fbpx Skip to content

Az Apple Pay hazai indulása megváltoztatta, hogy hogyan fizetünk, hiszen ilyenkor a készülékünk a jelkóddal, a Touch ID-val, illetve a Face ID-val azonosít minket a fizetéskor, így még az 5000Ft feletti vásárlásnál sem kér PIN-kódot a terminál.

Ez alól azonban kivétel lehet például a Magyar Posta, ahol értékhatártól függetlenül szükség lehet a PIN-kód megadására. A legtöbb esetben ez nem gond, hiszen ilyenkor az Apple Pay-es fizetéshez kiválasztott, eredetileg fizikai kártyánk PIN-kódját kell megadni, viszont probléma lehet például egy Simple vagy akár Revolut kizárólag virtuális kártyájánál, aminek nincs PIN-kódja. Lássuk, mi ennek az egésznek az oka, és mit lehet tenni ebben az esetben!

Ha régi a terminál, kérheti a PIN-kódot

Ahogyan az a Simple korábbi tájékoztatásából kiderül, ha régebbi a terminál, és így az azon futó szoftver, az akkor is PIN-kódot fog kérni a fizetéshez, noha az Apple Pay miatt erre egyébként nem lenne szükség. Ilyen esetben viszont a PIN-kóddal nem rendelkező, virtuális bankkártyával nem fogunk tudni fizetni:

Tisztelt Felhasználónk!

Sajnáljuk, hogy kellemetlen tapasztalatot szerzett az alkalmazás használata során.

Tájékoztatjuk, hogy a telefonos azonosítás miatt 5000 Ft felett az új terminálok már nem kérnek PIN-kódot, de régebbi termináloknál előfordulhat, hogy a terminálon is meg kell adnia a fizikai kártya PIN-kódját.

A Simple kártyának nincs PIN kódja, így ilyenkor nem használható fizetéshez.

Megértését és együttműködését köszönjük!

Ugyanez igaz a Revolut virtuális kártyáira, illetve gyakorlatilag bármely más esetben is, amikor a kártyához nem tartozik PIN-kód.

Sőt, egyes esetekben még az is előfordulhat, hogy aláírást is fog kérni tőlünk az eladó.

Az olvasóink hozzászólásaiból közben az is kiderült, hogy az OTP már értesült arról, hogy a Magyar Posta kirendeltségein a terminálok PIN-kódot kérnek, ami ellehetetleníti többek között a Simple virtuális kártyájának a használatát is. A bank munkatársai felvették a kapcsolatot a Mastercarddal, aki az Apple Pay esetén a partnerük, és így derült ki, hogy a Magyar Postánál régi verziójú szoftver van a terminálokon, amit elvben a Mastercard szabályai miatt már nem is lehetne használni, így az ezzel kapcsolatos visszajelzéseknek köszönhetően a Mastercard közbenjárására lépni fognak a postákon ezügyben.

Melyik kártyákat érinti ez?

Ez csak a PIN-kóddal nem rendelkező kártyákat érinti, mint például a Simple virtuális kártyája, vagy mondjuk a Revolut esetén létrehozott virtuális kártya. A PIN-kóddal rendelkező kártyák, legyenek azok fizikaiak vagy virtuálisak, nem érintettek.

Mit lehet tenni ilyenkor?

Jelenleg sajnos semmit – másik, PIN-kóddal rendelkező kártyát kell használni. Emellett természetesen jelezhetjük az adott eladó felé, hogy kérjen a terminál szolgáltatójától egy szoftverfrissítést, vagy egy újabb verziójú terminált.

A Magyar Posta kirendeltségeiben az olvasóink visszajelzései alapján pedig egyelőre nem érdemes virtuális, PIN-kód nélküli kártyát (mint például a Simple) használni az Apple Pay-es fizetésnél.

Legutóbbi frissítés: 2024.01.01.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Magyar Posta, no comment… :smiley:

 2. Avatar for zzsola zzsola says:

  Én az OBI-nál jártam így. Aláírást kért. A poén az volt, hogy ezen a pénztáros jobban meglepődött, mint én.

 3. Az IOS 13 feltelepítése óta i8-on nem indul el az Apple Pay a dupla home gomb megnyomására. Másnak sem?
  Más módon el tudom indítani?

 4. Avatar for Czo Czo says:

  A dupla-home gomb nem az Apple Pay elinditasara valo. A dupla home a Wallet elohozasara valo (amelyben mellesleg ott vannak a bankkartyaid is). Ez a beallitasokban ki-be kapcsolhato. Az Apple Pay magatol elindul, amint odatartod a telefont egy terminalhoz. Ezutan mar csak oda kell erinteni az ujjadat/bele kell nezned a faceid olvasoba/be kell utnod a passcodeot.

  Elso korben ellenorizd, hogy nincs-e kikapcsolva a wallet dupla homera torteno megnyitasa a beallitasok/wallet reszen.

 5. Nincs kikapcsolva.
  A telefon ki-be kapcsolás után működik, de ha használom, 10 perc múlva már nem.

 6. Ezek jórészét megcsináltam, resetet is.
  Utána megy egy alkalommal, majd legközelebb ismét nem sikerül.

 7. nekem Xs-en működik a bekapcsoló gomb 2xri megnyomására az  pay. ios 13

 8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  @szorian: nem az Apple Pay jön fel dupla gombnyomásra, hanem a Wallet app.

 9. Jó! De nem jön fel! Akkor a Wallet
  A lényeg, nem tudtam ma használni.

 10. Avatar for Czo Czo says:

  Apple payhez csak oda kell tartanod a telefont egy terminalhoz, majd authentikalni es kesz. Nem kell duplan nyomkodni semmit.

 11. Igen, eddig ez így is volt. Frissítés után már nem jön fel magától, hanem bele kell lépnem a Wallet-ba és kiválasztani a kártyát, akkor hirtelen elkezd működni, felugrik a Touch ID lehet fizetni. Ez valami bug lesz, mert rengetegen írják redditen meg az apple fórumán is, viszont nem mindenkinél jön elő.

 12. Új infó: Redditen írták, hogy lecserélte az nfc drivert néhány készülékben az iOS 13, emiatt érzékenyebb lett. Azt írták, hogy jelenleg az a megoldás, hogy messzebb tartod a telefont a termináltól. Próbáltam és tényleg működik így. Kb. 10-15 cm-ről tökéletes minden :grinning:

 13. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  hát de ennek semmi értelme. ha érzékenyebb lett, attól ugyanolyan közelről ugyanúgy, sőt, még sokkal jobban kellene működnie, nem pedig hektikusan. a távolabb tartással csak csökken az esélye, hogy felismerje, hiszen near-field communication, ahol pont hogy számít, hogy közel legyen.

 14. Fenn akadhatunk a szavakon, de attól még így van: távolabbról érzékenyebb, közelebbről nem érzékeli. Gyere ide nézd meg. Vagy ha küldök róla videót elhiszed? :grinning:

 15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  nem írtam, hogy nem hiszem el, de ha belegondolsz, eleve értelmetlen az egész állítás, hiszen attól, hogy már távolabbról is érzékeli, semmivel sem romolhat az, hogy közelebbről hogyan érzékeli, hiszen az NFC lényege az, hogy a lehető legközelebb tedd hozzá.

 16. Valamit felfedeztem, ha nem a touch id-nek megtanított ujjammal nyomom meg kétszer, akkor minden alkalommal feljön. Aztán kéri hogy azonosítsam.

 17. Foglalkozok Ubiquiti antennákkal. Volt, hogy összelőttünk két antennát 15km távolságban 90%-os jelszinttel. Aztán ugyanaz a fajta antenna 500 méterről nem látta egymást. Pedig logikus, hogy még jobb jelszintet kellett volna produkálniuk. Jött egy frissítés a berendezésekre és minden helyreállt. Persze a wifi meg az nfc nem ugyanaz, csak azt akarom ezzel mondani, hogy én nem tartom annyira logikátlannak, hogy közelről nem megy távolról meg igen, ha elszúrtak valamit a nfc vezérlőnél.
  Bár nem tudom milyen a felépítése a chipnek (annyira nem is érdekel), de az is lehet, hogy két “részből” áll, egyik a közelebbi kapcsolatokért felel, másik a távolabbiakért és egyikre hibásan írták meg a vezérlőt, nem tudom, de valami magyarázata kell, hogy legyen :slight_smile: Amúgy nemrég fizettem vele újra és most direkt úgy próbáltam, hogy hozzáérintettem a terminálhoz és kezdtem egyre távolabb mozgatni, kb. 10 centinél érzékelte.

 18. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  furcsa, hát passz, maximum majd holnap orvosolja a 13.1. vagy nem. de akkor meg fel kell venni hibajegyre. mondjuk azt mindettől függetlenül is érdemes.

 19. Odatartva, utólag azonosítva simán ment az előbb.

 20. IOS 13.1 nem javította a hibát. :cold_sweat:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for zzsola Avatar for captainplanet Avatar for Csapszi Avatar for lalamper Avatar for szorian Avatar for Jadeye