Nincs többé fizikai Escape billentyűs MacBook Pro az Apple kínálatában

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple július 9-én egész szépen felrázta hordozható számítógépeinek palettáját: olcsóbb lett a MacBook Air, megszűnt a 12 colos MacBook és Touch Bar került a legolcsóbb MacBook Pro modellre is.

2017 Touch Bar Retina MacBook Pro teszt

Ezzel a MacBook Air lett az utolsó olyan MacBook, amin még van fizikai Escape gomb.

Az alapmodell MacBook Air-ben 1,6 GHz-es, 8. generációs Intel Core i5 processzor van 8 GB RAM-mal és 128 GB SSD-vel, így itt igazából a specifikációk terén nagy előrelépésekről nem beszélhetünk. Újdonság viszont a True Tone kijelző és a 429.990 forintos ár.

Az alap 13 colos MacBook Pro azonban jó nagyot frissült. Az előző modellben még az Intel 7. generációs chipjei voltak, most azonban már az 509.990 forintos belépő modellben is 1,4 GHz-es, négymagos, 8. generációs Intel processzor dolgozik. Sajnos a RAM itt csak 8 GB és az SSD mérete is csak 128 GB. Fontos újdonság még az Apple T2 chip és a MacBook Airnél már látott True Tone kijelző megjelenése.

A 12 colos MacBook és a Touch Bar nélküli MacBook Pro együttes eltemetése egészen szépen jelzi, hogy az Apple hisz a Touch Barban, hiszen mindkét megszüntetett modell hagyományos fizikai funkcióbillentyűkkel rendelkezett.

Így ha ma akarsz venni egy MacBook modellt fizikai Escape billentyűvel, kénytelen vagy a MacBook Airt választani. Az Apple ezzel kicsit megszívatta azokat a profi felhasználókat, akik ragaszkodnak az évek során megszokott billentyűkombinációkhoz és nem tudnak Escape nélkül élni, hiszen nekik az Air ereje várhatóan messze nem lesz elég.

Kíváncsian várom, hogy a Touch Bar mikor terjed át a MacBook Air családba is.

Neked hiányozni fog a fizikai Escape billentyű?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Igen, hiányozni fog. Commander stílusban tolom a ForkLift-et, ahhoz elengedhetetlen. De nem mintha nem tudnám megszokni, csak így, hogy a desktop géphez tartozó billentyűzeten nincs TB, kb. esélytelen…

 2. Én egyszerűen erről leszoktam. Szomorú, hogy ezt tolják, sztem az emberek 90%-a ki sem használja!

 3. hujbera says:

  1 éve kellett volna kivezetni, mikor megjelent az új Air.
  A hivatalos árak között volt kb. 25eFt különbség és kb. Pont ugyanazt tudta a két gép.
  A TB nélküli PRO elég szerény teljesítménnyel rendelkezett, hasonló konfiguráció mint az Air, teljesen értelmetlen volt idáig is két hasonló áru, hasonló teljesítményű gépet tartani. Aki pro gépet akart amúgy se a TB nélküli közül válogatott…
  A fizikai esc egy teljesen más téma…

 4. Nem mondom, hogy rossz, csak nem tudok rászokni. Ha asztali mellé is lenne madzagos változatban, talán vennék…

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!