fbpx Skip to content

Az iOS 11 egyik újdonsága volt a teljesen megújult App Store, amiben helyet kapott a Ma fül, ahol az Apple rendszeresen összegyűjt néhány hasznos alkalmazást egy történetbe.

Miután elképzelhető, hogy nem nézed minden héten az App Store Ma fülét, úgy döntöttünk, hogy az érdekesebbeket átemeljük ide is. Mai sztorink a “Tedd ragyogóbbá a világot”.

A lassú kezdetek

Ragyogj-ragyogj kis csillag… Egy kis csillogás sosem árt, különösen, ha extra tündöklővé szeretnéd tenni a fotóidat és videóidat. A kirakira+ azzal emelkedik ki az App Store népszerű kameraappjai közül, hogy ezt a ragyogást varázsolja a képeidre. Egy kis érdekesség: a “kirakira” hangfestő szó a japánban a csillogásra. Olyan, mint a csilli-villi.

De még ez az alkalmazás sem lett sikeres egyik napról a másikra 2015-ös megjelenésekor. Hosszú időbe – két évbe – telt, mire felfigyeltek rá a felhasználók. Az app fejlesztőjével, Kentaro Jamával beszélgettünk a lassú kezdetekről, az ezt követő sikerről és arról, hogy mi teszi igazán különlegessé a kirakira+-t az alkalmazások között.

Jama egyszerű irodai dolgozó volt Tokióban. Nappal egy programozási és tervezési részleg vezetőjeként dolgozott, este azonban valami egész más dologba ölte az idejét.

Hogy született meg a kirakira+ ötlete?

“Hatékonyabbá szerettem volna tenni a folyamatokat, szóval munka után elkezdtem fejleszteni egy grafikai motort valós idejű 3D-megjelenítéshez és fényképrendereléshez. Utóbbiban a fényelosztáshoz használt egyik technika az úgynevezett becsillanás. Ezt a gyönyörű fényeffektet akartam alkalmazni valós időben a fotókra és videókra. Ez adta a kirakira+ ötletét.”

Munkanapokon késő éjszakáig, de még a szabadnapjaimon is dolgoztam rajta. Általában egy családi étteremben.

Milyen technológiát alkalmaz a kirakira+?

“Az appban használt technológia nagy sebesség mellett is képes rögzíteni a fotón lévő tárgyakról visszaverődő fényt. Mivel a fejlesztés során kifejezetten a csillogás állt a középpontban, néha váratlan dolgok is ragyogóvá válnak. A legnagyobb kihívás pont az volt, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a fénymennyiség és az alkalmazott effekt között.”

Milyen tárgyakat használt a teszteléshez?

“Munka után mindig egy családi étterembe mentem, szóval többnyire evőeszközökön és poharakon próbálgattam az alkalmazást. Amikor más körülmények között akartam tesztelni, mondjuk reggel vagy napközben, általában a karórámat használtam.”

Ha elsőre nem megy…

Elkészültekor Jama biztos volt benne, hogy a rengeteg környezeti beállítással és állítható ragyogási effekttel rendelkező kirakira+ kirobbanó siker lesz. Hamarosan azonban keserűen vehette tudomásul: tévedett.

Az alkalmazásra eleinte senki sem figyelt fel, ami bizonyára csalódás volt. Hogy érzett ezzel kapcsolatban?

“Eltelt az első év. Aztán a második is, és még mindig nem nagyon kapkodtak utána az emberek. Szóval úgy voltam vele: ez ennyi volt. Az önbizalmam elszállt, az appfejlesztéssel pedig felhagytam.”

A rég várt elismerés

Aztán megtörtént. A kirakira+ egyszer csak szárnyra kapott a közösségi hálózatokon, és mindent beragyogott. Népszerű véleményvezérek és celebek kezdték el közzétenni az alkalmazásban készült fényképeiket a hirfolyamukon. A fényképáradattal egyidejűleg a kirakira+ is megkapta a neki járó elismerést. Hamarosan az App Store legfelkapottabb appjai közé került.

Milyen érzés volt rájönni, hogy a kirakira+ globális jelenség lett?

“Amikor hallottam, hogy az alkalmazást a tengerentúlon is felkapták, azonnal megnyitottam az Instagramot, hogy lássam, mi a helyzet. Hihetetlen, de egyben csodálatos érzés volt.”

Mit gondol, mi tetszik az embereknek az appban?

“Valószínűleg az egyszerű használat és az, hogy valós időben képes effekteket rakni a fotókra és videókra.”

Ha a csilli-villi fények helyett a lágyabb ragyogást választod, olyan hatást fog kelteni a képed, mintha soha nem is látott volna szűrőt.

Miket szokott általában fotózni a kirakira+-szal?

“Noha Sibuja felhőkarcolóiról és utcáiról is szívesen készítek képeket, a kedvenc fotóalanyaim mégiscsak a lányaim. Tornászok, és nem tudok jobb témát elképzelni fotózáshoz, mint amikor a csillogó dresszükben végzik a gyakorlatokat.”

A siker és ami utána jött

A normál munkája és a családi étterem napi látogatása mellett Jama továbbra is a saját alapítású cégében fejleszt alkalmazásokat.

Miután a kirakira+ kirobbanó siker lett, érdekes módon visszatért az appfejlesztés iránti vágyam is.

Szóval mi következik a kirakira+ után?

“Új szűrőkkel bővíteni az alkalmazást nem nagy dolog. Most viszont más irányból szeretném megközelíteni a dolgokat, ezért létrehoztam egy új kameraappot, amely a kirakira+ egyes funkcióit is tartalmazza. Az új alkalmazás neve bokeh+, és képes rá, hogy a ragyogás mellett bokeh effektet is alkalmazzon a képeken, így azok nem csak csillogni fognak, de a háttér elmosásával a kép tárgya is nagyobb hangsúlyt kap. Már ez is letölthető az App Store-ból.”

Az alkalmazások piaca elég telítettnek tűnik. Néhány app rendkívül népszerű, de másokra nem különösebben figyelnek fel. Mit tanácsolna a többi független fejlesztőnek?

“Én csak szerencsés voltam. Annyi történt, hogy a megfelelő emberek futottak bele az alkalmazásomba. De nem várhatsz folyton arra, hogy felfedezzenek. Ha tudod, hogy valami igazán kiváló van a kezedben, aktívan hirdesd is.”

[appstore id=”955687901″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok