtátok, hogy nem kell félni a vírusoktól: h ttps://szifon.com/2017/03/07/gyakori-kerdesek-lehet-e-virusos-egy-iphone :thinking::upside_down_face:

 2. Jadeye says:

  @rgbx :slight_smile:

  (de azért azok számára, akik esetleg ezt a vicces párhuzamot félreértenék: a biológiai vírusok értelemszerűen nem fertőzhetik meg az elektronikai eszközeinket, azok nem tudnak megbetegedni tőlük, a felületükön ugyanakkor adott ideig életben maradhatnak, és minket adott esetben megfertőzhetnek, megbetegíthetnek, ami bármi más, fizikai tárgyra ugyanígy igaz. a kártékony szoftverek azonos megnevezése azok terjedési mintái alapján alakult ki, hiszen úgy terjednek, mint a vírusok a biológiai világban.)

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!