fbpx Skip to content

Folytatjuk a hama cikksorozatunkat, a korábbiakat itt és itt tudod elolvasni, ha külső akkumulátort, töltőt, gyorstöltőt és kábeleket keresnél. Most az okos otthon irányába fogunk evezni, bemutatva a cég termékeit, és hogy azok miért ideálisak első okos kiegészítőknek a lakásunkba.

Hama okos otthon termékcsalád, tesz, vélemény

A hamának egy egész termékcsaládja van már, amiket használhatunk. Ezeket a fenti képen láthatjuk, ilyen például az okos színes izzó, a konnektor, a mozgás- és az ajtó-ablak nyitását érzékelő szenzorok. A hamánál nincs szükségünk központi egységre, a fentiek közül akár egyet-egyet is megvásárolhatunk és használhatunk otthon.

A legtöbben okos izzót szeretnek elsőként vásárolni, ha fejleszteni szeretnék az otthonukat. Ezek már LED-es izzók, tehát jóval kevesebbet fogyasztanak és persze több ezer óra üzemidővel rendelkeznek, amik éveket jelentenek. A hama rendelkezik spot (GU-10) és a megszokott E27-es foglalattal rendelkező termékkel is, így akár a fürdőszobába, vagy az újabb csillárokba is megvásárolhatjuk, majd irányíthatjuk telefonról.

A következő termék, ami mondhatni minden háztartás “kötelezője”, az okos konnektor. Szerintem nincs olyan háztartás, ahol ne tudná valaki elképzelni, hogy milyen jól jönne egy okos konnektor, amit távolról vezérelhetnek! Karácsonykor ez főleg aktuális lehet, mivel a fa fényfüzérét nem csak kényelmesebb, hanem “menőbb” is telefonról vagy adott esetben hanggal irányítani.

Hama okos otthon

Az ajtó, ablak nyitására szolgáló szenzorok például arra valók, hogy ha kinyitunk egy ablakot, akkor lekapcsoljon az elektromos, hordozható fűtőtest az okos konnektorral, de akár védelem lehet betörés ellen is, illetve ha a gyerek megint nyitva hagyta a szobájában az ablakot.

A mozgásérzékelőt mi például arra használjuk, hogy ha belépünk az ajtón, akkor egy tetszőleges helyre való suhintással felkapcsolódjanak a fények az egész lakásban, ahogy mi szeretjük és ahogyan előre beállítottuk. Jelen esetben a karácsonyfa fényei és persze a nappali.

Szoftver és támogatás

A hardver mindig egyszerű, de a szoftver az, ami érdekessé teszi ezeket az okos termékeket. Az olcsóbb termékek mellé mindig kérdéses, milyen szoftvert kapunk, és milyen támogatottsággal rendelkeznek. A hama esetén egy egyszerű, de szép iOS és androidos alkalmazásról beszélünk, ami képes ezeket a termékeket csoportokba rendezni, egymással való kommunikációikat létrehozni. Ezáltal számos automatizálást is beállíthatunk vele, mint például a fenti, mozgásra való villany kapcsolást.

A hama okos tulajdonságai itt nem érnek véget, a kedvencünk az Amazon Alexa és az IFTTT támogatottság, amikkel lényegében bármivel összeköthetjük ezt a rendszert. Alexa segítségével hanggal is irányíthatjuk ezeket, tehát kimondva azt hogy “Alexa, turn on the Christmas Tree”, felkapcsolódik a karácsonyfa világítása. Itt továbbra is megjegyezném, hogy nincs szükségünk központi egységre, tehát tulajdonképpen csak bedugjuk, beállítjuk és működik a termék.

Konklúzió

A hama termékei tökéletes első okos kiegészítők a lakásunkba. Megfelelően működnek, az átlagember elvárásainak is megfelelnek. A színes izzókat a Philips HUE árának a töredékéért kapjuk meg, illetve a többi kiegészítő is megfelelő árban van. Karácsonyra is ideális ajándék lehet, és azt hiszem, nem nehéz találni olyan szituációt, amiknél jól jönnek az okos konnektorok.

Megvásárolni a hamashop.hu-n tudjátok őket:

 

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. De vajon miből van a hardver, mert a Hama híres “csomagoló-feliratozó” cég. :slight_smile:

  2. Mivel érdemben megint az aliexpressrol szólnak a hozzászólások ismét lezártam és töröltem őket.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. De vajon miből van a hardver, mert a Hama híres “csomagoló-feliratozó” cég. :slight_smile:

  2. Mivel érdemben megint az aliexpressrol szólnak a hozzászólások ismét lezártam és töröltem őket.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for SzifonAdmin