fbpx Skip to content

Szerencsére egyre kevesebb úgynevezett scam azaz szándékosan átverős alkalmazás érhető el az App Store-ban, amit nyilván próbál a cég megelőzni, törölni, de még is így is belefuthatunk olyanokba, amelyek nem létező vagy nem engedélyezett funkciók elérhetővé tételét hazudják be magukról, mint például a hívás felvétel vagy éppen az ujjlenyomat olvasóval való különböző extra funkciók.

Ezek nyilván máshogyan vagy éppen egyáltalán nem váltják be az ígéretet, csak próbálnak pénz kicsalni tőlünk. Ilyen volt a Fitness Balance alkalmazás, mely az állítása szerint az ujjlenyomatunk elemzése után adott volna további információkat a diétánkhoz.

Ha a videót megnézzük, láthatjuk, hogy arra kér minket az alkalmazás, hogy tartsuk rajta az ujjlenyomat-olvasón az ujjunkat ahhoz, hogy több információt kapjunk, de mindezért cserébe természetesen gyorsan fel is ugrik egy alkalmazáson belüli fizetés, amit így az ujjlenyomatunkkal engedélyeztünk is azonnal.

Ezt egyébként megelőzi egy gomb is (Scan fingerprint now), amivel elindítjuk az alkalmazáson belüli vásárlást, csupán az app teljesen megtéveszt minket és opciót se hagy arra, hogy ne fizessünk. Nyilván minden naiv felhasználó rárakja az ujját, ami egy tizedmásodpercig is elég – már ha engedélyeztük, hogy a Touch ID is elegendő legyen a fizetés jóváhagyásához az Apple ID-nk jelszava helyett.

Eddig talán ez volt a legszemetebb ilyen alkalmazás, amivel találkoztam. Természetesen már nem érhető el az App Store-ban, ez a videó is több hónapja készült.

Ettől függetlenül viszont nap mint nap lehet találkozni ilyen appokkal, amelyekben megkérdőjelezhető az alkalmazáson belüli vásárlások célja és eredménye, még ha ennyire nem is arcátlanul, mint a fenti esetben. Sokszor pedig jellemzően még egy rendszeresen pénzt elszipkázó előfizetésre is rá akarnak venni minket az egyes fejlesztők, például háttérképekért cserébe… Az esetleges előfizetéseinket ezek alapján tudjuk ellenőrizni és lemondani: iTunes és App Store előfizetés lemondása.

Figyeljünk tehát oda, és ha valami csak egy kicsit is úgy tűnik, hogy túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az általában bizony nem is igaz!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Mindattól függetlenül, hogy mennyire szemét húzás nagyon kreatív. Ha már lopni akarsz, akkor csináld stílusosan.

 2. Avatar for gunar gunar says:

  Na igen, aki meg azt megeszi hogy az ujjlenyomatából a diétáját ki tudják következtetni, az meg is érdemel egy ilyen lehúzást. :grinning:

 3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  @gunar: senki nem érdemel meg egy ilyet. és pont a tájékozatlanabbak bizalmával visszaélni a legocsmányabb dolog.

 4. A tájékozatlanságot a sültbolondsággal egybemosni se elegáns. Gúnár talán élesen fogalmazott, alapjaiban azért nála a pont…:slight_smile:

 5. Avatar for Czo Czo says:

  Az a baj, hogy teljesen jogos feltetelezes szerintem egy hozza nem ertotol, hogy ha az ora a kezere teve meg tudja mondani a pulzusat, akkor a telefon az ujjat az ujjlenyomatolvasora teve es azt beolvasva mast is meg tud mondani, mint az ujjlenyomata.

  Az itt kihasznalt “sebezhetosegnek” a megoldasa ugyonaz lenne az Apple reszerol, mint amit tesznek FaceID eseten. Meg kell nyomni 2x a power gombot akkor, amikor mar latszik a requester a kepen.

 6. Stílusos? Ez? Al Capone vagy a Viszkis esetén talán lehet “stílusos” bűnözésről beszélni, de ezt én inkább kisstílű, gyáva sunyiságnak nevezném. Kb. azzal egyenértékű, amikor a kórházban a betegtoló zsebel ki. És senki sem érdemel meg sem ilyet, sem olyat.

 7. 14 napon belül lehet refundot kérni, amit 3-4 nap múlva visszautalnak… már ugye, ha valaki észreveszi a 100EUR hiányt a számláján 14 napon belül :slight_smile:
  Én mondjuk ilyennel nem szarozok, ha megveszek valamit akár egy EUR-ért és nem úgy működik ahogy az le van írva, simán megclaimelem…
  És ebben (is) tök korrekt az Apple, van amiben persze nem :).

  Na többet nem korrigálok:
  Ez amúgy semmiben sem rosszabb, mikor a sok kib@szott TV-s gyógyító (Gyurcsókféle barmok, szerencsére már a föld alatt van), szedték el a nyugdíjasok, kétségbeesett beteg emberek pénzét az emelt díjas hívásokkal és ehhez a TV-k még aszisztáltak is…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for Czo Avatar for Agent_H Avatar for Szifon Avatar for OMEGAfan Avatar for sandrew Avatar for Jadeye Avatar for gunar