fbpx Skip to content

A Facebookon már mondhatni mindennapossá váltak a kamu oldalak kamu hirdetései. A probléma ezekkel nem csak az, hogy az emberek saját magukat és az ismerőseiket is átverik az ilyenekkel, hanem hogy a Facebook egyszerűen nem lép időben. Emellett az is feltűnő, hogy a moderátori csapataik láthatóan nem is értik, mi a probléma az ilyen, feléjük bejelentett hirdetésekkel és oldalakkal, mert szinte soha nem törlik le őket – az ezeket tömegével ontó szélhámosok legnagyobb örömére…

Kamu “Index” cikk a kamu weboldalon

A legújabb átverés is egy ilyen fizetett hirdetésen keresztül juthat el az egyszeri internetezőhöz, ráadásul mobil eszközön nézve egy Index cikknek mutatja magát, de természetesen ez csak látszat, és maga a cikk is átverés. A Szifon.com olvasói már régóta tudják, hogy megosztásért sem lehet iPhone-t nyerni, így egy ilyen “túl szép, hogy igaz legyen” típusú dologra is remélhetőleg rögtön legyintettek, és jelentették az adott scam hirdetést. Mégis nézzük meg, most mivel etetik a jónépet.

Végre lehullt a lepel Magyarországon az Apple titkos weboldaláról?

Az Index cikke alapján még karácsonykor bukkant fel ez a hirdetés, ami kattintásvadász módszerrel próbálja meg rávenni az egyszeri internetezőt arra, hogy rábökjön az abban található linkre:

A hirdetés headline-ja: "Őrületes, hogy a világ vezető vállalata kiszivárogtatta ezt az információt a nagyközönségnek. A vadonatúj telefonokat Magyarország minden részére kézbesítették."

Ha erre nem mobilon kattintunk rá, akkor egy semmitmondó, angol nyelvű cikket dob fel nekünk a kamu oldal.

Ha viszont mobilról nyitjuk meg, vagy a böngésző user-agent-jét átállítjuk, hogy mobilnak hazudja magát, akkor már egy, az Index oldalával megegyező kinézetű, egészen hosszú “cikket” fogunk látni, részletesen leírva, hogy micsoda nagy csoda mindez – persze az egész csak egy átverés:

Kamu Index cikk, headline: "Végre lehullt a lepel Magyarországon az Apple titkos weboldaláról"

Kifejezetten komikus egyébként maga a szöveg is, érdemes elolvasni – de hogy ne növeljük a kamu oldal látogatottságát, így alább pár képernyőfotót tennénk közzé a “cikkről”:

Varga “nemiskamunév” Tamás 27 évesen is már/még annyira önzetlen, hogy mindenkinek ingyen elárulja, hogy hogyan (nem) vehet 1 euróért iPhone X-et!

Ezen túl a “cikk” végén még egy Facebook hozzászólásos rész is van, ahol öt angol nevű kamu felhasználó áradozik arról történetesen épp magyarul, hogy milyen nagyon csodálatos is mindez.

Miből lehet könnyen rájönni, hogy ez is csak átverés?

A legalapabb igazság, hogy ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az bizony nem is igaz. Ez alól nagyon kevés kivétel van, így az esetek döntő többségében bátran lehet legyinteni ezekre.

Szintén rögtön gyanakodhatunk, ha ugyan egy ismert weboldal megjelenéséhez hasonlóval találkozunk, de közben a böngésző címsorában, tehát ahová beírjuk a megnyitni kívánt webcímet, nem az adott oldal címe szerepel, hanem valami teljesen más, jelen esetben az index.hu helyett bármi más.

Minden esetben érdemes megnézni még azt is, hogy milyen hirdetéseket futtat épp az adott oldal, illetve hogy magát az oldalt mikor hozták létre. Ha tucatnyi, hasonlóan “érdekes” hirdetést látunk az Adatok és hirdetések alatt, illetve ha az oldal alig pár napos, akkor várhatóan kamu oldalba futottunk bele:

Az oldalt 2018. december 4-én hozták létre, ami akkor is óvatosságra intene, ha nem kamu oldalról lenne szó.

Mit lehet tenni ezek ellen?

Az első és legfontosabb, hogy NE kattintsunk rá, azzal már megelőzhetünk gyakorlatilag bármit. Ha rákattintottunk, akkor zárjuk be az oldalt. Jelenleg nem tűnik úgy, hogy bármi malware-t vagy egyebet is kiosztana a weboldal a látogatóinak (bár ez nem garancia semmire!), illetve azt is érdemes tudni, hogy az iPhone-unk nem is lesz vírusos, hiába találkozhatunk ilyen kamu riasztásokkal is böngészés közben.

Érdemes a webböngészőnkben reklámblokkolót használni, mint amilyen például az AdBlock Plus, illetve asztali böngésző esetén hasznos lehet még a külön a Facebook zavaró funkcióinak illetve hirdetéseinek elrejtésére fejlesztett F.B. Purity is.

Szintén sokat tehetünk az ügy érdekében, ha jelentjük nem csak a hirdetést, de magát a kamu oldalt is a Facebook moderátorai felé, akiknél a jelek szerint akkor érhetünk el eredményt, ha tömegesen kapják a jelentéseket ugyanarról a szemétről.

Ha elegen jelentjük, akkor a Facebook kénytelen végre lépni, és leszedi a hirdetést. Bár sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy ha egy eltűnik, lesz helyette több más, ahogyan huszadjára is megeszik az emberek az ugyanolyan kamu nyereményjátékokat is, ahol nevenincs Facebook oldalak osztogatnak drága termékeket, házakat, luxusautókat…

A leginkább célravezető megoldás ezekre, ha a felhasználók végre megtanulják, hogy az összes ilyen az mind átverés, illetve hogy mi alapján lehet ezeket könnyen felismerni. De erre a jelek szerint még mindig sokat kell várnunk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for Czo Czo says:

  A kepen az latszik, hogy mindenki kiment telefonalni, nehogy zavarja a masikat! :smiley:

 2. Avatar for DE1 DE1 says:

  Sziasztok, a fiam elkerte az adataimat es beregisztralt erre az oldalra, megkaptam az SMSt, hogy nem tudtak levonni a penzt, ekkor vettem eszre, h mit csinalt, viszont elolvasva, azt irja, h 5nap az ingyenes period, aztan havonta vonnak le ha nem torlom az accountot, viszont sehol nem tudom letorolni, kell barmi tovabbi lopastol tartanom? Vagy ez csak egy kamu szoveg?

 3. Avatar for DE1 DE1 says:

  Megint en…
  181227 22:59 SIKERTELEN Kàrtyàs vàsàrlàs/zàrolàs: -4,95 EUR; BEST-IQTESTS.COM, CY 448081649548 BEST-IQTESTS.COM; Kàrtyaszàm: …3016 - OTPdirekt

  Ez az sms amit kaptam, valami IQ teszt elofizeteses oldalra iranyit at…
  Koszi a valaszt

 4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  jó kérdés, de vedd fel a kapcsolatot a bankoddal, és elképzelhető, hogy le kell tiltatnod a kártyádat is.

 5. Ahogy @Jadeye írta, le kell tiltanod a kártyát minél előbb. A phising miatt viszont ha van időd az új kártya gyártatása előtt, érdemes tenni egy rendőrségi feljelentést (na nem a fiad ellen😃), akkor az új kártya gyártásának az otp nem olcsó költsegeit talán megúszod,

 6. Már miért kellene megúsznia a bankkártya gyártás költségeit?
  Önhibáján kívül lopták el az adatait? Nem
  Felelőtlen volt? Igen
  Eszetlenség párosul a kapzsisággal… Majd legközelebb körültekintőbb lesz.

 7. Avatar for pAnk pAnk says:

  Várj egy kicsit, Ő normális hangnemben kért segítséget, nem kellene ilyen paraszt módon beleszólni, főleg ha nem vagy segítőkész. Taps-taps…

 8. Szia, igaz már késő bánat de ha jól tudom az OTP-nél van virtuális bankkártya és talán adott számlacsomagokhoz ingyenes is. Érdemes azt megadni netes vásárlásokhoz.

 9. Kár, hogy nem igaz. Pont lett volna 1 euróm így hónap végén…

 10. Avatar for DE1 DE1 says:

  Köszönöm a segítséget, ha tudom, hogy emiatt kell neki a bankkártyám, akkor a virtuális bankkártya számát adtam volna meg neki, de ezek után tényleg csak az volt a megoldás, h letiltattam a kártyámat, további szép napot mindenkinek!

 11. @xantos85 igen létezik webkártya néven fut, utalsz rá és csak az ott lévő összeget tudják vonni, ha nem vagyok biztos a dolgomban akkor sose PayPal-el fizetek, legjobb magyarországi bank az OTP, az ügyintézők korrektek, segítőkészek és ha a hibájukból történik valami akkor mindig egy órán belül vissza is van utalva a lé, lejárat előtti új kártya meg 5-6körbyéke, nem dobsz tőle hátast :wink:!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for Agent_H Avatar for DE1 Avatar for Szifon Avatar for xantos85 Avatar for Huncute Avatar for pAnk Avatar for Jadeye Avatar for domidormi Avatar for ef-dani