fbpx Skip to content

Az Apple Pay hazai indulása megváltoztatta, hogy hogyan fizetünk, hiszen ilyenkor a készülékünk a jelkóddal, a Touch ID-val, illetve a Face ID-val azonosít minket a fizetéskor, így még az 5000Ft feletti vásárlásnál sem kér PIN-kódot a terminál.

Ez alól azonban kivétel lehet például a Magyar Posta, ahol értékhatártól függetlenül szükség lehet a PIN-kód megadására. A legtöbb esetben ez nem gond, hiszen ilyenkor az Apple Pay-es fizetéshez kiválasztott, eredetileg fizikai kártyánk PIN-kódját kell megadni, viszont probléma lehet például egy Simple vagy akár Revolut kizárólag virtuális kártyájánál, aminek nincs PIN-kódja. Lássuk, mi ennek az egésznek az oka, és mit lehet tenni ebben az esetben!

Ha régi a terminál, kérheti a PIN-kódot

Ahogyan az a Simple korábbi tájékoztatásából kiderül, ha régebbi a terminál, és így az azon futó szoftver, az akkor is PIN-kódot fog kérni a fizetéshez, noha az Apple Pay miatt erre egyébként nem lenne szükség. Ilyen esetben viszont a PIN-kóddal nem rendelkező, virtuális bankkártyával nem fogunk tudni fizetni:

Tisztelt Felhasználónk!

Sajnáljuk, hogy kellemetlen tapasztalatot szerzett az alkalmazás használata során.

Tájékoztatjuk, hogy a telefonos azonosítás miatt 5000 Ft felett az új terminálok már nem kérnek PIN-kódot, de régebbi termináloknál előfordulhat, hogy a terminálon is meg kell adnia a fizikai kártya PIN-kódját.

A Simple kártyának nincs PIN kódja, így ilyenkor nem használható fizetéshez.

Megértését és együttműködését köszönjük!

Ugyanez igaz a Revolut virtuális kártyáira, illetve gyakorlatilag bármely más esetben is, amikor a kártyához nem tartozik PIN-kód.

Sőt, egyes esetekben még az is előfordulhat, hogy aláírást is fog kérni tőlünk az eladó.

Az olvasóink hozzászólásaiból közben az is kiderült, hogy az OTP már értesült arról, hogy a Magyar Posta kirendeltségein a terminálok PIN-kódot kérnek, ami ellehetetleníti többek között a Simple virtuális kártyájának a használatát is. A bank munkatársai felvették a kapcsolatot a Mastercarddal, aki az Apple Pay esetén a partnerük, és így derült ki, hogy a Magyar Postánál régi verziójú szoftver van a terminálokon, amit elvben a Mastercard szabályai miatt már nem is lehetne használni, így az ezzel kapcsolatos visszajelzéseknek köszönhetően a Mastercard közbenjárására lépni fognak a postákon ezügyben.

Melyik kártyákat érinti ez?

Ez csak a PIN-kóddal nem rendelkező kártyákat érinti, mint például a Simple virtuális kártyája, vagy mondjuk a Revolut esetén létrehozott virtuális kártya. A PIN-kóddal rendelkező kártyák, legyenek azok fizikaiak vagy virtuálisak, nem érintettek.

Mit lehet tenni ilyenkor?

Jelenleg sajnos semmit – másik, PIN-kóddal rendelkező kártyát kell használni. Emellett természetesen jelezhetjük az adott eladó felé, hogy kérjen a terminál szolgáltatójától egy szoftverfrissítést, vagy egy újabb verziójú terminált.

A Magyar Posta kirendeltségeiben az olvasóink visszajelzései alapján pedig egyelőre nem érdemes virtuális, PIN-kód nélküli kártyát (mint például a Simple) használni az Apple Pay-es fizetésnél.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!