fbpx Skip to content

Az akkumulátor cserével a legtöbb iPhone tulajdonosnak előbb-utóbb szembe kell néznie. Alapjában véve az iPhone akkumulátora minimum 2 éves ciklusra van tervezve, tehát 2 év után érdemes azt kicseréltetni, de ez sok esetben eltérhet. Előfordulhat, hogy jóval többet használjuk a készüléket, ezért akár már sokkal előbb is megérett az akkumulátor a cserére.

iPhone akkumulátor csere - szerviz

Sokan addig várnak, ameddig az iPhone nem ki nem írja, hogy “szerviz”, és csak ekkor viszik el a készüléket akkumulátor cserére, ez azonban hiba. Az iPhone akkumulátorának állapota a használat során folyamatosan romlik, így akkor érdemes elvinni cseréltetni, amikor mi magunk érezzük úgy, hogy már nem a régi. Nézzük meg, milyen akkumulátort és hol érdemes cseréltetni a szeretett iPhone-unkban!

Honnan tudjuk, hogy az iPhone akkumulátora cserére szorul?

Amennyiben az iOS rendszer nem jelzi külön, rosszabb esetben szó szerint fizikailag is érezhetjük, hogy az iPhone akkumulátora rossz állapotban van. Ilyen például az, ha felpúposodik az akkumulátor. Ilyenkor a kijelző kiemelkedik az iPhone keretéből, ami további károkat okozhat. Ebben az esetben azonnal érdemes kicseréltetni az akkut.

A másik, sokszor előforduló probléma a készülék váratlan kikapcsolása. Ilyenkor bármilyen töltöttségi szinten a készülék kikapcsol, ez esetben az akkumulátor akár cellahibás is lehet, de természetesen bevizsgálás szükséges. Ez jellemzően télen fordul elő, mivel ilyenkor sokkal intenzívebb az akkumulátor használat a hideg miatt. Egyébként általában ilyenkor mennek az emberek javíttatni is, mert ez már olyan probléma, ami zavaró lehet a mindennapok során. Ezt is akkumulátor cserével tudjuk orvosolni.

A harmadik, egyben utolsó szempont a készülék használhatósága. Alapvetően 100%-os akkumulátorral vásároljuk meg az iPhone-t. Ha ez a szint csökken, akár már 10-15%-ot, órákkal megrövidül a készülék napi rendelkezésre állása. Nyilván ilyenkor még nem érett meg az akkumulátor a cserére, de ha nekünk hiányzik az a 2-3 óra naponta, amit produktívan töltenénk vele, akkor bizony cseréltessük az akkumulátort. 2 év alatt ez normális elhasználódás.

Ahány ember, annyi féle akkumulátor használat. Ha egy nap többször lemerítjük, újra feltöltjük, tehát intenzíven használjuk az akkumulátort, akkor az bizony elhasználódik, akár gyorsabban is, mint 1 év. Erre hivatalos garancia sincs, tehát érdemes például akkumulátoros tokot vásárolni, és ezzel növelni a készülékünk rendelkezésre állási idejét, és csökkenteni a belső akkumulátor használatát.

Amennyiben megnézzük a fenti képet, jól látszik a bal oldali iPhone 7-ben már maga a készülék is kiírja, hogy cseréltessünk akkumulátort, míg a jobb oldali azt írja, semmi probléma, holott a 81%-os akkumulátor már ott is gond lehet.

Mindkét esetben érdemes már cseréltetni az akkumulátort, pedig púposodásról, vagy kikapcsolgatásról szó sincs – utóbbit a szoftver akadályozza meg azzal, hogy egy váratlan kikapcsolás után aktiválja a Teljesítményfelügyelet opciót, ami visszaveszi a processzor órajelét, ezáltal csökkentve az akkumulátor terhelését.

Akkumulátor csere hazánkban

Több lehetőségünk van az akkumulátor cserére hazánkban is. A piacot sokszor elárasztják az olcsó, borzalmas minőségű és összetevőjű akkumulátorok, amiből gyakorlatilag minden fontos komponenst kispóroltak. Ezekből van a legtöbb, a magyar nagykereskedések nagyrészt ezeket árulják, mert erre van igény a legtöbb szervizben, mióta az iPhone szervizek gombamód szaporodnak, megfelelő tapasztalat és referencia híján az árversennyel mégis képesek életben maradni, ezért egyértelműen a legolcsóbb akkumulátorokat vásárolják. Az akkumulátor csere már alapból egy kényes folyamat, pedig egyszerűen mondanánk.

Ezeket az utángyártott (robbanó) töltőkhöz tudnánk elsősorban hasonlítani, az elv ugyanaz: spóroljunk ki minden védelmi és töltésszabályzó elektronikát, és reméljük, hogy nem robban fel töltés közben. Az akku ugyan nem robban, a töltőkkel ellentétben csak ég és füstöl ha kiszúrják, vagy felpúposodik, amivel szétnyomja a telefont, komoly károkat okozva ezzel benne, illetve tönkreteheti az alaplapot is.

Ezek után hova vigyük a készüléket?

Megbízható, több éves múlttal rendelkező szervizekbe, olyan helyre, ahol mi magunk, vagy ismerősünk már járt, esetleg olyan helyen, weboldalon láttuk, ahol megbízható információkat kapunk (mint a Szifon.com).

Az iSamurai tulajdonosával beszélgettem eme cikk előtt még december elején, hogy mégis honnan tudjuk, hogy megfelelő akkumulátor kapunk az iPhone-unkba? Röviden azt mondta: sehonnan.

“Nem lehet sem szoftveres, sem hardveres eszközökkel biztosan ellenőrizni a minőséget, mert a gyártók tudják, hogy ezek milyen információkat ellenőriznek és átverik a szoftvereket” – mondta Gábor és utalt arra, hogy ők a maguk a szervizük 10 éves múltja során rengeteg problémával találkoztak már, és így messziről felismerik a rossz minőségű akkumulátort. Az ilyet pedig inkább nem rakják be az ügyfeleik készülékeibe, egyszerűen nem éri meg a rizikót – csak tesztelt, jól működő, biztonságos elektronikát tartalmazó alkatrészt szerelnek be. Olvasd el, hogy hogyan történik az iPhone akkumulátor csere, és mennyibe kerül.

Fontos még megjegyezni az akkumulátor csere idejét. Az emberek manapság már nem tudnak meglenni a szeretett készülék nélkül. Így gyorsan és megfelelő minőséget szeretnének, tehát a 30 perces, maximum 1 órás csere még éppen belefér ebbe. Például egy mozi alatt kényelmesen kicseréltethetjük a WestEndben az akkumulátort.

A másik megoldás természetesen a hivatalos szervizek. Ott is biztosak lehetünk abban, hogy megfelelő akkumulátort kapunk, azonban az idő már egy másik probléma. Ha valaki ráér, és képes adott esetben akár pár napot is a telefonja nélkül tölteni, akkor ezzel nincs semmi gond. De ha ez nem opció, akkor bizony kényelmetlen lehet, és átköltözni egy másik készülékre is sokkal körülményesebb, mint egy 30 perces csere. Nyilván ahány szerviz, annyiféle opció, illetve mi magunknak kell tudnunk, hogy mennyire sűrűn használjuk a szeretett iPhone-unkat.

A hazánkban található hivatalos szervizpartnereket és elérhetőségeiket ebben a cikkünkben soroljuk fel: Gyakori kérdések: melyek az Apple hivatalos szervizpartnerei Magyarországon?

Hova vigyük a készüléket külföldön?

Hazánkban viszonylag egyszerű, ha akkumulátor problémáról van szó, de mi a helyzet külföldön? Angliában például a magyar kollégákkal is rendelkező iPhoneRepairBase-hez lehet érdemes bevinni. Nekik vannak a legjobb szakembereik az országban, ha mondjuk akkumulátor cserére (iPhone battery replacement) lenne szükségünk. Egy profi cikket is készítettek arról, hogy mire érdemes odafigyelni és miért érdemes őket választani. Én azt gondolom, minimum érdemes őket felhívni, ha iPhone vagy bármilyen Apple termékkel van problémánk az Egyesült Királyságban!

Konklúzió

Tényleg vigyük olyan helyre a készüléket, ahol megbízható akkumulátort kapunk, és ehhez válasszunk olyan partnert, aki már évek óta szervizel, hogy egy gyors cserével letudjuk ezt a problémát.

Ezen kívül én már 90% alatt is cseréltetném az akkumulátort, mert számomra az akkumulátor elhasználódás miatti napi 1-2 óra kiesés is számít, így én nem várok és szenvedek feleslegesen a készülékkel, inkább legyen a maximum rendelkezésre állás a kezemben. Sokszor amúgy akkor mennek már csak el az emberek a szervizekbe, amikor a készülék furcsa dolgokat produkál, kikapcsolgat, vagy esetleg már fel is púposodott az akku. Ezt egyszerűen nem érdemes megvárni.

Ez a cikk nem reklám, hanem egy általános leírás az akkumulátor cseréről, mivel így, ebben a formában még nem volt erről szó a Szifon.com-on. Ehhez alapul vettem az iSamurai több éves tapasztalatát, és persze a saját, hivatalos garanciás cserés tapasztalatokat.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.