fbpx Skip to content

Sokszor kerestetek meg minket az elmúlt években azzal a kérdéssel, hogy hogyan lehet Apple részvényt vásárolni, ezért most a részvényvásárlás általánosságait gyűjtenénk össze ebben a cikkben, vázolva azt a folyamatot, amivel valaki a kívánt részvényekből vásárolhat. Fontos kiemelni azonban, hogy nem esik majd szó tehát sem a tőzsde működéséről, sem az árfolyamokról, sem pedig arról, hogy milyen részvényt és épp mikor érdemes vásárolni.

aapl-20161113

Ez a cikk kizárólag a részvényvásárlás általánosságaival foglalkozik, és semmiképpen sem minősül befektetési tanácsnak vagy ajánlatnak. A részvényvásárlás minden kockázata az olvasó saját felelőssége.

Az értékpapírjegyzés menete

1. Értékpapírszámla nyitás

Az értékpapírjegyzés alapvető feltétele, hogy rendelkezzünk egy értékszámlával a jegyzési helyen. Ezt megtehetjük akár személyesen a jegyzési helyeken, vagy lehetséges az online számlanyitás is több magyarországi brókercégnél. Ha Apple részvényt szeretnénk vásárolni, akkor olyan brókercéget kell keresnünk, akik biztosítják a NASDAQ esetén is a jegyzési lehetőséget, mert az Apple papírjai itt cserélnek gazdát.

NASDAQ, Times Square – Forrás: nasdaq.com

A számla nyitásához belföldi magánszemélyként a szokásos papírok szükségesek: személyazonosításra alkalmas igazolvány, ami lehet személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány, lakcímkártya, valamint adókártya.

2. Jegyzési igény leadása

Ha már rendelkezünk értékpapírszámlával a kiválasztott jegyzési helyen, akkor a következő teendőnk a megvásárolni kívánt részvény kiválasztása, majd pedig a jegyzési igény leadása. A jegyzési igényt leadhatjuk személyesen a jegyzési helyen vagy általában online jegyzésen keresztül is. Ha az adott részvény esetleg csak korlátozott időtartamon belül jegyezhető, akkor értelemszerűen oda kell figyelni a határidőkre is. Minden jegyzés esetén pontosan jelöljük meg a kívánt darabszámot.

3. Vételár kiegyenlítése

Ha leadtuk a jegyzési igényt, akkor már nincs más hátra, mint a kiválasztott részvény jegyzési áron számított bruttó vételárát pénztári készpénzbefizetéssel vagy átutalással megfizetni a számlanyitás és a jegyzési igény leadását követően. A jegyzéshez szükséges fedezetet érdemes mielőbb befizetni, mert adott esetben túljegyzés esetén a tervezetnél előbb lezárható a jegyzés, és a fedezet nélküli igénylés ebben az esetben érvénytelenné válik. Ilyen esetekben a jegyzés elfogadásának feltétele, hogy a vételár a jegyzés lezárásáig beérkezzen. Ha nincs jegyzési határidő megadva, akkor a jegyzés a vételár kiegyenlítésekor azonnal megtörténik.

4. Sikeres jegyzés

A jegyzési igény leadásával és a bruttó vételár kiegyenlítésével a jegyzés létrejön, és a részvények a tulajdonunkba kerülnek.

Fontos információk

Az egyes jegyzési lehetőségek technikai részletei, költségei és követelményei az egyes brókercégeknél eltérőek lehetnek, amivel kapcsolatban a kiválasztott brókercég tud pontos felvilágosítással szolgálni.

Az Apple anyagi helyzetéről és a befektetési lehetőségekről az investor.apple.com oldalon lehet tájékozódni (angolul).

Kérjük, értékpapír vásárlása előtt olvasd el jogi nyilatkozatunkat!


Jogi nyilatkozat:
A 2007. évi CXXXVIII. törvény 40.§ előírásainak alapján felhívjuk a figyelmet, hogy az összefoglalóban szereplő adatok és információk egy része a múltra vonatkozik és múltbeli adatokból és információkból nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetőleg teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni; az adatok és információk egy része pedig becslésen alapul, és ezen előrejelzésből nem lehetséges a valós jövőbeni hozamra, változásra, illetőleg teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. Az adatok és információk egy része a magyar forinttól eltérő valuta- vagy devizanemben van meghatározva, az egyes valuta- vagy devizanemek közötti átváltás befolyásolja a forintban elérhető eredményt.

Az összefoglaló a Szifon.com által hitelesnek, megbízhatónak és pontosnak tartott forrásokon alapuló információk alapján készült, de azokért a Szifon.com semmilyen szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. Az összefoglalóban szereplő adatok, árfolyamok, hozamok tájékoztató jellegűek. A cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak, befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására vonatkozó felhívásnak, arra vonatkozó ajánlatnak. Az összefoglalóban szereplő információkra, véleményekre, becslésekre a pénz- és tőkepiaci, valamint a makrogazdasági helyzet változásai és egyéb tényezők lehetnek hatással, ezekre a Szifon.com-nak nincs befolyása és a meghozott befektetői döntések következményei a Szifon.com-ra nem háríthatóak át. A befektetés teljességgel az olvasó saját felelőssége.

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment