fbpx Skip to content

A TechCrunch adott hírt arról, hogy az Apple átmenetileg felfüggesztette az Apple Watch esetén a watchOS 5-tel érkezett Adó-vevő működését. Ennek az okaként egy olyan sebezhetőséget jelölt meg a cég, aminek köszönhetően az adott Apple Watch képes lehetett egy másik felhasználó iPhone-ját mintegy lehallgató készülékként használni.

Apple Watch Adó-Vevő funkció

A cég nem tud arról, hogy bárki is képes lett volna már ezt a sebezhetőséget kihasználni, mert megadott körülmények, és pontos lépések szükségesek hozzá, de mindezt megelőzendő inkább egy az egyben letiltotta a funkció működését szerver oldalon. Ezért a felhasználók csak annyit látnak jelenleg, hogy egyik kontaktjuk sem érhető el, és így a funkció nem használható.

A cég az alábbiakat közölte a TechCrunch újságíróival:

Észrevettünk egy sebezhetőséget az Apple Watch Adó-vevő alkalmazásában, ezért letiltottuk a funkciót addig, ameddig ki nem javítjuk ezt a problémát. Elnézést kérünk a vásárlóinktól az okozott kellemetlenségért, és a lehető leghamarabb vissza fogjuk állítani a szolgáltatást. Noha nem tudunk arról, hogy bárki is kihasználta volna ezt a sebezhetőséget, amihez megadott körülmények, és pontos lépések szükségesek hozzá, mégis nagyon komolyan vesszük a felhasználóink adatainak a védelmét, ezért arra jutottunk, hogy a szolgáltatás felfüggesztése a legjobb megoldás, mivel a hiba kihasználásával lehetséges volt egy másik felhasználó iPhone-ján keresztül hallgatózni.

Az Apple-t a hibáról közvetlenül a sebezhetőségi hibák jelentésére alkalmas oldalán keresztül beküldött hibajegyben tájékoztatták, és jelenleg nincs semmi bizonyíték arra vonatkozóan, hogy bárki is kihasználta volna ezt.

Maga az Adó-vevő alkalmazás továbbra is megtalálható az Apple Watch-okon, viszont hiába állítjuk be magunkat elérhetőként, a kontaktjaink számára ez nem látszódik majd, azt fogják látni, hogy nem vagyunk elérhetőek:

Adó-vevő app, elérhetőség ellenőrzése folyamatjelző képernyő Adó-vevő app, kontakt nem érhető el üzenet a kijelzőn

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a hibát mennyi időn belül javítja ki az Apple, és hogy ennek következtében mikor érkezhet majd a watchOS 5.2.2 például. Viszont a watchOS 5.3 mondhatni már itt van a küszöbön, így még az is elképzelhető, hogy az Adó-vevő működése csak annak a frissítésnek a megjelenésével áll majd vissza a normál kerékvágásba.

Jelenleg tehát nem lehet mást tenni, mint kivárni, amíg az Apple ezt kijavítja.

Magáról az Adó-vevő funkcióról pedig egyébként itt írtunk részletesebben: Kipróbáltuk a Walkie-Talkie-t az Apple Watch-on.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok