fbpx Skip to content

El nem tudjátok képzelni, hogy mennyi készülékkel találkoznak az iPhone szervizek azzal mondattal kezdve, hogy “de hát az Apple azt mondta, vízálló az iPhone!”…

Vizálló az iPhone X, XS, iPhone 11, iPhone 11 Pro

A lehető legnagyobb kárt azzal okozhatjuk, ha az iPhone-t vízbe merítjük, legyen szó akár iPhone X-ről, XS-ről, iPhone 11-ről vagy iPhone 11 Pro-ról. Sajnos az Apple jogilag ugyan nem, de gyakorlatilag megtéveszti a felhasználókat. Csak nézzük meg a fenti képet, ami az iPhone 11 Pro hivatalos reklámjában látható, és olvassuk el az Apple hivatalos leírását erről.

A folyadékok okozta károk megelőzése érdekében kerülje a következőket:

  • Úszás vagy fürdés az iPhone-nal
  • Az iPhone nyomóvíznek vagy nagy sebességgel áramló víznek való kitétele, például zuhanyzás, vízisízés, wakeboardozás, szörfözés, jetskizés stb. közben (mit is látunk a reklámban…? –a szerk.)
  • Az iPhone használata szaunában vagy gőzfürdőben
  • Az iPhone szándékos vízbemerítése
  • Az iPhone használata az ajánlott hőmérséklet-tartományokon kívül, illetve rendkívül magas páratartalom mellett
  • Az iPhone leejtése vagy egyéb hatásoknak való kitétele
  • Az iPhone szétszerelése, beleértve a csavarok eltávolítását

Bővebben érdemes elolvasni ezt a leírást: Az iPhone 7 és az újabb készülékek csepp- és porállósági, illetve vízlepergető tulajdonságai.

Ahány készüléktulajdonos, annyi elmélet és tapasztalat. A készülékben a legtöbb kárt a folyadék teheti, tehát bármennyire is szeretnék, hogy vízálló legyen az iPhone, nem lesz az, illetve ha valami szerencse folytán mégsem ázik be, akkor sem érdemes kockáztatni, mivel az Apple nem tekinti garanciális hibának a beázást!

Tehát verhetjük az asztalt, hogy bizony ez IP68-as besorolást kapott, meg az Apple reklámban ez vagy az volt, nem fogják nekünk ingyen kicserélni és fizethetjük a 100.000Ft fölötti javítás/készülékcsere összegét.

Nem éri meg ezzel játszani, az iPhone X, XS, XS Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro, Pro Max nem vízálló, akármennyire is szeretnénk. Természetesen lehetünk szerencsések, de rá is fizethetünk.

Az iPhone-ok vízállóságáról részletesebben ebben a korábbi cikkünkben írtunk: Gyakori kérdések: vízálló-e az iPhone?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for savage savage says:

    Nekem az XS minimális víztől beázott. Csak megmostam a külsejét poros munka után . Csere lett , gariba. Nem vettek észre …

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    akkor szerencséd volt. ha az indikátor nem színeződött el, akkor cserélik, függetlenül attól, hogy egyébként látszik-e ázásnyom vagy sem.

  3. Akkor ez a rész egy kibaszott nagy bullshit. :grin:

    “ 1. Az iPhone 11 Pro és az iPhone 11 Pro Max por-, csepp- és vízálló. A vizsgálatokat ellenőrzött laboratóriumi körülmények között végeztük. A készülék az IEC 60529 szabvány szerint IP68-as besorolású (legfeljebb 4 méteres mélységig és legfeljebb 30 percig meríthető vízbe). A por-, csepp- és vízállóság mértéke nem állandó jellemző. A készülékek ellenálló képessége a természetes elhasználódás eredményeként csökkenhet. Az iPhone-t nedves állapotban tilos tölteni. A használati útmutató írja le, hogyan kell megtisztítani és megszárítani a készüléket. A folyadékok okozta károkra a jótállás nem érvényes.”

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a laborkörülmények között valóban teljesítheti ezt a feltételt. csak a való életben nem laborkörülmények vannak.

  5. Avatar for Mikuc Mikuc says:

    En egy Iphone 8+ keszulekkel voltam 3 hete a palatinuson. Telefon vegig a zsebemben volt. Nem azott be, birta rendesen.

  6. Avatar for gendaa gendaa says:

    En többször is használtam az iphone 8 omat medencében víz alatti képek videók készítésére. Persze nem tul sokáig és nem mélyen Szerencsére soha nem volt komolyabb baj, kivéve hogy egyszer utánna nem ismerte fel az usb kábelt és nem akart tölteni, pedig előtte szárítottam, fújkáltam stb…de egy pár óra múlva helyre jött.Azóta igyekszem, hogy a lightning csatlakozot többnyire a víz felett tartsam, csak a telefont felig vizallá téve kamerázok. Így rendben van nem ázik be.

  7. Oda van írva a legvégére a lényeg. Hogy a beázásra a jótállás nem érvényes.

  8. Avatar for denike denike says:

    Egyszerű a képlet. Hivatalosan ki kellene bírnia a 2-4 méteres mélységet 30 percig beázás nélkül, de mivel millió oka lehet, hogy mégis beázik (sérülés, elöregszenek a gumik, kemikáliák miatt szétesik a tömítés, nagy nyomású víz, stb.) ezért eszük ágában sincs rá garit vállalni, mert bizonyítani úgy sem lehetne, hogy mitől ázott be.

  9. Egyetértek. A reklám és a leírás azt sugallja, hogy viheted vízbe, de ha nem bírja ki, arra felelősséget nem vállalnak. Értem én, ahány helyzet, annyi hibalehetőség, de ez így ebben a formában a fogyasztó megtévesztése. Szerintem. Persze eszembe nem jut vízbe vinni, de ha azt mondják, hogy vízálló, akkor miért ne? Ebben az esetben nehéz ügy a jótállás…

  10. Avatar for kchris kchris says:

    itt a lenyeg: garit azert sem vallalnak mert nem lehet bizonyitani hogy a telefon volt rossz (osszerakas/etc) vagy tul melyre tul sokaig vitte az ember - es itt a tul melyet baromi egyszeru elerni. Majd ha annyira vizallo lesz az iPhone mint a watch series2-3-4 akkor esetleg maskepp fognak a beazashoz hozzaallni. Mert egy 50 melysegnek megfelelo nyomast azert nem trivialis egy medenceben elerni, tengeren sem buvarkodik sok ember…

  11. Avatar for Czo Czo says:

    Watchnal sem garancia a beazas. Sott, a legtobb oranal, ami water resist, ott sem. Erre az esetre szinten jo megoldas az AppleCare+ vasarlas.

  12. Én most augusztusban használtam 4-5 órán át esőben az Xs-t. Párpercenként elővettem, hogy készítsek néhány fotót. Aztán kb 4 óra elteltével észrevettem, hogy nem működik a Face ID. Majd fél órára rá elkezdett időnként becsíkozni a kijelző és a fényerőt is össze-vissza állítgatta. Épp amerikai nyaraláson voltam, felhívtam az Apple supportot, ők gyorsan adtak időpontot közeli Apple store-ba 1 órán belül. Az Apple storeban szoftveres diagnosztika után kaptam egy új telefont. Szerencsém, hogy még garis volt a telefon, különben $550-ba került volna. Nagyon bosszantó, hogy ennyitől beázott, a régi 7-esemet víz alá is merítettem, és nem lett semmi baja, pedig az sokkal gyengépp vízállósági besorolást kapott. Ez az IP68-as Xs egy kis esőtől beázott.

  13. Jó, de mondjuk egy water resistant óránál még csak kézmosáshoz is ajánlják, hogy vedd le az órát, a watch meg 50m resistant. De, ha már azt mondják, hogy IP68 akkor legalább lenne egy opció , hogy beázás esetén mondjuk 99dollárért cserélik a telefont. Vagy esetleg egy nyomásérzékelö a telefonban ami megmutatja, hogy mekkora víznyomás érte a telefont. :slight_smile:

  14. Avatar for Nelaen Nelaen says:

    S10+ számtalanszor merítettem víz alá, tisztitani, semmi baja, pár napja esett Pesten, akkor se… a Galaxy Watchal pedig úszok, szaunázok, ott túlmelegedett és kikapcsolt nyilván de lehűlt és ment tovább. A Samsungnál az ip 68 tényleg az.

    A másik meg a vízálló és vízhatlan sem ugyanaz.

  15. Hát igen, a Samsungnál 10/9-nél nem ázik be a telefon Apple-nél ez 10/3 mondjuk. Ők valamit ebben jobban csinálnak :smiley:

  16. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az Apple is ezzel reklámozza. a kérdés, hogy ténylegesen beázik-e majd, vagy sem. de az Apple még ebből a reklámból is kibújhat azzal, hogy ez csak ráfröccsenő víz, ami egyetlen pillanatig van csak rajta, és nem folyamatosan van a víz alatt a készülék.

  17. Úristen nem hiszem el, amit írtál mintha magamat olvasnám, pontosan ez történt velem is!!! Augusztus óta keresem a választ hogy ez csak egyedi eset volt vagy másnál is előfordult, és most itt megdöbbenve látom hogy százával panaszkodnak emberek ugyanarról!!
    Én is pont augusztusban kiránduláskor áztam meg iszonyatosan egy óriási esőben, de fényképeztem videóztam zenét hallgattam térképet használtam hogy kijussunk a szakadó esőben az erdőből. Aztán nap végére elment a hangja a telefonnak ettől, de másnapra megjavult. De nekem már gyanus volt ekkor is. Aztán 2 hét múlva vizes kézzel lemostam a telefont a szennyeződésektől és akkor végleg meghalt csíkozódva a telefon. Bevittem a szervízbe, nem mondtam,hogy beázott és adtak egy újat. Isten látja lelkemet 10 éve én semmi más telefont nem használtam csak iphonokat, de most ez annyira egy aljadék köpedék átverés az appletől hogy soha többet nem akarok iphonet venni. Ezt eladtam, iszonyat pénzt buktam rajta, és vettem 65ezerért egy 2 éves használt Huawei mate 10 Prot, és képzeljétek el szégyen gyalázat, de simán veri minden téren 400 ezer forintos csúcsmodell XS Maxot. Akksi időben és tárhelyben (128GB) pont 2x annyit ver rá. SZÉÉÉGYEN!!!

  18. Ugyanez történt velem is pontosan szórol szóra!!! 10 éve használok iphonokat, androidot eddig nem is ismertem, de annyira betelt a pohár hogy eladtam a garanciába cserélt xs maxom, vettem egy 2 éves elavultnak mondható használt Huawei mate 10 prot fillérekért ami 2x tud többet mint a 400 ezer forintos hulladék, és soha többet nem akarok iphonet.

  19. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a kínai kormány pedig lávolja, hogy Huawei-t használsz. :slight_smile:

  20. Igen, ahogy a helyzet kinéz, ha az ember kicsit jobban odafigyel a kínával kapcsolatos hírekre, nem elképzelhetetlen hogy kémkednek a felhasználóik után, vagy legalábbis gyűjtik az információkat. És ez jelen esetben ijesztőbb, vagy károsabb mint az, hogy az Apple tudatos gátlástalansággal bassza át a törzsvásárlóit? Félmilliós vízállónak hirdetett készülékeik nem képesek kibírni egy kis nedvességgel érintkezést? Avagy egyórás fényképnézegetést nem képes forrósodás és 40%ot merülés nélkül elviselni egy csúcstelefon?
    Ez akkora éveken át tartó aljas tudatos átverős csalás, hogy ha ezt te csinálod, feljelentenek magyar polgári bíróságon, és minimum éveket kapsz letöltendőt az eljárás után.
    10 év hűséges Apple felhasználói múlttal joggal mondhatom ki az ítéletet: az Apple megérett egy nemzetközi büntetőperre, és arra hogy a részvényei essenek 50%-ot a fogyasztó megtévesztéséért, gátlástalan piaci magatartásért.

  21. Avatar for dokk dokk says:

    De akkor miért nem egy androidos fórumot olvasol, ha ennyire undormány számodra egy iPhone?

  22. Értem én, hogy csalódtál x év után, de azért vannak itt bajok… Ránéztem most a 11 Pro terméklapjára az Apple honlapján, és bár beszámozott apróbetűs rész, de minden le van írva.

    Az iPhone 11 Pro és az iPhone 11 Pro Max por-, csepp- és vízálló. A vizsgálatokat ellenőrzött laboratóriumi körülmények között végeztük. A készülék az IEC 60529 szabvány szerint IP68-as besorolású (legfeljebb 4 méteres mélységig és legfeljebb 30 percig meríthető vízbe). A por-, csepp- és vízállóság mértéke nem állandó jellemző. A készülékek ellenálló képessége a természetes elhasználódás eredményeként csökkenhet. Az iPhone-t nedves állapotban tilos tölteni. A használati útmutató írja le, hogyan kell megtisztítani és megszárítani a készüléket. A folyadékok okozta károkra a jótállás nem érvényes.

    Nem tudom, én ha víz alatti felvételeket vagy ilyesmit szeretnék csinálni, biztos nem egy telefonnal, max valami tutifrankó vízálló tokban tenném.

    Persze az is lehet, hogy gyártási hiba vagy épp sikerült pont rossz készüléket kifogni, aminél nem volt annyira patent a vízálló szigetelés.

  23. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    igazából ez az egész IP67 és IP68 csak marketing bullshit, hiszen a való világban nem laborkörülmények lesznek. én amúgy azt megértem, hogy ez X okokból valóban nem garantálható, de akkor maga a laborvizsgálat sem ér semmit.

  24. Avatar for nad nad says:

    Szia,

    Az egy dolog, hogy a fotót mivel magyarázhatja a Apple és a Telenor.
    A gond ott van, hogy a reklámban az van jól láthatóan leírva, hogy “4 méteres mélységig, 30 percig meríthető vízbe”.
    Tehát szándékosan is ki teheted ezeknek a körülményeknek, nem történhet semmi baja, hiszen ezzel reklámozzák.
    Ha pedig beleejted egy 2,5 méter mély medencébe (véletlenül) és onnan 3 perc múlva felhozod, akkor joggal várhatod el az új készülékedtől, hogy ne legyen semmi baja, ugye?
    És ha mégis baja lesz?
    Tegyük fel, hogy a készülék beázik ettől a véletlen balesettől, de a haverod felvette az egész jelenetet (a vízből kivett készülék egyből fura jelenségeket produkál).
    Te mit tennél ebben az esetben?
    Gondolom, megmutatnád a videót a szervizes/garis muksónak és várnád Te is az új készülékedet, nem? A többség ezt tenné, szerintem.
    És igazuk lenne.
    Szerintem.
    :wink:

  25. Teljes mértékben igazad van, csak jogilag ez még nincs rendezve, de egyszer megtalálják az emberüket. Ennél nagyobb hülyeségek miatt is nyertek milliós pereket az USA-ban.

  26. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    pontosan ez a probléma. mert ha mégis beázik, akkor beázott, és az Apple el fogja utasítani, hiszen hiába írják le, hogy meddig meríthető milyen mélyre, azt is leírják, hogy a folyadékok okozta károkra a jótállás nem érvényes.

  27. Avatar for Czo Czo says:

    Nem egy buvaroranal benne volt a limited warrantyrol szolo konyvecskeben, hogy vizkar eseten nincs garancia. Szoval, sajnos ez amolyan megszokott dolog az iparban.

  28. Világos, de azt mondom, hogy nem fog ez sokáig tartani, mert ez a fogyasztó megtévesztése. Ha ráírják a dobozra kis betűkkel meg apró betűs résszel az egy dolog, az meg másik, hogy reklámokban ráöntenek x liter vizet és ezzel adják el.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for savage Avatar for Nelaen Avatar for armalite Avatar for Szifon Avatar for gendaa Avatar for captainplanet Avatar for nad Avatar for kistamas Avatar for Mikuc Avatar for Stifler93 Avatar for denike Avatar for TigerCat Avatar for dokk Avatar for kchris Avatar for farkas63 Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for savage savage says:

    Nekem az XS minimális víztől beázott. Csak megmostam a külsejét poros munka után . Csere lett , gariba. Nem vettek észre …

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    akkor szerencséd volt. ha az indikátor nem színeződött el, akkor cserélik, függetlenül attól, hogy egyébként látszik-e ázásnyom vagy sem.

  3. Akkor ez a rész egy kibaszott nagy bullshit. :grin:

    “ 1. Az iPhone 11 Pro és az iPhone 11 Pro Max por-, csepp- és vízálló. A vizsgálatokat ellenőrzött laboratóriumi körülmények között végeztük. A készülék az IEC 60529 szabvány szerint IP68-as besorolású (legfeljebb 4 méteres mélységig és legfeljebb 30 percig meríthető vízbe). A por-, csepp- és vízállóság mértéke nem állandó jellemző. A készülékek ellenálló képessége a természetes elhasználódás eredményeként csökkenhet. Az iPhone-t nedves állapotban tilos tölteni. A használati útmutató írja le, hogyan kell megtisztítani és megszárítani a készüléket. A folyadékok okozta károkra a jótállás nem érvényes.”

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a laborkörülmények között valóban teljesítheti ezt a feltételt. csak a való életben nem laborkörülmények vannak.

  5. Avatar for Mikuc Mikuc says:

    En egy Iphone 8+ keszulekkel voltam 3 hete a palatinuson. Telefon vegig a zsebemben volt. Nem azott be, birta rendesen.

  6. Avatar for gendaa gendaa says:

    En többször is használtam az iphone 8 omat medencében víz alatti képek videók készítésére. Persze nem tul sokáig és nem mélyen Szerencsére soha nem volt komolyabb baj, kivéve hogy egyszer utánna nem ismerte fel az usb kábelt és nem akart tölteni, pedig előtte szárítottam, fújkáltam stb…de egy pár óra múlva helyre jött.Azóta igyekszem, hogy a lightning csatlakozot többnyire a víz felett tartsam, csak a telefont felig vizallá téve kamerázok. Így rendben van nem ázik be.

  7. Oda van írva a legvégére a lényeg. Hogy a beázásra a jótállás nem érvényes.

  8. Avatar for denike denike says:

    Egyszerű a képlet. Hivatalosan ki kellene bírnia a 2-4 méteres mélységet 30 percig beázás nélkül, de mivel millió oka lehet, hogy mégis beázik (sérülés, elöregszenek a gumik, kemikáliák miatt szétesik a tömítés, nagy nyomású víz, stb.) ezért eszük ágában sincs rá garit vállalni, mert bizonyítani úgy sem lehetne, hogy mitől ázott be.

  9. Egyetértek. A reklám és a leírás azt sugallja, hogy viheted vízbe, de ha nem bírja ki, arra felelősséget nem vállalnak. Értem én, ahány helyzet, annyi hibalehetőség, de ez így ebben a formában a fogyasztó megtévesztése. Szerintem. Persze eszembe nem jut vízbe vinni, de ha azt mondják, hogy vízálló, akkor miért ne? Ebben az esetben nehéz ügy a jótállás…

  10. Avatar for kchris kchris says:

    itt a lenyeg: garit azert sem vallalnak mert nem lehet bizonyitani hogy a telefon volt rossz (osszerakas/etc) vagy tul melyre tul sokaig vitte az ember - es itt a tul melyet baromi egyszeru elerni. Majd ha annyira vizallo lesz az iPhone mint a watch series2-3-4 akkor esetleg maskepp fognak a beazashoz hozzaallni. Mert egy 50 melysegnek megfelelo nyomast azert nem trivialis egy medenceben elerni, tengeren sem buvarkodik sok ember…

  11. Avatar for Czo Czo says:

    Watchnal sem garancia a beazas. Sott, a legtobb oranal, ami water resist, ott sem. Erre az esetre szinten jo megoldas az AppleCare+ vasarlas.

  12. Én most augusztusban használtam 4-5 órán át esőben az Xs-t. Párpercenként elővettem, hogy készítsek néhány fotót. Aztán kb 4 óra elteltével észrevettem, hogy nem működik a Face ID. Majd fél órára rá elkezdett időnként becsíkozni a kijelző és a fényerőt is össze-vissza állítgatta. Épp amerikai nyaraláson voltam, felhívtam az Apple supportot, ők gyorsan adtak időpontot közeli Apple store-ba 1 órán belül. Az Apple storeban szoftveres diagnosztika után kaptam egy új telefont. Szerencsém, hogy még garis volt a telefon, különben $550-ba került volna. Nagyon bosszantó, hogy ennyitől beázott, a régi 7-esemet víz alá is merítettem, és nem lett semmi baja, pedig az sokkal gyengépp vízállósági besorolást kapott. Ez az IP68-as Xs egy kis esőtől beázott.

  13. Jó, de mondjuk egy water resistant óránál még csak kézmosáshoz is ajánlják, hogy vedd le az órát, a watch meg 50m resistant. De, ha már azt mondják, hogy IP68 akkor legalább lenne egy opció , hogy beázás esetén mondjuk 99dollárért cserélik a telefont. Vagy esetleg egy nyomásérzékelö a telefonban ami megmutatja, hogy mekkora víznyomás érte a telefont. :slight_smile:

  14. Avatar for Nelaen Nelaen says:

    S10+ számtalanszor merítettem víz alá, tisztitani, semmi baja, pár napja esett Pesten, akkor se… a Galaxy Watchal pedig úszok, szaunázok, ott túlmelegedett és kikapcsolt nyilván de lehűlt és ment tovább. A Samsungnál az ip 68 tényleg az.

    A másik meg a vízálló és vízhatlan sem ugyanaz.

  15. Hát igen, a Samsungnál 10/9-nél nem ázik be a telefon Apple-nél ez 10/3 mondjuk. Ők valamit ebben jobban csinálnak :smiley:

  16. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az Apple is ezzel reklámozza. a kérdés, hogy ténylegesen beázik-e majd, vagy sem. de az Apple még ebből a reklámból is kibújhat azzal, hogy ez csak ráfröccsenő víz, ami egyetlen pillanatig van csak rajta, és nem folyamatosan van a víz alatt a készülék.

  17. Úristen nem hiszem el, amit írtál mintha magamat olvasnám, pontosan ez történt velem is!!! Augusztus óta keresem a választ hogy ez csak egyedi eset volt vagy másnál is előfordult, és most itt megdöbbenve látom hogy százával panaszkodnak emberek ugyanarról!!
    Én is pont augusztusban kiránduláskor áztam meg iszonyatosan egy óriási esőben, de fényképeztem videóztam zenét hallgattam térképet használtam hogy kijussunk a szakadó esőben az erdőből. Aztán nap végére elment a hangja a telefonnak ettől, de másnapra megjavult. De nekem már gyanus volt ekkor is. Aztán 2 hét múlva vizes kézzel lemostam a telefont a szennyeződésektől és akkor végleg meghalt csíkozódva a telefon. Bevittem a szervízbe, nem mondtam,hogy beázott és adtak egy újat. Isten látja lelkemet 10 éve én semmi más telefont nem használtam csak iphonokat, de most ez annyira egy aljadék köpedék átverés az appletől hogy soha többet nem akarok iphonet venni. Ezt eladtam, iszonyat pénzt buktam rajta, és vettem 65ezerért egy 2 éves használt Huawei mate 10 Prot, és képzeljétek el szégyen gyalázat, de simán veri minden téren 400 ezer forintos csúcsmodell XS Maxot. Akksi időben és tárhelyben (128GB) pont 2x annyit ver rá. SZÉÉÉGYEN!!!

  18. Ugyanez történt velem is pontosan szórol szóra!!! 10 éve használok iphonokat, androidot eddig nem is ismertem, de annyira betelt a pohár hogy eladtam a garanciába cserélt xs maxom, vettem egy 2 éves elavultnak mondható használt Huawei mate 10 prot fillérekért ami 2x tud többet mint a 400 ezer forintos hulladék, és soha többet nem akarok iphonet.

  19. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a kínai kormány pedig lávolja, hogy Huawei-t használsz. :slight_smile:

  20. Igen, ahogy a helyzet kinéz, ha az ember kicsit jobban odafigyel a kínával kapcsolatos hírekre, nem elképzelhetetlen hogy kémkednek a felhasználóik után, vagy legalábbis gyűjtik az információkat. És ez jelen esetben ijesztőbb, vagy károsabb mint az, hogy az Apple tudatos gátlástalansággal bassza át a törzsvásárlóit? Félmilliós vízállónak hirdetett készülékeik nem képesek kibírni egy kis nedvességgel érintkezést? Avagy egyórás fényképnézegetést nem képes forrósodás és 40%ot merülés nélkül elviselni egy csúcstelefon?
    Ez akkora éveken át tartó aljas tudatos átverős csalás, hogy ha ezt te csinálod, feljelentenek magyar polgári bíróságon, és minimum éveket kapsz letöltendőt az eljárás után.
    10 év hűséges Apple felhasználói múlttal joggal mondhatom ki az ítéletet: az Apple megérett egy nemzetközi büntetőperre, és arra hogy a részvényei essenek 50%-ot a fogyasztó megtévesztéséért, gátlástalan piaci magatartásért.

  21. Avatar for dokk dokk says:

    De akkor miért nem egy androidos fórumot olvasol, ha ennyire undormány számodra egy iPhone?

  22. Értem én, hogy csalódtál x év után, de azért vannak itt bajok… Ránéztem most a 11 Pro terméklapjára az Apple honlapján, és bár beszámozott apróbetűs rész, de minden le van írva.

    Az iPhone 11 Pro és az iPhone 11 Pro Max por-, csepp- és vízálló. A vizsgálatokat ellenőrzött laboratóriumi körülmények között végeztük. A készülék az IEC 60529 szabvány szerint IP68-as besorolású (legfeljebb 4 méteres mélységig és legfeljebb 30 percig meríthető vízbe). A por-, csepp- és vízállóság mértéke nem állandó jellemző. A készülékek ellenálló képessége a természetes elhasználódás eredményeként csökkenhet. Az iPhone-t nedves állapotban tilos tölteni. A használati útmutató írja le, hogyan kell megtisztítani és megszárítani a készüléket. A folyadékok okozta károkra a jótállás nem érvényes.

    Nem tudom, én ha víz alatti felvételeket vagy ilyesmit szeretnék csinálni, biztos nem egy telefonnal, max valami tutifrankó vízálló tokban tenném.

    Persze az is lehet, hogy gyártási hiba vagy épp sikerült pont rossz készüléket kifogni, aminél nem volt annyira patent a vízálló szigetelés.

  23. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    igazából ez az egész IP67 és IP68 csak marketing bullshit, hiszen a való világban nem laborkörülmények lesznek. én amúgy azt megértem, hogy ez X okokból valóban nem garantálható, de akkor maga a laborvizsgálat sem ér semmit.

  24. Avatar for nad nad says:

    Szia,

    Az egy dolog, hogy a fotót mivel magyarázhatja a Apple és a Telenor.
    A gond ott van, hogy a reklámban az van jól láthatóan leírva, hogy “4 méteres mélységig, 30 percig meríthető vízbe”.
    Tehát szándékosan is ki teheted ezeknek a körülményeknek, nem történhet semmi baja, hiszen ezzel reklámozzák.
    Ha pedig beleejted egy 2,5 méter mély medencébe (véletlenül) és onnan 3 perc múlva felhozod, akkor joggal várhatod el az új készülékedtől, hogy ne legyen semmi baja, ugye?
    És ha mégis baja lesz?
    Tegyük fel, hogy a készülék beázik ettől a véletlen balesettől, de a haverod felvette az egész jelenetet (a vízből kivett készülék egyből fura jelenségeket produkál).
    Te mit tennél ebben az esetben?
    Gondolom, megmutatnád a videót a szervizes/garis muksónak és várnád Te is az új készülékedet, nem? A többség ezt tenné, szerintem.
    És igazuk lenne.
    Szerintem.
    :wink:

  25. Teljes mértékben igazad van, csak jogilag ez még nincs rendezve, de egyszer megtalálják az emberüket. Ennél nagyobb hülyeségek miatt is nyertek milliós pereket az USA-ban.

  26. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    pontosan ez a probléma. mert ha mégis beázik, akkor beázott, és az Apple el fogja utasítani, hiszen hiába írják le, hogy meddig meríthető milyen mélyre, azt is leírják, hogy a folyadékok okozta károkra a jótállás nem érvényes.

  27. Avatar for Czo Czo says:

    Nem egy buvaroranal benne volt a limited warrantyrol szolo konyvecskeben, hogy vizkar eseten nincs garancia. Szoval, sajnos ez amolyan megszokott dolog az iparban.

  28. Világos, de azt mondom, hogy nem fog ez sokáig tartani, mert ez a fogyasztó megtévesztése. Ha ráírják a dobozra kis betűkkel meg apró betűs résszel az egy dolog, az meg másik, hogy reklámokban ráöntenek x liter vizet és ezzel adják el.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for savage Avatar for Nelaen Avatar for armalite Avatar for Szifon Avatar for gendaa Avatar for captainplanet Avatar for nad Avatar for kistamas Avatar for Mikuc Avatar for Stifler93 Avatar for denike Avatar for TigerCat Avatar for dokk Avatar for kchris Avatar for farkas63 Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin