fbpx Skip to content

Őszintén, el sem tudtam volna magam képzelni 1-2 éve rolleren, ez számomra gyerekeknek, fiataloknak való “huncutságnak” számított, és egyáltalán nem éreztem úgy, hogy ez nekem beleférne. Aztán volt egy Pedelec fesztivál néhány hónapja, akkor ki is próbáltam egy bitang erős rollert, ami még jobban eltántorított attól, hogy ez megbízható eszköz. Végül a Lime-ot nagyon szerettem volna tesztelni a Szifon.com olvasóinak és ez lett a vesztem is, a Lime mondhatni kapudrogja volt számomra az elektromos rollerezésnek!

Lime es Xiaomi M365 roller teszt

A Lime hazai bevezetése mellett jóformán az idei év slágere lett az elektromos rollerezés. Ezt én 1-2 idényre tudom elképzelni, amikor az emberek nyitottak rá és megvásárolják, kipróbálják ezeket. A Lime a legnépszerűbb, legegyszerűbb megoldás arra, hogy a rollert teszteljük. Megnézzük, tetszik-e nekünk, tudjuk-e úgy használni, hogy az számunkra megfeleljen. Én személy szerint ezt ajánlom első körben!

Mi az a Lime?

Magyarország első elektromos roller kölcsönzője, ami hasonlóan a MOL BUBIhoz, a város egyes pontjain található meg, de utóbbival ellentétben lényegében a belváros bármelyik részén ott hagyhatjuk, ami egészen érdekessé teszi ezt a szolgáltatást.

Lime térkép

Íme a térkép, amiről mindent leolvashatunk. Az első képen láthatunk szürke és piros zónákat. A szürke zónákban lerakhatjuk a rollert, a piros zónákban nem. Mit jelent ez? Azt, hogy ugyan a piros zónában rollerezhetünk, de nem állíthatjuk le. Pontosabban, ha leállítjuk egy idő után büntetést kapunk, majd kitiltanak a rendszerből. Ilyen például a Margitsziget, és a Vár is. Ezekre a helyekre bemehetünk rollerezhetünk, meg is állhatunk, de véglegesen nem hagyhatjuk ott a rollert.

A második képen a zöld jelzéssel a rollerek reggeli elhelyezkedését mutatja a térkép. Mindig oda viszik vissza őket az úgynevezett Juicerek, akik töltik a Lime-okat, és onnan lehet a városban elindulni velük. Elképzelhető, hogy néhány roller a belvárosban is megtalálható reggel, de lényegében a zöld területen találjuk majd a Lime-ok nagy részét.

Az utazás rendkívül egyszerű: a Lime-hoz érve elindítjuk az alkalmazást és beszkenneljük a kódot a rollerről. Ezzel kinyílik maga a roller és már indulhatunk is. Ez nekünk egyszeri 250Ft-ba, majd percenként 50Ft-ba kerül!

Munka vagy élmény?

Alapjában véve a Lime két dologra jó. Első körben akkor fogjuk kihasználni, ha egy bizonyos távot kényelmesen és gyorsan szeretnénk megtenni. Erről számolt be Mefi is az oldalán, neki abból a szempontból volt fontos a Lime, hogy gyorsan eljusson oda, ahova szeretne és az maximum 2-3km távolságon belül legyen. Ilyen mondjuk egy Árpád híd – WestEnd távolság, vagy mondjuk egy Pest – Buda átjárás, amit szeretnénk napsütésben, pici szélben megtenni egy hídon át. Remek feltöltődés egy meetingekkel teli napon, különösen ajánlott. ?

A Lime Trip

A második, nem elhanyagolható Lime használat az élményszerzés. Ehhez már pláne nem olyan olcsó a Lime, mondjuk előbbihez sem, mert az 50Ft-os percdíj viszonylag drágának számít, főleg, ha mondjuk motorral nagyobb táv is megtehető.

Visszatérve az élményre, a Lime rendkívül jól használható erre is. Mi például egy budai vár látogatást szerveztünk meg Lime-mal, tehát felmentünk, ittunk egy kávét és lejöttünk, ez látható a fenti bal oldali képen. Összesen 4.050Ft-ot fizettünk 76 percért, ami egy körülbelül egy mozi árának felel meg (itallal, kukoricával), csak mi effektíve a szabadban rollereztünk.

Lime konklúzió

Úgy gondolom, a Lime-ot érdemes kipróbálni, ha nyitottak vagyunk az elektromos rollerezésre és egy hatalmas előnye van a saját rollerrel szemben: szabadon lerakható a belvárosban és folytathatjuk az utunkat bármi más járművel, amit ugye a sajáttal nem nagyon tudunk megtenni. Ettől függetlenül a Lime-ot nem sorolom az olcsó szolgáltatások közé, lehetne egy maximum napi díj mondjuk, vagy esetleg diákoknak kedvezmény. Ebben még gyengék hazánkban.

Kezünkben a Xiaomi M365

Nagyon sokféle elektromos rollert vásárolhatunk már hazánkban és nagyon sokféle felhasználási módról is beszélhetünk. Utóbbinál alapjában véve kettőt különítünk el. Az első a hobbi vásárlás, a második pedig az, amikor az ember munkába szeretne járni vele. Mindkettő idény jellegű, tehát sem télen, sem esőben nem fogunk elektromos rollerezni, amit azért nem árt észben tartani.

Xiaomi M365 lényegében az egyik legnépszerűbb elektromos roller, amit megvásárolhatunk hazánkban. A Lime után kezdőként én emellett döntöttem, és közel 100km után már van némi tapasztalatom is vele.

Az M365 alapjában véve 25km/h végsebességre és 30km megtételére képes, bár utóbbit nyilván nem maximum sebességen. A roller 12kg, tehát nem tartozik sem a nehezek, sem a könnyűek közé. Nem rendelkezik digitális kijelzővel, csupán 3 ponton mutatja az éppen elérhető akkumulátor töltöttséget, valamint hogy milyen módban van a roller maga.

A roller összeszerelése rendkívül egyszerű, de ha olyan boltban vesszük meg, akkor segítenek is nekünk. Egy teljes otthoni feltöltés 3-4 órát vesz igénybe, de például ha beülünk egy étterembe ebédelni, akkor én sokszor megkértem, hogy hadd hozhassam be és tölthessem.

Alapjában véve két módot különböztetünk meg az M365-nél: ECO és normál. Előbbinél, ahogy neve is mutatja, gazdaságosan tudunk megtenni nagyobb hatótávot, akár 30km-t, utóbbinál pedig “kimaxolhatjuk” a 25km/h-s sebességet és effektíve gyorsabban eljuthatunk rövid távon az adott helyszínre.

Mit is jelent ez a sebesség és hatótáv számokban?

Mivel én nem vagyok egy “kis” ember, számomra az erő fontos volt. A közel 100kg-os súlyommal a roller maximum terhelhetőségét is elérem, sőt, ha még van rajtam egy hátizsák, akkor lényegében akár át is lépem. Erre jön még a töltő, és a nehéz 3-5kg-os U-lakat, amivel kiköthető a roller. Szóval velem nem könnyű az élet. ??‍♂️?

Az én súlyom mellett az elektromos roller normál módban közel 18km-t képes elmenni, ami azért igen impozáns hatótáv, és bőven elég nekem akár munkába járáshoz is, de többé kevésbé ügyintézésre használom. Elmegyek erre-arra a belvárosban, vagy mondjuk párommal fagyizni, kimenni a Margitszigetre, elmenni bevásárolni, ilyesmi.

ECO módban közel talán 22km-t mentem vele, de igazából nekem arra a néhány plusz kilométerre már nincs szükségem, mert akkor töltöm valahol. Hegynek felfelé nyilván beleütközhetünk problémákba, sokszor lábbal is rá kellett segítenem, így a budai olvasóinknak kevésbé ajánlom.

Típushibák

Alapjában véve a Xiaomi elektromos rollerre egy kínai roller. Ennek megfelelően foglalkozni is kell vele, de kezdőknek ár/értékben a legjobb választás, ha ebbe beletörődünk. Mit is jelent ez?

A roller normál, fújható gumi kerekekkel rendelkezik, amik elég könnyen defektet kaphatnak, ha nem készülünk fel előre. Erről egyébként a cég is tud, kapunk két külsőt és belsőt is ajándékba a rollerhez, azonban a cseréje még így sem egyszerű feladat! Ennek megelőzése egyszerű: kell hozzá defektgátló folyadék (slime) és defektgátló szalag, ezekkel lényegében 90%-ban kivédhető a defekt. A harmadik megoldás a tömör gumi, ami lényegében nem ajánlott, de a lyukacsos változat már kellően puha lehet a hazai utakra is, tehát mégis opció lehet. Én például erre váltottam, mert számomra nem volt opció, hogy bárhol defektet kapjak.

A többi probléma effektíve már használattól függ, mennyire vágjuk oda, mennyire “csapatunk vele”, de érdemes ide kattintva elolvasni, hogy tudjunk róluk. Én nem találkoztam a defekten kívül más hibával, így azokkal tapasztalatom sincs.

Tippek – trükkök

Alapjában véve a rollert ugyanúgy le lehet kötni, mint bármelyik biciklit, szóval bárhol ott hagyhatjuk, csak érdemes mondjuk a bringás táskát levenni róla. Sokszor bevihetjük az adott üzletbe is, nagyobb Spar vagy Tesco esetén én összecsukva beviszem és lerakom valahova, illetve plázáknál simán van benti bringa tároló is, nem csak kültéri.

WesEnd bringa tároló

(WestEnd parkolóház, nem kinti tárolás)

Ezeket ki kell használni, mert ott kamera is szokott lenni, sokkal kevesebb az esélye, hogy baj történjen. Ha ebédelünk valahol, akkor biztos megengedik, hogy töltsük a rollert is, sőt, ezt akár vonaton is megtehetjük, ha ügyesek vagyunk! 🙂 Lényegében sok helyen tölthetjük, csak kreatívnak kell lennünk.

Amennyiben vásárolunk egy iPhone biciklis tartót, akkor kijelzőnk illetve térképünk is lesz. Kényelmesebben láthatjuk az akkumulátor használatot, a megtett és fennmaradó kilométereket, illetve egyéb statisztikai adatokat. A hivatalos MI Home alkalmazás mellett az alábbi appokat érdemes letölteni iOS esetén:

[appstore id=”957323480″]

[appstore id=”1441639626″]

[appstore id=”1444998530″]

Szoftveres hack

A Xiaomi M365-öt lényegében teljesen át lehet formálni egy egyszerű szoftveres frissítéssel. Már néhány éve feltörték (jailbreakelték) a rollert, tehát szinte bármit állíthatunk rajta. A gyorsulást, a maximum sebességet, az ECO módot, ha esetleg nagyobb akkumulátort teszünk bele, szinte bármit.

Az M365 Custom Firmware Toolkit elérhető ezen az oldalon, ahol mindent testre szabhatunk a rollerben. Ez számomra például fontos szempont, mert nekem az ECO mód lassú volt, ezt megemeltem picit, illetve a gyorsuláson is állítottam. Apróságokkal testre lehet szabni, esetleg növelni a hatótávot, vagy éppen csökkenteni, de gyorsabban menni. Más rollernél ez ennyire nem testre szabható. A szoftver telepítése rendkívül egyszerű, csupán egy androidos készülék kell hozzá.

(A szoftveres módosítás a garancia elvesztéséhez vezethet. Kizárólag saját felelősségre!)

A Xiaomi M365 szervizelése

Hivatalos Xiaomi okoseszköz szerviz: xiaomiszerviz.hu

Néhány esetben nem érdemes otthon javítani a Xiaomi rollert. Ilyen például fékrendszer optimalizálása beállítása, amennyiben nem volt még bringánk, akkor alapból nehézségbe ütközhetünk. Vagy pedig mondjuk egy defekt esetén sem érdemes otthon elkezdeni kicserélni a gumikat, mert az is viszonylag nehezebb egy roller esetén.

Én végül mindkettőhöz az Ultimate-ebike-os srácokat kerestem meg, akik a belváros közepén vannak, kényelmesen elérhető közelségben bárhonnan. Első körben külön megkértem, hogy az általam összeszerelt rollert nézzék át röviden (néhány csavar kijárt, meg fura hangja is volt), illetve ajánlatot kértem U-lakatra is, hogy melyik az, ami ehhez a rollerhez tökéletes. Majd második körben a már említett tömör gumit cseréltettem ki velük nettó 15 perc alatt. Ezúton is köszi, Dani! ?

Konklúzió

A Xiaomi M365 számomra teljesen megfelel erre az idényre, nem is szeretnék több pénzt költeni rá. Nyilván a Lime-nál jobban megéri, ha egész nyár alatt ezzel szeretnénk járni, illetve erre is alapozunk, tervezünk különböző utazásokat, elvisszük belföldi nyaralásokra is. Mióta elektromos rollerrel járok, a belvárosban egyre több embert látok így közlekedni, ami egészen érdekes trendnek ígérkezik a következő két évben. ?

A Xiaomi M365 elektromos roller megvásárolható a Styleboltban és köszönjük nekik a tesztelésre kölcsönadott példányt is!

[wp-review id=”111293″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Mucako Mucako says:

    Blinkee elektromos robogó 40 km/h, 49 Ft/perc, nincs fix díj, nincs regisztrációs díj és a város sokkal-sokkal nagyobb területén támogatott. Valaki világosítson föl pls, mégis miért népszerű a Lime!

  2. Avatar for mark.t mark.t says:

    A rollerhez nem kell jogsi, olyan helyen is tudsz menni ahol robogóval nem, jobban elszórt a Lime mint a Blinkee és nem utolsó sorban elég újdonság sokak számára az elektromos roller. :slight_smile:
    De ez csak szerintem persze.

  3. Oda is van írva a cikkben, hogy az adott esetben jobban megéri.

    Amúgy @mark.t jól mondja. Pl járdán is tudok vele menni, bármerre.

  4. Xiaomi esetében azért van még pár a CON oldalán:

    • 100%-os hibaarány a sárvédő és az alatta futó hátsó lámpa zsinórjának esetében (rezgéstől a zsinórt eldarálja a kerék, letörik tőle a sárvédő)
    • a kormány szerkezete több ponton hajlamos eltörni, nyikorog, recseg ropog, nagyon kell rávigyázni, több baleset volt már
    • tárcsafék hatékonysága elenyészó, motorfék nélkül (pl. 100% töltöttség esetén) nagyon nehéz megállni a rollerrel
    • magas kiépítésű roller, hagyományos használat igencsak igénybeveszi a térdet, nem kellemes menni vele
    • defektre hajlamos az igaz, ráadásul egy átlag halandónak szinte lehetetlen az otthoni gumicsere (nem olyan, mint egy bringán).

    Summa summarum, aki ilyet venni szeretne, keresse meg pl. a Facebook csoportot, tájékozódjon. Egyébként mindenre van megoldás (kormány merevítő alkatrész (40 ezer), 3D nyomtatott sárvédő merevítők, kábelvédővel, beázásvédő (5 ezer), tömör gumi (10-20 ezer), akksi újraforrasztás stb. stb.)
    Vagy… vesztek egyből olyat, amivel nincs ennyi gond, bár kezdésnek az biztos drágább lesz.

    Edit: hazai garanciára nem szabad építeni, Wayteq (Gubacsi út) és az Alza (kiviszik Csehországba) minden erejével azon van, hogy semmilyen fizikai sérüléses garit - hiába konstrukcióhibás az egész - visszautasítson.

  5. 1500km mentem az m365-el. Egész télen mentem vele egy defektem sem volt, majd jött a jó idő és egyből defektem lett. Kb 400 km-nél. Vettem Slime-ot az nem sokat ér egyébként. Vettem sima tömör gumit , na azzal ráz mint az állat. Aztán csere lyukacsos tömörre, az is ráz nagyon. Aztán kb 800km-nélkül elengedett az akku forrosztás. Szétszedtem akku ki műanyag borítás szétvágása, majd sikeresen megforasztottam. De az akku alá raktam szivacsot meg a csavarok alá is így nem rezeg annyira az akku, plussz leragasztottam a forrasztásokat. Azóta megy, egyszer maradt el a sárvédő még csak. Én amúgy már eladtam, inkább biciklizek.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for mark.t Avatar for adamson Avatar for Szifon Avatar for Swordhun Avatar for Mucako Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Mucako Mucako says:

    Blinkee elektromos robogó 40 km/h, 49 Ft/perc, nincs fix díj, nincs regisztrációs díj és a város sokkal-sokkal nagyobb területén támogatott. Valaki világosítson föl pls, mégis miért népszerű a Lime!

  2. Avatar for mark.t mark.t says:

    A rollerhez nem kell jogsi, olyan helyen is tudsz menni ahol robogóval nem, jobban elszórt a Lime mint a Blinkee és nem utolsó sorban elég újdonság sokak számára az elektromos roller. :slight_smile:
    De ez csak szerintem persze.

  3. Oda is van írva a cikkben, hogy az adott esetben jobban megéri.

    Amúgy @mark.t jól mondja. Pl járdán is tudok vele menni, bármerre.

  4. Xiaomi esetében azért van még pár a CON oldalán:

    • 100%-os hibaarány a sárvédő és az alatta futó hátsó lámpa zsinórjának esetében (rezgéstől a zsinórt eldarálja a kerék, letörik tőle a sárvédő)
    • a kormány szerkezete több ponton hajlamos eltörni, nyikorog, recseg ropog, nagyon kell rávigyázni, több baleset volt már
    • tárcsafék hatékonysága elenyészó, motorfék nélkül (pl. 100% töltöttség esetén) nagyon nehéz megállni a rollerrel
    • magas kiépítésű roller, hagyományos használat igencsak igénybeveszi a térdet, nem kellemes menni vele
    • defektre hajlamos az igaz, ráadásul egy átlag halandónak szinte lehetetlen az otthoni gumicsere (nem olyan, mint egy bringán).

    Summa summarum, aki ilyet venni szeretne, keresse meg pl. a Facebook csoportot, tájékozódjon. Egyébként mindenre van megoldás (kormány merevítő alkatrész (40 ezer), 3D nyomtatott sárvédő merevítők, kábelvédővel, beázásvédő (5 ezer), tömör gumi (10-20 ezer), akksi újraforrasztás stb. stb.)
    Vagy… vesztek egyből olyat, amivel nincs ennyi gond, bár kezdésnek az biztos drágább lesz.

    Edit: hazai garanciára nem szabad építeni, Wayteq (Gubacsi út) és az Alza (kiviszik Csehországba) minden erejével azon van, hogy semmilyen fizikai sérüléses garit - hiába konstrukcióhibás az egész - visszautasítson.

  5. 1500km mentem az m365-el. Egész télen mentem vele egy defektem sem volt, majd jött a jó idő és egyből defektem lett. Kb 400 km-nél. Vettem Slime-ot az nem sokat ér egyébként. Vettem sima tömör gumit , na azzal ráz mint az állat. Aztán csere lyukacsos tömörre, az is ráz nagyon. Aztán kb 800km-nélkül elengedett az akku forrosztás. Szétszedtem akku ki műanyag borítás szétvágása, majd sikeresen megforasztottam. De az akku alá raktam szivacsot meg a csavarok alá is így nem rezeg annyira az akku, plussz leragasztottam a forrasztásokat. Azóta megy, egyszer maradt el a sárvédő még csak. Én amúgy már eladtam, inkább biciklizek.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for mark.t Avatar for adamson Avatar for Szifon Avatar for Swordhun Avatar for Mucako Avatar for SzifonAdmin