fbpx Skip to content

Az Apple ma elérhetővé tette az új, 16 hüvelykes MacBook Pro-t, ami nem csak a nagyobb kijelzőjével, hanem akár 8 magos processzorral, 64GB RAM-mal, 8TB-os SSD-vel, Radeon Pro 5000M grafikus processzorral, Magic Keyboard billentyűzettel, hat hangszórós hangrendszerrel, stúdióminőségű mikrofonokkal és 100Wh-s akkumulátorral akar kitűnni a mezőnyből.

Ebben a cikkben a saját véleményünket írjuk le az új modellekről. Te mit gondolsz erről? Melyiket vennéd meg, ha szükséged lenne egy erős Mac gépre? Írd le a hozzászólásokban!

Jadeye

Az egyértelmű dolgot, tehát hogy milyen nagyon drága, most tegyük félre.

A billentyűzet az, ami miatt kifejezetten pipa vagyok az Apple-re. A fizikai esc hiányával még megbirkóztam. De nem elég, hogy éveken keresztül lenyomta a cég a torkunkon a pillangómechanikás tévutat, az elején kifejezetten szokatlan billentyűúttal, még ott volt a bal és jobb nyílbillentyűk teljes magasságúvá növesztése is, és akkor a por okozta problémákat és az emiatti kihagyásokat vagy duplázásokat ne is említsem… Szomorú, hogy az érintett modellek esetén az Apple képes a billentyűzetet ugyanolyan generációs, adott esetben tehát változatlanul meghibásodásra hajlamos verzióra cserélni – ugyanakkor a felhasználó számára pozitív, hogy a beragasztott akkumulátor miatt ilyenkor egyúttal az akkumulátor is kicserélésre kerül a teljes topcase miatt, trackpaddel, Touch Barral, hangszórókkal és mikrofonokkal együtt. Emiatt valamilyen szinten új gépet kap az ember, hiszen gyakorlatilag csak az alaplap, a Touch ID gomb, a kijelző, na meg az alsó fedlap marad az eredeti.

A jelenlegi, 2016-os évjáratú, 15″-ös, Touch Bar-os, CTO gépemet már régóta terveztem épp ezek miatt lecserélni, és pont ezt vártam, hogy végre bejelentse az Apple az új modelleket.

Számomra továbbra is a CTO lesz az út, ami ebben az esetben az i9-es géppel indul. A processzor esetén annak nem sok értelmét látom, hogy 72.800Ft-ot fizessek pluszban az alapból csak 0,1 GHz-cel nagyobb teljesítményért. Azt továbbra is kifejezetten abszurdnak tartom, hogy a 16GB RAM-ról a 32-re bővítésért az Apple 145.600Ft-ot képes elkérni, ez egyszerűen nonszensz. A GPU esetén viszont a 36.400Ft-ot már hajlandó vagyok rááldozni a 4GB helyetti 8GB-ra. Az ehhez a modellhez alapból tartozó 1TB-os SSD-vel igazából nincs bajom, mert a jelenlegi gépemben csak 256GB van, így a több tárhely csak pozitívum, még ha ez az árán is meglátszik.

Szifon Gergő (Admin)

Jelenleg egy 2017-es, 15 hüvelykes Retina MacBook Pro gépet használok, immáron 2 éve. Ebben a gépben eddig egyszer volt kicserélve a topcase billentyűzet probléma miatt, amit ugye az Apple visszahívásban cserél ingyen. Ez amúgy nem rossz deal, mert ilyenkor akkumulátort is cserél, ahogy Jadeye kolléga le is írja. Ettől függetlenül amióta a Touch Bar-os gépek vannak, az Apple elfelejtette a Pro vonalat. A Touch Bar szerintem használhatatlan, alapjában véve nincs SD-kártya olvasó, régi USB-A csatlakozó és így tovább… Lehet nélkülük élni, de Pro-nak nem mondanám. Elfogadtam, megvettem anno 1 millió körül ezt a gépet, azóta is ezt használom, mert az Apple nem volt képes olyan frissítésre, ami megéri. Meddig fogom még használni? Legalább 3 évig!

Ez a gép CTO, tehát “nagyobb” GPU-val rendelkezik. Tudok rajta videót vágni 4K vonalon, fotót szerkeszteni, és persze a többi dolgokat is, ezért is vettem meg anno. Jelenleg tökéletesen alkalmas mindenre. De! A de azért került ide, mert nincs benne T2 chip, azért ennek örülnék. A 16 hüvelykes gép effektíve jobb hűtéssel rendelkezik, ami mindenképp meglátszik majd a sebességen, illetve az 500 nites fényerő is számít, én például mindig teljes fényerőn használom. Ja és arról nem beszélve, hogy Pro gépről van szó, de az akkumulátor nekem 3 órát bír. Persze az én hibám a teljes fényerővel és a másodlagos GPU használattal, de hát így működik megfelelően. Nem véletlen vásároltam meg az iPad Pro-t, amikor volt rá lehetőségem, mert könyebb és kényelmesebb a használata. Nyilván nem fogja sosem kiváltani a 15-ös gépet teljesen.

Szóval itt van most a 16 hüvelykes gép, aminél talán a billentyűzet a legvonzóbb dolog (mondjuk számomra nem). Nekem a mostani is teljesen megfelel, ameddig az Apple cserélgeti ??‍♂️. A T2 chip, a GPU frissítés, a kijelző érdekes számomra, a jobb hangszórót pedig kiröhögtem, már bocsánat, de ne ettől érezzük már Pro-nak magunkat…

Ahhoz, hogy én frissítsek, át kell gondolnom, melyik gépet választom. És a fentiek alapján mindenképp az erősebb, 16 colos gép lenne a számomra megfelelő az 1TB SSD-vel, illetve ezzel az alapból erősebb AMD Radeon Pro 5500M-et kapjuk, amit csak felárért lehetne berakatni ugye a “kisebb” gépbe, 512GB SSD-vel. Szerintem manapság már 512GB is kevés, az 1TB ideálisnak mondható. Az Apple szerint jobb lett még az akkumulátor, de ez nyilván sok dologtól függ. Egyébként nagyobb teljesítményű hálózati adapterrel is érkezik.

Egyszóval, ha már ebben az árkategóriában nézünk gépet, akkor szerintem azt a +150.000Ft-ot érdemes kiadni az “erősebb” változatért, mert sokkal többet kapunk a pénzünkért!

Visszatérve a váltásra, a jelenlegi gépet közel 400-500.000Ft-ért tudnám eladni, és 600.000Ft-ot kéne beleraknom. Számomra ez nem opció, így a következő 3 évet a jelenlegi gépemmel fogom tölteni, amíg az Apple frissíti majd a 16 hüvelykes szériát… ??‍♂️

H2CO3

Tipikusan szeretem a nagy kijelzőket és a kényelmes, jól olvasható betűméretet, a 16 colos MacBook Pro a mostani 15″-ös gépemhez képest tehát egy kicsivel talán még tudna e téren többet nyújtani. Egy 8 terás SSD-t laptopban tényleg szinte elképzelhetetlennek tartottam, és 64 GB RAM-mal sem lennék szomorú — ha ilyen ütemben halad a termékvonal fejlesztése, a végén még megérjük, hogy az Xcode is fagyás nélkül fog futni. ?

A GPU-teljesítmény növekedése személy szerint engem annyira nem hoz lázba, mert nem szoktam sem játszani, sem grafikailag intenzív munkát végezni. Hasonlóan, a Touch Bar létezésének értelmére még mindig nem jöttem rá, viszont arra nagyon kíváncsi vagyok, hogy a fizikai billentyűzetet milyen érzés használni, erre ugyanis elég érzékeny vagyok: szeretem az egyértelmű, “ropogós” visszajelzést, amit általában a viszonylag nagyobb utat bejáró gombokkal kapunk. Épp ezért nem tudom, a mindössze 1 mm-t mozgó billentyűzet mennyire tetszene, bár az elmúlt egy-két év trendjeit ismerve, nem vagyok kifejezetten optimista e téren.

Az utolsó, számomra fontos dolog, ami a hardvert illeti, az az akkumulátor. Ugye ez azért cseles kérdés, mert az akkuélettartam a használt szoftverektől, OS-től is függ, és a Catalina bugosságát látva nem merem feltételezni, hogy a legújabb üdvöske oprendszer power management része tökéletes legyen. Ettől függetlenül az ígért 100 Wh mintegy 10%-kal több a jelenlegi gépem, egy mid-2014-es MacBook Pro akkujának névleges 89 Wh-s kapacitásánál, amivel eddig is nagyon elégedett voltam.

Az biztos, hogy jelenleg nem vagyok olyan helyzetben, hogy hétszámjegyű összeget szánjak egy laptopra, de ha a pénzkérdést félretesszük, lehet, hogy váltanék. Így azonban biztos, hogy egyelőre még egy ideig maradok a jelenlegi vasnál.

Kosztalma

A 2016-os Touch Barral felszerelt MacBook Pro egy megosztó gép volt több szempontból is:

  • új, pillangó-mechanikás billentyűzetet kapott
  • ezen az új billentyűzeten nem volt esc billentyű
  • a nyílbillentyűk nem T formát írtak le
  • a megszokott funkciósort egy Touch Bar váltotta
  • eltűntek róla a klasszikus portok, helyüket a Thunderbolt 3 vette át
  • és a gép túl vékony volt ahhoz, hogy megfelelő hűtéssel rendelkezzen

Akkori véleményem a gépről elég vegyes volt. A pillangó-mechanikás billentyűzeten szerintem jó volt gépelni, bár a Magic Keyboardot egy jobb kompromisszumnak éreztem a vékonyság és a gépelési élmény közt. Az esc billentyű hiányát fájónak éreztem, mert rendszeresen használok billentyűkombinációkat. Az új nyílbillentyűk még jobban is tetszettek, mint a korábbi T alakot leírók (ezzel valószínűleg egyedül vagyok). A portok hiányát elviselhetetlennek éltem meg, a hűtésbeli problémákkal pedig nem találkoztam, mert sose használtam tartósan a gépet.

Így 3 évvel később az Apple pont azt csinálta, amire a legtöbben kérték: reagált a panaszokra. A pillangó-mechanika helyett átvették az ollómechanikás Magic Keyboardot, visszahozták az esc billentyűt, valamint a fordított T elrendezésű nyílbillentyűket és mindezt megspékelték egy kicsit nagyobb házzal és kijelzővel.

Idő közben megbarátkoztam a Thunderbolt 3 gondolatával, a Touch Bar pedig szerintem mindig is egy jó ötlet volt, ami kombinálja az egyszerű tanulhatóságot és előtérbe helyezi a profik által használt eszközöket, így most azt mondhatom, hogy ez a 16 colos MacBook Pro szinte tökéletes. Egyedül a T alakú nyílbillentyűkbe tudnék belekötni, mert már teljesen megszoktam a másik elrendezést az otthoni Magic Keyboardomon.

Az Apple ezzel a géppel bevallotta, hogy nem mindig döntenek tökéletesen és szerintem ez egy jó irány. Kíváncsian várom, hogy ezekkel a tapasztalatokkal hogyan alakítják át a MacBook család többi tagját.

Te mit gondolsz erről? Melyiket vennéd meg, ha szükséged lenne egy erős Mac gépre?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Egyenlore en maradok a macbook pro tb 13 2018/i7/1tb/16gb- nel , szerintem boven el leszek vele meg jo par evig… Nem olyan gyorsan halad az innovacio utjan hogy eredemes legyen valtani…

  2. “Az egyértelmű dolgot, tehát hogy milyen nagyon drága, most tegyük félre.”
    mégis erről szól több bekezdés… :smiley:

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha meg nem lenne benne ez a mondat a cikkben, akkor meg az első hozzászólás pont ez lett volna, hogy na tessék, megint nincs leírva benne, hogy milyen nagyon drága, stb.

  4. Az ár nem elhanyagolható tényező, másodlagos gépnek kell, szóval nem. 13 col és maximum 500 ezer környéke. Valahol itt érzem a határt, de majd tavasszal kiderül…

  5. A 13” alap macbook pro pont annyiba kerül.

  6. Avatar for endy endy says:

    Gondolom lesz lassan fizikai f1 gomb is. Aztán f2… hiszen fejlődik a világ.
    Áprilisban vettem meg az akkori csúcs macbook prot 2 tb-tal. Minden percét gyűlölöm, ha gépelni kell rajta. Rendszeresen pörög a ventije, néha terhelés nélkül is. Nehéz és buta, pedig egy első generációs rMBP-ról váltottam.
    Nagyon kiváncsi vagyok erre az új gépre. Kétlem h lényegesen jobb lesz.

  7. Avatar for zoli62 zoli62 says:

    Jól megvagyok a az MBA 2017-es gépemmel, és az is tud asztali gép funkciókat kiváltani, nemcsak a MB Pro, aminek sokkal rosszabb az ár/érték aránya.

  8. Avatar for kchris kchris says:

    Én 2016 végén vettem egy akkori rMBP 15-öst. Mostmár sajnálom hogy ennyi pénzt elb.sztam egy ilyen gépre… Kisebb teljesítmény is elég lett volna kevesebbért… És hiába csak 2kg, hurcibálni az is sok és sok embert lopásra motivál… Úgyhogy most már kb 1 éve itt van asztali gépként kivezetve külső monitor külső mindennel… (Hurcibálni meg vettem egy iPadet) Nem gondolom hogy mégegyszer ennyit egy gépre ki fogok adni… Tényleg csak annak éri meg akinek szüksége van erre. Max várok egy kicsit többet az Xcode fordításra ha veszek egy sima retinás Macbookot. Bár arról meg az 500nites truetone kijelzőt spórolták le. (azzal túl jó vétel lenne egy 13-as rMBP mellett)

  9. Amúgy igen, most már egy iPad teljesen megfelel hordozni, a 15-ös gép overkill sok szempontból.

  10. Avatar for kchris kchris says:

    “Thunderbolt 3 gondolatával” azért az mindig is egy jó gondolat volt… Azért nem semmi hogy egy porton gyakorlatilag minden lehetséges: HDMI/DisplayPort/USB3, bármi… Az hogy nem volt rajta akkor USB-A azért az erős volt (bár nekem belefért, mindenre lehetett százforintos átalakítót dugni). DE a sokak által istenített olcsóbb DELL XPS és lenovo gépek meg b@sznak normálisan támogatni azt - vagy tölteni se lehet azon keresztül - vagy lehet tölteni de akkor nincs USB-C port mert a gyári töltő azon tölt… Vagy csak szimplán amit kap az ember egy sima USB-C és nem TB3 amivel le van butítva a port egy USB port szintjére. Pl. USB-C (TB3) - DisplayPort kábel az csak kábel semmi aktiv cucc nincsen és sok monitor a DP-t támogatja.

  11. Igen, éppen ez a bajom…
    :smiley:

  12. Értem, akkor a pont a nem után csak véletlen😀 Úgy már mást jelent😀

  13. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de.

  14. ja, tényleg!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for zoli62 Avatar for endy Avatar for TigerCat Avatar for kchris Avatar for proger82 Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin Avatar for 83miki83

Népszerű hozzászólások

  1. Egyenlore en maradok a macbook pro tb 13 2018/i7/1tb/16gb- nel , szerintem boven el leszek vele meg jo par evig… Nem olyan gyorsan halad az innovacio utjan hogy eredemes legyen valtani…

  2. “Az egyértelmű dolgot, tehát hogy milyen nagyon drága, most tegyük félre.”
    mégis erről szól több bekezdés… :smiley:

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha meg nem lenne benne ez a mondat a cikkben, akkor meg az első hozzászólás pont ez lett volna, hogy na tessék, megint nincs leírva benne, hogy milyen nagyon drága, stb.

  4. Az ár nem elhanyagolható tényező, másodlagos gépnek kell, szóval nem. 13 col és maximum 500 ezer környéke. Valahol itt érzem a határt, de majd tavasszal kiderül…

  5. A 13” alap macbook pro pont annyiba kerül.

  6. Avatar for endy endy says:

    Gondolom lesz lassan fizikai f1 gomb is. Aztán f2… hiszen fejlődik a világ.
    Áprilisban vettem meg az akkori csúcs macbook prot 2 tb-tal. Minden percét gyűlölöm, ha gépelni kell rajta. Rendszeresen pörög a ventije, néha terhelés nélkül is. Nehéz és buta, pedig egy első generációs rMBP-ról váltottam.
    Nagyon kiváncsi vagyok erre az új gépre. Kétlem h lényegesen jobb lesz.

  7. Avatar for zoli62 zoli62 says:

    Jól megvagyok a az MBA 2017-es gépemmel, és az is tud asztali gép funkciókat kiváltani, nemcsak a MB Pro, aminek sokkal rosszabb az ár/érték aránya.

  8. Avatar for kchris kchris says:

    Én 2016 végén vettem egy akkori rMBP 15-öst. Mostmár sajnálom hogy ennyi pénzt elb.sztam egy ilyen gépre… Kisebb teljesítmény is elég lett volna kevesebbért… És hiába csak 2kg, hurcibálni az is sok és sok embert lopásra motivál… Úgyhogy most már kb 1 éve itt van asztali gépként kivezetve külső monitor külső mindennel… (Hurcibálni meg vettem egy iPadet) Nem gondolom hogy mégegyszer ennyit egy gépre ki fogok adni… Tényleg csak annak éri meg akinek szüksége van erre. Max várok egy kicsit többet az Xcode fordításra ha veszek egy sima retinás Macbookot. Bár arról meg az 500nites truetone kijelzőt spórolták le. (azzal túl jó vétel lenne egy 13-as rMBP mellett)

  9. Amúgy igen, most már egy iPad teljesen megfelel hordozni, a 15-ös gép overkill sok szempontból.

  10. Avatar for kchris kchris says:

    “Thunderbolt 3 gondolatával” azért az mindig is egy jó gondolat volt… Azért nem semmi hogy egy porton gyakorlatilag minden lehetséges: HDMI/DisplayPort/USB3, bármi… Az hogy nem volt rajta akkor USB-A azért az erős volt (bár nekem belefért, mindenre lehetett százforintos átalakítót dugni). DE a sokak által istenített olcsóbb DELL XPS és lenovo gépek meg b@sznak normálisan támogatni azt - vagy tölteni se lehet azon keresztül - vagy lehet tölteni de akkor nincs USB-C port mert a gyári töltő azon tölt… Vagy csak szimplán amit kap az ember egy sima USB-C és nem TB3 amivel le van butítva a port egy USB port szintjére. Pl. USB-C (TB3) - DisplayPort kábel az csak kábel semmi aktiv cucc nincsen és sok monitor a DP-t támogatja.

  11. Igen, éppen ez a bajom…
    :smiley:

  12. Értem, akkor a pont a nem után csak véletlen😀 Úgy már mást jelent😀

  13. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de.

  14. ja, tényleg!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for zoli62 Avatar for endy Avatar for TigerCat Avatar for kchris Avatar for proger82 Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin Avatar for 83miki83