fbpx Skip to content

Mindenki máshogy menti, tárolja a fotóit a számítógépén, azonban van egy szolgáltatása az Apple-nek, amivel automatikusan megtehetjük azt, hogy a fotókat letöltse a számítógép, majd azt archiválhatjuk évente.

iPhone, iPad fotók automatikus mentése, és tárolása

Két fotó szolgáltatást kapcsolhatunk be az Apple-nél: iCloud Fotók, és a fotó feltöltés a Saját fotóstreambe. Mindkét szolgáltatás más és más funkcióra képes, nálam mindkettő be van kapcsolva az iPhone-on, de csak a fotóstreamet használom a Mac-en. Mindjárt elmagyarázom, miért.

iCloud Fotók

Az Apple az iCloud Fotókat ajánlja minden esetben – ennek a neve korábban iCloud fotókönyvtár volt. Ezzel a felhőben IS tárolhatjuk a fotókat. Fontos kiemelni, hogy >is<, mivel ez nem azt jelenti, hogy tárhelyet szabadítunk fel, hanem ott is tároljuk a fotókat. Abban az esetben tudunk spórolni a tárhellyel, ha külön bekapcsoljuk az iPhone-tárhely optimalizálását, amit én személy szerint nem javaslok. Olvasd el, hogy miért: iPhone-tárhely optimalizálása, avagy a fotó nem tölthető le?

Letörölhetjük-e a fotókat a készülékről, mert úgyis ott van a felhőben? NEM. Az iCloud Fotók ugyanis szinkronizál, tehát ha letöröljük a készülékről a fotókat, akkor bizony törlődnek a felhőből is. Ezt sokan nem tudják, és keverik, így figyeljetek oda erre.

Az iCloud Fotók menti a fotókat és a videókat is, eredeti minőségben. Ez azt jelenti, hogy a Fotók alkalmazásban Mac-en minden fotónk és videónk le fog töltődni, és megtaláljuk majd ezeket a gépen.

Saját fotóstream

Az iCloud Fotók előtt került be az Apple szolgáltatásai közé a Fotóstream, ami azért volt jó, mert az eszközeink között láthattuk a képeket, amiket egyikkel vagy másikkal készítettünk. Ezt váltotta le ugye az iCloud Fotók, de én a mai napig használom a Fotóstreamet.

A Fotóstream ugyanúgy eredeti formátumban tárolja a felhőben a képeket, amiket aztán a számítógépre, vagy másik eszközre automatikusan letölt a rendszer. Az iClouddal szemben ez NEM számít bele az iCloud-tárhelybe. Tehát akinek csak az ingyenes, 5GB-os tárhelye van, ez egy jobb megoldás, mint az iCloud, ha spórolni szeretne.

A Fotóstream kizárólag Wi-Fi-n kommunikál, így amikor Wi-Fi közelbe kerül a készülék, automatikusan feltöltődnek a felhőbe a fotók. Fontos megjegyezni, hogy ez a szolgáltatás csak a képeket menti, a videókat nem, tehát arra az iCloud Fotókat érdemes bekapcsolni.

A másik lényeges eltérés, hogy a Fotóstream csak a legutóbbi 30 nap képeit, és abból is csak maximum 1000 darabot tárol.

Most, hogy már tudjuk mi a különbség a kettő között, lássuk, én hogyan használom ezeket a szolgáltatásokat.

Lényegében mindkettőt bekapcsolva tartom, és természetesen az iPhone-tárhely optimalizálása ki van kapcsolva. Mondjuk nekem nem is kell, mert van elég helyem. Az iCloud Fotók számomra egyfajta biztonság, hogy ha bármikor tönkremenne a készülékem, minden fotóm és videóm ott van a felhőben. Azonban sosem szoktam használni ezt mentésre.

A fotóstreamet használom arra, hogy mentsem a képeimet a számítógépre, igaz, ezzel a videókat nem menti a rendszer, de én nem videózom iPhone-nal. A videókat ilyenkor manuálisan letöltöm a készülékről, ha szükségesnek tartom. Ez maximum nyaraláskor fontos számomra.

iPhone, iPad fotók automatikus letöltése a számítógépünkre

A Saját fotóstream 30 napig tárolja a felhőben a fotókat. Amikor készítek egy fotót, akkor automatikusan feltöltődik mindkét helyre, tehát az iCloud Fotókba és a Saját fotóstream alá is. Míg az iCloud Fotókat nem, addig a fotóstreamet bekapcsoltam a Mac-emen, így mikor elindítom a Fotók (Photos) appot, automatikusan letölti a képeket a felhőből, ugyanabban a minőségben. Havonta egyszer elég elindítani a Photos-t, hogy biztosan letöltsük a képeket, és miután letöltöttük, már törölhető az iPhone-ról a kép, mivel az már a számítógépen van, és onnan nem fog törlődni.

Beállításaim a telefonon az iCloud / Fotók menüpont alatt, illetve számítógépen a Photos alkalmazásban:

Ezekkel a beállításokkal lényegében esélytelen, hogy elvesszenek a fotóim, vagy véletlen törlés esetén ne legyenek elmentve a számítógépre. Abban az esetben előfordulhat a törlés vagy kép elvesztése a fotóstream esetén, ha mondjuk nem voltunk Wi-Fi közelben azóta, hogy fotóztunk és letöröltük a fotót. Ebben az esetben még nézzük meg a törölt elemek mappában és helyezzük vissza onnan, mert ott még 30 napig megtalálhatjuk a törlés után.

Archiválás éves szinten

Sajnos továbbra is drága az Apple eszközökbe az SSD tárhely, így az átlagemberek 128 és 256GB-os készülékeket vásárolnak meg, amiken egy 50-80GB-os Photos túl sok tárhelyet emészt fel. Mit tehetünk ilyenkor?

Én éves szinten archiválom a Photos könyvtáramat. Ez azt jelenti, hogy egész évben mentem oda a fenti módszerrel a képeket, majd az év végén átnevezem az adott évre (2018) és indítok egy teljesen új könyvtárat. Ehhez az alábbi lépéseket tegyük meg.

Zárjuk be a Photos-t, majd lépjünk be a Képek mappába és nevezzük át, amire szeretnénk. Másoljuk át egy külső meghajtóra, ahol tároljuk, majd pedig indítsuk el a Photos-t úgy, hogy nyomva tartjuk az ⌥ (alt/option) billentyűt. Ekkor az alábbi képpel fogunk találkozni:

 

Photos 2019

Itt nyomjunk rá a Create New…, tehát új könyvtár létrehozására, majd pedig külön lépjünk be a Beállítások alá, és állítsuk be, hogy ez legyen az alapértelmezett könyvtár.

Lépjünk át az iCloud alá, ott pedig pipáljuk be a a Fotóstreamet, és már le is töltődnek az elmúlt 30 nap képei. Mivel még januárt írunk, így érdemes ebben a hónapban archiválni a fotókat és átállni erre a módszerre, így egész évben mentve lesznek a képeink.

Remélem tudtam segíteni, és érthető volt, hogy mi a különbség az iCloud Fotók és a Saját fotóstream között.

Te hogyan mented a fotóidat, videóidat?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Ha már itt a végén a kérdés, ki hogyan, akkor leírom, nálam hogyan dolgozik az automatikus mentés.
    Régóta van NAS-om Synology és nálam ez lett a bejövős ilyen mentő dolgokra, főleg mert valóban automatikusan végzi el amennyiben a DS photo appot használom. Nem kell a háttérben sem hogy fusson, csak mikor beállítja az ember, meg kell határozni, hogy hol is legyen helyileg mentve, ez 2 dolgot jelent, az első ugye értelemszerűen a könyvtárat jelöljük ki (célszerű csak erre használtat létrehozni a photo könyvtáron belül) utána pedig akár több helyet is lehet, pl otthon, munkahely, stb ahol wifin van a teló. Ezután már csak fotózgatunk, videózunk és amikor a jelölt helyekre érünk automatikusan elvégzi a feladatát ahogyan beállítottuk. Sajna a többi app amik még photbackup-ra adnak lehetőséget a synology NAS-ra, csak az app előtérben futásakor végzik el a dolgukat, ilyenek a Moments, a DS file, ezért nem is ajánlom ha vki teljesen automatát akar. Én nem tükrözve használom csak azokról csinálok mentést naponta keresztbe a másik vinyóra majd ezeket leszinkronizálom egy máshol lévő NAS-ra is (a mentéseket) biztos ami biztos alapon és senkitől nem függök mert minden saját, arról nem is beszélve, hogy mi mindenre jó még egy ilyen ketyere otthon. Természetesen ha menteni akarok akkor ezt bárhonnan elindíthatom, ha nyaralok, stb és utána törölhetem a telóról, mert a mentésben megmaradnak, ameddig ki nem törlöm bármelyiket magáról a NAS-ról.
    De volt régebben Synology NAS-ról szóló cikk itt is, azt is érdemes elolvani akit érdekel esetleg mikre jó még, persze azóta fejlődött rajtuk az OS sokat és bővült a tudásuk is.

  2. Avatar for Bob Bob says:

    Vagy egy külső meghajtón létrehozod az új Photos könyvtárat és Download originals. Egyébként az általad említett hibakkal nem szoktam találkozni telefonon, simán mennek a kép küldések, másolások, Mac-en néha előfordul hogy elsőre nem tölti le a képet.

  3. Én is Synology-ra mentem csak jobb szeretem az Apple appjait használni, ha már vannak. De a DS fotó ezeket kiválthatja, ahogy írod. :slight_smile:

  4. A csöves fapados icloudon igazàn fejleszthetne már az Apple. Biztos nem telik a felhőre a gigantikus profitból !:grinning::+1:

  5. Avatar for gunar gunar says:

    Teljesen jól funkcionál azt figyeli amikor az adott helyre érsz és akkor felcsatlakozva a wifire menti is az újakat (beállítás szerint), csak amikor kérdezi a gps-t állandóra kell állítani, amit csak készenlétben tart, nem vettem észre hogy többet enne az akkuból mióta használom ezt a funkcióját, sem az Xs-en sem az SE-n.

  6. Avatar for mremil mremil says:

    Nekem is van SynologyNas-om, ugyan így mentem a fotókat. Se a FotoStreemet, se az iClud-fotókat nem használom, mert a Synology mentés mellett teljesen feleslegessé vállt.

  7. @gunar, neked nem szokott “Feltöltés felfüggesztve” hibaüzenetet dobni videók feltöltésekor? Most van a várakozási sorban 1600 kép, de egy 135 megás mov nem engedi tovább.
    Pont emiatt elkezdtem használni a Moments-et, de az sem az igazi. :frowning:

  8. Avatar for gunar gunar says:

    Hogyan gyűlt össze ennyi? Én bármikor ha csinálok képet, videót amikor legközelebb hazamegyek mert jelenleg csak az a hely van beállítva, azonnal feltölti a beállított könyvtárba és így ennyi nem gyűlhetett össze sosem. Ha nyaral vki vagy más ahol sok kép és videó készül, akkor wifi környezetben bármikor elindíthatod a mentést és felkerülnek az addig készültek, utána törölhető is akár mert tudja mi van fent és mi nincsen, ahogy eddig tapasztaltam. Ahogy írtam is a moments-sel az volt a baj, hogy csak ha éppen futott az app akkor mentett, de a DS file is ilyen, ahogy háttérbe kerülnek már nem csinálják meg, csak ha újra előre hozod. A DS photo-t be is zárhatod a helyek erre vannak benne, hogy ott mindig feltölti wifin.

  9. Lehet hogy rájöttem.
    Valamelyik szoftverfrissítésnél vagy helytakarékosság miatt egyszer a DSphoto-t automatikusan “törölte”. Ezután ugye nem szinkronizált. Amikor újra elindítottam és letöltődött, akkor már volt sok fénykép ami nem lett szinkronizálva. A videók ekkor már nem voltak a telefonon, akkor tölti le őket a felhőből, ha megnézem. És épp ez akasztja meg a DSphoto-t, az ilyen felhőben lévő videókkal nem tud mit kezdeni, nem tudja kényszeríteni a letöltést.
    Ha manuálisan feltöltöm a megfelelő könyvtárba a DSphoto-val, akkor fel is jön egy ablak, hogy “letöltés az iCoudról”. Miután letöltötte a Cloudból és felrakta a NAS-ra utána már szépen feltölti a photo backup is. Most egyszer meg kell csinálnom manuálisan, de utána remélem szépen tenni fogja a dolgát tovább.

  10. Avatar for expa expa says:

    Nem egyszerűbb a google fotók? Az korlátlan és bármilyen eszközzel könnyen szinkronizálható…

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen feltétellel korlátlan és az nem saját, a szinkronizálás pedig a NAS-on is bármiről elérhető amivel a google fotok is tud, ha jól tudom.

  12. 12mp fotok, es 1gb video meret. ha e folott vagy, akkor a drivba teszti az eredeti minoseget. ja 100gb 6000ft/ev

  13. Avatar for expa expa says:

    Nekem nem jöttek be a NAS-ok. Én a legerősebb, legdrágábbat vettem meg de azt is nyögvenyelős volt használni. Lassú, instabil, stb… Nem szeretem…

  14. Avatar for expa expa says:

    Google Fotó Korlátlan ingyenes tárhely
    A rendszer tömöríti a fotókat, így helyet takarít meg. Ha egy fotó nagyobb, mint 16 megapixel, 16 megapixelesre zsugorítja! Tehát 16!
    Egy 16 megapixeles fotó akár 60 x 40 centiméteres méretben is jó minőségben nyomtatható ki.
    A 1080 képpontosnál nagyobb videókat a rendszer 1080 képpontosra méretezi át. Ha a videó nem nagyobb 1080 képpontosnál, a tárolt videó minimális mértékben térhet el az eredetitől. Egyes információk (például a feliratok) elveszhetnek.

  15. Igazad van! Teljesen jó a Google. Köszönöm.

  16. Kizárólag Google fotók! Az iCloude hamar megtelik és drága. Ráadásul lassú és korlátozott. Valóban a profitból lehetne felhasználóbarát is a fotók tárolása. Köszönöm.

  17. Avatar for gunar gunar says:

    Elárulnád ugyan melyik gyártóé volt a legerősebb és legdrágább? Csak mert nem hiszem hogy a synology-val ilyen tapasztalataid lennének, pláne vmelyik csúcs db-bal, hiszen azoknál már a hálózat szokott a kevés lenni ami a sebességükben akadályozza őket, persze ha jól be van állítva és nem több évvel ezelőtti állapotokról nyilatkoztál fentebb, a régi OS-sel, bár azzal sem voltak komolyabb gondok, jó pár éve nyúzzuk őket, még szerver szinten is azok vannak a cégnél és ott sem volt velük semmi stabilitási probléma. A “lassú” pedig relatív, mert mihez képest az?
    A fotókról amiket leírtál kicsit furák, mert a méretet nem megapixelben határozzák meg és a video sem 1080 képpontos, ezek így semmit nem jelentenek csak írtál vmit, kb mintha azt írtad volna, hogy van tisztán elektromos, zöld autód és ezt mindenkinek ajánlod mert nagyon jó a hatótávja és gyors is, meg stb. :grinning:

    ui: Amugy meg nem akarlak semmire sem rábeszélni, vagy lebeszélni róla, csak a google fotók mikor elértem egy azt hiszem 15Gb tárhelyet, figyelmeztetett, hogy vagy vegyek még tárhelyet, vagy a továbbiakban tömöríteni kezdi a feltöltött anyagokat és az a minőség romlását hozza, mivel a NAS-omon minden eredetiben van így nem zavart, mert ott valóban 1xúbben érik el akiknek egy NAS-on való nézelődés a megosztásban problémát okoz, pl a 90 éves nagynéném és 60 fölötti nővérem, de sokan vannak így fiatalabbak is.

  18. Avatar for Put2 Put2 says:

    Én simán sajátgép-ben megkeresem a képeket, és lementem a vinyóta… Ennek egy hátránya van, hogy a gps adatokat nem menti… De nincs tökölés, gyors, szinte korlátlan… Ugyanis 4Tb helyem van erre :slight_smile:

  19. Avatar for gunar gunar says:

    Ez mind szép, de ebben hol van a címben említett automatizmus? Azon kívül hová csinálsz róla mentést ha ne adj Isten megáll a vinyód mint a szög, jön egy barom nagy villám és hazavág mindent otthon és még sorolhatnám. A NAS is ilyenformán korlátlan mert X Tb-os HDD-ket tehet bele (típusfüggő) az ember és mindent automatizálhat minimál fogyasztás mellett, amit egy PC-ről nem igazán lehet elmondani, ha állandóan fut, a Windows-t újra kell indítgatni mert ugye kell mint tudjuk. Ha nem megy állandóan akkor hogyan mentesz rá pl nyaralás közben a hotelból, v bárhonnan, esetleg vmi más kell róla (nekem a PC-m tárolója is a NAS egyik megosztott könyvtára, a böngésző is oda tölt le, torrentezni arról lehet azt is bárhonnan megnézhetem, stb. Azért van rengeteg előnye és funkciója egy NAS-nak, érdemes megismerni őket mikre jók.

  20. Avatar for expa expa says:

    A fotókról amit írtam, nem én találtam ki. A hivatalos google szolgáltatás írja le. Erre te is rákereshetsz. Akkor ők rosszul írják, nem értenek hozzá :smiley:

    Ilyen NAS-om volt. QNAP TS-251±8G 8GB RAM, Quad-Core Intel® Celeron® 2.0GHz
    Lassú mint a tetű 1GBit-es nettel (1000Mbit)

  21. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor nekem miért csak a tárhellyel problémázott, Nem is értem, de mindegy is, mert használom azt is mint írtam és a synology-t is.
    Amugy a Qnap-ról nem olvastam hallottam jókat és ahogy láttam az OS-ük erősen a synology-éra hasonlít, ahogy frissítgetik egyre jobban. Mert ugye hiába tolnak alá jó hardvert ha az OS ami miatt nem lehet a vasban rejlő erőt kihasználni. Ezért is használunk mi mindenhol syno-t. Amugy meg miben volt lassú? Nálam is Gb-s a net és semmi okom a panaszra a DS718+ -nál, pedig csak 2Gb RAM figyel benne, mert a virtualizációt még nem használom, addig elég.

  22. Avatar for expa expa says:

    A PLEX-et használtam rajta, akadoztak rajta az MKV filmek pedig nem konvertálta.
    A távoli file elérés szintén akadozott, lassú volt. Beállítás közben is fagyogatott, nyögve nyelős volt. Visszavették, cserélték. Ugyan az a gond, azt mondták ezek ilyenek. Sajna én nem bírtam a hülyeségeit, eladtam…

  23. Avatar for gunar gunar says:

    Én mobilnetről nézetem rajta filmet a régin elakadtak de az újon simán akadás mentesen futott, a rendszeren belül bármit amit ismer a lejátszó visz, van ebben vmi hadveres kódolás a DS2016play óta, persze csak a felsőbb kategóriában.

  24. Szép napot tagok.
    Én kizárólag a Google fotókba és Drive-ra mentek. Az iCloude pillanatok alatt megtelik és ennyi pénzért, amibe egy telefon kerül, nem akarok mindenért fizetni. Ráadásul a Cloude tárhely, ha betelik nem szinkronizál semmit sem, így elveszhetnek olyan adatok, melyekre szükségem lenne. Szóval kicsit túl profit szaga van a dolognak. Tudom, hogy mindenért fizetni kell a világban, de maradjunk annyiban, hogy vannak jó alternatívák. Pl. PC-re, goole-ra, pendrive-ra mentve eséllyel indulsz, a nem vesztek adatot versenyben. Köszönettel. Catman18.

  25. Avatar for Lacquo Lacquo says:

    Szia! Nem sikerült még jól beállítani a NAS-t, ezért csak akkor működik, ha ott vagyok és azon a hálózaton az iPhone-nal, Mac-kel is. Tudsz a beállításban segíteni? Nyilván akkor a távolról is tudnám a DS Photót használni, nem csak otthon. Amúgy DS Photo jellegű program van Mac-re? Nem találtam. Köszönöm!
    Ui.: Akkor a momentset kukázom is. Az sosem vitt fel minden képet. Előnye, hogy automatikusan évekre, hónapokra bontja, nem pedig ömleszti, mint a DS Photo.

  26. Avatar for gunar gunar says:

    Nézd meg a NAS-ban a quick connect id-t nyisd meg és ott a speciális fül alatt pipáld ki a mobil alkalmazásokat ha eddig még nem tetted volna, meg a többit is nyugodtan, utána mennie kell és persze az appokban a quickconnect id-t kell beállítani felül utána a user-t és a pass-t, ha meg is jegyezteted akkor megnyitáskor be is lép automatikusan. MAC-et nem használok, de gondolom a store-jában van ahhoz is vmi a synologyhoz. Windowsra van a boltjában bár nem használom, csak próbáltam anno.

  27. Sziasztok!

    Van-e valakinek jó ötlete? A feladat amit megoldanánk:

    Két laptop (Win10), két felhasználó egy családból, 2TB icloud családi előfizetés. X és Y user.

    Folyamatosan szeretnénk backupolni a két laptopot egy közös tárhelyre (kb 2 TB a kettő) - minimum a kijelölt mappákat (dokumentumok, képek, videók, thunderbird levelezés archívum fájljai, stb), felhőben külön szeretnénk látni egy tárhelyen X és Y mappáit (Xés Y mappán belül a beckupolt mappákat), de nem akarjuk mindkét gépen letöltve látni őket.

    A fájlokat el szeretnénk érni mobilról is, mindketten.Ha frissülnek bárhonnan, akkor mindenhol szinkronizálódjanak le, ahol amúgy le vannak töltve.

    Szerintetek meg lehet ezt oldani?

  28. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    szerintem ez így nem oldható meg. az Apple tárhelye nem erre van kitalálva, hanem hogy egyszerre letöltve legyen a gépeden is, ha van rajta elég szabad hely.

  29. Köszönöm, igen, ezt érzékelem én is… ugyanakkor az is kérdéses, hogy családi csomag esetén a két apple id látja-e egymás icloudban szinkronizált tartalmát…

  30. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    egymás fiókjának tartalmát nem lehet látni, de megosztott mappát létrehozhatsz.

  31. Avatar for gunar gunar says:

    Vegyél egy Synology DS 418 play -t és abban akkor van 4 lemezhelyed 2db-ot feláldozhatsz a két usernek megoszthatod őket és szinkronizálhatod is ahogyan akarod a megosztott könyvtárakat, nem kell felhő mert a syno-t bárhonnan eléred ahol net van és más nem kezeli az anyagaidat, csak akinek jogot adsz hozzá. én biztosan ezen a módon csinálnám meg a 418play már egy jó gyors kis vas és az ára sem túl veszélyes 100e táján elérhető újonnan, vagy veszel használtat ha lelsz . Persze előbb olvass utána és a synology fórumon rá is kérdezhetsz ez így fog-e biztosan működni, ott jobban értenek hozzá mint én, aki csak ahogy átolvastam gyorsban mit is szeretnél, ez jutott az eszembe.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for matevst Avatar for Catman18 Avatar for Szifon Avatar for Lacquo Avatar for andris27 Avatar for boki1981 Avatar for deakgabi Avatar for Bob Avatar for mremil Avatar for Put2 Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Ha már itt a végén a kérdés, ki hogyan, akkor leírom, nálam hogyan dolgozik az automatikus mentés.
    Régóta van NAS-om Synology és nálam ez lett a bejövős ilyen mentő dolgokra, főleg mert valóban automatikusan végzi el amennyiben a DS photo appot használom. Nem kell a háttérben sem hogy fusson, csak mikor beállítja az ember, meg kell határozni, hogy hol is legyen helyileg mentve, ez 2 dolgot jelent, az első ugye értelemszerűen a könyvtárat jelöljük ki (célszerű csak erre használtat létrehozni a photo könyvtáron belül) utána pedig akár több helyet is lehet, pl otthon, munkahely, stb ahol wifin van a teló. Ezután már csak fotózgatunk, videózunk és amikor a jelölt helyekre érünk automatikusan elvégzi a feladatát ahogyan beállítottuk. Sajna a többi app amik még photbackup-ra adnak lehetőséget a synology NAS-ra, csak az app előtérben futásakor végzik el a dolgukat, ilyenek a Moments, a DS file, ezért nem is ajánlom ha vki teljesen automatát akar. Én nem tükrözve használom csak azokról csinálok mentést naponta keresztbe a másik vinyóra majd ezeket leszinkronizálom egy máshol lévő NAS-ra is (a mentéseket) biztos ami biztos alapon és senkitől nem függök mert minden saját, arról nem is beszélve, hogy mi mindenre jó még egy ilyen ketyere otthon. Természetesen ha menteni akarok akkor ezt bárhonnan elindíthatom, ha nyaralok, stb és utána törölhetem a telóról, mert a mentésben megmaradnak, ameddig ki nem törlöm bármelyiket magáról a NAS-ról.
    De volt régebben Synology NAS-ról szóló cikk itt is, azt is érdemes elolvani akit érdekel esetleg mikre jó még, persze azóta fejlődött rajtuk az OS sokat és bővült a tudásuk is.

  2. Avatar for Bob Bob says:

    Vagy egy külső meghajtón létrehozod az új Photos könyvtárat és Download originals. Egyébként az általad említett hibakkal nem szoktam találkozni telefonon, simán mennek a kép küldések, másolások, Mac-en néha előfordul hogy elsőre nem tölti le a képet.

  3. Én is Synology-ra mentem csak jobb szeretem az Apple appjait használni, ha már vannak. De a DS fotó ezeket kiválthatja, ahogy írod. :slight_smile:

  4. A csöves fapados icloudon igazàn fejleszthetne már az Apple. Biztos nem telik a felhőre a gigantikus profitból !:grinning::+1:

  5. Avatar for gunar gunar says:

    Teljesen jól funkcionál azt figyeli amikor az adott helyre érsz és akkor felcsatlakozva a wifire menti is az újakat (beállítás szerint), csak amikor kérdezi a gps-t állandóra kell állítani, amit csak készenlétben tart, nem vettem észre hogy többet enne az akkuból mióta használom ezt a funkcióját, sem az Xs-en sem az SE-n.

  6. Avatar for mremil mremil says:

    Nekem is van SynologyNas-om, ugyan így mentem a fotókat. Se a FotoStreemet, se az iClud-fotókat nem használom, mert a Synology mentés mellett teljesen feleslegessé vállt.

  7. @gunar, neked nem szokott “Feltöltés felfüggesztve” hibaüzenetet dobni videók feltöltésekor? Most van a várakozási sorban 1600 kép, de egy 135 megás mov nem engedi tovább.
    Pont emiatt elkezdtem használni a Moments-et, de az sem az igazi. :frowning:

  8. Avatar for gunar gunar says:

    Hogyan gyűlt össze ennyi? Én bármikor ha csinálok képet, videót amikor legközelebb hazamegyek mert jelenleg csak az a hely van beállítva, azonnal feltölti a beállított könyvtárba és így ennyi nem gyűlhetett össze sosem. Ha nyaral vki vagy más ahol sok kép és videó készül, akkor wifi környezetben bármikor elindíthatod a mentést és felkerülnek az addig készültek, utána törölhető is akár mert tudja mi van fent és mi nincsen, ahogy eddig tapasztaltam. Ahogy írtam is a moments-sel az volt a baj, hogy csak ha éppen futott az app akkor mentett, de a DS file is ilyen, ahogy háttérbe kerülnek már nem csinálják meg, csak ha újra előre hozod. A DS photo-t be is zárhatod a helyek erre vannak benne, hogy ott mindig feltölti wifin.

  9. Lehet hogy rájöttem.
    Valamelyik szoftverfrissítésnél vagy helytakarékosság miatt egyszer a DSphoto-t automatikusan “törölte”. Ezután ugye nem szinkronizált. Amikor újra elindítottam és letöltődött, akkor már volt sok fénykép ami nem lett szinkronizálva. A videók ekkor már nem voltak a telefonon, akkor tölti le őket a felhőből, ha megnézem. És épp ez akasztja meg a DSphoto-t, az ilyen felhőben lévő videókkal nem tud mit kezdeni, nem tudja kényszeríteni a letöltést.
    Ha manuálisan feltöltöm a megfelelő könyvtárba a DSphoto-val, akkor fel is jön egy ablak, hogy “letöltés az iCoudról”. Miután letöltötte a Cloudból és felrakta a NAS-ra utána már szépen feltölti a photo backup is. Most egyszer meg kell csinálnom manuálisan, de utána remélem szépen tenni fogja a dolgát tovább.

  10. Avatar for expa expa says:

    Nem egyszerűbb a google fotók? Az korlátlan és bármilyen eszközzel könnyen szinkronizálható…

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen feltétellel korlátlan és az nem saját, a szinkronizálás pedig a NAS-on is bármiről elérhető amivel a google fotok is tud, ha jól tudom.

  12. 12mp fotok, es 1gb video meret. ha e folott vagy, akkor a drivba teszti az eredeti minoseget. ja 100gb 6000ft/ev

  13. Avatar for expa expa says:

    Nekem nem jöttek be a NAS-ok. Én a legerősebb, legdrágábbat vettem meg de azt is nyögvenyelős volt használni. Lassú, instabil, stb… Nem szeretem…

  14. Avatar for expa expa says:

    Google Fotó Korlátlan ingyenes tárhely
    A rendszer tömöríti a fotókat, így helyet takarít meg. Ha egy fotó nagyobb, mint 16 megapixel, 16 megapixelesre zsugorítja! Tehát 16!
    Egy 16 megapixeles fotó akár 60 x 40 centiméteres méretben is jó minőségben nyomtatható ki.
    A 1080 képpontosnál nagyobb videókat a rendszer 1080 képpontosra méretezi át. Ha a videó nem nagyobb 1080 képpontosnál, a tárolt videó minimális mértékben térhet el az eredetitől. Egyes információk (például a feliratok) elveszhetnek.

  15. Igazad van! Teljesen jó a Google. Köszönöm.

  16. Kizárólag Google fotók! Az iCloude hamar megtelik és drága. Ráadásul lassú és korlátozott. Valóban a profitból lehetne felhasználóbarát is a fotók tárolása. Köszönöm.

  17. Avatar for gunar gunar says:

    Elárulnád ugyan melyik gyártóé volt a legerősebb és legdrágább? Csak mert nem hiszem hogy a synology-val ilyen tapasztalataid lennének, pláne vmelyik csúcs db-bal, hiszen azoknál már a hálózat szokott a kevés lenni ami a sebességükben akadályozza őket, persze ha jól be van állítva és nem több évvel ezelőtti állapotokról nyilatkoztál fentebb, a régi OS-sel, bár azzal sem voltak komolyabb gondok, jó pár éve nyúzzuk őket, még szerver szinten is azok vannak a cégnél és ott sem volt velük semmi stabilitási probléma. A “lassú” pedig relatív, mert mihez képest az?
    A fotókról amiket leírtál kicsit furák, mert a méretet nem megapixelben határozzák meg és a video sem 1080 képpontos, ezek így semmit nem jelentenek csak írtál vmit, kb mintha azt írtad volna, hogy van tisztán elektromos, zöld autód és ezt mindenkinek ajánlod mert nagyon jó a hatótávja és gyors is, meg stb. :grinning:

    ui: Amugy meg nem akarlak semmire sem rábeszélni, vagy lebeszélni róla, csak a google fotók mikor elértem egy azt hiszem 15Gb tárhelyet, figyelmeztetett, hogy vagy vegyek még tárhelyet, vagy a továbbiakban tömöríteni kezdi a feltöltött anyagokat és az a minőség romlását hozza, mivel a NAS-omon minden eredetiben van így nem zavart, mert ott valóban 1xúbben érik el akiknek egy NAS-on való nézelődés a megosztásban problémát okoz, pl a 90 éves nagynéném és 60 fölötti nővérem, de sokan vannak így fiatalabbak is.

  18. Avatar for Put2 Put2 says:

    Én simán sajátgép-ben megkeresem a képeket, és lementem a vinyóta… Ennek egy hátránya van, hogy a gps adatokat nem menti… De nincs tökölés, gyors, szinte korlátlan… Ugyanis 4Tb helyem van erre :slight_smile:

  19. Avatar for gunar gunar says:

    Ez mind szép, de ebben hol van a címben említett automatizmus? Azon kívül hová csinálsz róla mentést ha ne adj Isten megáll a vinyód mint a szög, jön egy barom nagy villám és hazavág mindent otthon és még sorolhatnám. A NAS is ilyenformán korlátlan mert X Tb-os HDD-ket tehet bele (típusfüggő) az ember és mindent automatizálhat minimál fogyasztás mellett, amit egy PC-ről nem igazán lehet elmondani, ha állandóan fut, a Windows-t újra kell indítgatni mert ugye kell mint tudjuk. Ha nem megy állandóan akkor hogyan mentesz rá pl nyaralás közben a hotelból, v bárhonnan, esetleg vmi más kell róla (nekem a PC-m tárolója is a NAS egyik megosztott könyvtára, a böngésző is oda tölt le, torrentezni arról lehet azt is bárhonnan megnézhetem, stb. Azért van rengeteg előnye és funkciója egy NAS-nak, érdemes megismerni őket mikre jók.

  20. Avatar for expa expa says:

    A fotókról amit írtam, nem én találtam ki. A hivatalos google szolgáltatás írja le. Erre te is rákereshetsz. Akkor ők rosszul írják, nem értenek hozzá :smiley:

    Ilyen NAS-om volt. QNAP TS-251±8G 8GB RAM, Quad-Core Intel® Celeron® 2.0GHz
    Lassú mint a tetű 1GBit-es nettel (1000Mbit)

  21. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor nekem miért csak a tárhellyel problémázott, Nem is értem, de mindegy is, mert használom azt is mint írtam és a synology-t is.
    Amugy a Qnap-ról nem olvastam hallottam jókat és ahogy láttam az OS-ük erősen a synology-éra hasonlít, ahogy frissítgetik egyre jobban. Mert ugye hiába tolnak alá jó hardvert ha az OS ami miatt nem lehet a vasban rejlő erőt kihasználni. Ezért is használunk mi mindenhol syno-t. Amugy meg miben volt lassú? Nálam is Gb-s a net és semmi okom a panaszra a DS718+ -nál, pedig csak 2Gb RAM figyel benne, mert a virtualizációt még nem használom, addig elég.

  22. Avatar for expa expa says:

    A PLEX-et használtam rajta, akadoztak rajta az MKV filmek pedig nem konvertálta.
    A távoli file elérés szintén akadozott, lassú volt. Beállítás közben is fagyogatott, nyögve nyelős volt. Visszavették, cserélték. Ugyan az a gond, azt mondták ezek ilyenek. Sajna én nem bírtam a hülyeségeit, eladtam…

  23. Avatar for gunar gunar says:

    Én mobilnetről nézetem rajta filmet a régin elakadtak de az újon simán akadás mentesen futott, a rendszeren belül bármit amit ismer a lejátszó visz, van ebben vmi hadveres kódolás a DS2016play óta, persze csak a felsőbb kategóriában.

  24. Szép napot tagok.
    Én kizárólag a Google fotókba és Drive-ra mentek. Az iCloude pillanatok alatt megtelik és ennyi pénzért, amibe egy telefon kerül, nem akarok mindenért fizetni. Ráadásul a Cloude tárhely, ha betelik nem szinkronizál semmit sem, így elveszhetnek olyan adatok, melyekre szükségem lenne. Szóval kicsit túl profit szaga van a dolognak. Tudom, hogy mindenért fizetni kell a világban, de maradjunk annyiban, hogy vannak jó alternatívák. Pl. PC-re, goole-ra, pendrive-ra mentve eséllyel indulsz, a nem vesztek adatot versenyben. Köszönettel. Catman18.

  25. Avatar for Lacquo Lacquo says:

    Szia! Nem sikerült még jól beállítani a NAS-t, ezért csak akkor működik, ha ott vagyok és azon a hálózaton az iPhone-nal, Mac-kel is. Tudsz a beállításban segíteni? Nyilván akkor a távolról is tudnám a DS Photót használni, nem csak otthon. Amúgy DS Photo jellegű program van Mac-re? Nem találtam. Köszönöm!
    Ui.: Akkor a momentset kukázom is. Az sosem vitt fel minden képet. Előnye, hogy automatikusan évekre, hónapokra bontja, nem pedig ömleszti, mint a DS Photo.

  26. Avatar for gunar gunar says:

    Nézd meg a NAS-ban a quick connect id-t nyisd meg és ott a speciális fül alatt pipáld ki a mobil alkalmazásokat ha eddig még nem tetted volna, meg a többit is nyugodtan, utána mennie kell és persze az appokban a quickconnect id-t kell beállítani felül utána a user-t és a pass-t, ha meg is jegyezteted akkor megnyitáskor be is lép automatikusan. MAC-et nem használok, de gondolom a store-jában van ahhoz is vmi a synologyhoz. Windowsra van a boltjában bár nem használom, csak próbáltam anno.

  27. Sziasztok!

    Van-e valakinek jó ötlete? A feladat amit megoldanánk:

    Két laptop (Win10), két felhasználó egy családból, 2TB icloud családi előfizetés. X és Y user.

    Folyamatosan szeretnénk backupolni a két laptopot egy közös tárhelyre (kb 2 TB a kettő) - minimum a kijelölt mappákat (dokumentumok, képek, videók, thunderbird levelezés archívum fájljai, stb), felhőben külön szeretnénk látni egy tárhelyen X és Y mappáit (Xés Y mappán belül a beckupolt mappákat), de nem akarjuk mindkét gépen letöltve látni őket.

    A fájlokat el szeretnénk érni mobilról is, mindketten.Ha frissülnek bárhonnan, akkor mindenhol szinkronizálódjanak le, ahol amúgy le vannak töltve.

    Szerintetek meg lehet ezt oldani?

  28. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    szerintem ez így nem oldható meg. az Apple tárhelye nem erre van kitalálva, hanem hogy egyszerre letöltve legyen a gépeden is, ha van rajta elég szabad hely.

  29. Köszönöm, igen, ezt érzékelem én is… ugyanakkor az is kérdéses, hogy családi csomag esetén a két apple id látja-e egymás icloudban szinkronizált tartalmát…

  30. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    egymás fiókjának tartalmát nem lehet látni, de megosztott mappát létrehozhatsz.

  31. Avatar for gunar gunar says:

    Vegyél egy Synology DS 418 play -t és abban akkor van 4 lemezhelyed 2db-ot feláldozhatsz a két usernek megoszthatod őket és szinkronizálhatod is ahogyan akarod a megosztott könyvtárakat, nem kell felhő mert a syno-t bárhonnan eléred ahol net van és más nem kezeli az anyagaidat, csak akinek jogot adsz hozzá. én biztosan ezen a módon csinálnám meg a 418play már egy jó gyors kis vas és az ára sem túl veszélyes 100e táján elérhető újonnan, vagy veszel használtat ha lelsz . Persze előbb olvass utána és a synology fórumon rá is kérdezhetsz ez így fog-e biztosan működni, ott jobban értenek hozzá mint én, aki csak ahogy átolvastam gyorsban mit is szeretnél, ez jutott az eszembe.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for matevst Avatar for Catman18 Avatar for Szifon Avatar for Lacquo Avatar for andris27 Avatar for boki1981 Avatar for deakgabi Avatar for Bob Avatar for mremil Avatar for Put2 Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar