fbpx Skip to content

Ősszel a macOS Mojave elhozta a várva-várt dark mode-ot a Mac számítógépekre. Noha iOS-en még mindig nincs teljes értékű sötét mód, de már ez is óriási lépés volt az Apple-től. A Mac-es dark mode eléggé megosztó dolog a felhasználók közt, van aki imádja, más pedig sosem akarja látni, jó minden fehéren még éjjel is, de abban biztosak lehetünk, hogy mindenki legalább egyszer bekapcsolta már.

NightOwl – igazítsd a napszakhoz a macOS dark mode-ját

Én pont a két tábor közt vagyok, ugyanis a rendszert inkább a világos módban szeretem, de a grafikai programjaimat már nem tudnám elképzelni világos kezelőfelülettel. Sokszor éjjelente is használom a gépem, amikor is a sok vakító fehér felület elég zavaró tud lenni, de persze a manuális módváltásnak nem vagyok a híve. Mit tehetnék, hogy éjjel átváltson sötétre a rendszer, nappal pedig világosra? Még szerencse, hogy rábukkantam a NightOwl-ra, ami pont ez csinálja.

Egy nagyon egyszerű kis alkalmazásról van szó, amely a felhasználó helyett kapcsolgatja a macOS light és dark mode-ját. A rendszer állapotsorába (menu bar/status bar) költözik be az alkalmazás egy kis bagoly ikon formájában, így nem foglal helyet a dockon, de mégis könnyen elérhető, ha szükség lenne rá.

Több beállítás közül is választhatunk. Amennyiben éppen azt szeretnénk, hogy bizonyos időpontokban váltson át a rendszer akkor ezt is megtehetjük. Jó lehet ez azok számára, akik mondjuk belefeledkeznek a munkába, de szeretnének valamilyen figyelmeztetést, hogy ideje lenne abba hagyni mára a robotolást, elég feltűnő változás lehet, hogy egyszer csak minden sötétre vált, mondjuk a munkaidő végén. Természetesen fix időben vissza tud váltani az alkalmazás világos módra is.

NightOwl – igazítsd a napszakhoz a macOS dark mode-ját

Számomra viszont a másik mód sokkal szimpatikusabb, hiszen ez a mindenkori napfelkelte és naplemente időpontjához időzíti a módváltást a helyzetünk alapján. Egy bagolyhuhogás jelzi a váltást, ami sokszor elég viccesen hat az ismerőseimre, mert nem értik, miért huhog a gépem. Továbbá ha mégis manuálisan szeretnénk kapcsolgatni a módokat, akkor innen is megtehetjük, nem kell a System Preferences-t megnyitni ehhez.

NightOwl – igazítsd a napszakhoz a macOS dark mode-ját

Az alkalmazás aktuális verziója már azt is támogatja, ha bizonyos alkalmazásokat dark mode esetén is világosan szeretnénk használni, akkor bepipálhatjuk, mi maradjon mindig világosban. Természetesen ez csak azokra az alkalmazásokra működik, amelyek a rendszer kinézete alapján változtatják színüket, nem pedig külön kapcsolóval. Sajnos a fordítottját még nem tudja a NightOwl, pedig számomra az szimpatikusabb lenne, mert úgy például a Sketch plugin nélkül is mindig sötét kezelőfelülettel jelenne meg és jobban illene az Adobe programjaim mellé. Remélem, a közeljövőben az alkalmazás fejlesztője erre is kínál majd megoldást.

A NightOwl ingyenesen letölthető, de szerintem néhány dollár támogatást mindenképp megérdemel a fejlesztője.

Te melyik módban használod a Mac-ed?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for nord nord says:

    Korábban használtam ezt az alkalmazást, de pont amiatt töröltem, hogy nem lehetett programonként beállítani, melyik esetben maradjon világos.
    Köszi a cikket, újratelepítettem! :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for nord