fbpx Skip to content

Bizonyára jó néhányan elgondolkodtak azon, hogy most milyen gazdagok lennének, ha a kezdet kezdetén Apple vagy Microsoft részvényt vásároltak volna. A CNBC kiszámolta, mit “veszítettünk”.

Jobs inspiration

Ez egyébként nem volt egyszerű, mivel az évek során ott voltak az osztalékok és a részvény felosztás (split) is, de feltételezzük, hogy a CNBC tud számolni.

Az Apple első nyilvános részvénykibocsátása (IPO) 1980-ban volt. Ha akkor 1000 dollárt fektetünk be, akkor most ez 420 ezer dollárt érne, és az inflációt is figyelembe véve az akkori 1000 dollárt most 3000-et ér. Nem rossz befektetés, de a Microsofttal sokkal jobban jártunk volna. Ha 1986-ban jegyzünk az elsődleges kibocsátásból, akkor az ezer dolláros részvényünket 1,7 millió dollárért tudnánk eladni.

Ha visszatekintünk a történelemben, akkor láthatjuk, hogy a Microsoft a 80-as és a 90-es években élte fénykorát, a 2000-es évek elejére hibás termékek és relatív bukások miatt veszített a fényéből és a technológiai versenyben kezdett lemaradni. Azóta sikerült átstrukturálni a céget és visszatért a kiemelten nyereséges vállalatok közé.

Az Apple csaknem ellentétes pályát járt be. A 80-as évek elején ment a szekér, de Jobs kirúgása a 90-es évek közepéig lejtőre küldte a céget, és csak egy hajszál választotta el őket a csődtől. Csak Jobs visszahívása segített, aki erős döntésekkel kivezette a céget abból az állapotából és elindította egy növekedési pályán, melynek eredményeképpen a világon az első olyan (nyugati) cég lett, melynek érték elérte a 1000 milliárd dollárt.

Napjainkban a két cég éles küzdelmet folytat a világ legértékesebb cége címért. Egyik nap az egyik, másik nap a másik kerekedik felül. Azt nem lehet megmondani, hogy most érdemes-e részvényt vásárolni, de kockázat nélkül nincs haszon. Lehet, hogy 10 év múlva úgy gondolunk vissza a jelenkora, hogy bárcsak vásároltunk volna részvényt!

…vagy örülünk, hogy nem buktuk el a pénzünk 30%-át 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok