Beállítható töltési korláttal védik a Tesla autói az akkumulátoraikat

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindenki szeretné, ha eszközeinek akkumulátora tartósabb lenne, több töltést bírna tárolni és gyorsabban feltöltődne.

A fizika azonban megköti a mérnökök kezeit, ezért gyakran szoftveres trükkök segítenek a lítium-ionos akkukon. A Tesla legutóbb például töltési korlátozási lehetőséget adott felhasználóinak. Miről is van szó és miért lenne jó ez az Apple kütyüiben is?

Az Apple már egy ideje komolyan foglalkozik az iOS eszközökben található akkumulátorokkal. Legújabb funkciójuk az optimalizált akkutöltés, melyről bővebben itt írtunk, és röviden arról szól, hogy az éjszaka során csak 80%-ig töltődik eszközöd és a hátralévő 20%-ot felébredésed előtt szívja csak magába.

Az akkuknak nem tesz jót, ha 100%-os töltöttségen vannak tartósan, ez egy jó megoldás azok élettartamának megnövelésére.

Hasonló ötlettel állt elő a Tesla is, de ők egy lépéssel tovább vitték és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egy töltési korlátozást állítsanak be. Így például ha beállítod, hogy te csak 80%-ig akarod feltölteni autód akkumulátorát az este során, akkor csak addig fogja felvenni a szuflát.

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk korábban Twitteren azt nyilatkozta, hogy az akkuknak az tesz a legjobbat, ha 30 és 80% közti töltöttségen vannak az esetek többségében, de volt már olyan kutatása is cégüknek, mely 70%-os maximumra jutott.

Épp emiatt azt javasolják, hogy 100%-ra csak hosszú utazás előtt töltsék autóikat a Tesla tulajdonosok és hétköznapokra pedig állítsanak be egy alacsonyabb, de biztonságosan elégséges töltési korlátot.

Ez egy olyan funkció lenne, melyre az iPhone-nak talán annyira nincs szüksége, de iPadek és MacBookok esetén igazán hasznos lenne, hiszen főleg utóbbiak sok élethelyzetben vannak tartósan bedugva használva.

Ki tudja, lehet, hogy az Apple pont ilyesmin dolgozik az iOS 14-re.

Te örülnél neki, ha lenne ilyen opció?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Tocso says:

  Autók esetében ott van a gyorstöltés lehetősége, így ha mégis csak szükség lenne arra a kapacitása akkor 20%-80%-ra töltés elég gyorsan meg lehet csinálni.
  Laptop vagy iPad esetében még mindig relatív lassú a töltés.

  Illetve szerintem ilyen esetekben még nem vészes árban van egy akku csere. Mondjuk egy Tesla vagy Leaf esetében 10+ évre tervezendő egy aksi, mert drága a csere. Addig egy iPad vagy Mac aksi 3-4 évente kb. 40-ért jó befektetés. És akkor úgy töltőm a dolgaim, ahogy akarom.

 2. Azért itt inkább az lenne a cél, hogy minél kevesebb akksi landoljon a szemétben, és nem az, hogy olcsó az akksi akkor nem számít veszünk bele újat.

 3. Tocso says:

  Én azt értem, de legyünk őszinték és ne klímaszorongók, ki akar reckírózni meg foglalkozni aksival. Macbook-ot megveszem munkára 500+ezerért, majd párszor megszívjam, hogy “csak” 80%-on van nem reális.
  És ezt mondom úgy, hogy ökotudatos vagyok, szóval a papírzacskót sem kérem, pékségbe/zöldségeshez saját önzáró tárolóval megyek, stb.-stb…

  De ha a Teslától akarunk tanulni, akkor rakjon az Apple +10 százaléknyi akkut a dolgaiba, amit a felhasználó nem ér el. Majd az avulással egyenese arányosan engedélyezze az új cellákat és akkor jóval tovább bírja egy-egy aksi, mint ezzel a szoftveres megoldással.
  De itt meg ugye jön a marketing része, hogy azért a szervizből is jön kis haszon a cégnek szerintem.

 4. martonv says:

  Igazán rakhatna egy ilyen kapcsolót az Apple is. Nem kell ehhez iOS 14.

 5. rgbx says:

  A Li-ion akkuk nem csak a feltöltéstől-merítéstől veszítenek a kapacitásukból, hanem gyártástól indulva folyamatosan. A tárolási hőmérséklet például szintén igen jelentős tényező egy akkunál. Tehát nincs sok értelme inaktív kapacitást beépíteni egy eszközbe, amit aztán majd utólag aktiválunk, esetleg több lépcsőben. Akkor már inkább 30-90% közötti töltéssel használjuk az összest, amit szükség esetén ki lehet tolni 0-100%-ra.

 6. Ebben teljesen igazad van!

 7. Bob says:

  De hogyan használom 90%-os töltöttséggel? Mindig figyeljem mikor éri el aztán húzzam le a töltőről? Ez nem életszerű. Egy ilyen kapcsoló szerintem jöhet simán. A mostani akksim 65%-os, 150 ciklus után, hogy miért azt nem tudom, de szerintem a szar hűtésnek is köze van hozzá, szóval nekem jöhet bármi ami az ilyet megelőzi :slight_smile:

 8. Ezt egy 10 éves sony vaio laptop is tudja. Be lehet állítani, hogy 80%-ig töltsön, vagy ha folyamatosan kábelen van, akkor 50% töltési maximumot is be lehet állítani. 10 éves akku és még mindig jó.

 9. Ha már akksiról beszélünk ; van egy Xs telefonom ami 2 hónapos és 95%os az akksija az , normális dolog miközben korábban kb 1 év alatt alig romlott korábbiaknak az állapota pár %-ot? Egyáltalán nincsen sokat használva, nincsen hidegnek, melegnek kitéve , figyelek a töltésre … Érdekelne másnál , hogy van ez ?

 10. n0rby25 says:

  Egyáltalán nem normális. Főleg ha újonnan van.
  Gyári töltőt használsz?

 11. M.Sanya says:

  Bocsi, de azt sosem értettem hogy annak hogy gyári vagy nem gyári, meg hogy 1A 2A-t tud egy “töltő” annak mi köze ezekhez. A “töltőnek” nevezett dolgaink csak 5V-os tápegységek a valódi töltést a telefon elektronikája végzi belül. Tok mindegy miről kapja hozza a delejt. (Persze legyen stabil a bemenet, ne ingadozzon a feszültség stb, de a többi már a telon belül játszódik le). De javítsatok ki ha rosszul gondolom. (A gyári tiltonel max ott az előny hogy talán nem gyullad ki. Ami meg az Apple “töltőit” illeti, nekem az összes 2 évnél idősebbek el van repedve a háza…

 12. Jadeye says:

  azért ez nincs ám így. sok gagyi hálózati adapter még az érintésérzékelésbe is belezavar, nem beszélve arról, amit a töltésvezérlésnek tud okozni hosszú távon. elég régi cikkünk az alábbi, és bár ebben is “töltő” néven hivatkozunk a hálózati adapterre, érdemes megnézni az Apple adapterének felépítéséről szóló részt:

 13. Gyári töltő , gyári kábel, 60 ciklus van az akksiban 2 hónap alatt 96%; nem használom játékra semmi extrára ; vigyázok hogy ne legyen hidegnek vagy melegnek kitéve; optimalizált töltés bekapcsolva van. Amugy ami volt korábban telefonom kb háromnegyed év alatt romlott ennyit , ez meg egy garanciában kicserélt XS amire van még 7 nap alkatrészgaranciám , de attól tartok azt mondanák,hogy minden rendben van vele aztán majd fél év múlva vihetem akksicserére ha így romlik tovább. Elvileg kevesebb 1% romlás a tipikus tudomásom szerint.

 14. M.Sanya says:

  Persze, nem az ilyen gagyi kínai sz*rokra gondoltam én se, olyat a házba se engednék be. De pl attól hogy a 2A-es Samsung toltore dugtam rá az iPhone 8-at meg nem fogja gyorsabban feltölteni.
  Amúgy ismerősnek iPhone 8 februárban lesz 2 éves és az aksi 86%-on van. Én meg raalltam arra hogy 30-35% toltottsegnel már teszem toltore és 85% körül leveszem (igen sajna ezt figyelni kell). Majd kiváncsi leszek hogy meddig bírja majd így az aksi.

 15. rgbx says:

  Gyakorlatilag tényleg “minden rendben”, mint fentebb írtam, nem csak a ciklusok számítanak, hanem hogy mikor lett legyártva az akksi (telefon) és milyen hőmérsékleten lett tárolva. Mivel az XS-t 2018 szeptemberben mutatták be, simán kifoghattál egy 2019 év elejei szériát belőle, amit esetleg a cseréig jó meleg helyen tároltak. Jó hír, hogy okos használat mellett ennél az értéknél nem fog egyhamar lejjebb menni, 1 év múlva is meglehet a 90% fölötti kapacitás. Hasonlóképpen jártam egy idei novemberi iPhone 5 akksicserénél, 4 ciklus után már 96% körüli értéket mutatott a 3uTools (az iOS 10-ben még nincs akkuállapot mérő), de azóta nem ment lejjebb. De persze ehhez a készülékhez már alig van alkatrész, ami van, az meg sokáig a fiókban porosodik.

 16. rgbx says:

  Tocsonak írtam, természetesen jól jönne egy olyan rendszerbeli kapcsoló, hogy ne töltse fel 100%-ig, csak 80-90-ig, de viszonylag egyszerű kézzel is kivitelezni, ha az ember nem éjszaka tölt: egy óra után le kell húzni. :grimacing:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!