fbpx Skip to content

Az Instagram Stories népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy napi szinten 400 millió ember használja. Igaz, az alap koncepciója a Snapchatre épül, viszont néhány hetente-havonta újabb funkciókkal látják el a fejlesztők.

Instram Stories- közeli barátok listája

Legutóbb a kérdés matrica és az új superzoom lehetőségeket kapta meg az alkalmazás, most viszont nem maga a tartalomkészítés, hanem a megosztási mód kapott egy új funkciót. Mostantól, ha szeretnénk, a story-kat megoszthatjuk csak a közeli barátainkkal, nem pedig az egész világgal.

Egészen mostanáig egészen minimális lehetőségünk volt a story-nk láthatóságának szabályozására. Zárt fióknál egyértelműen csak azok láthatják, akiknek a követést korábban engedélyeztük, a nyitott profiloknál meg valójában az egész világ láthatta, mit tettünk ki. Felhasználónként letilthattuk, hogy lássa-e, amit kiraktunk story-ba, de arra nem volt mód, hogy csak néhány barátunk láthassa ezeket a tartalmakat, kivéve, ha csak direkt nekik elküldtük a story-t, de ez nem túl jó megoldás.

Az Instagram legújabb frissítése viszont elhozta a közeli barátok listáját. Ide azokat a felhasználókat tehetjük, akik előtt a személyesebb story-jainkat is felvállaljuk. Fiókváltáskor vagy a jobb felső hamburger menü ikon megnyomása után érhetjük el ez a listát. Az alkalmazás elkezdi ajánlani azokat a felhasználókat, akikkel sok az interakciónk, ez lehet story megtekintés, reagálás, de persze a sima posztok lájkolása és hozzászólás révén is úgy vélheti az algoritmus, hogy az adott fiók tulajdonosával szorosabb kapcsolatban vagyunk.

Instram Stories- közeli barátok listája képernyőfotó Instram Stories- közeli barátok listája képernyőfotó

A közeli barátok listájára bármennyi profilt feltehetünk, szerencsére nincs limit. A felhasználók nem kapnak értesítést, ha rákerültek vagy lekerülnek a listánkról, ezért nem kell tartani attól, ha valaki sérelmezné a fel- vagy levételt. Azt viszont már látják a felhasználók, ha rajta vannak a listán és kitettünk egy story-t csak a számukra, ugyanis az eddig megszokott lilás kör helyett zöldes színű glória veszi körül a profilképünket, illetve a story megtekintése közben jobb felül zölden ki is van írva, hogy egy egy közeli barátoknak szóló tartalom, amire nyomva egyből szerkeszthető is a saját listánk. A felhasználók viszont nem kérvényezhetik a listánkra való felvételt, sem azt nem láthatják, ki más van még a listánkon rajtuk kívül.

Instram Stories- közeli barátok listája képernyőfotó Instram Stories- közeli barátok listája képernyőfotó

Örvendetes újítás a közeli barátok listája, hiszen így végre egy korlátozottabb közönség számára is megoszthatunk tartalmakat és nem kell mindent ország-világ számára láthatóvá tenni. Egy durvább buli, egy meglepetés szülinap, családi nyaralás nem biztos, hogy mindenki számára látható kell, hogy legyen. Céges viszonylatban pedig akár a leghűségesebb követőinknek hozhatunk létre egy ilyen listát, ahol nekik külön kedvezményeket hirdethetünk meg vagy épp előbb értesülhetnek dolgokról a márkával kapcsolatban, mint az átlagos felhasználók.

https://www.facebook.com/InstagramEnglish/videos/298465497539979/

Egyetlen negatívumot tudnék csak ezzel az újítással kapcsolatban kiemelni, az pedig nem más, mint hogy pont oda került az a gomb, amivel csak a közeli barátoknak posztolunk, ahol eddig a normális story-hoz adás gomb volt. A napokban majdnem minden story-mat reflexszerűen a megszokott helyen lévő gombbal tettem ki, csak épp most már nem a nyilvános részbe ment, hanem csak a közeli barátoknak. Ez igazából csak megszokás kérdése, hogy hosszútávon mennyire lesz zavaró, de mindenesetre örülnék, ha máshova helyeznék ezt a gombot.

Te milyen újításnak örülnél?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok