Tim Cook jól keresett, tavaly 136 millió dollárt kapott fizettségképpen

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mi magyarok (is) szeretünk mások zsebében turkálni, így ebben a cikkben egy kicsit belenézünk az Apple vezetőinek pénztárcájába, mennyit is kerestek a tavalyi évben?

Tim Cook

Az Apple benyújtotta az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC), mennyit is fizetett a vezetőknek kompenzációként, ez az anyag tartalmazza a következőket. A legtöbbet természetesen Tim Cook vezérigazgató kereste. De mégis mennyit?

Először is érdemes leszögezni, hogy ha a tavalyi évről beszélünk, akkor az Apple pénzügyi évét kell figyelembe venni, ami októbertől szeptemberig tart, tehát most a 2017 októbere és 2018 szeptembere közötti időszakról beszélünk. Ugyan január 2-án profitfigyelmeztetést tett közzé a cég és a részvényárfolyam beszakadt, de ez már az új pénzügyi évben történt, így ez az előző év bónuszt nem érinti.

A kiemelkedő pénzügyi év eredményeképpen Tim Cook kapott 3 millió dollár fizetést, 12 millió dollár nem értékpapíros bónuszt, amelynek kifizetése az értékesítési bevétel és a működési költségek kordában tartásához volt kötve. Mindennel együtt Cook 15,7 millió dollárt keresett, ami 22%-kal több, mint 2017-ben volt.

Igazi a nagy pénz azonban a részvénybónuszban volt: Cookot jó munkája eredményeképpen 121 millió dollárnyi Apple-részvénnyel jutalmazták, amit még egy 2011-ben kötött megállapodás tett lehetővé. Cooknak ezen kívül van még 1,5 millió darab részvényre le nem hívott opciója is, mely jelenlegi áron 189 millió dollárt ér. 2011 óta mintegy 650 millió dollárnyi részvénybónuszban részesült.

A cég ezeken kívül költött még 294 ezer dollárt magánrepülőgépen való röpködésre és 310 ezer dollárt Cook személyes védelemére is.

A vezérigazgató azt tervezi, hogy vagyonát jótékonysági szervezetre hagyja, mint Bill Gates vagy Warren Buffet. Cook egyébként tavaly 5 millió dollárnyi részvényt adományozott meg nem nevezett szervezeteknek.

Apple vezetők fizetése

Más vezetők sem jártak rosszul. Értékpapírbónuszokkal együtt Luca Maestri pénzügyi vezető, Angela Ahrendts retail főnök és Jeff Williams operációs vezető is 26,5-26,5 millió dollárt kapott fizetségképpen.

“Úgy gondoljuk, hogy a megnevezett vezetőknek kifizetett 2018-as kompenzáció pontosan tükrözi és díjazza a teljesítményhez való hozzájárulásukat.” – írta az Apple a beadványban.

Az iratban szerepel az átlagos Apple-dolgozók keresete is, ő 55,4 ezer dollárt keresett, a cégnek 132 ezer alkalmazottja van. Egy átlagos Facebook-alkalmazott 240 ezer dollárt keres évente. Minek tudható be a nagy különbség? Annak, hogy a rengetegen dolgoznak az Apple Store-okban, akik azért nem keresik halálra magukat és leviszik az átlagot.

Szóval a tavalyi év után még pénzeső volt az Apple-nél. Az értékesítési nehézségeket és a profit figyelmeztetést látva idén ez már nem lesz így…

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. ez mé’ “kompenzáció”?

 2. off:// "Mondjuk a külföldi üzletpolitikát sose értettem, itthon ha alapítasz egy céget akkor az a tied, az egész cég vagyona amit keres az a tied.
  Most Wozniak és Jobs alapítótta az Apple-t akkor miért nem volt az övék? hogyan tudták kirúgni Jobs-t ha övé volt a cég? vagy mégse?! Ha valaki megkapja a vezérigazgatói titulust akkor övé kell lennie a cégnek, vagyis az egész cég vagyona az övé. (kiscégnél)

 3. ef-dani says:

  Itthon sem így működik ahogy írod. Ha részvénytársaságot csinálsz a cégedből a befektetők miatt (akik részesedést akarnak a pénzükért cserébe, akkor nem te leszel a góré) hanem akit az igazgatótanács kijelöl. Az igazgatótanács tagjai pedig a tulajdonosok érdekeit tartják a szemük előtt. Ha a tulajdonosok úgy gondolják rossz irányban tart a cég és ezt az alapszabályzatban rögzített arányban elfogadják, akkor repítenek a céged éléről, akkor is ha te alapítottad és első körben te voltál a vezérigazgató. Onnan, hogy részesedést adsz belőle nem a tied, minél többet adsz belőle, annál kevésbé a tied.
  A cég vagyona pedig itthon sem a tied, hanem a cégé.

 4. Bob says:

  Az üzletpolitikanak mondjuk nem sok köze van ahhoz, hogy milyen cég típusok vannak akár az USA-ba akár itthon, mellesleg tobbe kevesbe ugyanazok. Talán nézz utana eloszor ennek es akkor vilagos lesz hogy az Apple hova tartozik

 5. paul78 says:

  Ha egész véletlenül Tim bácsi fejére esik egy zongora, akkor vajon ki fogja örökölni? Mert mint tudjuk nőtlen és gyermeke sincs (és nem is lesz, szintén tudjuk miért)…:blush:

 6. Bob says:

  Jótékonysági szervezetek.

 7. Jadeye says:

  érdemes elolvasni a cikket, mert ott van benne ez is. lásd itt. :slight_smile:

  A vezérigazgató azt tervezi, hogy vagyonát jótékonysági szervezetre hagyja, mint Bill Gates vagy Warren Buffet. Cook egyébként tavaly 5 millió dollárnyi részvényt adományozott meg nem nevezett szervezeteknek.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!