fbpx Skip to content

Mióta tavaly frissítettem az új iPad Pro 11″ készülékre, lényegesen többet használom már az iPadet is napi szinten, nem csak szórakozásra, hanem komolyabb feladatokra is, mint például képszerkesztés és videóvágás.

A képszerkesztés esetén pedig elsősorban nem iPhone fotók szerkesztését kell érteni, hanem többnyire egy Sony a7III-mal készített 50MB-os RAW képek intenzív szerkesztését, főleg mióta elkezdtem Instagramra Apple témájú termékfotókat készíteni.

Mikor otthon szerkesztek képeket, akkor természetesen többnyire még mindig az Adobe Lightroom a leginkább ideális megoldás, főleg egy megfelelő méretű és minőségű monitoron, itt igazából teljesen versenyképtelen az iPad.

Azonban egyre többet szoktam útközben is szerkeszteni, amikor gyakran még MacBookot sem viszek magammal mostanában, kizárólag csak az iPadet. Ebben az esetben viszont egy megfelelő képszerkesztő app rengeteget számít.

Nyilván a triviális megoldás az Adobe Lightroom for iOS lenne, azonban sajnos annyira rosszul van optimalizálva az alkalmazás iOS-re, hogy a második szerkesztési opció túlmelegíti akár az iPhone, akár az iPad készüléket (még a legújabb, legerősebb modelleket is), aminek következtében a készülék azonnal korlátozza a fényerőt, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi a megfelelő képszerkesztést.

Miért más a Pixelmator Photo?

A Pixelmator Photo legnagyobb előnye, hogy teljes mértékben az iPadre optimalizálták, már a kezdetek óta. Ez azt jelenti tehát, hogy az összes funkció, összes kód mind úgy lett megírva és megalkotva, hogy 100%-ig ki tudja használni az Apple által biztosított technológiákat, ezáltal fényévekkel jobb teljesítményt és felhasználói élményt elérve az iPaden.

Képek importálása

Az egyik kedvenc funkcióm a Pixelmator Photo esetén, hogy importálás közben gyakorlatilag a Files alkalmazással megegyező opcióim vannak, tehát azonnal tudok pendrive-ról, külső memóriakártyáról, merevlemezről, de akár Dropboxból vagy még a NAS-ról is másolni és importálni képeket.

Sajnos ilyen opciót szinte egyik képszerkesztő alkalmazás sem tud, mert mindenhol egy picit ügyetlen módon kell a képeket a fotókönyvtárból importálni, ami azt jelenti, hogy először a képeinket gyakran át kell másolnunk a fotókönyvtárba és majd csak utána a szerkesztő programba, ami nyilván egy-egy kép esetén még rendben van, de 50-100 darab esetén már elég kényelmetlen.

Képek szerkesztése

A Pixelmator Photo egyik legjobban reklámozott funkciója az ML-szerkesztési mód, ami gyakorlatilag egy auto-szerkesztés gomb azzal a különbséggel, hogy gépi tanulással összefüggő algoritmussal dolgozik (machine learning-tuned algorithm), így sokkal pontosabb és jobb végeredményt ad, mint a szokásos “auto” opciók.

Személy szerint én sosem szerettem az automata szerkesztési opciókat, bár az tény, hogy a Pixelmator Photo ML-mód valóban elég jó eredményt produkál, de nyilván jobb szeretem én szerkeszteni a képeimet, így az ML-mód alapvetően egy jó kiindulási alapot tud biztosítani az alap beállítások körében.

Ugyanakkor az ML (machine learning) funkciók köre nem merül ki a szerkesztésben, hiszen gyakorlatilag az összes fontos lépésnél találunk egy ML opciót. Például képvágás és forgatás esetén az alkalmazás igyekszik magától megtanulni és elkészíteni a legjobb kompozíciót és beállítást.

Vagy például az alkalmazásban található összes preset, filter és képstílus a Core ML technológiára épül, tehát nem mindig pontosan ugyanazokat az értékeket másolja rá “bután” az adott képre, hanem először elemzi a képet és annak megfelelően adja hozzá a kiválasztott filter és preset beállításokat, hogy a lehető legjobb legyen a végeredmény.

Ezek a funkciók a gyakorlatban meglepően jól működnek, bár ezeket én viszonylag ritkán használtam, mert szeretek a saját stílusomban és módon szerkeszteni, de szerencsére van lehetőség egyedi preset beállítások létrehozására is.

Az alapvető képszerkesztési beállításokra egyáltalán nem lehet panaszunk, mindent nagyon könnyedén és gyorsan el tudunk érni, még a görbéket is meglehetősen könnyen tudjuk akár ujjal is szerkeszteni, és nem feltétlen kell hozzá az Apple Pencil.

A színek állítása és finomhangolása is kifejezetten tetszik, ahogyan a fejlesztők megoldották a különféle színkörökkel, valamint a nem kívánt elemek eltávolítására szolgáló eszköz (repair tool) is egészen varázslatosan működik.

Jelenlegi hiányosságok

Mindezen funkciók mellett egy számomra hatalmas hiányosságot találtam a képszerkesztés opciók között, mégpedig a zajcsökkentés. Már az élesítés is csak egy későbbi frissítéssel várt elérhetővé, azonban sajnos a zajcsökkentés a mai napig nem elérhető, ami azért főleg RAW képek esetén gyakran igencsak indokolt és szükséges lenne.

Ezen túlmenően meglehetősen hiányolom még a “Selective Edit” opciót is, ami például az Adobe Lightroom esetén elérhető és arra szolgál, hogy a kép kizárólag csak egy adott pontját tudjuk függetlenül szerkeszteni könnyedén.

Illetve még ha lehetőség lenne az alkalmazásban a kép mögötti terület háttérszínét (canvas) állítani, számomra akkor érné el az alkalmazás a desktop-class szintet, mert akkor tényleg 100%-ig le tudnám vele váltani a Mac esetén használt képszerkesztési folyamatomat. (Mivel gyakran fotózok fehér hátterű képeket, ezért szerkesztés közben ha a kép mögötti területet fehérré tudom változtatni, akkor nagyon könnyű ahhoz igazítani a fotó színeit a szerkesztés közben.)

Összegzés

Összességében csak ajánlani tudom a Pixelmator Photo alkalmazást azoknak, akik iPaden szeretnének komolyabban képet szerkeszteni, mert tényleg rendkívül jól optimalizált az alkalmazás teljesítménye, még nagy méretű RAW képek esetén is, azonban sajnos van egy-két hiányzó funkció, amelyeket remélem mihamarabb pótolni fognak a fejlesztők.

Miután pár hónapja használom már az alkalmazást, azt is látom, hogy egyáltalán nem véletlen az sem, hogy idén az egyike volt azon alkalmazásoknak, amelyek Apple Design Award díjban részesültek, hiszen tényleg az egyik legjobb, iPadre optimalizált képszerkesztőt sikerült letenniük az asztalra a fejlesztőknek.

[appstore id=”1444636541″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for Tamaci Tamaci says:

  Hasznos ismertető, köszi!

 2. Avatar for nord nord says:

  Ez mivel jobb, mint a gyári Fotók alkalmazás?

 3. Iszonyat jó csapat van a Pixelmator mögött, nem csodálom, hogy ez az app ennyire bevált. Többször leveleztem velük ilyen-olyan bugok miatt és mindent megtettek, hogy segítsenek, amit lehetett, pikk-pakk javították is. Részemről desktop Pixelmator forevőr, de ha egyszer veszek iPad-et, erre is beruházok majd.

  Viszont érdekes módon a Pixelmator Pro nem jött be. Keveset fotózom, inkább a grafika a lényeg, gondolom emiatt, hiszen az kimondottan arra lett kitalálva.

  No de mindegy is, köszi a cikket!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for TigerCat Avatar for nord Avatar for Tamaci