fbpx Skip to content

Hazánkban már egy ideje elérhető a Telekom eSIM és most már igényelhetünk Telekom MultiSIM-et is. A felhasználók sajnos sokszor nincsenek tisztában azzal, mit is jelent a két fogalom. Az Apple készülékek is egyedi módon használják ezeket a kártyákat a dupla modem hiánya miatt, így gondoltuk, írunk erről a kérdéskörről egy összefoglaló cikket.

Telekom eSIM es MultiSIM

Többen kerestetek már minket az eSIM problémákkal. Le kell szögezni, hogy ez még egy új szolgáltatás a Telekom és az Apple részéről is. Bármikor lehetnek problémák, amiket jelezni kell mindkét félnek. Amennyiben nem szükséges, egyelőre ne váltsunk még eSIM-re, ha csak nem akarunk két telefonszámot használni. Pár napja elérhetővé vált a MultiSIM is, ami tulajdonképpen eSIM is lehet. Nézzük meg, mi a különbség a két szolgáltatás között és milyen problémákba futhatunk bele.

Telekom eSIM

A virtuális SIM-kártyát, vagyis az eSIM-et az iPhone XR, iPhone XS és XS Max támogatja. Ezekbe a készülékekbe fizikailag 1db SIM-kártya tehető és virtuálisan további 1db eSIM-et aktiválhatunk. Ez eddig egyszerű.

Például van egy telekomos céges számunk, és egy privát. A céges számot fizikai SIM-kártyával használjuk, amúgy is azon van ingyenes, céges internet elérésünk. A privát számunkat pedig eSIM-mel használjuk. A készülék a főkártya (jelen esetben a céges) internetét használja mindkét SIM esetén. Tehát ha mondjuk a privát számunkra érkezik 1-1 iMessage, annak az internetét nem fogja használni, de megérkeznek az üzenetek.

A probléma ott kezdődik, hogy az Apple készülékekben egy darab modem van. Ergo az egyik SIM-kártya (a fő SIM) a 4G-s hálózatot fogja használni, a második pedig a 2G-t vagy 3G-t. Amennyiben a fő kártyán telefonálunk, nincs is ezzel gond, mert a 4G mellett kényelmesen internetezhetünk, ezt nevezzük VoLTE-nek. Erről írtunk már bővebben itt.

Szóval, míg telefonálás közben az első kártya a 4G-s hálózatot használja és a hívás miatt lefoglalja a teljes modemet, addig a második kártya offline lesz, nem érkeznek meg rá a nem fogadott hívások, sem az SMS-ek, de 4G-nek köszönhetően megmarad az internet elérésünk rajta, tehát megérkeznek az iMessage üzenetek a második kártya telefonszámára. Ez az internet továbbra is a főkártya internet elérése.

Mi történik, ha a második kártyán indítunk vagy fogadunk hívást? Mivel a második kártya csak 2G-s vagy 3G-s hálózaton van, így nem csak elérhetetlenné tesszük az elsődleges telefonszámunkat a modem használata miatt, hanem még internet elérésünk sem lesz. Tehát egyáltalán nem leszünk elérhetőek a céges számunkon, de még csak üzenetben, iMessage-ben sem, mivel nincs internet elérésünk telefonálás közben.

A fentiek sajnos hardveres megkötések az Apple részéről, egyáltalán nem a Telekom hibája és ez így működik. Ezekkel számoljunk. Azt is vegyük figyelembe, hogy a szolgáltatás még gyerekcipőben jár, lehetnek anomáliák, problémák, hálózati elérhetőséggel és kapcsolódáskor.

Hogyan lehet nem elérhető helyett foglaltsági jelzést beállítani?

A tesztjeink alapján nem lehet megoldani, hogy egy aktív hívás közben becsöröghessen a másik kártyára érkező hívás.

Tehát sajnos nem jelent erre a problémára megoldást az sem, ha mindkét kártya esetén beállítjuk a másik számot átirányításként arra az esetre, ha a hívott számunk épp nem elérhető, illetve bekapcsoljuk a hívásvárakoztatást is. Ebben az esetben ha az elsődleges számunkon épp beszélnénk, és bejönne egy hívás a másodlagosra, akkor az ugye alapértelmezetten az átmenetileg nem elérhető üzenetet játszaná be, viszont az aktív átirányítás rögtön továbbdobná a hívást az átirányítás “címeként” megadott elsődleges számunkra, ahol pedig be tudna csörögni a hívásvárakoztatás miatt.

Amikor ezt kipróbáltuk, akkor viszont a hálózat “A hívott előfizető jelenleg nem kapcsolható.” hangbejátszás helyett foglaltsági jelzést adott, tehát hibába volt aktív a hívásvárakoztatás azon a kártyán, amire az átirányított hívásnak be kellett volna érkeznie, azt a készülék nem tudja lekezelni, így elutasította.

Ennek mégis van egy előnye: a nem kapcsolható helyett a foglaltsági visszajelzés egyértelműbben jelzi a hívó fél számára, hogy éppen mással beszélünk. Számunkra ugyanakkor ezt a készülék semmiféle formában nem jelzi, tehát mi nem értesülünk arról, hogy bárki is hívott minket.

(Figyelem: a hívásátirányításnak adott esetben költségei lehetnek!)

Telekom MultiSIM

A Telekom pár napja vezette be az új MultiSIM szolgáltatását is, ami tulajdonképpen a SIM-kártyánk klónozása. Ez szükséges az okos órákhoz is, de erre majd később visszatérünk.

Telekom MultiSIM

A MultSIM mint szolgáltatás lényegében 1db fizikai és 2db virtuális eSIM-et tartalmaz lakossági ügyfeleknek. Ez egyébként lehet 2db fizikai plusz 1db eSIM is, ahogy nekünk jobb. Havi 999Ft-ba kerül, hogy több eszközön is ugyanazt a telefonszámot, internet elérést használhassuk, ahogy az látszik is a fenti képen. Ingyenesen tízszer cserélhetjük le a MultiSIM-et, de összesen mindig csak 3 eszközön futhat ugyanaz a telefonszám.

A képen a bal oldali iPhone XR-ben MultiSIM van eSIM-ként, a jobb oldali iPhone X-ben pedig fizikai SIM-mel ugyanaz a szám, ami az eSIM is, és a bejövő hívás így mindkettőn kicsörög.

Hogy erre is mondjak egy példát, vegyünk egy autószerelőt. Ő elég koszos helyen dolgozik, így nem biztos, hogy egy iPhone XS Max-ot szeretne magával vinni a kocsi alá. Kér a Telekomtól egy MultiSIM szolgáltatást. Egy fizikai SIM-et belerak a dolgozó telefonjába, mondjuk egy régi buta, de világvégét is túlélő Nokiába. A MultiSIM második kártyáját eSIM-ként aktiválja az iPhone XS Max-ébe, mert utazás közben szereti nagy kijelzőn nézni a meccseket. Ebbe a készülékbe egyébként még fér egy fizikai másik szám is, mondjuk egy Telenoros, amivel a gyerekekkel telefonál ingyenesen. Végül pedig az iPadébe is rak egy fizikai SIM-et, amin ugyancsak tud internetezni. Tehát összesen 3 helyen használja a telekomos kártyáját, és még van egy második száma is, köszönhetően az új iPhone-nak!

Telekom eSIM / MultiSIM aktiválása iOS-en

Miután a Telekomtól igényeltük az eSIM-et vagy MultiSIM-et, a Telekom online oldalán letölthetünk egy PDF-et, amiben megtaláljuk aktivációs QR-kódot. Ezt a Beállítások / Mobilhálózat / Mobil-előfizetés hozzáadása menüpont alatt tudjuk aktiválni:

Miután beolvastuk a QR-kódot, pár perc alatt felcsatlakozik a hálózatra a készülék, és beállíthatjuk, hogy elsődleges vagy másodlagos SIM-kártyaként használjuk. Ezen könnyen végigvezet minket a beállítási asszisztens. Később részletesebben is írunk erről.

A fenti beállítások esetén az iPhone XR az eSIM, az elsődleges pedig a fizikai SIM.

Itt több problémába is belefutottam. Egyrészt a személyes hotspot sem működött elsőre, ott ki-be kellett kapcsolni a Mobil Adatforgalom kapcsolót, másrészt az iMessage-et / FaceTime-ot sem sikerült aktiválni, mert ugyanaz a telefonszám. Ott kézzel kell kiválasztani a készülék beállításaiban a telefonszámunkat, vagy e-mail címünket és utána működni fog. Szóval van még itt szoftveres probléma bőven, reméljük, ezeket hamarosan javítja az Apple.

LTE Apple Watch Series 3, és Series 4

Tudjuk-e majd használni a külföldi, LTE-s Apple Watch-okat a Telekom hálózatán a fenti MultiSIM szolgáltatással? Egyelőre sajnos nem!

Az eSIM és MultiSIM aktiválására jelenleg kétféle megoldás létezik. Az első a szolgáltatói push. Ilyenkor a készülék lekérdezi, hogy számára van-e eSIM és ha igen, akkor aktiválja rá. A második megoldás a QR-kód, amit a Telekom is használ. Az első még fejlesztés alatt van, a QR-kód pedig már elérhető. Míg az iPhone XR, iPhone XS és XS Max képes QR-kódos aktiválásra, addig az Apple Watch csak a szolgáltatói push-t tudja, tehát lekérdezi, hogy van-e számára eSIM. Ezt nem támogatja még a Telekom hálózata, így nem tudjuk aktiválni az LTE-t az Apple Watch-ra. A QR-kódos megoldást az Apple pedig csak az iPhone-ba építette be, így nincs opciónk az Apple Watch-nál a QR-kód beolvasására.

Itt fontos kiemelni, hogy külföldön van lehetőség QR-kódos aktiválásra az Apple Watch esetén is, tehát az működik szolgáltatói push nélkül is. Viszont mindez jelenleg itthon még nincs engedélyezve, így a Watch appban nem is jutunk el addig a lépésig, hogy a QR-kódot be tudjuk olvastatni a készülékkel:

Ez egy patthelyzet, mivel vagy az Apple-nek kell az eSIM-es QR-kód beolvasását engedélyeznie a Telekom esetén a Watch appban, vagy pedig a Telekomnak kell a szolgáltatói push-t fejlesztenie. Jelenleg azonban egyik opció sem elérhető itthon, és emiatt ez nem is kerülhető meg.

Konklúzió

Az eSIM és a MultiSIM is egy hatalmas előrelépés, hogy két telefonszámot is használhatunk már egy készüléken. Persze az Apple megoldása az egyetlen modemmel, és így a Dual SIM Dual Standby hagy némi kívánni valót maga után. Egy több mint 300 000 Ft-os telefonnál ne legyenek már megkötéseink. Nyilván ezzel együtt kell élni, ha valaki nem szeretne két telefont hordozni magával.

Az Apple Watch mondhatni “QR-kódtalansága” baromi idegesítő és nagyon gáz az Apple részéről. Nyilván mindennek megvan az oka, de ha már egyszer ez a megoldás elérhető az iPhone XR, XS és XS Max esetén, miért nem lehetett megoldani az órához is?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Hát igen akkor lett volna innováció ez az egész (Apple-n belül ugye) ha dual sim active-t vagyis 2 modemet raknak a telóba, így csak megint egy marketing fogás, de már már van 2 kártyás iPhone. :smiley:

  2. Ez így értelmetlen, használhatatlan úri huncutság, talmi csillogás, hókuszpókusz.

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk.

  4. Avatar for Jecy Jecy says:

    Majd jövőre. Nem szabad mindent ellőni elsőre, ezt ők is tudják nagyon jól =)

  5. Avatar for Mucako Mucako says:

    Hogyhogy nincs még mindig, 2018-ban, Apple laptopaiban SIM foglalat, legalább ez a virtuális eSIM, és 4G mobilnet?

  6. Avatar for gunar gunar says:

    Igen ez kicsit elmaradott dolog, főleg hogy már nem a hazai piacra készülnek főként, ahol szinte mindenhol van vmilyen wifi elérés, ha jól tudom. Az europai modellekbe legalább hely lehetne, vagy van? Én évek óta használok Dell prémium notikat és mindben van SIM foglalat utána ha netán nincsen modem akkor teszek bele egyet és kész is a teljesen mobilis noti, persze a világító bill. is alap bennük, ha nincsen akkor kerítek bele, mert sötét helyen se legyen szemgúvadási ! :eyes:
    De gondolom ha elterjedtebb lesz ez a multisim akkor talán a gyártók is ráállnak az e-simekre minden vasban, az okostelókban meg nem is kellene más, mert így csökkenthető a vízbehatolási helyek száma.

  7. Csak még egy dolog ehhez. Ha a multisim kartya es a telefonban levo fő SIM kartya is ki van kapcsolva na akkor van gebasz. Iranyfoglaltsag van, tehat teljesen nem mukodik semmi. ha valaki hivja a telefonszamot akkor iranyfoglaltsaggal visszadobja a halozat. Ez pillanatnyilag egy teljesen rossz beallitas a T reszeről, de még nem tudjak elharitani ezt a hibat!!!

  8. Sziasztok! Én használom a két simet XS Max-on, 1 db fizikai sim és 1 db esim, semmi baj nincs vele. Működik rendesen, amennyiben az esmien beszélek akkor mivel át van irányítva becsörög a fizikai simre érkező hívás, viszont az esimnél ez már nem megy mivel nem tudom az átirányítást bekapcsolni, mert e T szerint magán előfizetésnél nincs hivásátirányítás. Ez van, de legalább működik és napi szinten tudom használni.

  9. Avatar for sethi sethi says:

    Azt nem teszteltétek ha a főkártya (nálam az e sim) beállításainál csak adatra állítjátok a 4G-t? Elvileg akkor a hívás nem foglalja a netet mint volte-nél

  10. Avatar for kchris kchris says:

    koszi hogy koruljartatok a dolgot. igy azt hiszem az S4 is kimarad ha jovore lesz eSIM, en megfogadtam hogy LTE sre valtok csak… ekg nekem meg a 4.x elott nem sos dolog, es meg az usaban is varni kell ra az hogy itt meg fog e mukodni az kerdes. a tobbi meg csak dizajn. es jo sokba kerulne.

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Nekem azokhoz lenne egy kérdésem, akik már esetleg használják az LTE képes Watch-ot, hogy amennyiben azon jön a hívás tud-e csatlakozni Bt-on pl egy fülesre, vagy csak és kizárólag David Hasselhof stílusban lehet róla beszélni?

  12. Avatar for gunar gunar says:

    Sztem azt a részét nagyon optimistán látod, hogy az ekg-ra nincsen szükséged mert 4x előtt vagy még! Az amit kimutathat nem attól függ hányadik x-nél jársz, páran már dobták el a kulcsot sportolók is és nem tudták, hogy vmi bajuk lenne, jóval a 4x előtt is sajna. Abban meg igazságod lehet, hogy az usa-ban is várják még, bár ott már állítólag megy a funkcio. Sosem baj ha van ilyen tudása vmelyik eszköznek, pláne a hazai EÜ viszonyokat ismerve. Ha nem magánba mész akor minden vizsgálatra várni kell, egy ekg kb 1 hét, terheléses ekg hónapok, a 24 órás is hasonló! Szóval ha vmi baja van vkinek és ki szeretné vizsgáltatni magát, hát lehet a kaszásnak előbb lesz időpontja mint neki az ekg-ra.

  13. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    tud, ki tudod választani, hová tolja ki a hívást.

  14. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor is ha nincsen ott a telefon, mert pl otthon hagytam? Csak mert most néztem hogy nem volt teljesen egyértelmű a kérdésem. Szóval ha a kocsiban felejtem vhol a telót és a kezemen az óra, ergo nem látják egymást, akkor az órán fogadom a hívást és tudja kitenni Bt. fülesre? Mert ez fontos lenne.

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem értem a kérdésed. az LTE-s óra eSIM-mel önállóan kapcsolódik a mobilhálózatra, ha azt az előfizető aktiválta. az LTE-re csatlakozó órán önállóan tudod fogadni a hívásokat, és ha az órához csatlakoztatva van Bluetooth-os füles, akkor azt is tudod használni. az LTE funkció itthon egyelőre nem érhető el.

  16. Avatar for gunar gunar says:

    Pont ez volt a kérdés hogy ha csak óra és füles van nálam akkor is tudok fülesről, de mint írod igen, csak mi az ami itthon nem elérhető? Mert a T-nél ott az esim és a multisim, tehát elérhető minden, sőt mint írtam máshol a T. azt állította, hogy ha hozok pl németből egyet akkor arra rá is tudják tolni az egyiket a multisimből.

  17. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem, nem érhető el itthon, mert az Apple Watch esetén ez nem így megy. de le van írva a cikkben külön bekezdésben minden az Apple Watch kapcsán, és az is, hogy miért.

  18. Avatar for gunar gunar says:

    Ok ez a rész vmiért kimaradt az olvasatomból, én csak azt mondtam amit nekem az üfsz tolmácsolt onnan ahol erre rákérdezett a saját bevallása szerint, gondolom vmi műszaki részen.

  19. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az ügyfélszolgálatosok sok esetben a legutoljára tudnak meg bármit is. épp az ilyen félreértések kiszűrése miatt igyekszünk minden lehetséges kérdésre választ adni a cikkeinkben.

  20. Avatar for gunar gunar says:

    Ok vágom, azért ha lenne most kézben egy hozott watch LTE akkor simán bemennék a T-be és hivatkozva arra beszélgetésre, kérnék beállítást tőlük rá. Kíváncsi lennék mi sülne ki belöle, pláne hogy ott van a hangfelvétel és félretájékoztattak ha nem tudják megoldani.

  21. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    tökmindegy, jelenleg nem tudnák megcsinálni, leírtuk a cikkben, hogy miért. totál felesleges ezen pörögni, ameddig nincs meg hozzá a szolgáltatói push, addig nem fog menni.

  22. Avatar for gunar gunar says:

    Értem én és nem pörgök, csak arra lennék kíváncsi mit is mondanának ha akkor mikor kiderül, mégsem megy a dolog az ő hibájukból és feltenném a kérdést, hogy mit tudnak ebben az esetben kárpótlást adni hogy rendeltem németből egy LTE-s órát csak ezért és most nem tudom használni x ideig. Ezt még itthon is bünteti az illetékes hatóság. Tudom ezzel azt szívatnám meg főleg akivel beszéltem.

  23. Lényegtelen, ha vered az asztalt akkor sem fog működni, bárki bármit mond. :slight_smile:

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Értem én! Csak a barátom hasonló dologért kapott a vodánál x kárpótlást, vevő megtévesztése v vmi hasonló címen régebben, csak mert félretájékoztatták. Lehet hamarabb lenne mód a push-ra pár ilyen után.
    Vagy amit még el tudok képzelni, hogy nem igazán szeretnék a kinről hozottakon aktiválni, mert talán úton az ő szállítmányuk, stb.

  25. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    le van írva a cikkben, hogy nincs meg hozzá a szolgáltatói push szolgáltatás egyelőre. felesleges elméleteket gyártani, egyszerűen ez van mögötte.

  26. Avatar for gunar gunar says:

    :grinning: jó rendben!

  27. Mivel nem értek németül, nekem ez nulla. :slight_smile: De megnézzük akkor.

  28. Az a baj egyetlen YouTube videót sem találtam erre vonatkozóan, és a kolléga megnézte nekem, és neki nem tudott QR kódot beolvasni. Nyilván most tüzetesebben utána nézünk, és ha hibáztunk írunk erről egy cikket.

  29. Avatar for gunar gunar says:

    Igen ez annyira kézenfekvő volt, hogy senki nem gondolt rá! Gondolom a series4 watch appban van erre lehetőség, mert a régebbihez nem aktív v nem is látszik, mert minek is. Persze megint csak találomra íro, de ez a logikus.

  30. Kézenfekvő volt, és gondoltuk is rá, de lehet a kolléga nem volt elég körültekintő, nekem meg személy szerint nincs ilyen LTE-s órám.

  31. Avatar for gunar gunar says:

    Hát nekem is ez a bajom hogy addig nem igazán akarok rendelni/hozatni míg nem biztos, hogy az üfsz. jól tájékoztatott és valóban lehet aktiválni. Viszont mint tudjuk, ha ez így a német T-nél így le van írva, akkor annak mennie kell, mert ott jobban működnek ország szinten a jogi procedúrák az ilyen tévedések elkerülése miatt. Na meg hogyan másképp aktiválnák amit ők eladnak és már árulták a series3 LTE-t is ha jól tudom.

  32. A Series 3 az elmúlt tesztek alapján nem működött, de most ebből is be fogok szerezni egyet és én magam tesztelem le, mert komolyan, máshogy már nem lehet úgy látszik.

  33. Avatar for gunar gunar says:

    A 3-asból? Minek 4-est és kész, vagy gondolod aki nem akar annyit költeni rá az vesz használtan 3-ast és akkor tudja meg innen hogy lehet-e itthon használni rendesen?
    Arra leszek kíváncsi, ha végre a T. elkezdi forgalmazni akkor az ára milyen lesz, mert a németeknél kb 20e-rel drágább mint itthon a sima.

  34. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    azt fontos lenne megérteni, hogy az, hogy egy másik ország azonos nevű szolgáltatójánál valami működik, nem jelenti azt, hogy itthon a leányvállalatnál is ugyanúgy működni fog. attól, hogy anyavállalat és leányvállalat, és nevükben is azonosak, attól még a saját kiszolgálórendszereik különbözőek.

    olyan meg nincs, hogy “Series 4 Watch app”, mert ahol most van LTE-s, ott volt már a Series 3-mal is.

  35. Nem működik sajnos. Nálunk az Apple szoftveresen letiltja az aktiválást. Ez azt jelenti, hogy ha még menne is QR kóddal, akkor sem jutunk el odáig. Német régióra átállítva sem. :frowning: Itt az Apple-nél van a labda, illetve hogy a Telekommal mikor jutnak egyezségre, mikor tesztelik le a működést.

  36. Avatar for gunar gunar says:

    Tisztában vagyok ezekkel, az appnál csak egybe vettem, mert nem akartam taglalni sorokon keresztül, ha másik órát párosítok, akkor előhet funkció amit pl series 0,1,2-nél nem ad, így 1xűsítettem. Azt meg hogy a németeknél megy itthon nem hát igen a hálózatuk a mienknek nyomába sem ér, viszont több dologban máshol járnak pont az igények miatt.

  37. Avatar for gunar gunar says:

    Fú de rohadtul vigyáznak a piacukra !
    Ezek után az is lehet, hogy ha bevezetik akkor roamingolni is tud majd az óra, csak szoftveresen kell engedélyezni az almánál. Elvben adott hozzá minden, mert az Xs is roamingol akkor is ha esimmel megy, az óra miért ne tudhatná!?
    Amugy a kiírt oldalra ellátogattál? Csak mert ott írnak vmi roaming lehetőségről, ha jól értem

  38. Sajnos a roamingot az óra nem tudja. (A németek is ezt írják.) Az Apple a watch mobil-szolgáltatói oldalán alul apró betűs 2. pont. Azt is írja itt, hogy az iPhone és watch szolgáltatójának azonosnak kell lennie, tehát feltehetően német Telekomos kártyával a telefonban sem engedné a magyar Telekomos eSIMet aktiválni az órán. https://www.apple.com/uk/watch/cellular/

  39. Avatar for gunar gunar says:

    Igen de amit a tesztnél kiírt adminnak azon az oldalon meg szó van a roamingról, meg végül is ha mindkét eszközben azonos a szám és szolgáltató amihez tartozik, azaz multisim van bennük, akkor ezt az apple id-n keresztül tudják egymásról és nem értem mi zárná ki a roamingot, kivéve persze a szoftveres tiltást, ami bármikor szabaddá tehető. Hiszen nem az óra nem tudja gondolom hardverileg, hanem a szolgáltatók közötti megállapodások és beállítások függvénye a roaming. Az meg gondolom a Francia Orange-nak teljesen mindegy hogy vki óráról vagy telefonról használja ugyanazt a számot az ő hálózatán. Lehet hogy pl a németeknél nem adná azt a szöveget amit adminék kaptak, hogx " A Telekom HU jelenleg nem támogatja az Apple Watchot. " ha odakint egy iphone és a hozzá párosított órán tesztelnék, csak oda meg a roaming tiltása szólna bele. Nem vágom miért is csinálják ezt, hol akarnak még találni egy kis plusz bevételt!?

  40. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    tökmindegy mi van benne, az óra nem tud roamingolni semmilyen szolgáltatóval, ezt külön kiemelte az Apple anno.

  41. Avatar for gunar gunar says:

    " Apple Watch Series 4 and Series 3 with cellular allow you to make a call, send a text, and stream Apple Music from your wrist — all without your phone. To cover the LTE and UMTS bands used around the world, there are two separate models for Apple Watch Series 4, and three for Apple Watch Series 3.1 They have been optimized for use in the country of purchase, and not all models work in all countries or regions. There is no single model that supports roaming worldwide. To see which carriers in your country or region offer cellular service for Apple Watch, refer to the chart below"
    A google ezt fordította ebből:
    " Az Apple Watch Series 4 és a 3-as sorozatú mobiltelefon lehetővé teszi, hogy hívást kezdeményezzen, szöveges üzenetet küldjön, és az Apple Music-t az Ön csuklójáról irányítsa - mindezt telefon nélkül. Az egész világon használt LTE és UMTS sávok lefedésére két különálló modell létezik az Apple Watch Series 4-hez és három az Apple Watch Series 3-hoz. 1 Azokat a termékeket optimalizálták a vásárlás helye szerinti országban, és nem minden modell működik minden országban vagy régióban. Nincs egyetlen olyan modell sem, amely világszerte támogatja a barangolást. Ha meg szeretné tudni, hogy az Ön országában vagy régiójában mely szolgáltatók kínálnak az Apple Watch mobilszolgáltatásait, nézze meg az alábbi táblázatot"

    Ez a kiemelt részben le vagyon írva, hogy nem világszerte, de az sehol hogy bizonyos helyeken vagy feltételek mellett nem lehetséges a barangolás. Na ebből indultam ki.

  42. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    kérlek, ha nem tudsz angolul, ne hagyatkozz a Google Translate-re, mert az az esetek döntő többségében nem tud értelmesen magyarra fordítani. pláne kérlek arra, hogy az ilyen típusú fordítások alapján ne tegyél kijelentéseket, mert másokat is megtévesztesz vele önhibádon kívül.

    az Apple világosan leírja, hogy az órával nem lehet roamingolni, a cég támogatás oldalának alábbi szócikkében elolvashatod azt is magyarul, amit te a Google Translate-tel fordítgattál:

    Tudnivalók a nemzetközi roamingról

    • Nincs lehetőség mobilhálózati roamingra a mobilszolgáltatói hálózat lefedettségi területén kívül.
    • Annak érdekében, hogy világszerte használható legyen az LTE- és az UMTS-sáv, a következő három régióban eltérő Apple Watch Series 4 (GPS + Cellular) és Apple Watch Series 3 (GPS + Cellular) modellek kaphatók: Amerika, Kína, Európa/Ázsia és a csendes-óceáni térség. Az iPhone készülékektől eltérően az Apple Watch esetén nincs olyan modell, amely lehetővé teszi a világ összes mobilhálózati sávjának használatát, így nincs lehetőség roamingra az Apple Watch segítségével.
    • Amikor az Apple Watch kapcsolódik iPhone készülékéhez vagy egy korábban már használt Wi-Fi-hálózathoz, akkor az Apple Watch összes funkcióját használhatja, még akkor is, ha nem áll rendelkezésre mobilhálózati kapcsolat.
  43. Avatar for gunar gunar says:

    Ok! Igaz ez így leírva máként hangzik. Tudom hogy a google fordítója sok esetben nem teszi jól a dolgát, főként ha árnylatnyi különbségekről van szó. Értem itt a lehet szóra, ami ugye a magyarban eléggé tág határokat ad. Ebben az esetben pedig tisztán látszik miért nem adja az apple meg a lehetőségét a roamingnak, mert sokaknak nehéz lenne elmagyarázni miért is nem tud adott országokban használni vmit és ezt elkerülvén inkább eleve kizárta a jövőbeli problémákat és majd talán a következő generációba beleteszi azt hogy tudjon a teló módján mindenhol (relative) használható maradni, bár mivel csak LTE-t tud az meg sok helyen korlátozottan van jelen, míg az iphone tudja a gsm-et és a hsdpa-t is az lte mellé, nehezen lesz megoldható a közeli jövőben. Attól függetlenül a helyükben inkább leírnám, csak adott országokban képes adott óra a hálózati kapcsolatra és ez is függ a helyi lefedettségtől.Legalább lenne esély használatra másik országokban is részben. Ennek fényében ránézek a samu féle esimes órára, ami amugy is több dologban érdekes módon (az elődje biztosan) többet tud mint a watch az iphonenal. Értem itt pl a netes telefonálások (viber, whatsapp, signal, stb) hívások valós időbeni kijelzését, nem utólag az üzenet hogy volt és nem fogadtam.

  44. Roamingon fölösleges rugózni. Telekom MultiSIM sem támogatja. A MultiSIM nem része a standardnak, ezért a szolgáltatók nem is tudják kezelni. Szemben az eSIM-mel.

  45. A MultiSIM csak elnevezes. Lehet az eSIM es fizikalis sim is, ugyanugy mukodik.

  46. A multisim egy szolgáltatás. Lényegeben az összes hálózati authentikációs adatot klónozza. Ennek a kezelése nem része a nemzetközi szabványoknak és ezert nincs roaming. Példának azért hoztam fel az esimet, mert az működik minden szolgáltatónál roaming helyzetben is, attól függetlenül, hogy az a szolgáltató ahol barangolunk nyújt e ilyen lehetőséget saját ügyfeleinek. A multisim viszont csak a gazda hálozaton működik, hiszen az a saját hálózati szolgáltatása.

  47. Avatar for gunar gunar says:

    Gondolom azért erre van vmi áthidaló megoldás, mert az elég necces lenne, ha másik országban nem dolgozna a másik vas ami nem az óra ha már 1x az apple így csinálta meg, hanem vmi tablet pl, amiról lehet telefonálni is.

  48. Nincs áthidaló megoldás. Ez csak a saját hálózaton tud működni.

  49. Avatar for gunar gunar says:

    Na akkor most fejeztem be a T. műszakisával egy hosszú beszélgetést és azt találta a belső infóikban, hogy a multisim minden kártyája alkalmas a roamingra, de ha pl csak a fő sim van országon kívül akkor a többi is roamingként lesz elszámolva 24 óra után. Ezt egy eléggé kacifántosan megfogalmazott szöveg közös értelmezéseként bogoztuk ki az illetővel. Persze én azt mondom mint mindig szoktam, hogy az igazi próba a tesztelés élőben és akkor már tutit lehet mondani bárkinek erről.
    A samu galaxy watch lte elvben képes a roamingra mint ahogyan a huawei is amiket most árul a T. , de samuval érdemes megkeresni a cégképviseletet v márkaboltot tuti infóért, majd ők a cégnél utánajárnak.
    Amugy ezt a német T-nél is kérdés volt és ott sem adott rá aki válaszolt egyértelmű választ, még amit itt az előbb leírtam annyit sem, hogy a samsungnál kellene rákérdezni.

  50. Avatar for selton selton says:

    Sziasztok!

    Volt szerencsém elolvasni a cikk 1. változatát, pár perccel publikálás után. Abban vicces gúnyolódásként szerepelt egy megjegyzés arra vonatkozóan, hogy itthon a watch csak 2019 decemberében fog működni, köszönhetően a szolgáltatói Push hiányának / fejlesztésének.
    Ez az (?)információ el lett távolítva a cikkből, így az a kérdésem: Van-e új, megbízható információ arról, mikor fogjuk tuni az Apple Watch S3/S4-et eSIM-el használni itthon a T-nél?

  51. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem vicces gúnyolódásként szerepelt benne, hanem az információk, amiket kaptunk, azok vetítették ezt előre. a Telekom azonban nem adott ki ilyen információt, így ennek eltávolítására kértek minket. további tájékoztatásul az alábbiakat közölték velünk:

    Az olvasók számára sajnos konkrétumokkal pillanatnyilag nem tudunk szolgálni, csak azt tudjuk elmondani, hogy a Telekom tisztában van az ügyfelek elvárásaival, érdeke, hogy minél előbb be tudja venni a portfóliójába az Apple Watch LTE-t. Ezzel összhangban folyamatos fejlesztések folynak, de ez egy több lépcsőből álló folyamat. A gyártó honlapján érdemes időről időre tájékozódni a fejleményekről (Apple Watch - Carriers - Apple).

  52. Avatar for gunar gunar says:

    A cikket annyival egészíteném ki, hogy míg lakossági előfizetés esetén összesen 1db fő és 2db multiSIM elérhető, addig üzletiben már 3db multi érhető el, bár ahogy tájékoztattak a kicsik itt megint csak hátrányban vannak, mert náluk nem biztos a 3db multisim, szerződésfüggően adják nekik. (kék csoportosaknak 1+3 van)
    Azért ez így barátibb, bár a sim-enkénti 990Ft lehetne kevesebb, de ez van és örüljünk neki hogy van!

  53. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem. a MultiSIM a szolgáltatás neve. a kártya típusa fizikai vagy eSIM lehet.

    a MultiSIM esetén ez azt jelenti, hogy összesen 3db kártya (fizikai és/vagy eSIM) lehet a MultiSIM alatt. de ez lehet 3db fizikai, 2db fizikai és 1db eSIM, illetve 1db fizikai és 2db eSIM párosításban is. 3db eSIM viszont nem lehet, 1db fizikai SIM mindenképpen kell.

  54. Avatar for gunar gunar says:

    Ez most nekem szól? Csak mert nem vágom hogy ha igen akkor mi a probléma? Igaz kicsit pongyolán fogalmaztam, de a lényegen mit sem változtat, üzletiben összesen már 4db lehet a Multi sim szolgáltatásban és ez pl nekem jó mert a teló, óra tablet és notebook egy előfizun, így már szűkösen, de jó is lesz.
    Viszont igen kell egy db fizikai ez tény, ma vett a cimborám samu LTE órát és MultiSIM pakkot és e-sim miatt a Mamutba kell menni egyelőre. Ki akartunk rögtön menni vele Párkányba hogy megnézzük kint hogyan viselkednek, de ez a hétvégére tolódik már, ha addig vki meg nem előz egy teszttel a roaming miatt. Ahol vette ott nem tudtak válaszolni megy-e rajtuk a roaming, pont erről írtam tegnap este, hogy majd élesben eldől, mert mindegyiknek van saját száma is de ugye hívásnál mind a főkártyát tolja, ellenben kint lehet úgy lesz mint az autós kártyák esetében van, hogy a saját számukat. Majd kiderül.

  55. Hétvégén megyünk mi is Londonba, lehet akkor elviszem az iPhone XR-t, amiben csak eSIM van. De mellette lesz a fizikai SIM kártyás iPhone X is. Tehát az iPhone X-et nem kéne kivennem repülőmódból, és meg kéne nézni, hogy önmagában talál-e hálózatot az eSIM-es iPhone XR

  56. Avatar for gunar gunar says:

    Az jó! A samu órát azért kíváncsiságból párosítottam az iphone-nal és érdekes dologra derült fény!
    Ugye a watch egyik sem (mivel már a samué is az és nem gear) jelez netes híváskor ha a saját környezetében használjuk. Ellenben mikor iphone-nal párosítjuk az ahhoz kiadott appal, akkor azt legalább simán valós időben kijelzi, DE felvenni is lehet csak nem szól az órán, hanem a telón beszélhetünk. Mindenféle fajta üzenet is megjön, de válaszolni az óráról nem lehet rájuk sehogyan sem. Tehát ezt mindet bukja aki ebben a párosításban használja, csak mert az roamingol (nagy valószinűséggel) míg az apple watch nem.
    Ha vkinek van esetleg a watch és iphone mellett egy samu telója és ráérő ideje, kedve is, akkor van vmi mód, hogy androidos telót párosítsunk az apple watch-al, a neten volt rá egy angol nyelvű videó (én angolból felmentést kaptam) esetleg tesztelhetné azok együtt mit tudnak.

  57. Nem tudod használni az órát Androidos készülékkel. Már a párosításnál elbuksz, mert nem tudod iPhone nélkül. Sehogyan sem.

  58. Avatar for gunar gunar says:

    Azért mérget ne vegyél rá! :roll_eyes:

  59. Avatar for alali alali says:

    Sziasztok!

    Személyes tapasztalatok e-simmel és multisimmel kapcsolatban. Van 2 előfizetésünk a Telekomnál, mindkét előfizetéshez rendeltünk multisimet. Az első előfizunál a főkártya egy e-sim egy iPhone XS-ben, az egyik multisim kártya egy iPhone 7 Plusba került, a másik multisim kártya pedig egy 10,5 iPad pro-ba. A probléma akkor kezdődött, amikor aktiváltam a mobil adatforgalmat az iPaden. Onnantól kezdve nem lehetett a telefonokon hívást fogadni, ki se csörög, nem fogadott hívás jelentkezik. A hívó félnél a szám foglalt, úgy, hogy nem is beszélünk rajta. Ha kikapcsolom az iPaden a mobil adatforgalmat, mindkét telefon normálisan működik, mindkettővel lehet hívást fogadni, indítani, netezni. Első körben az e-simre gyanakodtam, de úgy tűnik ennek semmi köze sincs a problémához, mivel a Párom előfizetéséhez is rendeltünk multisimet, ott a főkártya egy fizikai sim egy iPhone 8-ban, a multisim kártya pedig egy iPad Air-be került. Ott is ha az iPaden aktív a mobil adatforgalom, akkor a telefon folyamatosan foglalt, nem csörög ki ha hívják, csak nem fogadott hívás jelentkezik. Jeleztem a hibát a Telekomnál, választ még nem kaptam, ha lesz infó a megoldásról, jelzem felétek. Egyébként az e-simmel nekem semmi problémám nincs, működik normálisan, talán 1x volt olyan hiba, hogy olyan helyen dolgoztunk, ahol nem volt 4G, ott visszaváltott 3G-re, aztán ott is maradt, mindaddig, amíg nem váltottam repülő módra, majd vissza. Ezt leszámítva hibátlanul működik. Az összes készüléken az iOS 12.1 van, az i7±on van iOS 12.1.1 public beta 3. Carrier bundle Telekom HU 34.0, az i7±on Telekom HU 35.0. Telekom fórumon többen is jelezték ezt a hibát, egyenlőre megoldás még nincs. Remélem közűletek senki sem futott bele ebbe a hibába, multisimet ha használtok, teszteljétek a készülékeket, nem kis bosszúságtól kímélitek meg magatokat!

  60. Avatar for gunar gunar says:

    Biztosan lesz még jópár dolog amibe belefutnak és javítaniuk kell, de reményeink szerint gyorsan teszik majd. A barátom samsung szettel használja és eddig csak arra panaszkodik a kezdeti beállítási problémák megoldása után, nem tudják nála azt beállítani ami volt, hogy foglaltság esetén kapjon sms-t, de még a várakoztatást sem sikerült aktiválni eddig, ergo nem tud róla ha vki addig ameddig beszél hívja őt, mert semmi nem jelzi.

  61. Avatar for alali alali says:

    Kedves Vzsuzsi!

    Kipróbáltam, tényleg működik. :blush: Köszönöm az infot! Telekom fórumon olvastam, ez átmeneti megoldás, végleges megoldást jövő hét végére igért a Telekom.

  62. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen vannak még kezdeti problémák, pl a hívás várakoztatás sem műxik csak a főkártya esetében, a többin nem. De majd csak kifogynak a hibákból, mert sorra kerül mind.

  63. Átmenetinek terveztük, de jól működik, úgyhogy ez most végleges megoldás.

  64. Sziasztok.
    Beálítottam a fizikai szám átirányítását az Esimre, de ha telefonalok es kozben hivom a fizikat kisípol.
    Mit csináltam rosszul?

  65. Avatar for alali alali says:

    Szuper, köszi :blush:

  66. Avatar for alali alali says:

    Azért annyi hiba még időnként becsúszik, ha hívnak, a fő sim-en a hívás nem csörög ki csak a multisimen, ez valószínűleg az e-simnek tudható be. Többi hibátlan, végre! :blush:

  67. Szia, mindkét SIM-nek ki kellene csörögnie. Az előfordulhat, ha van néhány másodperc eltérés a két csörgés között.
    Milyen eszközökről beszélünk?

  68. eSIM + Roaming

    MultiSIM szolgáltatásom van, ebből van olyan készülék, amiben csak eSIM van. Amint kiértem Londonba, simán elindult a hálózat, nem kellett fő sim kártya, nem kellett fizikai sim ment kényelmesen a Roaming.

  69. Avatar for alali alali says:

    iPhone XS e-simmel, iPhone 7+ multisim. Pénteken 2x fordult elő, szombaton 1x, azóta rendben.

  70. Sziasztok,
    Van itt olyan, aki eSim-et (telekom) hasznal es mellette pedig fizikai sim-kent egy masik szolgaltatoet?
    Van arra mod es lehetoseg, hogy pl. az esim-es kartyan mondjuk elfogy a netem, akkor a fizikai Sim kartyan (mas szolgaltato) levo netet hasznalom tovabb?
    Koszi

  71. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    persze. egyszerűen át kell állítani, melyiket használja rá.

  72. Értem, köszi.
    Esetleg van még valamilyen más buktató?
    Tényleg szeretnék megszabadulni a 2 telefon húrcibálásától, de vannak bennem még kételyek… :slight_smile:
    Az üzeneteket pl. hogy kezeli a telefon?
    Arra gondolok, keverve látom vagy van valami megjelölés, ami által látom, hogy az másik számra jött pl.?
    Köszi

  73. Sziasztok!
    Segítségeteket kérném. Tervezem, hogy iPhone Xs készüléket vásárolok. Van egy fizikai sim-es vodafonos kártyám. Vennék egy korlátlan mobilnetes esim-et a telekomnál a telefonnal együtt. Ezt a kettőt használnám az Xs-ben. Tehát az esim-en csak mobilneteznék, a fizikai vodafonos kártyán csak beszélnék. Ez így tud működni tökéletesen? Tehát tudok 4G netezni, illetve simán beszélni?
    Köszönöm a segítséget előre is.
    Üdv :Csaba

  74. Szia!
    Segítségedet kérném. Xs készüléket vennék a telekomnál korlátlan mobilnetes esimmel. Van egy vodafonos fizikai simem. Ezt a kettőt használnál úgy, hogy az esimmel csak neteznék, tehát csak netre kell, a fizikai simmel csak beszélnék. Ez így tudna működni zökkenőmentesen, 4G-vel?
    Köszi

  75. Sziasztok,
    Hulye kerdes, de valaki probalta esetleg, hogy pl. telenor vagy vodafone fuggo xs/xs max/xr iphoneba telekomos eSimet aktivalt? Szerintetek mukodhet? :slight_smile:

  76. Igen

  77. Avatar for Czo Czo says:

    Arulnak meg fuggo telefont?

  78. Sajnos igen. Csak a Telekom árulja függetlenül.

  79. Avatar for Czo Czo says:

    O, en azt hittem, hogy ezen mar tullepett a vilag.

  80. Üdv ! Iphone7 teló telekom előfizusra szeretnék vásárolni egy Huawei Watch 2 ESIM okosórát, multisim szolgáltatással. Tehát azt szeretném hogy a két eszközöm ( teló+óra ) egyszerre csörögjön ha hívást kapok! Működik ez a megoldás ?? Köszönöm .

  81. Jó kérdés, ha támogatja a Telekom az órát igen. Sajnos mi nekünk nincs ilyen eszközünk, így nem tudjuk megmondani.

  82. A telekom árusítja !

  83. Avatar for gunar gunar says:

    Melyik telekom? mert most néztem itthon és nem adják még, vagy Te mást tudsz?
    Ja a hüvelyre gondoltál, akkor persze hiszen az volt nekik az első, azzal folyt a tesztüzem

  84. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    hívd fel a Telekomot, vagy kérdezd meg egy Huawei-es oldalon, akiknek van is tapasztalatuk vele.

  85. Avatar for gunar gunar says:

    Azt kötve hiszem, hogy hüvelyes oldalon vki iphone-nal használná az órát, bár állítólag a csodák léteznek. :grinning:
    Az viszont biztos, amikor volt a kezemben az olcsó kis hüvely óra az 10e-s azzal kipróbáltam hogyan viselkedik az iphone és jelzett olyanokat amiket pl az iwatch nem, de persze az egy “butácska okosóra” volt, így nem is maradt meg.
    Ha én hasonlóban gondolkodnék és nem lenne más teszt lehetőségem, akkor webshopból megvenném az adott órát és van 14 nap tesztelésre, ha beválik marad, ha nem akkor a 15. napon simán indoklás nélkül visszaviheti, amennyiben nem kötött rá szerződést.

  86. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az tökmindegy, milyen telefonnal használná, a kérdés az volt, hogy egyszerre kicsörögjön az óra és a telefon is. (nyilván az Apple Watch alapból kicsörögne, mert ott a telefon küldi át rá a hívást – már ugye ameddig itthon nincs LTE támogatás hozzá, és így itthon az óra maga még nem tud csatlakozni a mobilhálózatra.)

  87. Na, a telekom álláspontja a köv : Mindkét eszköz egyszerre fog csörögni abban az esetben, ha multisim szolgáltatást rendelek a meglévő fizikai sim-em mellé ! Havi díja : 990Ft. 14 nap tesztelésre…Hát ez megfontolandó ,jó ötlet, Köszönöm !

  88. Persze hogy egyszerre csörög, mert “fizikai” sim kártya lesz benne. Olyan mintha két mobilod lenne. :slight_smile:

  89. Sajnos dominóra nem él a szolgáltatás ! ( Multi Sim ) Egyenlőre !?

  90. Avatar for gunar gunar says:

    Nagy valószinűséggel nem is fog sosem, mert ezt sztem csak előfizuban nyomják és még ott sem funkcionál hibamentesen sajnos.

  91. Mi történik az e-simmel, ha gyári beállításra visszaállítom (Újrarakom) a telefonom? Újból be kell vele olvastatni a QR-kódot?

  92. Nem, a telefon megjegyzi az E-sim-et!

  93. Restore esetén is?

  94. Igen, egy speciális helyen tárolja, ameddig Te magad el nem távolítod a szoftverben.

  95. És ezt hol lehet eltávolitani?

  96. Az eSIM törlése

    Az alábbiak szerint végezheti el az eSIM törlését:

    1. Lépjen a Beállítások > Mobilhálózat menüpontba.
    2. Koppintson a törölni kívánt előfizetésre.
    3. Koppintson a Mobil-előfizetés eltávolítása elemre.

    Forrás: https://support.apple.com/hu-hu/HT209044

  97. Köszönöm a segítséget.

  98. Avatar for Vezo Vezo says:

    sziasztok! egy gyors kérdés. Ha az e-sim a fökártya és az a mobil adatforgalomban is a fökártya akkor megy a szemelyes hotspot vagy nem? hogyan lehetseges aktivalni ezt az esimnel?

  99. Avatar for Czo Czo says:

    Mindenfele aktivalas/stb nelkul mukodik. Mit tapasztalsz, mi nem megy? Milyen iOS verziod van? 13 eseten biztosan mukodik.

  100. Avatar for Vezo Vezo says:
    1. rendesen megy esimröl? en egyszer probaltam, de akkor valamiert nem akarta adni a hotspottot azt irta beszeljek az mobilszolgaltatoval. (de ott probaltam szoval az nem jatszik)
  101. Avatar for Czo Czo says:

    Par hetente hasznalom, eddig mindig mukodott.

  102. Avatar for Vezo Vezo says:

    Értem köszi

  103. Avatar for Griii Griii says:

    Sziasztok,
    Erre a kérdésre van esetleg válasz? nekem hasonló problémám lenne. Vennék egy XR-t, ami Voda függő, de Telekomos eSIM-mel szeretném használni. Ez lehetséges?

  104. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem. függetlennek kell lennie hozzá.

  105. Avatar for gunar gunar says:

    Nem is értem miért árulnak függő telefont még a vodkánál??? Elvben a törvény azt írja elő, hogy ha Te bemész és függetleníteni akarod a telefont akkor meg kell csinálják a hűségidő ide- hűség idő oda.
    Persze ha bele nem vették a szerződésbe, hogy vállalod míg le nem jár, igaz mivel ők nem szolgáltatnak eSIM-et hát lehetővé kellene tegyék, hogy tudd használni. Meg kellene nézni mit is mond erre az aktuális jogszabály amit az EU bevezetett tavaly .

  106. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @gunar ha a törvény nem arra kötelezi a szolgáltatókat, hogy eleve függetlenen áruljanak bármit is, hanem a függetlenítésre kell lehetőséget adni, akkor mégis miért kellene függetlenül árulniuk? az, hogy a Telekom inkább eleve úgy döntött, hogy egyáltalán nem vacakol már ezzel az újabb készülékek esetén, az csak egy plusz pont, de semmiben sem befolyásolja azt, hogy a többi szolgáltatónál mi erre az irányelv.

  107. Avatar for Griii Griii says:

    Köszi a válaszokat mindkettőtöknek! Kicsit azért utána kaparászok még, mert nem ennyire fekete fehér a történet. Egyébként, amit a kérdésnél nem említettem az az, hogy nem elég, hogy voda függő, még a fizikai sim imei száma blacklistes is! Viszont a virtual sim nem és elvileg függő sem! Viszont ez azért vet fel több kérdést is, mert csak egy modem chip van a készülékben (bár ehhez ti jobban értetek, mint én, ez a cikkből is kiderül, sajnos nekem már régóta nincs időm ilyen részletesen foglakozni ezekkel). A másik érdekes dolog, hogy a csóka , aki eladja, a mai napig azzal telefonál gond nélkül.
    Mindegy ennek történetnek a végére járok, méghozzá nagyon egyszerűen! Csinálok egy tesztet, úgy hogy kérek egy multisimet a telekomtól, ahol a második sim az esim. Aztán majd meglátjuk. Már körbe telefonáltam mindenki, telekomot, apple-t, már csak a voda állásfoglalása kell. Egyébként a hívások eddigi konklúziója számomra az, hogy semelyik sem tud pontos infót adni, hogy ezzel mi a helyzet. Eddig mind a kettő mást-mást mondott. A nagy T azt mondta, hogy nem biztos, hogy működni fog, mert valószínűleg a vodára van firmware-ezve a modem chip, itt megjegyzem ehhez sem értek ilyen mélyen, de ezt még el tudom képzelni, de az is lehet, hogy egyszerűen csak üzlet van benne, hogy inkább vegyek tőlük telefont! Az apple támogatást, meg inkább hagyjuk, hogy mit mondtak, mert ott eddig majdnem sosem tudtak nekem segíteni! Egyszerűen nem is értem minek vannak!
    Na mindegy, ha meg lesz a multisim-esim kombó és kipróbáltam a telefont, majd megírom nektek itt.
    Mégegyszer köszi!

  108. Ilyen sikersztoriként azért leírom ide, hogy nálunk mi történt:

    Feleség kapott karira egy 11 Pro Max-ot. Van egy Telenoros privát száma, illetve egy Telekomos céges száma. Mivel korábban két telefonnal rohangált, értelemszerűen mindkettő nano SIM-en volt, ám a céges kártyára előrelátóan és okosan kért egy eSIM-es konfigurációs papírt is (QR kód meg minden). Tehát ugyanahhoz a Telekomos telefonszámhoz volt egy fizikai SIM és egy eSIM-es konfig papír is.

    Tegnap este mikor beállítottuk a telefonját, akkor értelemszerűen a Telenoros SIM ment a fizikai SIM helyére, a Telekomos eSIM-et meg beállítottuk. Láss csodát, elsőre megkajálta. Igaz, egy telefon újraindítás kellett neki, mert először nem akart fellépni a Telekom hálózatára, de utána igen. (Később persze rájöttem, hogy a fizikai SIM-es Telekomos telefon még be volt kapcsolva és gondolom azért nem tudott fellépni, a 11 újraindítása után viszont a régi SIM-es telefont már lelökte a hálózatról (azon megjelent a nincs szolgáltatás felirat).

    Szóval a Telekom egész ügyesen megoldotta.

  109. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    A nagy T azt mondta, hogy nem biztos, hogy működni fog, mert valószínűleg a vodára van firmware-ezve a modem chip

    marhaságot mondott az illető, ilyen nincs az iPhone-ok esetén. ez nem Android. de mindettől függetlenül, ha pláne tiltólistán van az elsődleges IMEI-száma, akkor egyszerűen NE VEDD MEG ezt a készüléket!

    de ahogyan már fentebb leírtam, nem fog menni a Telekom eSIM, ha a készülék Vodafone-függő! ezt világosan leírja az Apple a HT209044-es támogatási dokumentumában:

    Két különböző mobilszolgáltató akkor vehető igénybe, ha az iPhone-on fel van oldva a hálózati korlátozás. Ennek hiányában mindkét csomagnak ugyanattól a szolgáltatótól kell származnia.

  110. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen szvsz annyira nem lehet olcsó egy vas, hogy később szívjon vele az ember!

  111. Avatar for Griii Griii says:

    Köszi a választ. Látod ezért mondtam én, hogy hülye vagyok ehhez és pikk-pakk megvezet a szolgáltató is és az eladó is, ha nem figyelek. Elengedem…
    Azt azért szögezzük le, hogy mind a szolgáltatónak, mind az Apple telefonos supportnak van hova fejlődniük. A technikai információik ritka módon hiányosak!
    Nagyon köszönöm a segítségeteket!

  112. Nincs mit :slight_smile: Ezért vagyunk mi és ez a közösség! :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for alali Avatar for Czo Avatar for kosztrub Avatar for selton Avatar for Jecy Avatar for Lacx811 Avatar for CodeRed Avatar for polir7510 Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Vezo Avatar for vzsuzsi Avatar for sethi Avatar for Joejoe51 Avatar for Griii Avatar for laco63hu Avatar for taky1974 Avatar for kchris Avatar for farkas63 Avatar for Jadeye Avatar for ef-dani Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Hát igen akkor lett volna innováció ez az egész (Apple-n belül ugye) ha dual sim active-t vagyis 2 modemet raknak a telóba, így csak megint egy marketing fogás, de már már van 2 kártyás iPhone. :smiley:

  2. Ez így értelmetlen, használhatatlan úri huncutság, talmi csillogás, hókuszpókusz.

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk.

  4. Avatar for Jecy Jecy says:

    Majd jövőre. Nem szabad mindent ellőni elsőre, ezt ők is tudják nagyon jól =)

  5. Avatar for Mucako Mucako says:

    Hogyhogy nincs még mindig, 2018-ban, Apple laptopaiban SIM foglalat, legalább ez a virtuális eSIM, és 4G mobilnet?

  6. Avatar for gunar gunar says:

    Igen ez kicsit elmaradott dolog, főleg hogy már nem a hazai piacra készülnek főként, ahol szinte mindenhol van vmilyen wifi elérés, ha jól tudom. Az europai modellekbe legalább hely lehetne, vagy van? Én évek óta használok Dell prémium notikat és mindben van SIM foglalat utána ha netán nincsen modem akkor teszek bele egyet és kész is a teljesen mobilis noti, persze a világító bill. is alap bennük, ha nincsen akkor kerítek bele, mert sötét helyen se legyen szemgúvadási ! :eyes:
    De gondolom ha elterjedtebb lesz ez a multisim akkor talán a gyártók is ráállnak az e-simekre minden vasban, az okostelókban meg nem is kellene más, mert így csökkenthető a vízbehatolási helyek száma.

  7. Csak még egy dolog ehhez. Ha a multisim kartya es a telefonban levo fő SIM kartya is ki van kapcsolva na akkor van gebasz. Iranyfoglaltsag van, tehat teljesen nem mukodik semmi. ha valaki hivja a telefonszamot akkor iranyfoglaltsaggal visszadobja a halozat. Ez pillanatnyilag egy teljesen rossz beallitas a T reszeről, de még nem tudjak elharitani ezt a hibat!!!

  8. Sziasztok! Én használom a két simet XS Max-on, 1 db fizikai sim és 1 db esim, semmi baj nincs vele. Működik rendesen, amennyiben az esmien beszélek akkor mivel át van irányítva becsörög a fizikai simre érkező hívás, viszont az esimnél ez már nem megy mivel nem tudom az átirányítást bekapcsolni, mert e T szerint magán előfizetésnél nincs hivásátirányítás. Ez van, de legalább működik és napi szinten tudom használni.

  9. Avatar for sethi sethi says:

    Azt nem teszteltétek ha a főkártya (nálam az e sim) beállításainál csak adatra állítjátok a 4G-t? Elvileg akkor a hívás nem foglalja a netet mint volte-nél

  10. Avatar for kchris kchris says:

    koszi hogy koruljartatok a dolgot. igy azt hiszem az S4 is kimarad ha jovore lesz eSIM, en megfogadtam hogy LTE sre valtok csak… ekg nekem meg a 4.x elott nem sos dolog, es meg az usaban is varni kell ra az hogy itt meg fog e mukodni az kerdes. a tobbi meg csak dizajn. es jo sokba kerulne.

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Nekem azokhoz lenne egy kérdésem, akik már esetleg használják az LTE képes Watch-ot, hogy amennyiben azon jön a hívás tud-e csatlakozni Bt-on pl egy fülesre, vagy csak és kizárólag David Hasselhof stílusban lehet róla beszélni?

  12. Avatar for gunar gunar says:

    Sztem azt a részét nagyon optimistán látod, hogy az ekg-ra nincsen szükséged mert 4x előtt vagy még! Az amit kimutathat nem attól függ hányadik x-nél jársz, páran már dobták el a kulcsot sportolók is és nem tudták, hogy vmi bajuk lenne, jóval a 4x előtt is sajna. Abban meg igazságod lehet, hogy az usa-ban is várják még, bár ott már állítólag megy a funkcio. Sosem baj ha van ilyen tudása vmelyik eszköznek, pláne a hazai EÜ viszonyokat ismerve. Ha nem magánba mész akor minden vizsgálatra várni kell, egy ekg kb 1 hét, terheléses ekg hónapok, a 24 órás is hasonló! Szóval ha vmi baja van vkinek és ki szeretné vizsgáltatni magát, hát lehet a kaszásnak előbb lesz időpontja mint neki az ekg-ra.

  13. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    tud, ki tudod választani, hová tolja ki a hívást.

  14. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor is ha nincsen ott a telefon, mert pl otthon hagytam? Csak mert most néztem hogy nem volt teljesen egyértelmű a kérdésem. Szóval ha a kocsiban felejtem vhol a telót és a kezemen az óra, ergo nem látják egymást, akkor az órán fogadom a hívást és tudja kitenni Bt. fülesre? Mert ez fontos lenne.

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem értem a kérdésed. az LTE-s óra eSIM-mel önállóan kapcsolódik a mobilhálózatra, ha azt az előfizető aktiválta. az LTE-re csatlakozó órán önállóan tudod fogadni a hívásokat, és ha az órához csatlakoztatva van Bluetooth-os füles, akkor azt is tudod használni. az LTE funkció itthon egyelőre nem érhető el.

  16. Avatar for gunar gunar says:

    Pont ez volt a kérdés hogy ha csak óra és füles van nálam akkor is tudok fülesről, de mint írod igen, csak mi az ami itthon nem elérhető? Mert a T-nél ott az esim és a multisim, tehát elérhető minden, sőt mint írtam máshol a T. azt állította, hogy ha hozok pl németből egyet akkor arra rá is tudják tolni az egyiket a multisimből.

  17. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem, nem érhető el itthon, mert az Apple Watch esetén ez nem így megy. de le van írva a cikkben külön bekezdésben minden az Apple Watch kapcsán, és az is, hogy miért.

  18. Avatar for gunar gunar says:

    Ok ez a rész vmiért kimaradt az olvasatomból, én csak azt mondtam amit nekem az üfsz tolmácsolt onnan ahol erre rákérdezett a saját bevallása szerint, gondolom vmi műszaki részen.

  19. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az ügyfélszolgálatosok sok esetben a legutoljára tudnak meg bármit is. épp az ilyen félreértések kiszűrése miatt igyekszünk minden lehetséges kérdésre választ adni a cikkeinkben.

  20. Avatar for gunar gunar says:

    Ok vágom, azért ha lenne most kézben egy hozott watch LTE akkor simán bemennék a T-be és hivatkozva arra beszélgetésre, kérnék beállítást tőlük rá. Kíváncsi lennék mi sülne ki belöle, pláne hogy ott van a hangfelvétel és félretájékoztattak ha nem tudják megoldani.

  21. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    tökmindegy, jelenleg nem tudnák megcsinálni, leírtuk a cikkben, hogy miért. totál felesleges ezen pörögni, ameddig nincs meg hozzá a szolgáltatói push, addig nem fog menni.

  22. Avatar for gunar gunar says:

    Értem én és nem pörgök, csak arra lennék kíváncsi mit is mondanának ha akkor mikor kiderül, mégsem megy a dolog az ő hibájukból és feltenném a kérdést, hogy mit tudnak ebben az esetben kárpótlást adni hogy rendeltem németből egy LTE-s órát csak ezért és most nem tudom használni x ideig. Ezt még itthon is bünteti az illetékes hatóság. Tudom ezzel azt szívatnám meg főleg akivel beszéltem.

  23. Lényegtelen, ha vered az asztalt akkor sem fog működni, bárki bármit mond. :slight_smile:

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Értem én! Csak a barátom hasonló dologért kapott a vodánál x kárpótlást, vevő megtévesztése v vmi hasonló címen régebben, csak mert félretájékoztatták. Lehet hamarabb lenne mód a push-ra pár ilyen után.
    Vagy amit még el tudok képzelni, hogy nem igazán szeretnék a kinről hozottakon aktiválni, mert talán úton az ő szállítmányuk, stb.

  25. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    le van írva a cikkben, hogy nincs meg hozzá a szolgáltatói push szolgáltatás egyelőre. felesleges elméleteket gyártani, egyszerűen ez van mögötte.

  26. Avatar for gunar gunar says:

    :grinning: jó rendben!

  27. Mivel nem értek németül, nekem ez nulla. :slight_smile: De megnézzük akkor.

  28. Az a baj egyetlen YouTube videót sem találtam erre vonatkozóan, és a kolléga megnézte nekem, és neki nem tudott QR kódot beolvasni. Nyilván most tüzetesebben utána nézünk, és ha hibáztunk írunk erről egy cikket.

  29. Avatar for gunar gunar says:

    Igen ez annyira kézenfekvő volt, hogy senki nem gondolt rá! Gondolom a series4 watch appban van erre lehetőség, mert a régebbihez nem aktív v nem is látszik, mert minek is. Persze megint csak találomra íro, de ez a logikus.

  30. Kézenfekvő volt, és gondoltuk is rá, de lehet a kolléga nem volt elég körültekintő, nekem meg személy szerint nincs ilyen LTE-s órám.

  31. Avatar for gunar gunar says:

    Hát nekem is ez a bajom hogy addig nem igazán akarok rendelni/hozatni míg nem biztos, hogy az üfsz. jól tájékoztatott és valóban lehet aktiválni. Viszont mint tudjuk, ha ez így a német T-nél így le van írva, akkor annak mennie kell, mert ott jobban működnek ország szinten a jogi procedúrák az ilyen tévedések elkerülése miatt. Na meg hogyan másképp aktiválnák amit ők eladnak és már árulták a series3 LTE-t is ha jól tudom.

  32. A Series 3 az elmúlt tesztek alapján nem működött, de most ebből is be fogok szerezni egyet és én magam tesztelem le, mert komolyan, máshogy már nem lehet úgy látszik.

  33. Avatar for gunar gunar says:

    A 3-asból? Minek 4-est és kész, vagy gondolod aki nem akar annyit költeni rá az vesz használtan 3-ast és akkor tudja meg innen hogy lehet-e itthon használni rendesen?
    Arra leszek kíváncsi, ha végre a T. elkezdi forgalmazni akkor az ára milyen lesz, mert a németeknél kb 20e-rel drágább mint itthon a sima.

  34. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    azt fontos lenne megérteni, hogy az, hogy egy másik ország azonos nevű szolgáltatójánál valami működik, nem jelenti azt, hogy itthon a leányvállalatnál is ugyanúgy működni fog. attól, hogy anyavállalat és leányvállalat, és nevükben is azonosak, attól még a saját kiszolgálórendszereik különbözőek.

    olyan meg nincs, hogy “Series 4 Watch app”, mert ahol most van LTE-s, ott volt már a Series 3-mal is.

  35. Nem működik sajnos. Nálunk az Apple szoftveresen letiltja az aktiválást. Ez azt jelenti, hogy ha még menne is QR kóddal, akkor sem jutunk el odáig. Német régióra átállítva sem. :frowning: Itt az Apple-nél van a labda, illetve hogy a Telekommal mikor jutnak egyezségre, mikor tesztelik le a működést.

  36. Avatar for gunar gunar says:

    Tisztában vagyok ezekkel, az appnál csak egybe vettem, mert nem akartam taglalni sorokon keresztül, ha másik órát párosítok, akkor előhet funkció amit pl series 0,1,2-nél nem ad, így 1xűsítettem. Azt meg hogy a németeknél megy itthon nem hát igen a hálózatuk a mienknek nyomába sem ér, viszont több dologban máshol járnak pont az igények miatt.

  37. Avatar for gunar gunar says:

    Fú de rohadtul vigyáznak a piacukra !
    Ezek után az is lehet, hogy ha bevezetik akkor roamingolni is tud majd az óra, csak szoftveresen kell engedélyezni az almánál. Elvben adott hozzá minden, mert az Xs is roamingol akkor is ha esimmel megy, az óra miért ne tudhatná!?
    Amugy a kiírt oldalra ellátogattál? Csak mert ott írnak vmi roaming lehetőségről, ha jól értem

  38. Sajnos a roamingot az óra nem tudja. (A németek is ezt írják.) Az Apple a watch mobil-szolgáltatói oldalán alul apró betűs 2. pont. Azt is írja itt, hogy az iPhone és watch szolgáltatójának azonosnak kell lennie, tehát feltehetően német Telekomos kártyával a telefonban sem engedné a magyar Telekomos eSIMet aktiválni az órán. https://www.apple.com/uk/watch/cellular/

  39. Avatar for gunar gunar says:

    Igen de amit a tesztnél kiírt adminnak azon az oldalon meg szó van a roamingról, meg végül is ha mindkét eszközben azonos a szám és szolgáltató amihez tartozik, azaz multisim van bennük, akkor ezt az apple id-n keresztül tudják egymásról és nem értem mi zárná ki a roamingot, kivéve persze a szoftveres tiltást, ami bármikor szabaddá tehető. Hiszen nem az óra nem tudja gondolom hardverileg, hanem a szolgáltatók közötti megállapodások és beállítások függvénye a roaming. Az meg gondolom a Francia Orange-nak teljesen mindegy hogy vki óráról vagy telefonról használja ugyanazt a számot az ő hálózatán. Lehet hogy pl a németeknél nem adná azt a szöveget amit adminék kaptak, hogx " A Telekom HU jelenleg nem támogatja az Apple Watchot. " ha odakint egy iphone és a hozzá párosított órán tesztelnék, csak oda meg a roaming tiltása szólna bele. Nem vágom miért is csinálják ezt, hol akarnak még találni egy kis plusz bevételt!?

  40. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    tökmindegy mi van benne, az óra nem tud roamingolni semmilyen szolgáltatóval, ezt külön kiemelte az Apple anno.

  41. Avatar for gunar gunar says:

    " Apple Watch Series 4 and Series 3 with cellular allow you to make a call, send a text, and stream Apple Music from your wrist — all without your phone. To cover the LTE and UMTS bands used around the world, there are two separate models for Apple Watch Series 4, and three for Apple Watch Series 3.1 They have been optimized for use in the country of purchase, and not all models work in all countries or regions. There is no single model that supports roaming worldwide. To see which carriers in your country or region offer cellular service for Apple Watch, refer to the chart below"
    A google ezt fordította ebből:
    " Az Apple Watch Series 4 és a 3-as sorozatú mobiltelefon lehetővé teszi, hogy hívást kezdeményezzen, szöveges üzenetet küldjön, és az Apple Music-t az Ön csuklójáról irányítsa - mindezt telefon nélkül. Az egész világon használt LTE és UMTS sávok lefedésére két különálló modell létezik az Apple Watch Series 4-hez és három az Apple Watch Series 3-hoz. 1 Azokat a termékeket optimalizálták a vásárlás helye szerinti országban, és nem minden modell működik minden országban vagy régióban. Nincs egyetlen olyan modell sem, amely világszerte támogatja a barangolást. Ha meg szeretné tudni, hogy az Ön országában vagy régiójában mely szolgáltatók kínálnak az Apple Watch mobilszolgáltatásait, nézze meg az alábbi táblázatot"

    Ez a kiemelt részben le vagyon írva, hogy nem világszerte, de az sehol hogy bizonyos helyeken vagy feltételek mellett nem lehetséges a barangolás. Na ebből indultam ki.

  42. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    kérlek, ha nem tudsz angolul, ne hagyatkozz a Google Translate-re, mert az az esetek döntő többségében nem tud értelmesen magyarra fordítani. pláne kérlek arra, hogy az ilyen típusú fordítások alapján ne tegyél kijelentéseket, mert másokat is megtévesztesz vele önhibádon kívül.

    az Apple világosan leírja, hogy az órával nem lehet roamingolni, a cég támogatás oldalának alábbi szócikkében elolvashatod azt is magyarul, amit te a Google Translate-tel fordítgattál:

    Tudnivalók a nemzetközi roamingról

    • Nincs lehetőség mobilhálózati roamingra a mobilszolgáltatói hálózat lefedettségi területén kívül.
    • Annak érdekében, hogy világszerte használható legyen az LTE- és az UMTS-sáv, a következő három régióban eltérő Apple Watch Series 4 (GPS + Cellular) és Apple Watch Series 3 (GPS + Cellular) modellek kaphatók: Amerika, Kína, Európa/Ázsia és a csendes-óceáni térség. Az iPhone készülékektől eltérően az Apple Watch esetén nincs olyan modell, amely lehetővé teszi a világ összes mobilhálózati sávjának használatát, így nincs lehetőség roamingra az Apple Watch segítségével.
    • Amikor az Apple Watch kapcsolódik iPhone készülékéhez vagy egy korábban már használt Wi-Fi-hálózathoz, akkor az Apple Watch összes funkcióját használhatja, még akkor is, ha nem áll rendelkezésre mobilhálózati kapcsolat.
  43. Avatar for gunar gunar says:

    Ok! Igaz ez így leírva máként hangzik. Tudom hogy a google fordítója sok esetben nem teszi jól a dolgát, főként ha árnylatnyi különbségekről van szó. Értem itt a lehet szóra, ami ugye a magyarban eléggé tág határokat ad. Ebben az esetben pedig tisztán látszik miért nem adja az apple meg a lehetőségét a roamingnak, mert sokaknak nehéz lenne elmagyarázni miért is nem tud adott országokban használni vmit és ezt elkerülvén inkább eleve kizárta a jövőbeli problémákat és majd talán a következő generációba beleteszi azt hogy tudjon a teló módján mindenhol (relative) használható maradni, bár mivel csak LTE-t tud az meg sok helyen korlátozottan van jelen, míg az iphone tudja a gsm-et és a hsdpa-t is az lte mellé, nehezen lesz megoldható a közeli jövőben. Attól függetlenül a helyükben inkább leírnám, csak adott országokban képes adott óra a hálózati kapcsolatra és ez is függ a helyi lefedettségtől.Legalább lenne esély használatra másik országokban is részben. Ennek fényében ránézek a samu féle esimes órára, ami amugy is több dologban érdekes módon (az elődje biztosan) többet tud mint a watch az iphonenal. Értem itt pl a netes telefonálások (viber, whatsapp, signal, stb) hívások valós időbeni kijelzését, nem utólag az üzenet hogy volt és nem fogadtam.

  44. Roamingon fölösleges rugózni. Telekom MultiSIM sem támogatja. A MultiSIM nem része a standardnak, ezért a szolgáltatók nem is tudják kezelni. Szemben az eSIM-mel.

  45. A MultiSIM csak elnevezes. Lehet az eSIM es fizikalis sim is, ugyanugy mukodik.

  46. A multisim egy szolgáltatás. Lényegeben az összes hálózati authentikációs adatot klónozza. Ennek a kezelése nem része a nemzetközi szabványoknak és ezert nincs roaming. Példának azért hoztam fel az esimet, mert az működik minden szolgáltatónál roaming helyzetben is, attól függetlenül, hogy az a szolgáltató ahol barangolunk nyújt e ilyen lehetőséget saját ügyfeleinek. A multisim viszont csak a gazda hálozaton működik, hiszen az a saját hálózati szolgáltatása.

  47. Avatar for gunar gunar says:

    Gondolom azért erre van vmi áthidaló megoldás, mert az elég necces lenne, ha másik országban nem dolgozna a másik vas ami nem az óra ha már 1x az apple így csinálta meg, hanem vmi tablet pl, amiról lehet telefonálni is.

  48. Nincs áthidaló megoldás. Ez csak a saját hálózaton tud működni.

  49. Avatar for gunar gunar says:

    Na akkor most fejeztem be a T. műszakisával egy hosszú beszélgetést és azt találta a belső infóikban, hogy a multisim minden kártyája alkalmas a roamingra, de ha pl csak a fő sim van országon kívül akkor a többi is roamingként lesz elszámolva 24 óra után. Ezt egy eléggé kacifántosan megfogalmazott szöveg közös értelmezéseként bogoztuk ki az illetővel. Persze én azt mondom mint mindig szoktam, hogy az igazi próba a tesztelés élőben és akkor már tutit lehet mondani bárkinek erről.
    A samu galaxy watch lte elvben képes a roamingra mint ahogyan a huawei is amiket most árul a T. , de samuval érdemes megkeresni a cégképviseletet v márkaboltot tuti infóért, majd ők a cégnél utánajárnak.
    Amugy ezt a német T-nél is kérdés volt és ott sem adott rá aki válaszolt egyértelmű választ, még amit itt az előbb leírtam annyit sem, hogy a samsungnál kellene rákérdezni.

  50. Avatar for selton selton says:

    Sziasztok!

    Volt szerencsém elolvasni a cikk 1. változatát, pár perccel publikálás után. Abban vicces gúnyolódásként szerepelt egy megjegyzés arra vonatkozóan, hogy itthon a watch csak 2019 decemberében fog működni, köszönhetően a szolgáltatói Push hiányának / fejlesztésének.
    Ez az (?)információ el lett távolítva a cikkből, így az a kérdésem: Van-e új, megbízható információ arról, mikor fogjuk tuni az Apple Watch S3/S4-et eSIM-el használni itthon a T-nél?

  51. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem vicces gúnyolódásként szerepelt benne, hanem az információk, amiket kaptunk, azok vetítették ezt előre. a Telekom azonban nem adott ki ilyen információt, így ennek eltávolítására kértek minket. további tájékoztatásul az alábbiakat közölték velünk:

    Az olvasók számára sajnos konkrétumokkal pillanatnyilag nem tudunk szolgálni, csak azt tudjuk elmondani, hogy a Telekom tisztában van az ügyfelek elvárásaival, érdeke, hogy minél előbb be tudja venni a portfóliójába az Apple Watch LTE-t. Ezzel összhangban folyamatos fejlesztések folynak, de ez egy több lépcsőből álló folyamat. A gyártó honlapján érdemes időről időre tájékozódni a fejleményekről (Apple Watch - Carriers - Apple).

  52. Avatar for gunar gunar says:

    A cikket annyival egészíteném ki, hogy míg lakossági előfizetés esetén összesen 1db fő és 2db multiSIM elérhető, addig üzletiben már 3db multi érhető el, bár ahogy tájékoztattak a kicsik itt megint csak hátrányban vannak, mert náluk nem biztos a 3db multisim, szerződésfüggően adják nekik. (kék csoportosaknak 1+3 van)
    Azért ez így barátibb, bár a sim-enkénti 990Ft lehetne kevesebb, de ez van és örüljünk neki hogy van!

  53. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem. a MultiSIM a szolgáltatás neve. a kártya típusa fizikai vagy eSIM lehet.

    a MultiSIM esetén ez azt jelenti, hogy összesen 3db kártya (fizikai és/vagy eSIM) lehet a MultiSIM alatt. de ez lehet 3db fizikai, 2db fizikai és 1db eSIM, illetve 1db fizikai és 2db eSIM párosításban is. 3db eSIM viszont nem lehet, 1db fizikai SIM mindenképpen kell.

  54. Avatar for gunar gunar says:

    Ez most nekem szól? Csak mert nem vágom hogy ha igen akkor mi a probléma? Igaz kicsit pongyolán fogalmaztam, de a lényegen mit sem változtat, üzletiben összesen már 4db lehet a Multi sim szolgáltatásban és ez pl nekem jó mert a teló, óra tablet és notebook egy előfizun, így már szűkösen, de jó is lesz.
    Viszont igen kell egy db fizikai ez tény, ma vett a cimborám samu LTE órát és MultiSIM pakkot és e-sim miatt a Mamutba kell menni egyelőre. Ki akartunk rögtön menni vele Párkányba hogy megnézzük kint hogyan viselkednek, de ez a hétvégére tolódik már, ha addig vki meg nem előz egy teszttel a roaming miatt. Ahol vette ott nem tudtak válaszolni megy-e rajtuk a roaming, pont erről írtam tegnap este, hogy majd élesben eldől, mert mindegyiknek van saját száma is de ugye hívásnál mind a főkártyát tolja, ellenben kint lehet úgy lesz mint az autós kártyák esetében van, hogy a saját számukat. Majd kiderül.

  55. Hétvégén megyünk mi is Londonba, lehet akkor elviszem az iPhone XR-t, amiben csak eSIM van. De mellette lesz a fizikai SIM kártyás iPhone X is. Tehát az iPhone X-et nem kéne kivennem repülőmódból, és meg kéne nézni, hogy önmagában talál-e hálózatot az eSIM-es iPhone XR

  56. Avatar for gunar gunar says:

    Az jó! A samu órát azért kíváncsiságból párosítottam az iphone-nal és érdekes dologra derült fény!
    Ugye a watch egyik sem (mivel már a samué is az és nem gear) jelez netes híváskor ha a saját környezetében használjuk. Ellenben mikor iphone-nal párosítjuk az ahhoz kiadott appal, akkor azt legalább simán valós időben kijelzi, DE felvenni is lehet csak nem szól az órán, hanem a telón beszélhetünk. Mindenféle fajta üzenet is megjön, de válaszolni az óráról nem lehet rájuk sehogyan sem. Tehát ezt mindet bukja aki ebben a párosításban használja, csak mert az roamingol (nagy valószinűséggel) míg az apple watch nem.
    Ha vkinek van esetleg a watch és iphone mellett egy samu telója és ráérő ideje, kedve is, akkor van vmi mód, hogy androidos telót párosítsunk az apple watch-al, a neten volt rá egy angol nyelvű videó (én angolból felmentést kaptam) esetleg tesztelhetné azok együtt mit tudnak.

  57. Nem tudod használni az órát Androidos készülékkel. Már a párosításnál elbuksz, mert nem tudod iPhone nélkül. Sehogyan sem.

  58. Avatar for gunar gunar says:

    Azért mérget ne vegyél rá! :roll_eyes:

  59. Avatar for alali alali says:

    Sziasztok!

    Személyes tapasztalatok e-simmel és multisimmel kapcsolatban. Van 2 előfizetésünk a Telekomnál, mindkét előfizetéshez rendeltünk multisimet. Az első előfizunál a főkártya egy e-sim egy iPhone XS-ben, az egyik multisim kártya egy iPhone 7 Plusba került, a másik multisim kártya pedig egy 10,5 iPad pro-ba. A probléma akkor kezdődött, amikor aktiváltam a mobil adatforgalmat az iPaden. Onnantól kezdve nem lehetett a telefonokon hívást fogadni, ki se csörög, nem fogadott hívás jelentkezik. A hívó félnél a szám foglalt, úgy, hogy nem is beszélünk rajta. Ha kikapcsolom az iPaden a mobil adatforgalmat, mindkét telefon normálisan működik, mindkettővel lehet hívást fogadni, indítani, netezni. Első körben az e-simre gyanakodtam, de úgy tűnik ennek semmi köze sincs a problémához, mivel a Párom előfizetéséhez is rendeltünk multisimet, ott a főkártya egy fizikai sim egy iPhone 8-ban, a multisim kártya pedig egy iPad Air-be került. Ott is ha az iPaden aktív a mobil adatforgalom, akkor a telefon folyamatosan foglalt, nem csörög ki ha hívják, csak nem fogadott hívás jelentkezik. Jeleztem a hibát a Telekomnál, választ még nem kaptam, ha lesz infó a megoldásról, jelzem felétek. Egyébként az e-simmel nekem semmi problémám nincs, működik normálisan, talán 1x volt olyan hiba, hogy olyan helyen dolgoztunk, ahol nem volt 4G, ott visszaváltott 3G-re, aztán ott is maradt, mindaddig, amíg nem váltottam repülő módra, majd vissza. Ezt leszámítva hibátlanul működik. Az összes készüléken az iOS 12.1 van, az i7±on van iOS 12.1.1 public beta 3. Carrier bundle Telekom HU 34.0, az i7±on Telekom HU 35.0. Telekom fórumon többen is jelezték ezt a hibát, egyenlőre megoldás még nincs. Remélem közűletek senki sem futott bele ebbe a hibába, multisimet ha használtok, teszteljétek a készülékeket, nem kis bosszúságtól kímélitek meg magatokat!

  60. Avatar for gunar gunar says:

    Biztosan lesz még jópár dolog amibe belefutnak és javítaniuk kell, de reményeink szerint gyorsan teszik majd. A barátom samsung szettel használja és eddig csak arra panaszkodik a kezdeti beállítási problémák megoldása után, nem tudják nála azt beállítani ami volt, hogy foglaltság esetén kapjon sms-t, de még a várakoztatást sem sikerült aktiválni eddig, ergo nem tud róla ha vki addig ameddig beszél hívja őt, mert semmi nem jelzi.

  61. Avatar for alali alali says:

    Kedves Vzsuzsi!

    Kipróbáltam, tényleg működik. :blush: Köszönöm az infot! Telekom fórumon olvastam, ez átmeneti megoldás, végleges megoldást jövő hét végére igért a Telekom.

  62. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen vannak még kezdeti problémák, pl a hívás várakoztatás sem műxik csak a főkártya esetében, a többin nem. De majd csak kifogynak a hibákból, mert sorra kerül mind.

  63. Átmenetinek terveztük, de jól működik, úgyhogy ez most végleges megoldás.

  64. Sziasztok.
    Beálítottam a fizikai szám átirányítását az Esimre, de ha telefonalok es kozben hivom a fizikat kisípol.
    Mit csináltam rosszul?

  65. Avatar for alali alali says:

    Szuper, köszi :blush:

  66. Avatar for alali alali says:

    Azért annyi hiba még időnként becsúszik, ha hívnak, a fő sim-en a hívás nem csörög ki csak a multisimen, ez valószínűleg az e-simnek tudható be. Többi hibátlan, végre! :blush:

  67. Szia, mindkét SIM-nek ki kellene csörögnie. Az előfordulhat, ha van néhány másodperc eltérés a két csörgés között.
    Milyen eszközökről beszélünk?

  68. eSIM + Roaming

    MultiSIM szolgáltatásom van, ebből van olyan készülék, amiben csak eSIM van. Amint kiértem Londonba, simán elindult a hálózat, nem kellett fő sim kártya, nem kellett fizikai sim ment kényelmesen a Roaming.

  69. Avatar for alali alali says:

    iPhone XS e-simmel, iPhone 7+ multisim. Pénteken 2x fordult elő, szombaton 1x, azóta rendben.

  70. Sziasztok,
    Van itt olyan, aki eSim-et (telekom) hasznal es mellette pedig fizikai sim-kent egy masik szolgaltatoet?
    Van arra mod es lehetoseg, hogy pl. az esim-es kartyan mondjuk elfogy a netem, akkor a fizikai Sim kartyan (mas szolgaltato) levo netet hasznalom tovabb?
    Koszi

  71. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    persze. egyszerűen át kell állítani, melyiket használja rá.

  72. Értem, köszi.
    Esetleg van még valamilyen más buktató?
    Tényleg szeretnék megszabadulni a 2 telefon húrcibálásától, de vannak bennem még kételyek… :slight_smile:
    Az üzeneteket pl. hogy kezeli a telefon?
    Arra gondolok, keverve látom vagy van valami megjelölés, ami által látom, hogy az másik számra jött pl.?
    Köszi

  73. Sziasztok!
    Segítségeteket kérném. Tervezem, hogy iPhone Xs készüléket vásárolok. Van egy fizikai sim-es vodafonos kártyám. Vennék egy korlátlan mobilnetes esim-et a telekomnál a telefonnal együtt. Ezt a kettőt használnám az Xs-ben. Tehát az esim-en csak mobilneteznék, a fizikai vodafonos kártyán csak beszélnék. Ez így tud működni tökéletesen? Tehát tudok 4G netezni, illetve simán beszélni?
    Köszönöm a segítséget előre is.
    Üdv :Csaba

  74. Szia!
    Segítségedet kérném. Xs készüléket vennék a telekomnál korlátlan mobilnetes esimmel. Van egy vodafonos fizikai simem. Ezt a kettőt használnál úgy, hogy az esimmel csak neteznék, tehát csak netre kell, a fizikai simmel csak beszélnék. Ez így tudna működni zökkenőmentesen, 4G-vel?
    Köszi

  75. Sziasztok,
    Hulye kerdes, de valaki probalta esetleg, hogy pl. telenor vagy vodafone fuggo xs/xs max/xr iphoneba telekomos eSimet aktivalt? Szerintetek mukodhet? :slight_smile:

  76. Igen

  77. Avatar for Czo Czo says:

    Arulnak meg fuggo telefont?

  78. Sajnos igen. Csak a Telekom árulja függetlenül.

  79. Avatar for Czo Czo says:

    O, en azt hittem, hogy ezen mar tullepett a vilag.

  80. Üdv ! Iphone7 teló telekom előfizusra szeretnék vásárolni egy Huawei Watch 2 ESIM okosórát, multisim szolgáltatással. Tehát azt szeretném hogy a két eszközöm ( teló+óra ) egyszerre csörögjön ha hívást kapok! Működik ez a megoldás ?? Köszönöm .

  81. Jó kérdés, ha támogatja a Telekom az órát igen. Sajnos mi nekünk nincs ilyen eszközünk, így nem tudjuk megmondani.

  82. A telekom árusítja !

  83. Avatar for gunar gunar says:

    Melyik telekom? mert most néztem itthon és nem adják még, vagy Te mást tudsz?
    Ja a hüvelyre gondoltál, akkor persze hiszen az volt nekik az első, azzal folyt a tesztüzem

  84. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    hívd fel a Telekomot, vagy kérdezd meg egy Huawei-es oldalon, akiknek van is tapasztalatuk vele.

  85. Avatar for gunar gunar says:

    Azt kötve hiszem, hogy hüvelyes oldalon vki iphone-nal használná az órát, bár állítólag a csodák léteznek. :grinning:
    Az viszont biztos, amikor volt a kezemben az olcsó kis hüvely óra az 10e-s azzal kipróbáltam hogyan viselkedik az iphone és jelzett olyanokat amiket pl az iwatch nem, de persze az egy “butácska okosóra” volt, így nem is maradt meg.
    Ha én hasonlóban gondolkodnék és nem lenne más teszt lehetőségem, akkor webshopból megvenném az adott órát és van 14 nap tesztelésre, ha beválik marad, ha nem akkor a 15. napon simán indoklás nélkül visszaviheti, amennyiben nem kötött rá szerződést.

  86. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az tökmindegy, milyen telefonnal használná, a kérdés az volt, hogy egyszerre kicsörögjön az óra és a telefon is. (nyilván az Apple Watch alapból kicsörögne, mert ott a telefon küldi át rá a hívást – már ugye ameddig itthon nincs LTE támogatás hozzá, és így itthon az óra maga még nem tud csatlakozni a mobilhálózatra.)

  87. Na, a telekom álláspontja a köv : Mindkét eszköz egyszerre fog csörögni abban az esetben, ha multisim szolgáltatást rendelek a meglévő fizikai sim-em mellé ! Havi díja : 990Ft. 14 nap tesztelésre…Hát ez megfontolandó ,jó ötlet, Köszönöm !

  88. Persze hogy egyszerre csörög, mert “fizikai” sim kártya lesz benne. Olyan mintha két mobilod lenne. :slight_smile:

  89. Sajnos dominóra nem él a szolgáltatás ! ( Multi Sim ) Egyenlőre !?

  90. Avatar for gunar gunar says:

    Nagy valószinűséggel nem is fog sosem, mert ezt sztem csak előfizuban nyomják és még ott sem funkcionál hibamentesen sajnos.

  91. Mi történik az e-simmel, ha gyári beállításra visszaállítom (Újrarakom) a telefonom? Újból be kell vele olvastatni a QR-kódot?

  92. Nem, a telefon megjegyzi az E-sim-et!

  93. Restore esetén is?

  94. Igen, egy speciális helyen tárolja, ameddig Te magad el nem távolítod a szoftverben.

  95. És ezt hol lehet eltávolitani?

  96. Az eSIM törlése

    Az alábbiak szerint végezheti el az eSIM törlését:

    1. Lépjen a Beállítások > Mobilhálózat menüpontba.
    2. Koppintson a törölni kívánt előfizetésre.
    3. Koppintson a Mobil-előfizetés eltávolítása elemre.

    Forrás: https://support.apple.com/hu-hu/HT209044

  97. Köszönöm a segítséget.

  98. Avatar for Vezo Vezo says:

    sziasztok! egy gyors kérdés. Ha az e-sim a fökártya és az a mobil adatforgalomban is a fökártya akkor megy a szemelyes hotspot vagy nem? hogyan lehetseges aktivalni ezt az esimnel?

  99. Avatar for Czo Czo says:

    Mindenfele aktivalas/stb nelkul mukodik. Mit tapasztalsz, mi nem megy? Milyen iOS verziod van? 13 eseten biztosan mukodik.

  100. Avatar for Vezo Vezo says:
    1. rendesen megy esimröl? en egyszer probaltam, de akkor valamiert nem akarta adni a hotspottot azt irta beszeljek az mobilszolgaltatoval. (de ott probaltam szoval az nem jatszik)
  101. Avatar for Czo Czo says:

    Par hetente hasznalom, eddig mindig mukodott.

  102. Avatar for Vezo Vezo says:

    Értem köszi

  103. Avatar for Griii Griii says:

    Sziasztok,
    Erre a kérdésre van esetleg válasz? nekem hasonló problémám lenne. Vennék egy XR-t, ami Voda függő, de Telekomos eSIM-mel szeretném használni. Ez lehetséges?

  104. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem. függetlennek kell lennie hozzá.

  105. Avatar for gunar gunar says:

    Nem is értem miért árulnak függő telefont még a vodkánál??? Elvben a törvény azt írja elő, hogy ha Te bemész és függetleníteni akarod a telefont akkor meg kell csinálják a hűségidő ide- hűség idő oda.
    Persze ha bele nem vették a szerződésbe, hogy vállalod míg le nem jár, igaz mivel ők nem szolgáltatnak eSIM-et hát lehetővé kellene tegyék, hogy tudd használni. Meg kellene nézni mit is mond erre az aktuális jogszabály amit az EU bevezetett tavaly .

  106. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @gunar ha a törvény nem arra kötelezi a szolgáltatókat, hogy eleve függetlenen áruljanak bármit is, hanem a függetlenítésre kell lehetőséget adni, akkor mégis miért kellene függetlenül árulniuk? az, hogy a Telekom inkább eleve úgy döntött, hogy egyáltalán nem vacakol már ezzel az újabb készülékek esetén, az csak egy plusz pont, de semmiben sem befolyásolja azt, hogy a többi szolgáltatónál mi erre az irányelv.

  107. Avatar for Griii Griii says:

    Köszi a válaszokat mindkettőtöknek! Kicsit azért utána kaparászok még, mert nem ennyire fekete fehér a történet. Egyébként, amit a kérdésnél nem említettem az az, hogy nem elég, hogy voda függő, még a fizikai sim imei száma blacklistes is! Viszont a virtual sim nem és elvileg függő sem! Viszont ez azért vet fel több kérdést is, mert csak egy modem chip van a készülékben (bár ehhez ti jobban értetek, mint én, ez a cikkből is kiderül, sajnos nekem már régóta nincs időm ilyen részletesen foglakozni ezekkel). A másik érdekes dolog, hogy a csóka , aki eladja, a mai napig azzal telefonál gond nélkül.
    Mindegy ennek történetnek a végére járok, méghozzá nagyon egyszerűen! Csinálok egy tesztet, úgy hogy kérek egy multisimet a telekomtól, ahol a második sim az esim. Aztán majd meglátjuk. Már körbe telefonáltam mindenki, telekomot, apple-t, már csak a voda állásfoglalása kell. Egyébként a hívások eddigi konklúziója számomra az, hogy semelyik sem tud pontos infót adni, hogy ezzel mi a helyzet. Eddig mind a kettő mást-mást mondott. A nagy T azt mondta, hogy nem biztos, hogy működni fog, mert valószínűleg a vodára van firmware-ezve a modem chip, itt megjegyzem ehhez sem értek ilyen mélyen, de ezt még el tudom képzelni, de az is lehet, hogy egyszerűen csak üzlet van benne, hogy inkább vegyek tőlük telefont! Az apple támogatást, meg inkább hagyjuk, hogy mit mondtak, mert ott eddig majdnem sosem tudtak nekem segíteni! Egyszerűen nem is értem minek vannak!
    Na mindegy, ha meg lesz a multisim-esim kombó és kipróbáltam a telefont, majd megírom nektek itt.
    Mégegyszer köszi!

  108. Ilyen sikersztoriként azért leírom ide, hogy nálunk mi történt:

    Feleség kapott karira egy 11 Pro Max-ot. Van egy Telenoros privát száma, illetve egy Telekomos céges száma. Mivel korábban két telefonnal rohangált, értelemszerűen mindkettő nano SIM-en volt, ám a céges kártyára előrelátóan és okosan kért egy eSIM-es konfigurációs papírt is (QR kód meg minden). Tehát ugyanahhoz a Telekomos telefonszámhoz volt egy fizikai SIM és egy eSIM-es konfig papír is.

    Tegnap este mikor beállítottuk a telefonját, akkor értelemszerűen a Telenoros SIM ment a fizikai SIM helyére, a Telekomos eSIM-et meg beállítottuk. Láss csodát, elsőre megkajálta. Igaz, egy telefon újraindítás kellett neki, mert először nem akart fellépni a Telekom hálózatára, de utána igen. (Később persze rájöttem, hogy a fizikai SIM-es Telekomos telefon még be volt kapcsolva és gondolom azért nem tudott fellépni, a 11 újraindítása után viszont a régi SIM-es telefont már lelökte a hálózatról (azon megjelent a nincs szolgáltatás felirat).

    Szóval a Telekom egész ügyesen megoldotta.

  109. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    A nagy T azt mondta, hogy nem biztos, hogy működni fog, mert valószínűleg a vodára van firmware-ezve a modem chip

    marhaságot mondott az illető, ilyen nincs az iPhone-ok esetén. ez nem Android. de mindettől függetlenül, ha pláne tiltólistán van az elsődleges IMEI-száma, akkor egyszerűen NE VEDD MEG ezt a készüléket!

    de ahogyan már fentebb leírtam, nem fog menni a Telekom eSIM, ha a készülék Vodafone-függő! ezt világosan leírja az Apple a HT209044-es támogatási dokumentumában:

    Két különböző mobilszolgáltató akkor vehető igénybe, ha az iPhone-on fel van oldva a hálózati korlátozás. Ennek hiányában mindkét csomagnak ugyanattól a szolgáltatótól kell származnia.

  110. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen szvsz annyira nem lehet olcsó egy vas, hogy később szívjon vele az ember!

  111. Avatar for Griii Griii says:

    Köszi a választ. Látod ezért mondtam én, hogy hülye vagyok ehhez és pikk-pakk megvezet a szolgáltató is és az eladó is, ha nem figyelek. Elengedem…
    Azt azért szögezzük le, hogy mind a szolgáltatónak, mind az Apple telefonos supportnak van hova fejlődniük. A technikai információik ritka módon hiányosak!
    Nagyon köszönöm a segítségeteket!

  112. Nincs mit :slight_smile: Ezért vagyunk mi és ez a közösség! :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for alali Avatar for Czo Avatar for kosztrub Avatar for selton Avatar for Jecy Avatar for Lacx811 Avatar for CodeRed Avatar for polir7510 Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Vezo Avatar for vzsuzsi Avatar for sethi Avatar for Joejoe51 Avatar for Griii Avatar for laco63hu Avatar for taky1974 Avatar for kchris Avatar for farkas63 Avatar for Jadeye Avatar for ef-dani Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar