iPhone 11 Pro apróságok: nehezebb, nincs benne 3D Touch és még sok más

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagy általánosságban elmondható, hogy az új iPhone jobb, mint a korábbi modell, de vannak néha sajnos olyan apróságok, amelyeknél ez nem igaz.

Vessünk egy pillantást most azokra a részletekre, amik elkerülhették a figyelmedet a szeptember 10-i bemutató során!

Kezdjük szó szerint a nehezével: az új telefonok jelentősen súlyosabbak, mint elődeik. Az iPhone 11 Pro 188 grammosra hízott az iPhone XS 177 grammjához képest, a Max modell pedig 208 grammról 226 grammra ugrott fel.

Twitteren egy érdekes összehasonlítást láttam az iPhone-ok tömegével kapcsolatban:

Ahogy látható, telefonjaink az évek során egyre csak nehezebbek lettek. Egy iPhone 11 Pro Max-ból két iPhone SE is kijönne és az új sima 11 Pro pedig nehezebb, mint az iPhone 6 Plus volt anno.

Több különböző faktor növelte már a telefonok súlyát a múltban, például az iPhone 7-nél a cseppálló kialakítás, az iPhone X-nél a rozsdamentes acél ház, és úgy néz ki, hogy idén pedig az akkumulátor lesz a ludas. Évek óta kérte az internet népe hangosan az Apple-t, hogy tegye nagyobb kapacitásúvá az akkumulátort, de annak sajnos ilyen mellékhatásai is vannak.

A telefonok mérete is nőtt egy picit. Az iPhone XS-nél 0,4 mm-rel magasabb, 0,5 mm-rel szélesebb és 0,4 mm-rel vastagabb lett az iPhone 11 Pro. A Max modellnél a magasság 0,5 mm-rel, a szélesség 0,4 mm-rel, a vastagság pedig 0,4 mm-rel nőtt.

A súlytöbblet mellett a 3D Touch hiánya még az egyértelmű visszalépés. Az iPhone 11 Pro-ban és Pro Max-ban kizárólag az iPhone XR óta ismert Haptic Touch található meg, ami a hosszan érintés rezgéssel kombinálása, nem pedig egy bonyolult technológiai vívmány, amikor a lenyomás erőssége volt az, ami ténylegesen számított.

Sejthető volt, hogy ez meg fog történni, ennek ellenére szomorú, hogy az iPhone 6s-ben bevezetett funkció kikerült az új telefonokból. Az iOS 13 a legtöbb helyen fel van készítve rá, hogy a hosszan érintéssel leváltsa a korábbi erős lenyomást, de például a kurzor mozgatása vagy a Peek/Pop funkciók nehezebbé váltak.

Azért ejtsünk pár szót a pozitívumokról is:

 • por- és vízállóság tekintetében megfelel az IP68 követelményeinek (4 méter mély vízben akár fél órát is kibír, míg az iPhone XS esetén ez csak 2 órát jelentett – bár ez nem feltétlen jelent semmit, lásd: Vízálló-e az iPhone X, XS, XS Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro és Pro Max?)
 • javított Face ID, ami még több szögből is képes érzékelni
 • fényesebb hátlapi True Tone vaku
 • új, az Apple által tervezett U1 chip, aminek a készülékek offline kereshetőségénél van szerepe az ultra-wideband technológiának köszönhetően
 • jobb térhangzás
 • éjszakai mód a Kamera alkalmazásban
 • Wi-Fi 6 támogatás (az iPhone XS csak 802.11ac-t tudott)
 • gyorstöltés és 18 W-os USB-C töltő a dobozban
 • Gigabites LTE
 • következő generációs Smart HDR
 • a legstrapabíróbb üveg, ami okostelefonban található
 • akár 1200 nit fényerőre képes kijelző (legtöbb esetben a maximum 800 nit, ez az iPhone XS-nél 625 nit volt)
 • 15%-kal takarékosabb kijelző

Az Apple idén se változtatta meg drasztikusan a telefonok külsejét – no legalábbis elölről nézve. De azért látszik, hogy belül bőven történtek csiszolások és finomhangolások azért, hogy tényleg az iPhone 11 Pro legyen az eddigi legjobb iPhone.

Neked hiányozni fog a 3D Touch?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. dokk says:

  Nekem nagyon. 6s-en napi szinten használom. Ettől függetlenül jöhet a pro. Nagy ugrás lesz nekem a mostaniról.

 2. “Több szögből”: Felismer fektetve is a FaceID?

 3. Nem, ott inkább a “nagyobb” szó lenne a helyes.

  Bár ez érdekesebb: “4 méter mély vízben akár fél órát is kibír, míg az iPhone XS esetén ez csak 2 órát jelentett” :smiley:

 4. raczc73 says:

  Legkevésbé sem.

 5. igen! (pl telefon/beallitasok ikonon napi szinten… most a torlest fogja felajanlani?!)

 6. n0rby25 says:

  Na akkor Már értem iOS 13nál amikor rendezni akartam az appokat miért nem működött úgy mint régen. Ez visszalépés határozottan

 7. nonoka says:

  Kárpótolhat az erő. Single core 5472 Multi 13768. A Rog Phone 2 855+ chippel 3563-10977. Asszem most kicsit oda vernek a piacnak.
  OFF: bringán mennyire használható az Air Pods? 20-30km/h szoktam tekerni. Zene,esetleg beszed.

 8. 323K13L says:

  A legidegesítőbb Számomra, hogy az Apple meg tudná csinálni a technológiai felvarrást. de valamiért nem teszi. Én szerintem nekik nagyon komoly piaci elemzések állnak rendelkezésre a telefonok fejlesztéséhez. Pont annyit adjanak bele ami még eladja az új cuccokat De pont hiányerzet maradjon… engem egyetlen dolog tart az Apple mellett. Az operációs rendszerek stílusa és használhatósága. A Samsung és huawei technológiailag sokkal vonzóbb. De az android nem igazán értékelhető alternatíva.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!