fbpx Skip to content

Az Apple jelenlegi MacBook palettán két darab belépő 13 colos gép is van: a MacBook Air és a 2 Thunderbolt csatlakozós MacBook Pro.

Mivel mindkettő a múlt héten frissült, ezért érdemes lehet összehasonlítani a gépeket, hogy kiderítsük, mit érdemes venned, ha 13 colos Apple laptopot keresel és nem szeretnél egy vagyont rászánni.

Megjegyzés: a két gépben rengeteg hasonlóság van, ezért most inkább az eltérésekre koncentrálok, hiszen azok az igazán érdekesek egyébként is, valamint a 2 Thunderbolt csatlakozós MacBook Pro-ra a továbbiakban csak MacBook Pro-ként hivatkozok.

Színpaletta

A MacBook Air arany, ezüst és asztroszürke színekben is választható, ezzel szemben a MacBook Pro sajnos nem rendelhető arany színben, csak a másik kettőben.

Az Apple ezzel is próbálja jelezni (a név mellett például), hogy a MacBook Pro a profibb felhasználóknak készült, míg a MacBook Air mindenkinek.

Processzor

A MacBook Air esetén nem lehet szórakozni a processzorral rendeléskor, ugyanis csak egy 1,6 GHz-es kétmagos Intel Core i5-tel rendelhető, ami Turbo Boost segítségével 3,6 GHz-re tud felmenni.

A MacBook Pro esetén két lehetőség van: választhatod az 1,4 GHz-es, négymagos Intel Core i5-öt, vagy az 1,7 GHz-es, szintén négymagos Intel Core i7-et. Mindkettő processzor maximum 4,5 GHz-en ketyeg, ha a Turbo Boost is azt akarja.

Grafikus kártya

Egyik gép sem áll igazán a helyzet magaslatán, ha a grafikus teljesítményről van szó – bár a MacBook Pro-t már tesztelték a TLD YouTube csatornán és pozitívan nyilatkoztak videovágási képességeiről:

A MacBook Air alaplapján egy Intel UHD Graphics 617 található, míg a MacBook Pro-ban egy Intel Iris Plus Graphics 645.

Háttértár

Alapértelmezésben mindkét modell 128 GB-os SSD-vel érkezik, ami manapság már szinte semmire se elég, ezért szinte biztos, hogy ezt bővítened kell vásárláskor, utólag ugyanis ez nem lehetséges.

A bővítéskor lesz eltérés a két gép közt, ugyanis a MacBook Air csak 1 TB-ig tornázható fel, míg a MacBook Pro-ba akár 2 TB-os SSD-t is tehetsz.

Kijelző

Képátlóban, felbontásban és True Tone képességben nincs különbség a két gép közt, de persze ennél azért többre kell figyelni egy kijelzőnél.

A MacBook Air kijelzője “csak” 400 nites maximális fényerőre képes, míg a MacBook Pro-nak az 500 is megy.

Emellett a színek megjelenítésénél is jelentős eltérések vannak, mert a MacBook Air csak az sRGB színskálát ismeri, míg a MacBook Pro a szélesebb P3-at is.

Méretek

Az asztalra letéve mindkét gép milliméterre pontosan ugyanakkora alapterületet foglal el, egyedül a vastagságban és a tömegben van eltérés köztük.

Legvastagabb pontján a MacBook Air 1,56 cm, míg a MacBook Pro végig 1,49 cm. Amiatt azonban, hogy a MacBook Air keskenyedő dizájnnal rendelkezik és a csuklótámasznál már csak 0,41 cm vastag, ezért sokkal vékonyabbnak érződik, annak ellenére, hogy technikailag van, ahol vastagabb a Pro-nál.

Tömegben a MacBook Air kiérdemli nevét, mindössze 1,25 kg, míg a MacBook Pro 1,37 kg. Ez a különbség persze nem óriási, igazából kisebb az eltérés, mint egy iPhone 6 tömege.

Hangszórók

Ha nem lennél elégedett a belső sztereó hangszórókkal, mindkettőre csatlakoztathatsz egy hangszórót a 3,5 mm-es jack csatlakozóján keresztül.

A MacBook Pro azonban kisebb eséllyel okoz majd csalódást, annak hangszórója ugyanis támogatja a széles dinamika­tartományt.

Billentyűzet

A MacBook Airen 14-gyel több billentyű található, mint a MacBook Pro-n. Ez persze azért van, mert a MacBook Pro-n a funkcióbillentyűket kitúrta a Touch Bar.

Szerencsére a MacBook Airnek nem kellett a Touch ID-ról lemondania, az ugyanúgy megtalálható a bekapcsológombján, mint testvérénél, így csak azt kell eldöntened, hogy mennyire hasznos neked egy apró érintőkijelző a billentyűzeted felett.

Vezeték nélküli technológiák

Itt egy picit spórolt az Apple a MacBook Air esetén. A könnyebb gépbe sajnos csak 4.2-es Bluetooth került, míg a Pro tudja az 5.0-s szabványt is.

Akkumulátor teljesítmény

A MacBook Airben egy 49,9 wattórás akkumulátort találhatsz, amit 30W-os hálózati adapterrel tölthetsz fel. Miután feltöltötted, ideális esetben 12 óra webböngészésre vagy 13 óra iTunes-os filmezésre használhatod a gépet.

A MacBook Pro ezzel szemben 58,2 wattórás akkumulátorral rendelkezik, amit 61W-os adapterrel tölthetsz fel. Teljesen feltöltött állapotból pedig 10 óra netezést vagy ugyanennyi iTunes-os filmezésre ad lehetőséget.

A MacBook Air jelentősen kisebb akkumulátora ellenére sokkal hosszabb akkumulátor-üzemidőt tud felmutatni takarékosabb processzorának köszönhetően. Így ha sokat utazol, a MacBook Air lehet a jobb választás.

Árak

Az alapmodellek ára (8 GB RAM-mal és 128 GB háttértárral, MacBook Pro esetén a “kisebb” procival):

  • MacBook Air: 429.990 Ft
  • MacBook Pro: 509.990 Ft

Nyilvánvalóan a 80 ezer forintos különbség az alapárban már önmagában lehet döntő, de azért van bőven min gondolkodni, ha a pénz kevésbé számít.

A MacBook Air alacsonyabb teljesítményt, rosszabb kijelzőt, régebbi Bluetooth-t, kevesebb tárhely-opciót, Touch Bar mentes létet kínál egy könnyebb házban, hosszabb akkumulátor-üzemidővel.

A MacBook Pro a P3-as kijelzővel, Touch Barral és 5.0-s Bluetooth-szal sokkal több jelölőnégyzetet bepipál, ha azt nézzük, hogy milyen technológiák érhetőek el az Apple drágább MacBook Pro-iban és ezeket a technológiákat egy (azokhoz képest) viszonylag alacsony áron kínálja.

Remélem sikerült egy kicsit tisztáznom a két gép közti különbséget.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. A sima Macbookról mi a véleményetek? Jövőbeni terveim között szerepel, hogy veszek egyet, most a Macbook Air és a Pro között megkönnyítették a választást, de a sima Macbookról esetleg hasonló összehasonlítást kaphatnék? :slight_smile:

  2. Avatar for mark.t mark.t says:

    Mivel most már ki is vette az Apple a kínáltából, mondanom sem kell mennyire nem ajánlatos beruházni rá. Túl régi, drága, első generációs a billentyűzete is, egyszerűen nem javasolt szerintem :slight_smile: Tán be merem kockáztatni hogy korabeli 13” MBP (2016) olcsóbb lenne mint a kis masina.

  3. Köszönöm szépen a segítséget. :slight_smile: Akkor azt egyértelműen kizárom. Csak azért nézegettem, mert az iStyle-nál még árulják, de akkor felejtős. :smiley:

  4. Úgy tudom az Air passzív hűtéses, a Pro viszont aktív. Ez pedig elég nagy különbség lehet még kettőjük között. A passzív hűtéssel szerelt gépek ugyanis szépen visszaveszik a teljesítményt egy komolyabb munka (pl. PS) során, amikor melegedni kezdenének. Szóval az Air inkább csak lazább használatra alkalmas.

  5. Én is a sima MB Air-t vettem mert nagyon jó akcióban volt ( az iSTYLEban 289’000Ft). Egy kis adapterrel ami filléres költség bele tudsz rakni akár mekkora SSDt. Én egy 500 GB-os Samsung ot raktam bele. Csak valami spéci csavarhúzó kellett hozzá amit szintén internetről kellett rendelni. Annak nézz utána. Pentalob P5 vagy mi fene. A csere semmilyen szakértelmet nem kíván. Amúgy aktív hűtése van.

  6. Köszi szépen nektek is a választ. :slight_smile:

  7. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    szerintem a sima MacBookra gondolhatott, a 12"-esre, mert az valóban passzív hűtéses, de az meg már nincs az Apple kínálatában.

  8. Szia!

    Ugyan ilyen gépem van nekem is és az egyetlen problémám, hogy 128Gb-s az ssd-je. Milyen adapter kell ahhoz, hogy tudjak beletenni másik ssd-t? Valamint milyen típusút érdemes bele venni? Azt néztem, hogy PCIe típusú kell hozzá. Te Samsung-ból melyiket vetted?

    Előre is köszi a segítséget!

  9. Sziasztok.

    Én is most nézelődök Macbook Air 13.3" 2019,-es modellek között szeretnék venni egyet, de nem tudom ezeknél lehet e bővíteni az ssd,- t illetve csak szervizben vagy én is belerakhatom ha lehet egyáltalán. Mivel nem volt még mac gépen ezért szeretnék képben lenni ki mit használ megéri e illetve szeretnék használni Final Cut szoftot majd a későbbiekben. Illetve mennyire lehet ezeket a gépeket biztonsággal használni értem ez alatt ha használok ujlenyomatot és jelkódot akkor ha illetéktelen kézbe jutna a gép hozzá tudnak e férni komolyabb tudással rendelkező emberek stb.
    És utána olvastam, hogy most már lehet futtatni mac gépeken 32/64 bites windows programokat is egy harmadik fél programjával a CodeWeavers,-el ha használ valaki ilyet azt is megoszthatná itt hátha más is szívesen venné. Vagy érdemesebb inkább venni imac gépet 21" vagy 27" ?
    Ui.: kérdésre szeretnék választ kapni segítség képen a vásárláshoz szóval fikázok kérem kíméljenek meg a postoktol. Köszi

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ezeknél már nem lehet utólag bővíteni, mert az alaplapra van integrálva.

    én 2016-os, 15" MacBook Pro TB-t használok, az Air nem kifejezetten a Final Cut-ra van kihegyezve. az adataid védelmét egy megfelelően megválasztott jelszó és a FileVault tudja szolgálni. a CodeWeavers-t én nem ismerem, sosem használok ugyanis csak Windows-ra elérhető programokat (illetve arra van PC-m is). ha a hordozhatóság nem annyira szempont, és a bővíthetőség is számít, akkor egy iMac jobb lehet, de az új, vékony modellek kijelzője ragasztott, így bármi bővítés macerás, és gyakorlat nélkül semmiképp, mert nem túl vidám dolog elrepeszteni a kijelzőt.

  11. Sziasztok! 2020-ban melyik jobb választás ezek közül? MacBook Air 2017 <> Macbook Pro 2015

  12. Avatar for Czo Czo says:

    Alapvetoen mind a ketto gep az Intel 2014-ben kiadott Broadwell tipusu processzorat tartalmazza. Ennek tukreben, en a szebb kijelzovel rendelkezo MacBook Pro modellt vasarolnam. Csak akkor es csakis akkor vasarolnam a sokkal (rettentoen sokkal) rosszabb kijelzovel rendelkezo MacBook Airt, ha jelentosen (nagyon-nagyon) olcsobb. Melyikben mennyi tarhely es memoria van?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for vkleszken Avatar for White64GB Avatar for mark.t Avatar for Szifon Avatar for airness23 Avatar for Dubliner Avatar for gyurkovicspeter Avatar for kapicsabi Avatar for costee Avatar for Jadeye

Népszerű hozzászólások

  1. A sima Macbookról mi a véleményetek? Jövőbeni terveim között szerepel, hogy veszek egyet, most a Macbook Air és a Pro között megkönnyítették a választást, de a sima Macbookról esetleg hasonló összehasonlítást kaphatnék? :slight_smile:

  2. Avatar for mark.t mark.t says:

    Mivel most már ki is vette az Apple a kínáltából, mondanom sem kell mennyire nem ajánlatos beruházni rá. Túl régi, drága, első generációs a billentyűzete is, egyszerűen nem javasolt szerintem :slight_smile: Tán be merem kockáztatni hogy korabeli 13” MBP (2016) olcsóbb lenne mint a kis masina.

  3. Köszönöm szépen a segítséget. :slight_smile: Akkor azt egyértelműen kizárom. Csak azért nézegettem, mert az iStyle-nál még árulják, de akkor felejtős. :smiley:

  4. Úgy tudom az Air passzív hűtéses, a Pro viszont aktív. Ez pedig elég nagy különbség lehet még kettőjük között. A passzív hűtéssel szerelt gépek ugyanis szépen visszaveszik a teljesítményt egy komolyabb munka (pl. PS) során, amikor melegedni kezdenének. Szóval az Air inkább csak lazább használatra alkalmas.

  5. Én is a sima MB Air-t vettem mert nagyon jó akcióban volt ( az iSTYLEban 289’000Ft). Egy kis adapterrel ami filléres költség bele tudsz rakni akár mekkora SSDt. Én egy 500 GB-os Samsung ot raktam bele. Csak valami spéci csavarhúzó kellett hozzá amit szintén internetről kellett rendelni. Annak nézz utána. Pentalob P5 vagy mi fene. A csere semmilyen szakértelmet nem kíván. Amúgy aktív hűtése van.

  6. Köszi szépen nektek is a választ. :slight_smile:

  7. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    szerintem a sima MacBookra gondolhatott, a 12"-esre, mert az valóban passzív hűtéses, de az meg már nincs az Apple kínálatában.

  8. Szia!

    Ugyan ilyen gépem van nekem is és az egyetlen problémám, hogy 128Gb-s az ssd-je. Milyen adapter kell ahhoz, hogy tudjak beletenni másik ssd-t? Valamint milyen típusút érdemes bele venni? Azt néztem, hogy PCIe típusú kell hozzá. Te Samsung-ból melyiket vetted?

    Előre is köszi a segítséget!

  9. Sziasztok.

    Én is most nézelődök Macbook Air 13.3" 2019,-es modellek között szeretnék venni egyet, de nem tudom ezeknél lehet e bővíteni az ssd,- t illetve csak szervizben vagy én is belerakhatom ha lehet egyáltalán. Mivel nem volt még mac gépen ezért szeretnék képben lenni ki mit használ megéri e illetve szeretnék használni Final Cut szoftot majd a későbbiekben. Illetve mennyire lehet ezeket a gépeket biztonsággal használni értem ez alatt ha használok ujlenyomatot és jelkódot akkor ha illetéktelen kézbe jutna a gép hozzá tudnak e férni komolyabb tudással rendelkező emberek stb.
    És utána olvastam, hogy most már lehet futtatni mac gépeken 32/64 bites windows programokat is egy harmadik fél programjával a CodeWeavers,-el ha használ valaki ilyet azt is megoszthatná itt hátha más is szívesen venné. Vagy érdemesebb inkább venni imac gépet 21" vagy 27" ?
    Ui.: kérdésre szeretnék választ kapni segítség képen a vásárláshoz szóval fikázok kérem kíméljenek meg a postoktol. Köszi

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ezeknél már nem lehet utólag bővíteni, mert az alaplapra van integrálva.

    én 2016-os, 15" MacBook Pro TB-t használok, az Air nem kifejezetten a Final Cut-ra van kihegyezve. az adataid védelmét egy megfelelően megválasztott jelszó és a FileVault tudja szolgálni. a CodeWeavers-t én nem ismerem, sosem használok ugyanis csak Windows-ra elérhető programokat (illetve arra van PC-m is). ha a hordozhatóság nem annyira szempont, és a bővíthetőség is számít, akkor egy iMac jobb lehet, de az új, vékony modellek kijelzője ragasztott, így bármi bővítés macerás, és gyakorlat nélkül semmiképp, mert nem túl vidám dolog elrepeszteni a kijelzőt.

  11. Sziasztok! 2020-ban melyik jobb választás ezek közül? MacBook Air 2017 <> Macbook Pro 2015

  12. Avatar for Czo Czo says:

    Alapvetoen mind a ketto gep az Intel 2014-ben kiadott Broadwell tipusu processzorat tartalmazza. Ennek tukreben, en a szebb kijelzovel rendelkezo MacBook Pro modellt vasarolnam. Csak akkor es csakis akkor vasarolnam a sokkal (rettentoen sokkal) rosszabb kijelzovel rendelkezo MacBook Airt, ha jelentosen (nagyon-nagyon) olcsobb. Melyikben mennyi tarhely es memoria van?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for vkleszken Avatar for White64GB Avatar for mark.t Avatar for Szifon Avatar for airness23 Avatar for Dubliner Avatar for gyurkovicspeter Avatar for kapicsabi Avatar for costee Avatar for Jadeye