fbpx Skip to content

Az ősszel érkező iOS 13, iPadOS 13, na meg persze a tvOS 13 egyik nagy újdonsága gamer szinten az Xbox One és PlayStation 4 kontrollerek támogatása. Az új szoftverekkel megnyílik a lehetőség a már otthon lévő kontrollerek használatára és nem kell külön egy MFi-set vásárolnunk, ami akár hasonló árban van, mint egy konzolos változat.

2014 óta hébe-hóba használok kontrollert az Apple eszközeimhez. Megfordult nálam már a Logitech PowerShell és a SteelSeries Nimbus is, sőt, az utóbbival már volt, hogy egy egész játékot végigjátszottam az Apple TV-n. Na, de miben is lesz jobb az életünk, hogy már az Xbox és PlayStation kontrollereket is használhatjuk az Apple termékeivel?

Általános iskolás koromban és a gimnázium elején egészen sokat játszottam számítógépes játékokkal, de mind felettem, mind pedig a gép hardvere felett eljárt az idő, így már 10 éve szinte csak mobilon és tableten játszom, és korábban is inkább az egér és billentyűzet kombót szerettem, nem pedig a kontrollereket. Azonban elképzelhetetlen lenne mobilon külső klaviatúrával és egérrel játszani, így ahhoz egyértelműen a kontrollerek jöhetnek csak szóba.

Az Apple évek óta azt szajkózza, hogy már konzolszintű teljesítményre képesek a készülékei, és akadnak játékok, amik ezt ki is használják, mégis az igazi áttörés valahogy elmaradt eddig. Érintőképernyőn láthattunk már rengeteg irányítás megoldást, volt, ami teljesen használható volt, de sok kritikán alulival is találkoztunk már, aminek csak az lett az eredménye, hogy töröltük a játékot. Apple TV-n viszont a játékok többsége olyan, ami a Siri Remote-tal is irányítható, ami azért bárhogy is nézzük, egy távirányító, nem pedig egy kontroller. Sokáig erre a platformra csak olyan játék készülhetett, ami ugyan támogathatta a kontrollereket, de a gyári távirányítóval is működnie kellett, ami elég sajnálatos. Szerencsére már néhány alkotásnál ki van írva, hogy csak kontrollerrel játszható, bár én még mindig hiányolom ezek közül a GTA: San Andreas-t.

Az áttörést valószínűleg az akadályozta meg, hogy a játékok miatt kevesen vásároltak Apple TV-t és még kevesebben MFi-s kontrollert is mellé, pedig a nappaliban a TV-re kötve elég kényelmes megoldás lenne. Sokan inkább Xbox-ot vagy PlayStationt vesznek, ha játszani szeretnének, hiszen sokkal komolyabb játékok érhetőek el ezekre, jobb a multiplayer rendszer és több ismerős, barát rendelkezik valamelyikkel, ezért ha nem akarunk ebből kimaradni, nekünk is meg kell venni valamelyiket. Ez az Apple-nek persze rossz, hisz nem az ő termékét választják a játékosok, de egyben jó is, mert így rengeteg háztartásban már eleve ott van egy kontroller, amivel csak kezdeniük kellene valamit szoftveresen és máris nőne a játékok és játékosok száma a saját platformjaikon.

Ősszel az új szoftverekkel együtt az Apple Arcade is elérhetővé válik, ami egy előfizetéses rendszer minőségi játékokkal, amelyek nagy része gyaníthatón kontroller támogatással is fog rendelkezni. Mivel rengeteg nappali része már évek óta a kontroller, ezért várhatóan sokan kipróbálják majd az Arcade adta lehetőségeket, hiszen így sokkal kényelmesebben lehet játszani, ami szintén az Apple malmára hajtja a vizet és persze a pénzt, de ezzel együtt mi játékosok nyerünk igazából a legtöbbet.

Fontos megjegyezni, hogy jelenleg csak a gyári Bluetooth-os Xbox One és PlayStation 4 kontrollerek támogatottak, egyéb konzoloké és más gyártók konzollal kompatibilis eszközei nem. A kontrollerek párosítása roppant egyszerű, hiszen csak be kell őket kapcsolni, párosító módban tenni, az Apple készülék Bluetooth menüjében rányomni a kapcsolódásra és már játszhatunk is. Én az iPad mini 5-ömön iPadOS 13 nyilvános bétát használok, ami még azért gyerekcipőben van, ezért voltak apróbb gondok a kapcsolódással és a Fortnite se mindig látta a kontrollert, azonban amikor igen, akkor sokkal élvezetesebb volt így a játék. A fejlesztői béta már jóval előrébb jár és sokat javult ezen a téren is, így mire mindenkihez elér ősszel az új operációs rendszer, addigra minden flottul fog már működni és remélhetőleg csak úgy ömleni fognak azok a játékok, amik támogatják a kontrollereket vagy akár csak azzal lesznek használhatóak. A jelenleg MFi kontroller támogatással rendelkező játékok listáját itt találjátok.

Azt, hogy az Xbox vagy PlayStation kontrollere jobb-e, nem a mi feladatunk eldönteni, hanem a tiétek, de egyértelműen az a legjobb, ami már otthon van és csak párosítani kell majd ősszel az Apple termékeivel.

A cikkben látható képeken lévő, gyönyörű szép Szifon kék Xbox One kontrollert a Konzolvilág biztosította számunkra, ahol ti is számos színváltozatban és verzióban megvásárolhatjátok mind a két konzolt, kontrollereiket és hozzájuk a játékokat is persze. Ezúton is köszönjük nekik a támogatást, és ha bármi kérdésetek van keressétek őket bátran, az egyik legjobb és legnagyobb országos konzol bolt!

Vásárolj új Xbox One kontrollert a Konzolvilágnál az alábbi kuponkóddal, és 15 százalék kedvezményt kapsz a termék árából!

15KVSZF20CTRL

A kupon augusztus 15-ig használható fel, online és offline is beváltható.

Neked melyik a kedvenc kontrolleres játékod?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for rgbx rgbx says:

  Anno még PC-n csakis a GTA: San Andreas miatt vásároltam egy USB-s gamepadot. Sajnos még jailbreakkel se találtam olyan hacket hozzá, amivel használhattam volna iPaden. :slightly_frowning_face:
  Itthon Wii van (a régi fajta), ahhoz van mindenféle vezérlő, még classic controller is, amin bár nincs annyi gomb, mint a PC-sen, de az is jó lett volna, ha tudtam volna használni, viszont láthatóan erről nincs hír. Szóval az iOS 13 számomra sajnos semmi pozitívumot nem tud felmutatni ilyen téren.

 2. Avatar for Czo Czo says:

  Ilyenkor sajnalom, hogy a jatekos PC-hez csak egy Xbox 360 kontrollerem van. Most szerezhetek valami ujabbat, hogy ki tujdam probalni a Real Racing-et Apple TV-n.

 3. Előrendelhető termékhez nem jó a kód, sajnos. Beírom semmi. Pedig az is egy controller. :man_shrugging:t2:

 4. Az az izgalmas, h kontroller én elég sokminden érthető. Pl akkor ezentúl Xbox one kormány is lesz? Az elég király lenne.

  Meg egy gondolat: ez könnyen lehet előszobája a streamelt játék világnak, amikor tényleg brutálisan szép játékokat játszhatunk majd bármilyen megjelenítő platformon, mert a játék maga máshol fut. Ehhez az iPad pl nyaraláson meg egy kontroller szuper felület lehet

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for CsacsaHC Avatar for gyurrrka Avatar for rgbx Avatar for Szifon