fbpx Skip to content

Mindenki máshogy menti, tárolja a fotóit a számítógépén, azonban van egy szolgáltatása az Apple-nek, amivel automatikusan megtehetjük azt, hogy a fotókat letöltse a számítógép, majd azt archiválhatjuk évente.

iPhone, iPad fotók automatikus mentése, és tárolása

Két fotó szolgáltatást kapcsolhatunk be az Apple-nél: iCloud Fotók, és a fotó feltöltés a Saját fotóstreambe. Mindkét szolgáltatás más és más funkcióra képes, nálam mindkettő be van kapcsolva az iPhone-on, de csak a fotóstreamet használom a Mac-en. Mindjárt elmagyarázom, miért.

iCloud Fotók

Az Apple az iCloud Fotókat ajánlja minden esetben – ennek a neve korábban iCloud fotókönyvtár volt. Ezzel a felhőben IS tárolhatjuk a fotókat. Fontos kiemelni, hogy >is<, mivel ez nem azt jelenti, hogy tárhelyet szabadítunk fel, hanem ott is tároljuk a fotókat. Abban az esetben tudunk spórolni a tárhellyel, ha külön bekapcsoljuk az iPhone-tárhely optimalizálását, amit én személy szerint nem javaslok. Olvasd el, hogy miért: iPhone-tárhely optimalizálása, avagy a fotó nem tölthető le?

Letörölhetjük-e a fotókat a készülékről, mert úgyis ott van a felhőben? NEM. Az iCloud Fotók ugyanis szinkronizál, tehát ha letöröljük a készülékről a fotókat, akkor bizony törlődnek a felhőből is. Ezt sokan nem tudják, és keverik, így figyeljetek oda erre.

Az iCloud Fotók menti a fotókat és a videókat is, eredeti minőségben. Ez azt jelenti, hogy a Fotók alkalmazásban Mac-en minden fotónk és videónk le fog töltődni, és megtaláljuk majd ezeket a gépen.

Saját fotóstream

Az iCloud Fotók előtt került be az Apple szolgáltatásai közé a Fotóstream, ami azért volt jó, mert az eszközeink között láthattuk a képeket, amiket egyikkel vagy másikkal készítettünk. Ezt váltotta le ugye az iCloud Fotók, de én a mai napig használom a Fotóstreamet.

A Fotóstream ugyanúgy eredeti formátumban tárolja a felhőben a képeket, amiket aztán a számítógépre, vagy másik eszközre automatikusan letölt a rendszer. Az iClouddal szemben ez NEM számít bele az iCloud-tárhelybe. Tehát akinek csak az ingyenes, 5GB-os tárhelye van, ez egy jobb megoldás, mint az iCloud, ha spórolni szeretne.

A Fotóstream kizárólag Wi-Fi-n kommunikál, így amikor Wi-Fi közelbe kerül a készülék, automatikusan feltöltődnek a felhőbe a fotók. Fontos megjegyezni, hogy ez a szolgáltatás csak a képeket menti, a videókat nem, tehát arra az iCloud Fotókat érdemes bekapcsolni.

A másik lényeges eltérés, hogy a Fotóstream csak a legutóbbi 30 nap képeit, és abból is csak maximum 1000 darabot tárol.

Most, hogy már tudjuk mi a különbség a kettő között, lássuk, én hogyan használom ezeket a szolgáltatásokat.

Lényegében mindkettőt bekapcsolva tartom, és természetesen az iPhone-tárhely optimalizálása ki van kapcsolva. Mondjuk nekem nem is kell, mert van elég helyem. Az iCloud Fotók számomra egyfajta biztonság, hogy ha bármikor tönkremenne a készülékem, minden fotóm és videóm ott van a felhőben. Azonban sosem szoktam használni ezt mentésre.

A fotóstreamet használom arra, hogy mentsem a képeimet a számítógépre, igaz, ezzel a videókat nem menti a rendszer, de én nem videózom iPhone-nal. A videókat ilyenkor manuálisan letöltöm a készülékről, ha szükségesnek tartom. Ez maximum nyaraláskor fontos számomra.

iPhone, iPad fotók automatikus letöltése a számítógépünkre

A Saját fotóstream 30 napig tárolja a felhőben a fotókat. Amikor készítek egy fotót, akkor automatikusan feltöltődik mindkét helyre, tehát az iCloud Fotókba és a Saját fotóstream alá is. Míg az iCloud Fotókat nem, addig a fotóstreamet bekapcsoltam a Mac-emen, így mikor elindítom a Fotók (Photos) appot, automatikusan letölti a képeket a felhőből, ugyanabban a minőségben. Havonta egyszer elég elindítani a Photos-t, hogy biztosan letöltsük a képeket, és miután letöltöttük, már törölhető az iPhone-ról a kép, mivel az már a számítógépen van, és onnan nem fog törlődni.

Beállításaim a telefonon az iCloud / Fotók menüpont alatt, illetve számítógépen a Photos alkalmazásban:

Ezekkel a beállításokkal lényegében esélytelen, hogy elvesszenek a fotóim, vagy véletlen törlés esetén ne legyenek elmentve a számítógépre. Abban az esetben előfordulhat a törlés vagy kép elvesztése a fotóstream esetén, ha mondjuk nem voltunk Wi-Fi közelben azóta, hogy fotóztunk és letöröltük a fotót. Ebben az esetben még nézzük meg a törölt elemek mappában és helyezzük vissza onnan, mert ott még 30 napig megtalálhatjuk a törlés után.

Archiválás éves szinten

Sajnos továbbra is drága az Apple eszközökbe az SSD tárhely, így az átlagemberek 128 és 256GB-os készülékeket vásárolnak meg, amiken egy 50-80GB-os Photos túl sok tárhelyet emészt fel. Mit tehetünk ilyenkor?

Én éves szinten archiválom a Photos könyvtáramat. Ez azt jelenti, hogy egész évben mentem oda a fenti módszerrel a képeket, majd az év végén átnevezem az adott évre (2018) és indítok egy teljesen új könyvtárat. Ehhez az alábbi lépéseket tegyük meg.

Zárjuk be a Photos-t, majd lépjünk be a Képek mappába és nevezzük át, amire szeretnénk. Másoljuk át egy külső meghajtóra, ahol tároljuk, majd pedig indítsuk el a Photos-t úgy, hogy nyomva tartjuk az ⌥ (alt/option) billentyűt. Ekkor az alábbi képpel fogunk találkozni:

 

Photos 2019

Itt nyomjunk rá a Create New…, tehát új könyvtár létrehozására, majd pedig külön lépjünk be a Beállítások alá, és állítsuk be, hogy ez legyen az alapértelmezett könyvtár.

Lépjünk át az iCloud alá, ott pedig pipáljuk be a a Fotóstreamet, és már le is töltődnek az elmúlt 30 nap képei. Mivel még januárt írunk, így érdemes ebben a hónapban archiválni a fotókat és átállni erre a módszerre, így egész évben mentve lesznek a képeink.

Remélem tudtam segíteni, és érthető volt, hogy mi a különbség az iCloud Fotók és a Saját fotóstream között.

Te hogyan mented a fotóidat, videóidat?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.