fbpx Skip to content

Nem telik el úgy hét, hogy a Facebookon ne terjedne a hiszékeny ismerősöknek köszönhetően valami olyan átverés, amiben egy oldal és egy kép lájkolása, valamint a kép megosztása után majd (állítólag) kisorsolnak például egy rakás iPhone-t, vagy MacBookot, vagy bármi, magasabb árkategóriás terméket.

Screen Shot 2014-06-28 at 19.57.01

Korábban temérdek “megmaradt” MacBook esetén kellett lájkolgatni és osztogatni, most a már sokadik alkalommal kerül elő az a szöveg, amikor “eladhatatlan” iPhone-okat akarnak majd kisorsolni a hiszékeny emberek között. Az indoklás szerint ezek azért eladhatatlanok, mert nincs rajtuk (vagyis a csomagolásukon) fólia. Azzal most ne törődjünk, hogy a használt termékek piacán egyetlen iPhone sem bontatlan csomagolású (hiszen használt), mégis elkelnek. Lássuk inkább, miért tekinthető az összes ilyen lájkolós-osztogatós dolog egyszerű átverésnek.

“Sziasztok! Az a nagy harci helyzet, hogy a VB-re való tekintettel kaptunk egy pár Iphone 5s Független új készülékeket, amit mi nem tudunk eladni, mert nincs rajta fólia! Ezért inkább ügydöntőtűnk, hogy szétosztjuk az oldal lájkolói/ megosztói között! Tehát ha szeretnél te is egy ilyen készüléket akkor nincs más dolgod mint megosztani a képet és Lájkolni az oldalt! Sok sikert! Az osztás dátuma AUG. 1!” – szól az üzenet első szerkesztése, mert látható, hogy azt időközben többször is módosították.

Min bukik le a dolog?

Helyesírás…! Ezt egyszerűen nem lehet elégszer hangsúlyozni, és sajnos mivel a napi médiában a legtöbb híroldal is tele van elírásokkal vagy adott esetben helyesírási hibákkal is (abból a megfontolásból, hogy így emberközelibb, kevésbé steril a szöveg!), az átlag olvasónak már fel sem tűnnek a szöveg hibái, amiből már gyanakodni lehetne, hogy valami nem stimmel. Egyszerűen komolytalanná teszi az egészet, ha a szöveg hemzseg a hibáktól, és még az állítólagosan megnyerhető termék neve is hibásan (“Iphone”) szerepel. Az meg, hogy fólia nélkül eladhatatlanok lennének, egyszerűen abszurdum, pláne hogy a fólia maga sem garancia semmire, újrafóliázni meg szintén nem nagy tudomány…

Érdemes megnézni, hogy megosztásnál felhasznált képet az internetről lopták-e! Ez általában azonnal kiderül, ha a kép közvetlen linkjét (jobb klikk a képen, majd kép címének másolása opció) a Google Képkereső szolgáltatásával URL alapján való keresésnek vetjük alá. Természetesen ebben a fenti esetben is azonnal több különböző találatot is kapunk. Gondoljuk végig logikusan: ha az adott megosztást közzétévő szerint van egy csomó termék nála, amit nem tud eladni, akkor miért nem készít azokról a valódi termékekről egy saját, valódi fotót? Miért az internetről lop hozzá egy képet?

Miért kapna esetünkben egy autós oldal egy labdarúgós eseményre tekintettel csak úgy egy rakás iPhone-t? Főleg kitől? Eleve kinek éri ez meg? Azzal tehát szintén kevesen foglalkoznak, hogy az ilyen “nyereményjátékokat” megosztó oldalak profiljához legtöbbször semmiben sem kapcsolódik az adott termék, mindössze jól hangzik, főleg, hogy szinte semmit nem kell tenni azért, hogy “esélyt kapjunk megnyerni”. Viszont számukra nagyon egyszerű egy ál-nyereményjátékkal megvezetni másokat, és így több ezer (hiszékeny) lájkolót szerezni.

A Facebook szabályzata alapján eleve tilos ilyen jellegű “nyereményjátékokat” folytatni. Mivel a felhasználási feltételeket szintén általában csak bekattintják a legtöbben, hogy elolvasták, de valójában annak tartalmát sosem nézték meg, így az sem merül fel bennük, hogy az ilyesmi nyereményjáték eleve szabálytalan és tilos. A szabályzat egészen pontosan ezt írja:

Promotions may be administered on Pages or within apps on Facebook. Personal Timelines must not be used to administer promotions (ex: “share on your Timeline to enter” or “share on your friend’s Timeline to get additional entries” is not permitted).

A megosztásos módszereket egyébként azért tiltja a Facebook szabályzata, mert minden egyes megosztásunk esetén külön megadható, hogy azt az összes ismerősünk, vagy csak adott csoport láthassa – ez viszont nyilvánvalóan korlátozza annak láthatóságát adott esetben:

facebook_megosztas_opciok

Az oldalak adminisztrátorai csak azokhoz a megosztásokhoz férnek hozzá, amelyek nyilvánosak (public), tehát a földgömb ikon szerepel mellettük. Így tehát nem tudják listázni az összes megosztást sem, és ennek következtében a sorsolás sem történhet már az összes megosztó között, tehát már itt is lódít a “sorsoló”.

For example, because people can choose to limit the visibility of the content they put on Facebook to only themselves, friends, or to a custom group of people, Pages won’t have the ability to access all of the entries that people post on their own Timelines unless these entries are public.

Az összes ilyen átverésnek tekinthető

Ha tehát belefutunk egy ilyen képbe, ahol a “nyereményjáték” feltétele az azt megosztó oldal lájkolása, illetve a kép lájkolása és megosztása, és azért több, jellemzően kifejezetten drága árkategóriás készüléket kínálnak fel ingyen, ott reflexből legyinthetünk, mert ezeknél soha senki nem nyer semmit – csak a képet megosztó oldal akar így tízezernyi lájkolót szerezni.

Két másik előfordulása, amiből szintén leszűrhető, hogy átverésről van szó, és harmadikként egy újabb “nyereményjáték” a fenti képet is megosztó oldaltól, persze szintén internetről lopott képpel:

atveres_20140622 atveres_20140626 atveres_20140630

Persze ameddig az emberek többsége hisz az ilyen ingyen ebédekben, mint a tündérmesékben, addig az ilyen ál-nyereményjátékokon nyerészkedőkből is mindig lesz. Semmi sincs ingyen. Ne dőljünk be tehát, felesleges.

Kiegészítések

2015. augusztus 22-én egy újabb átverés indult világhódító útjára, most iPhone 6 Plus-t lehet majd nem nyerni. Tehát ennek is hiába dőlnénk be, természetesen most sem lehet nyerni iPhone-t:

Atveres-20150822 iPhone-Magyarorszag-jofogas-20150827

Az Apple-nek nincs magyar facebook-oldala, ha pedig lenne, az az apple.hu-n is kint lenne, így bármely olyan oldalra is nyugodtan legyinthetünk – ígérjen az az adott oldal bármit –, aki az Apple nevében lép fel. Ha ezzel kapcsolatban kétségeink lennének, akkor egyszerűen hívjuk fel az Apple-t.

2015. december 3-ával kezdődően osztogathatták az ismerőseink az alábbi nemnyerési lehetőséget:

atveres-20151212-03

2015. december 13-án pedig egy újabb változat bukkant fel, ismét a karácsonyra való tekintettel, és ismét természetesen történetesen épp az aktuális csúcsmodellt, az iPhone 6s-t lehet megosztással nem megnyerni, ráadásul rögtön már kettőszáz darabot fognak nem szétosztani az egyszeri kattintók között.

atveres-20151212-02 atveres-20151212-01

Gyakorlatilag már napi szinten bukkan fel a századik ugyanilyen átverés, és ha az összeset felsorolnánk ebben a cikkben, az pillanatok alatt követhetetlenül hosszúra nyúlna. Ameddig vannak olyanok, akik még mindig bedőlnek ezeknek, addig lesznek olyanok is, akik ezt kihasználva ilyen oldalakat fognak csinálni.

Ne verjük át saját magunkat most sem.

Ellenben jelentsük az ilyet a Facebooknak, mint spam/scam.

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Olvasd el a hozzászólásokat is

33 Comments

  1. “reflexből legyinthetünk, mert ezeknél soha senki nem nyer semmit”

    http://handras.hu/?p=3033

  2. @BoRRoNeo: és itt egy oldalt kellett belájkolni, majd megosztani a tucatnyi iPod touch képét az ismerőseinkkel? NEM. mellesleg nem gondolod, hogy egy APR oldalán nyilván van hitele egy ilyen nyereményjátéknak, mintsem egy autós oldalon, netről lopott képpel?

  3. BoRRoNeo:
    Azért az iStyle oldalán egy ilyen, megis hihető, mivel APR. 🙂

  4. Jadeye válaszolt közben.

  5. Azt akartam mondani, hogy reflexből nem lehet legyinteni. Magam is csináltam már több nyereményjátékot lájkért, bevett módszer volt a Facebookon. Persze sok a csalás (vagy akár úgy is mondhatjuk, hogy a többség csalás), de sok a valódi is.

  6. @totyo100: egy átlagembernek (aki lájkol) fogalma nincs mi az az iStyle és az APR-ről azt hiszi valami vitamin. Semmivel sem tűnik számára megbízhatóbbnak, mint egy magát telefonüzletnek nevező oldal, aki éppen kiszór 5 darab iPhone-t. Ez utóbbiból is láttam már valósat. Volt az az időszak (talán most is), amikor nagyobb reklámértéke volt egy ilyennek, mint 1 millióért bannereket vásárolni.

  7. @BoRRoNeo: nem összehasonlítható a kettő. hovatovább, mivel a facebook szabályzata eleve tiltja az ilyen típusú nyereményjátékokat, a fentebb leírt részletek miatt, azokat egy appon keresztül kell csinálni, így igenis azonnal legyinteni lehet az ilyesmire.

    amellett ha vásárlóerőt akar bárki is szerezni ezzel: mekkora vásárlóerő az, akinek ingyen kell jóformán bármi? szerez több ezer vagy több tízezer 13-18 éves közötti lájkolót, akik gyakorlatilag nem vásárlóerő (hacsak apuból vagy anyuból ki nem nyafogják a pénzt, mert diákmunkával azért nem 1 havi fizetés egy iPhone). egy-egy 1000Ft-os tok eladásából nem fog megélni az adott kereskedő, egy 100.000Ft feletti termék vagy kiegészítő esetén meg az így megszerzett lájkolóknak csak a töredéke fog abból vásárolni.

  8. Hát ez most olyan volt mintha azt írtátok volna hogy nincs mikulás 😀
    De most komolyan? Mekkora lehet az értelmi szintje aki ezeket megeszi??
    Az a vicc, a multkor probaltam megosztasokat kerni egy elado telefonomhoz, egy htc wp 8s, felajánlottam 5000 Ft-ot annak akinek a megosztása után megveszei valaki. Senki nem osztotta meg.. Aznap meg látom hogy az ilyen és ehhez hasonlo hülyeségeket osztják mintha muszály lenne.

  9. @Kovee79: MuszáJ!

    Amúgy a PizzaKing rendszeresen ilyen megosztogatós akciókat tart. Persze ők soha nem ígértek iPhone-t csak pizzát, de ezek szerint akkor őket is tarkón vághatja a Facebook, ha véletlen valaki jelentené őket.. (Úgyse nyertem sose, megérdemlik 😀 )

  10. Az a baj,hogy a tudatlan "hülye" emberek gyüjtőhelye a "fészbúúk",és ezek pont nekik szólnak.Ráadásul sok ember ott éli a fészen az életét,és az egész napja azzal telik, hogy like-olgat,és megoszogat.

  11. @Jadeye: nem a vásárlóerő a lényeg, hanem mondjuk egy üzlet nevének megismertetése, terjesztése. Csinálok egy BRRN GSM üzletet és szeretném ha sok ember tudna róla. Egy iPhone 200 ezer Ft, elindítom a menetet és sok emberhez eljut a cégem neve. Több emberhez, mintha ezért a 200 ezerét bannert vásárolnék. Ha havonta felajánlok egy iPhone-t, akkor egész évben pörgetik a cégem nevét. Elég ha csak minden tizedik odakattint és megnézni a választékot és az árakat. Elég ha csak minden tizedik mikor telefonvásárlás előtt áll emlékszik az én üzletemre is és ott is tájékozódik. Nem lehet egy hónap után mérleget vonni, hogy egy iPhone áráért hány tokot adtam el, egy Coca-Cola image film többmilliós sugárzása után sem ugrik meg az ital eladási statisztikája. Ha indítasz egy új céget és a semmiből szeretnéd megismertetni a néppel, akkor a Facebook like sorsolás igenis jó ár/érték arányú hirdetési felület. Én magam is több céget ismertem meg ily módon az ismerősök like-jai alapján, amelyek a későbbiekben hasznosak lehetnek a számomra. Persze sok a szemét, ez nem kérdés.

  12. @BoRRoNeo: tehát egy kamu nyereményjátékkal felfuttatod az adott céget és nem lejáratod? nekem ez sehogy nem áll össze. oké, hogy a negatív reklám is reklám, de te sem gondolhatod komolyan, hogy egy kamuzó oldal hosszú távon megéri.

    aki meg komolyan gondolja az ilyesmit, az egyrészt nem képmegosztással lájkoltat, hiszen az a facebook feltételeivel is szembe megy és így a megszerzett lájkokat is kockáztatja, de a lényeg akkor sem ez, hanem hogy eleve nem használ hozzá netről lopott képet, hiszen ha ott a termék nála, akkor lefotózza, és kész.

  13. @Jadeye:

    Én nem érzékeltem sehol sem a leírásában, hogy kamu nyereményjátékot indítana… 200 000-ért ha bannert akarsz vásárolni kb semmit sem kapsz, cserébe egy 200 000 forintos telefonért egy halom megosztást, biztos lehetsz benne, hogy sok ember elolvasta a leírást, tudomást vettek nagyjából mindenről. Míg egy bannerre nem tudom ki kattintana rá, de szerintem az elmúlt egy évben max 10-szer kattintottam ilyenre, amiből 10 véletlenül volt és reflexből be is zártam 😀

  14. @VIP: valódi nyereményjátékot ilyen módszerrel magára valamit is adó cég nem indít, hiszen a facebook feltételeivel ellentétes, és így több szempontból is visszaüthet. az eszetlenül bármit lájkolókat gyűjteni meg szerintem semmi értelme, mert nem vásárlóerő.

  15. Egy magára valamit is adó cég több tízmilliós tőkével kezd, havi többmilliós invesztícióval pörget, külön marketing stábja van és a többi. Én egy kezdő mikrovállalkozásról beszélek, akinek minden elköltött százezer forint fáj, ezért a minimumból próbálja kihozni a maximumot, még ha ellentétes is a Facebook feltételeivel, amit megmondom őszintén, mint egyszerű felhasználó is magasról le**arok. De nem is akarok üzleti 1×1-et folytatni, csak arra reagáltam, hogy a cikk végkövetkeztetése szerintem több szempontból is téves. Adott hirdetés lehet átverés, adott hirdetés lehet egyértelműen rossz, ettől függetlenül sok cég él hasonló lehetőséggel, amelyek nem átverések, mi több még hasznos is lehetnek. Egyértelmű, hogy sok az átverés, de őszintén a Facebook posztok 90%-a szemét, mégis a fél világ használja és nem ez a 90% alapján mondják, hogy reflexből töröltesd magad.

  16. Ahogy Jadeye írta, akik lájkolgatnak, osztogatnak nem potenciális vásárlók.
    Azért lájkolja, osztja meg, hogy talàn hozzájuthat egy számára megfizethetetlen termékhez. Legyen az egy karóra, telefon, autó.
    Azt viszont még mindíg nem értem illetve nem tudom, hogy mi a hasznuk abból ha pl 10.000 ember lájkolja a hülyeségüket. Pénzt nem kapnak érte, innentől meg csak egy adat.

  17. @BoRRoNeo: szerintem semmi értelme a lájkharácsolásnak, amellett egy kis cég is el tud járni teljesen becsületesen, ha van rá igénye. ha már elkölt bármennyit is a nyereményre, akkor egy facebook appot mellé tenni, csak hogy minden teljesen szabályos legyen, már igazán nem fájó összeg, cserébe a facebook sem kaszálhatja el érte. a sok lájkkal és az ismertséggel meg önmagában szerintem nem lehet sok mindent kezdeni, hiába van sok lájkolód, ha soha senki nem vesz tőled semmit. és az ilyen nyereményjátékokkal összeszedett, jellemzően 13-18 éves korosztály meg nem vásárlóerő, pedig a cél végső soron a pénzgyártás. a lájkok meg önmagukban semmit sem érnek, mert egy jó ideje a facebook már az adott oldal összes lájkolójának sem feltétlenül jelenít meg egy-egy megosztást az adott oldaltól a hírfolyamában, ha az adott lájkoló nem kattint rendszeresen az oldal híreire. a lájkgyűjtés kizárólag arra jó, hogy legyen ott egy jól kinéző szám, de messze nem fogsz ennyi embert elérni, csak ha releváns és érdekes a tartalom. jó bornak meg nem kell cégér, az eladja önmagát. szerintem.

  18. Csak egy megjegyzés: a helyesírási hibákból azért nem gondolnak csalásra, mivel nem tűnik fel nekik… (nem tudnak helyesen írni az anyanyelvükön) Sajnos!

  19. @Kovee79: “Azt viszont még mindíg nem értem illetve nem tudom, hogy mi a hasznuk abból ha pl 10.000 ember lájkolja a hülyeségüket. ”

    Ha én lájkolom a Szifon.com-ot, azt mind az 500 ismerősöm látja. Tehát egy kattintással 500 emberhez juttattam el egy oldal “reklámját”. És abból az 500-ból többen meg fogják nézni, hogy vajon mi tetszett nekem ezen az oldalon és talán egy páran maguk is lájkolni fogják, így az ő ismerőseik is megkapják az oldal reklámját. Egy párezres lájk több tízezer emberhez juttatja el az oldal címét, témakörét. És butaság azt feltételezni, hogy mindenki ismeri a szifon.com-ot akinek iPhone-ja van, tehát igenis lehet így újabb olvasókat verbuválni az oldalra.
    Most fordítsd meg a dolgot és a szifon.com helyére tegyél egy céget. A szifon.com ingyen szolgáltat, mint ilyen önmagában figyelemfelkeltő. A cégnek azonban valami ösztönzést kell adnia, hogy minél többen lájkolják és a fenti tematika alapján sokezer emberhez jusson el. Ezért kisorsol egy telefont.

  20. @BoRRoNeo: “Ha én lájkolom a Szifon.com-ot, azt mind az 500 ismerősöm látja. Tehát egy kattintással 500 emberhez juttattam el egy oldal “reklámját”.”
    sajnos ez nincs így. egyrészt az emberek többségénél nincs nyitva a ticker, amiben jobb oldalt látná, hogy te lájkoltál egy cikket a szifonon. másrészt a hírfolyamba sem feltétlen fog bekerülni nála, mert a facebook “jótékonyan” megszűri a híreket, és csak azoktól mutat tevékenységeket, akikkel interakciót folytatsz. ha tehát mondjuk 1 évig senkinek semmi posztjára nem kattintasz rá, nem lájkolod, nem szólsz hozzá, jelentősen megritkul azok száma, akiktől a facebook megjelenít a hírfolyamodban bármit is. tehát hidd el, a lájkolás önmagában semmit nem ér.

    a dolog másik része meg ugyanez, hogy attól, hogy lájkolja valaki a szifont, de sosem kattint egy cikkre sem, nem lájkolja, nem szól hozzá, a facebook ugyanígy csökkenteni fogja a hírfolyamában a szifonról megjelenő posztok számát. de nézd meg az insights részt bármely, általad adminisztrált oldal esetén, és nézd meg, mennyi az organic reach és mennyi a paid reach, ha fizetsz azért, hogy egy poszt megjelenjen. nagyon durva különbségek vannak.

  21. @Jadeye: Szerintem még mindig túl bonyolultan látod azt amit mondani akarok. Amit leírtál az elején az tökigaz, nem akartam a példát túlbonyolítani a megértése miatt.
    Nekem itthon van iPhone-om, iPad-em, asszonynak is van mindkettő, mi több a gyereknek is van. Viszont életünk során soha nem találkozunk a szifon.commal. Én más területen dolgozom, más az érdeklődési köröm, és más témakörben fórumozok. Egyszerűen kikerül engem az oldal, értsd a létezéséről sem tudok. Ebben segíthet egy ismerősi lájk, megtalálom az oldalt. Lehet, hogy nem is kattintok a Facebook oldalon a linkre, csak szimplán beütöm a böngészőbe és elrakom a kedvencekbe. Megmondom őszintén fogalmam sincs hogy kerültem ide 5-6 éve, de nem a google-ön keresztül az hótbiztos. Tehát vagy valaki mondta, vagy valahol láttam. A “valaki mondta” mai megfelelője a Facebook like. Ha valaki ismerősnek jelöl és értékes embernek tartom akkor most is megnézem, hogy milyen oldalakat lájkol, hátha találok köztük érdekeset, amit elrakhatok magamnak. Többször történt már ilyen, sok oldalt találtam meg ily, módon, amiket amúgy a büdös életben sem. De ezek nem jelennek meg a statisztikában, ezekkel nem tudsz számolni.

    Az alapfelállás az, hogy olyat csinálj ami önmagában jó. Például egy portált, például egy online shopot. Ami eladja önmagát. De ettől még senki nem fog róla tudni. A Facebook csak ebben segít. Hiába lájkolja valaki a szifon.com-ot, ha amúgy érdektelen, de hiába jó a szifon.com, ha senki nem tud róla.

  22. Borroneonak tökéletesen igaza van ! Nyugi Jadeye nem mindenki hülye újságíró vagy designer mint ti. Vannak normálisan vagy mondjuk csak egyszerűen Facebookot használó emberek. Like aztán látják a nevet a céget majd pedig pozitív benyomásban részesülnek. Így lehet hogy a következő telefonjukat ott is megnézik hogy mennyibe kerül, és lehet hogy plusz 5 ezer forintot kifizetnek amiatt mert ismert bolt.

  23. @egyket: “nem mindenki hülye újságíró vagy designer mint ti”
    nem tudom, mire fel ez a sértegető hangnem, de remélem, most jobb, hogy kiadtad magadból, és lehülyézhettél valakit.

  24. Apropó használt kereskedés, a minap elgondolkodtam a telefonváltáson és rögtön a 5c jutott eszembe. Körbenéztem a neten és olcsóbb helyeken 130k egy 16 gigás, azt gondoltam felmegyek használt kereskedésre, bepötyögöm: Iphone 5c, enter… A szemem majd ki esett a helyéröl mert az elsőket eltekintve 140 ezer forintos átlag ár volt… Valaki meg tudná mondani, hogy ezt meg hogyan?? Mert ez abnormális, hogy egy 1 éves készülék drágább mint az új! Elnézest mert nem túl ideillő a téma de akkor is…

  25. @Bazsobacsi: elképzelhető, hogy amit néztél olcsóként, az szolgáltatófüggő, amit meg drágábbként találtál, az gyári független? a használt készülék nem lehet drágább, mint az új. egy új, gyári független, 16GB-os iPhone 5c jelenleg 185990Ft, úgyhogy szerintem valamit elnéztél.

  26. Hát lehet, hogy igazad van. Nem néztem meg a weblapokat úgyhogy ok.

  27. És nem szolgáltatóknál néztem, biztos azért vain így

  28. Egy éve írogatok ezekről, és vagy negyvenszer jelentettem, és semmi eredmény. Fel kell jelenteni Őket csalásért. Ez az egyetlen megoldás.

  29. en is egy nap egyszer, maximum ketszer nezek fel a facebook hirfolyamba. televan hulladekkal az egesz, osztogatos nyeremenyjatek, es ez undorito. igen, a helyesirasrol meg annyit, (en rengeteget nyomom aprohirdetesi oldalakon) hogy az valoban rengeteget szamit. aki nem tud irni, az olcson adja(nem tudni miert :D) aki tud irni, az meg a bolti ar ketszereseert.

  30. Valóban igaz, hogy ilyenekkel sokat lehet lendíteni egy oldal / vállalkozás forgalmán.
    Tulajdonképpen ha valaki normálisan megírja a bejegyzést és rendes képet is csatol, akkor lényegtelen, hogy valójában odaadja-e valakinek a készüléket vagy nem, mert senki nem fogja megtudni. Mindenki feltételezheti, hogy a készüléket kiosztották, csak épp nem hozzá került…
    A facebook szabályzata szerintem kb senkit nem érdekel, mert mezei felhasználók is rengeteget vétenek ellene és a facebook sem nagyon veszi komolyan, mert ha komolyan vennék, a jelentett oldalakat átnéznék és törölnék.
    A 13-18 évesek pedig sajnos elég komoly vásárlóerőt jelentenek, mert akárhova megyek, rengeteg tini kislány kezében látok például iPhone 5S-t… Nyilván nem ők vették a nem létező keresetükből, de valaki megvette nekik, hogy legyen min lájkolni a kamu facebook postokat 😀

  31. Én meg csak anyit tennék hozzá, hogy úgyan ilyen fényképpel nálunk svédországban is próbálják a népet hülyiteni! A facebookon svédül dettó ugyan ez a szöveg van leírva, csak más (svéd) cég kedves akciója! Lehet hogy a banner nem olyan hatásos, na de az egész világon mindenhol raklapokon állnak a fóliázatlan telefonok, direkt reklám ajándék célra? Ezek kicsit olyanok mint a rákos gyerek hoax-ok, mint szegény kislány aki legalább 10 éve haldoklik és likeért megkapja a szükséges kezelést! Komolyan aki képes mindenre gondolkodás nélkül nyomkodni anélkül, hogy kicsit utánna járt volna, az megérdemli hogy csak akkor legyen iphone a kezében, mikor ezek kisorsolják neki!

  32. annyi buta ember van…ezeknek ha azt mondanám, hogy itt egy játék, 2ezer Ft a nevezési díj, és kisorsolok egy iPhone-t, ha elérjük a 200 jelentkezőt, akkor készségesen adnák oda a 2ezer Ft-okat…:D elgondolkodtató…még akkor is jól járnék, ha a feléből tényleg vennék egy 5S-t, és odaadnám valakinek 😀

  33. Azonnal jeleztem a FB-nek a SCAM-et, pár óra múlva visszaírták, hogy megvizsgálták a dolgot és nem találtak semmi kivetni valót az esetben.


Add a Comment